Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 13:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Odbiór Mazdy
PostNapisane: Śr, 17 wrz 2014, 22:51 
Stały bywalec
Od: 17.08.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: warmińsko-mazurski
Witam, na dniach odbieram nowa Mazdę. Auto dojechało dziś do salonu i udało mi podjechać i cyknąć parę fotek. Zaniepokoiło mnie niedokładne spasowanie klapy silnika. Zaznaczyłem na obrazku poniżej na czerwono te miejsca gdzie są szersze szpary niż w miejscach zaznaczonych na zielono. Nie powinno być równo po obu stronach? Trochę naczytałem się, niestety, o spadających autach z lawety itp. i sam już nie wiem czym mam się zacząć przejmować czy tylko mi się tak wydaje :idea:
Obrazek

PostNapisane: Śr, 17 wrz 2014, 23:53 
Prawie fanatyk
Od: 23.10.2012
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: TS2
Region: zagranica
Nawet na zdjęciu widać ze jest krzywo. Moze weź ze sobą jakiś miernik lakieru i sprawdź czy wszędzie jest taka sama grubość. Wypytaj w ASO czemu tak jest i poproś żeby to wyrównali. Ja bym takiego samochodu nie odebrał. Płacisz za nowy a tu takie rzeczy :/

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 18 wrz 2014, 00:09 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Wyraźnie widać, że coś z nim jest nie tak. Mógł być robiony ale zastanawiające że Dealer nie stara się nawet tego lepiej ukryć i daje do sprzedaży taką fuszerkę?

administrator
PostNapisane: Cz, 18 wrz 2014, 05:59 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Huncwot - witaj na Forum! :)

Po pierwsze nie ma się co nakręcać za wczasu, może to być po prostu złe spasowanie, co niestety, w fabryce się zdarza, prawdopodobnie da się wyregulować. Żeby potwierdzić lub zaprzeczyć fakt naprawy trzeba zmierzyć miernikiem grubość lakieru i w zasadzie od tego trzeba zacząć.

PostNapisane: Cz, 18 wrz 2014, 06:26 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
To raczej kwestia regulacji maski, miałem podobnie z lewym nadkolem. Aso poprawiło to w 5 minut.

PostNapisane: Cz, 18 wrz 2014, 07:04 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Rok produkcji: inny
Nie wiem jakie to ASO ale kuzyn w Krakowie jest policjantem i na ulicy wielickiej jest salon mazdy. Ostatnio im koleś wjechał w nowiutką nie zarejestrowana mazdę 6.

Oczywiście taki egzemplarz po uszkodzeniu nie wraca do producenta tylko jest naprawiany przez serwis, wiec moim zdaniem nie ważne czy auto jest nowe trzeba sprawdzać jak cholera.

Myślicie ze ta uszkodzona mazda z wielickiej w Krakowie zostanie sprzedana po niższej cenie i nowy nabywca zostanie poinformowany ze auto było stukniete wcześniej? I dont think so :/

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: Cz, 18 wrz 2014, 07:16 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Region: wielkopolski
Nie chcę się wymądrzać ale myślę , że to gra światła . Źródło światła z lewej strony i inaczej oświetlone szczeliny ale sprawdzić trzeba koniecznie.

PostNapisane: Cz, 18 wrz 2014, 07:21 
Stały bywalec
Włóż słomkę od napoju i przeciągnij po szczelinie, zaraz będziesz wiedział jak bardzo maska jest nie spasowana.

Tylko nie zakładaj że wszędzie ma być idealnie, może się to różnić o jakieś pół milimetra :)

PostNapisane: Cz, 18 wrz 2014, 07:32 
Nie no, coś jest nie halo...gołym okiem widać, że po lewej stronie nad nadkolem i po prawej obok lampy szczeliny są większe...byłbym ostrożny przy odbiorze, chociaż jak pisze Sektor - regulacja powinna załatwić sprawę.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 18 wrz 2014, 08:50 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Region: opolski
Mi też sie wydaję że nie ma co się negatywnie nakręcać bo to jednak kwestia światła, ale sprawdzić należy jak najbardziej!

PostNapisane: Cz, 18 wrz 2014, 09:19 
Stały bywalec
A gdzie zaślepka na dole na zderzaku obok czujnika parkowania? Zdjąłeś ? Czy zapomnieli przyczepić? Coś tu nie gra...

I czemu taki brudny :]

PostNapisane: Cz, 18 wrz 2014, 09:51 
Amator
Od: 09.06.2014
Weź rzeczoznawcę ze sobą, mają miernik i lecą całe auto. Jeśli bierzesz w leasing to powiedz że to ich wymóg. Będziesz spokojniejszy;-)

administrator
PostNapisane: Cz, 18 wrz 2014, 11:43 
Weteran
Sektor - wszystkie zaślepki są zdjemowane na czas transportu, normalna procedura.

