Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 00:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 16 kwi 2025, 16:31 
Wstydliwy
Od: 16.04.2025
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
Siema. Nowy jestem. Mam mazde 6 2018 2.0petrol. Zaswiecilo mi sie siedem! kontrolek na desce. Abs, track control, cisnienie opon, istop, scbs, parking brake system, tpms system, dsc system. Przebieg 57.000 mil a wiec okolo 75.000km. Mial ktos podobny problem? Czytam cos ze to czujnik abs moze byc albo akumulator albo zwarcie. Wizyte w serwisie mam za 2tygodnie. Jakies tipy? Raz mi pokazuje bledy a raz nie. Ogolnie wszystko dziala no moze poza tempomatem bo nieoge wlaczyc

PostNapisane: So, 19 kwi 2025, 21:08 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Rok produkcji: 2016
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
A miałeś komunikat "Battery Management System malfunction" (czy jakoś tak)?

PostNapisane: N, 20 kwi 2025, 21:04 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: podkarpacki
Ja obstawiam na czujnik ABS, miałem bardzo podobny przypadek w M3 BL, ale żeby mieć pewność na 100%, że to ten czujnik i na którym kole, to trzeba ForScana uruchomić.

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2025, 20:29 
Wstydliwy
sorry na wakacjach bylem. Wlasnie nie mialem kontrolki od baterii ale kupilem nowy akumulator i od tego zaczne. Jak nie to pojde do mechanika. Mam laga czasami ze klikne START i musze czekac sekunde lub dwie i wtedy dopiero sie odapala wiec moze tez byc rozrusznik. Akumulator juz idzie wiec pytanie czy jest to hop siup czy trzeba go programowac jakos do tego sytemu start/stop lub cokolwiek?

-- Dodano: 28 kwietnia 2025, o 19:29 --

slyszalem o tym czujniku abs i mam kolege z forscanem wiec to dobry pomysl to sprawdzic. Zaraz po przyjsciu akumulatora i wymianie sprobuje. to by pasowalo nawet bo ludzie pisza ze okolo 60.000 mil przebiegu sa takie problemy. Podczas wolnego ruszania z jedynki mam taki dzwiek z przodu takie CYK! tak jakby metolowa linka o cos wadzila lub sie blokowala. Wlasciwie to nawet jutro bede nudzil kumpla o podpiecie forscan o ile ogarniemy jak to podpiac w mazdzie. bede szukal na youtubie. dzieki za zaangazowanie

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2025, 21:34 
Nałogowiec
28 kwietnia 2025, o 20:29 Tomtomtom napisał(a):
czy jest to hop siup

Jest hop siup.
Tylko mam nadzieję że kupiłeś właściwy, Exide bądź Yuasa, EFB. Z innymi mogą być problemy (przynajmniej tak ludzie tu raportowali).

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2025, 21:52 
Wstydliwy
kupilem ten EFB bosha. Na amazon jest bardzo dobrze oceniany plus pasuje do auta jak podawalem rejestracje. no zobaczymy. Im wiecej czytam o tym czujniku abs i ludzi co mieli podobne problemy to coraz bardziej pasuje mi to do mojego problemu

PostNapisane: Wt, 29 kwi 2025, 07:20 
Nałogowiec
OK, zobaczymy z tym Boschem. Przewijały się tu opinie, że właśnie Bosch się nie nadaje i pada po roku używania w Maździe. Dotyczyło to chyba wersji z i-eloop.

PostNapisane: Wt, 29 kwi 2025, 22:12 
Wstydliwy
jutro bede mial OBD port od kumpla co ma beemke, niby uniwersanly. Mowi ze musze miec jakis soft do tego. Trudno to bedzie ogranac? On ma jakis soft BEEMER CODE

PostNapisane: Śr, 30 kwi 2025, 09:32 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: podkarpacki
Tomtomtom jednym z najlepszych softów do OBD jest SDPROG, ale nie jestem pewien czy jest tam możliwość zdiagnozowania np.: czy i który czujnik ABS jest uszkodzony, do Mazdy i Forda TYLKO ForScan.

PostNapisane: Pn, 19 maja 2025, 16:23 
Wstydliwy
Siema. Czasu zero przez 2 tygodnie. Teraz dopiero wymienilem akumulator i dalej mam 7 kontrolek i bledow. Nie dalismy rady zczytac bledow przez kompa od bmw. Myslalem ze to akumulator bo mialem opoznienie 1 lub 2 sekundowe przy starcie silnika. Do tego jednym z bledow na desce byl migajacy napis I-STOP co tez wskazywalo na akumulator. Tak czy inaczej auto 2017rocznik wiec baterii lecial juz 8rok i raczej szybka wymiania byla nieunikniona. Nowa bateria bosh nie do konca pasuje do auta choc obiecywal to EURO CAR PARTS na swojej stronie gdzie podawalem swoja rejestracje. Bateria od bosha jest kilka centymetrow dluzsza, nie wchodzi na nia ta plastikowa oslonka/wygluszacz. Do tego klamra plusowa nie wchodzi na tego bolca jak nalezy, musialem lekko wygiac plastikowa obudowe czegos tam z tylu i tak lekko pod skosem zalozyc. Druga strone tez jakos musialem upychac ta klamre no ale siedzi solidnie. W kazdym razie bledy dalej sa i choinka dalej jest. Jutro mechanik ma mnie przyjac, podpiac kompa, oby to byl ten czujnik abs bo to tania rzecz i naprawa od reki. Jak uda sie jutro to naprawic to napisze tutaj i zdam raport. siemano

-- Dodano: 19 maja 2025, o 15:23 --

Wrocilem wlasnie od mechanika. Podpial kompa - blad czujnik abs prawy przod. Wymiana 70f. To ta sama strona co nieco ponad rok temu wymienialem lozysko i jak ludzie pisza to czesto siada jedno po drugim. Wszystko dziala!

Strefa czasowa: UTC + 1