|
Czesc wszystkim, Jestem właścicielem Mazdy 6 Kombi (GJ, 2.2D 173KM, automat). Planuję zamontować hak holowniczy, aby ciągnąć przyczepę kempingową o masie około 1400 kg.
Wiem, że maksymalna dopuszczalna masa przyczepy z hamulcem wynosi 1500 kg, ale chciałbym dowiedzieć się, czy ktoś ma doświadczenie w holowaniu tym modelem i mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami.
Czytałem sporo o konieczności montażu dodatkowego chłodzenia oleju skrzyni biegów, ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej informacji, czy jest to rzeczywiście potrzebne. Czy ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami w tym zakresie?
Dodatkowo, jeśli zdecyduję się na holowanie, jak najlepiej używać automatycznej skrzyni biegów? Czy powinienem korzystać z trybu w pełni automatycznego, czy lepiej przełączyć na manualny? Jaka jest różnica i jakie są zalety każdej opcji?
Na koniec, jeśli chodzi o serwisowanie auta przed rozpoczęciem holowania, na co powinienem zwrócić szczególną uwagę, aby zapewnić bezpieczne i niezawodne użytkowanie?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
|