PostNapisane: Cz, 18 wrz 2014, 15:55 
Świeżak
Od: 28.06.2014
Rok produkcji: 2004
Huncwot, napisz jak to się wszystko zakończy. Teraz to możemy tylko gdybać :idea: jedno jest pewne, musisz dokładnie sprawdzić ten samochód. Powodzenia

PostNapisane: Cz, 18 wrz 2014, 16:45 
Amator
Od: 29.05.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Huncwot napisał(a):
sam już nie wiem czym mam się zacząć przejmować

Auto na zdjęciu nie jest jeszcze przygotowane do odbioru.
Przypuszczam, że w momencie odbioru wszystko będzie tip-top.
Niepotrzebnie martwisz się na zapas.

mar00ha

PostNapisane: Cz, 18 wrz 2014, 17:10 
Stały bywalec
Sektor napisał(a):
To raczej kwestia regulacji maski, miałem podobnie z lewym nadkolem. Aso poprawiło to w 5 minut.

Mam nadzieję, że tak to się właśnie skończy.
koliber1960 napisał(a):
Nie chcę się wymądrzać ale myślę , że to gra światła . Źródło światła z lewej strony i inaczej oświetlone szczeliny

tatahani napisał(a):
Mi też sie wydaję że nie ma co się negatywnie nakręcać bo to jednak kwestia światła

Nie jest to niestety, kwestia światła, na żywo wygląda jeszcze gorzej
Sektor napisał(a):
I czemu taki brudny :]

Auto jest całe tak równomiernie ubrudzone, pewnie podczas transportu lawetą. Pociesza mnie to o tyle, że na 95% w ASO nic nie robili. No chyba, że ASO po poprawkach dla niepoznaki zakurza je ponownie :>
tomekmocarz1 napisał(a):
Weź rzeczoznawcę ze sobą, mają miernik i lecą całe auto. Jeśli bierzesz w leasing to powiedz że to ich wymóg. Będziesz spokojniejszy;-)

I chyba tak zrobię. Nie wiem czy będę miał nerwy, by na spokojnie wszystko obejrzeć przy odbiorze. Poza tym "kontrola najwyższą formą zaufania" :)

PostNapisane: Pt, 19 wrz 2014, 08:55 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Wydaje mi się, że rację może mieć mar00ha - być może auto jest przed ostatecznym sprawdzeniem przez salon (przed oddaniem klientowi) o ile jest taka procedura w Maździe.

Poza tym te różnice w szparach są niczym w porównaniu do tych jakie miałem kiedyś odbierając Alfę z salonu :lol: .

PostNapisane: Pn, 22 wrz 2014, 15:50 
Nowicjusz
Od: 27.08.2014
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
Moim zdaniem to jest złe spasowany element nie martw się za wczasu, może być tak że zanim odbierzesz auto to aso to wyreguluje. Ale sprawdzić grubośc lakieru nie zaszkodzi i wypytac ich co tam było nie tak :)

PostNapisane: Pn, 22 wrz 2014, 17:47 
Prawie fanatyk
Słuchajcie, a może to tak właśnie wygląda ten oczekiwany przez niektórych lift Mazdy 6.
Tak spasowana karoseria podobno eliminuje szumy w kabinie.

PostNapisane: Pn, 22 wrz 2014, 21:10 
Stały bywalec
Widziałem dziś samochód, gotowy już do odbioru. Na umytym wygląda to trochę lepiej, ale tylko trochę. O ile lekkie niedopasowanie na boki (maska-nadkola) byłbym w stanie znieść to te od przodu nie, wiem, że będzie mnie to zawsze irytowało. Człowiek w ASO powiedział mi, że maski się nie reguluje (??), ale mogą spróbować poprawić mocowanie tej podłużnej części nad grillem (koniec maski). Zobaczymy jak to wyjdzie. Jak źle to nie odbieram.

Tak swoją drogą, to zastanawiam się czy coś jest nie tak z linią montażową z której zjeżdżają te samochody - dwie inne 6, które stały obok też pozostawiają sporo do życzenia w kwestia spasowania maski. Ręce opadają...

PostNapisane: Wt, 23 wrz 2014, 07:26 
Amator
Od: 29.05.2014
zagryziak przestań pisać takie rzeczy, bo zbyt wielu ludzi bierze je poważnie! ;-)

mar00ha

PostNapisane: Wt, 23 wrz 2014, 08:43 
Prawie fanatyk
mar00ha, chyba się ze mną zgodzisz, że im mniejszą ilość GJ-tek sprzedadzą dealerzy, tym bardziej wyjątkowe stają się na drogach te przez nas już użytkowane. Duża ich ilość szybko się może opatrzyć.

PostNapisane: Cz, 25 wrz 2014, 11:19 
Stały bywalec
Odebrałem wczoraj swoją M6. Nie brałem rzeczoznawcy. Byłem/jestem na 99,9% pewien że nie było w ASO nic robione z samochodem więc darowałem sobie. Maska została poprawiona i spasowana jest praktycznie idealne. Na odbiór wzięliśmy z żoną "checklistę" i zgodnie z nią posprawdzaliśmy co się da. Znaleźliśmy (a właściwie Magda) tylko jedną rzecz do której można by się przyczepić - w miejscu gdzie pasażer trzyma nogi, pod spodem jest jakaś osłona wciskana na zatrzaski, która nie do końca daje się wcisnąć na swoje miejsce :) No i rysy na lakierze - takie drobniutkie, koliste, grubości 1/100 włosa, widoczne wyłącznie pod światło. Samochód jest dokładnie nimi pokryty. Paproch który to zrobił nie pominął dosłownie żadnego miejsca :mad: Sprzedawca na zwróconą uwagę odpowiedział, że to normalne i nie da się tego uniknąć przy myciu (sic!).

Mam do Was parę pytań:
1) na liczniku miałem przebieg 39km - podobno moja sztuka została wylosowana do jazdy testowej, mam nawet na tą okoliczność stosowny papier. Czy M6 któregoś z Was też była testowana?
Obrazek

2) czy podświetlenie powitalne to tylko taka badziewna lampka jak na zdjęciu poniżej?
Obrazek

3) przy odbiorze powinienem dostać wydruk z ERPO (Elektroniczny Rejestr Przeglądów Okresowych) z przeglądu zerowego - będę musiał kiedyś po niego podjechać przy okazji. Czy dostęp do ERPO jest tylko poprzez ASO? Kiedyś obiło mi się o uszy, ze jest jakaś aplikacja mobilna, ale teraz nic takiego nie mogę znaleźć.

PostNapisane: Cz, 25 wrz 2014, 11:36 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Region: wielkopolski
U mnie były 4 km.

administrator
PostNapisane: Cz, 25 wrz 2014, 12:18 
Weteran
Huncwot - gratuluję i życzę bezawaryjnej eksploatacji! :)

A mówiłem, że maskę da się poprawić? :)

Jeżeli chodzi o drobne ryski to faktycznie na niektórych egzemplarzach się zdarzają, wszystko zależy od tego jak został potraktowany lakier przez ASO przy zdejmowaniu z niego konserwacji i jak go myli. Coś mi się wydaje, że to u nich kuleje. Możesz oddać do detailera na położenie powłoki lub wosku to przy okazji pożegnasz się z ryskami, przynajmniej na jakiś czas. ;)

Co do tej jazdy testowej to dla mnie niespodzianka, ale jak widać z załączonego dokumentu, takie się w Maździe zdarzają - to rodzaj dodatkowej, losowej, kontroli jakości i chyba bardzo rzadko spotykany, bo jeszcze tu nikt nie pisał o tym. U mnie GH i GJ miały 3 km jak nimi z salonu odjeżdżałem. :)

Na przegląd zerowy nie ma żadnego dokumentu, on MUSI być wykonany przez dealera przed wydaniem samochodu, jest normalnie wpisywany do systemu, możesz go zobaczyć w aplikacji MyMazda lub po 1 przeglądzie po 20 tys jak Ci ASO wydrukuje historię serwisową z systemu. :)

PostNapisane: Śr, 1 paź 2014, 20:51 
Stały bywalec
Odpowiadam sam sobie:
2) niestety tak (http://shop.crayford-mazda.co.uk/pub/fi ... 031212.pdf). "Badziewne" dlatego, że świeci bardzo słabo. I tak dobrze, że chłopaki pomyśleli i lewe światło zamontowali tak jak lewe w samochodzie z kierownicą po lewej stronie (nad klapką z bezpiecznikami), a nie gdzieś na dole, pod pedałami.
3) każdy z Nas podpisał kartkę (ja na pewno :)) "Potwierdzenie odbioru samochodu" z broszury informacyjnej "Gwarancja i serwisowanie". Tam w punkcie 4 jest mowa o kopii wydruku z ERPO. W domyśle napisałem, że chodzi o przegląd zerowy, bo niby jaki? Natomiast odnośnie aplikacji MyMazda... Odnalazłem ją wreszcie i niestety ani mój HTC One M7 ani tablet NIE jest kompatybilny z tą apką. Żal.

PostNapisane: Śr, 1 paź 2014, 21:38 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Huncwot, zmieniłeś auto, zmień telefon ;)

wysłane tapatalkiem z gsm

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Śr, 1 paź 2014, 21:48 
Stały bywalec
Hehe, zmieniałem kilka miesięcy temu. Mam w nim prawie że najnowszego Antka 4.4.3. Wam wszystkim działa MyMazda?

PostNapisane: Śr, 1 paź 2014, 22:06 
Stały bywalec
Kurde telefon nie powinien mieć znaczenia a OS, a OS taki sam jak każdy inny :).

Po instalacji apki wywala jakiś błąd?

PostNapisane: Śr, 1 paź 2014, 22:17 
Stały bywalec
Z poziomu telefonu Google Play nie pokazuje mi aplikacji MyMazda (nie pokazuje niekompatybilnych), a z poziomu www krzyczy, że żadne z urządzeń nie jest zgodne z aplikacją. Ergo - nie mogę jej nawet zainstalować. Nie próbowałem ręcznie wrzucać mu pliku apk.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1