Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 19:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 443 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Osiągi 2.5
PostNapisane: Pt, 7 cze 2013, 18:56 
Stały bywalec
Od: 03.05.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Na innym (ale nie tak dobrym <tak> ) forum poświęconym Matsudom toczyła się zawzięta dyskusja rozczarowanych właścicieli GJ 2.5i, którym nijak nie udawało się osiągnąć czasów 0-100km/h podawanych w katalogu. Ani nawet blisko. Rekord to był chyba 9,0s, podczas kiedy katalog mówi o 7,8s... Owszem, są jakieś filmiki na YouTube, ale zwykle tam właściciel mierzy od 0 do 100km/h wg. wskazań licznika, który w Mazdach jak wiemy kłamie o 5%, a to sporo, bo te ostatnie 5km/h przed setką trochę zajmuje.

Teraz znalazłem wreszcie testy z zaufanego źródła - bardzo poważanego w USA forum http://www.edmunds.com/nissan/altima/2013/comparison-test.html, które pisze:
"The Mazda 6, on the other hand, was willing to spin the front tires, helping it get to 60 in just 7.6 seconds. (7.3 seconds with a 1-foot rollout as on a drag strip).". Co prawda 60mph to tylko 96,6km/h, ale nie wydaje mi się, żeby te ostatnie 3,4km/h zajmowały dużo więcej niż 0,4s, bo wersja amerykańska ma o kilka koni niższą moc, niż europejska...

Straszniem ciekaw, ile mi wyjdzie G-Tech'em, jak już samochód się dotrze i ułoży :)

administrator
 Tytuł: Re: Osiągi 2.5
PostNapisane: Pt, 7 cze 2013, 20:10 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
W USA GJ jest dostęna z silnikiem 2.5. Do wyboru automat i manual, co ciekawe ten silnik osiąga 184 KM a nie 192, skąd taka różnica?

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 7 cze 2013, 20:19 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Moim zdaniem różnica jest w paliwie.

PostNapisane: Pt, 7 cze 2013, 20:22 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: pomorski
To u nas można wlać Pb98 , albo sportowe wyczynowe 100 ileś oktanów i spróbować .

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 7 cze 2013, 20:59 
Amator
Od: 12.02.2013
Region: łódzki
Gajdzin napisał(a):
Na innym (ale nie tak dobrym <tak> ) forum poświęconym Matsudom toczyła się zawzięta dyskusja rozczarowanych właścicieli GJ 2.5i, którym nijak nie udawało się osiągnąć czasów 0-100km/h podawanych w katalogu. Ani nawet blisko. Rekord to był chyba 9,0s, podczas kiedy katalog mówi o 7,8s... Owszem, są jakieś filmiki na YouTube, ale zwykle tam właściciel mierzy od 0 do 100km/h wg. wskazań licznika, który w Mazdach jak wiemy kłamie o 5%, a to sporo, bo te ostatnie 5km/h przed setką trochę zajmuje.

Teraz znalazłem wreszcie testy z zaufanego źródła - bardzo poważanego w USA forum http://www.edmunds.com/nissan/altima/2013/comparison-test.html, które pisze:
"The Mazda 6, on the other hand, was willing to spin the front tires, helping it get to 60 in just 7.6 seconds. (7.3 seconds with a 1-foot rollout as on a drag strip).". Co prawda 60mph to tylko 96,6km/h, ale nie wydaje mi się, żeby te ostatnie 3,4km/h zajmowały dużo więcej niż 0,4s, bo wersja amerykańska ma o kilka koni niższą moc, niż europejska...

Straszniem ciekaw, ile mi wyjdzie G-Tech'em, jak już samochód się dotrze i ułoży :)

czy to oznacza że odebrałeś swoje cudo

PostNapisane: Pt, 7 cze 2013, 22:03 
Stały bywalec
tombien napisał(a):
W USA GJ jest dostęna z silnikiem 2.5. Do wyboru automat i manual, co ciekawe ten silnik osiąga 184 KM a nie 192, skąd taka różnica?

Częściowo z tego, że Koń Mechaniczny i BHP to nie jest identycznie to samo - lepiej porównywać KiloWaty - ale nadal tam jest chyba parę kW mniej. Pewnie przystosowanie do niższych oktanów "regularnej" benzyny w USA.

PostNapisane: Pt, 7 cze 2013, 22:05 
Stały bywalec
bespartyjny napisał(a):
To u nas można wlać Pb98 , albo sportowe wyczynowe 100 ileś oktanów i spróbować .

Im więcej oktanów, tym mniej "chętnie" zapala się benzyna i tym mniej energii dostajesz z danej objętości paliwa, więc wlewanie benzyny o wyższej liczbie oktanowej nic nie da, a w większości wypadków tylko odrobinkę pogorszy Ci osiągi.

PostNapisane: So, 8 cze 2013, 08:13 
Prawie fanatyk
Gajdzin napisał(a):
bespartyjny napisał(a):

Im więcej oktanów, tym mniej "chętnie" zapala się benzyna i tym mniej energii dostajesz z danej objętości paliwa, więc wlewanie benzyny o wyższej liczbie oktanowej nic nie da, a w większości wypadków tylko odrobinkę pogorszy Ci osiągi.

Moje wiadomości są takie :
Im wyższa liczba oktanowa tym mniejsza podatność na spalanie stukowe . To pozwala na zwiększenie stopnia sprężania w silniku , co przekłada się na uzyskanie większej energii z paliwa . Tak robi się w autach WRC i innych rajdowych , gdzie stopień sprężania jest na poziomie 14:1 i nie następuje przedwczesny zapłon paliwa ( samozapłon od temperatury sprężonego powietrza w trakcie suwu sprężania = spalanie stukowe ) .
Wlanie paliwa o wyższej liczbie oktanowej do auta , które tego nie wymaga nie pogorszy jego osiągów , a jedynie nic nie da . Żeby coś dało , trzeba by było zmienić przynajmniej wyprzedzenie zapłonu ( opóźnić go ) , żeby wykorzystać zalety paliwa o większej liczbie oktanowej i żeby przełożyło się na osiągi . Mazda właśnie chwali się tym , że :
- Zwiększyła stopień sprężania do 14:1
- zachowując możliwość używania Pb95 ( nie ma konieczności używania Pb98 i więcej )
- Osiągając większą sprawność silnika = zmniejszając zużycie paliwa na 100 km .
Jak to osiągnęła ? Udało im się obniżyć temperaturę i powietrza i paliwa dostającego się do cylindrów , co zapobiega samozapłonowi , przedwczesnemu zapalaniu się mieszanki ( zamiast od iskry , to od temperatury powietrza jak w dieslach)
Tyle wiem . Nie zakładam , że wiem najlepiej i że wszystko ... chciałem się podzielić tym właśnie .Pozdrowienia .

PostNapisane: So, 8 cze 2013, 08:22 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Rok produkcji: inny
A moja teoria jest taka:
http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf

PostNapisane: So, 8 cze 2013, 08:36 
Prawie fanatyk
Fajny artykuł i na dodatek mówi o tym o czym i ja piszę . Wysilone silniki sportowe = o dużym stopniu sprężania = dużo wyższej temperaturze sprężonego powietrza w cylindrze tuż przed wtryskiem paliwa i potem zapłonu przy pomocy świecy . Między jednym , a drugim może dochodzić do samozapłonu = nie wtedy kiedy chcemy i dzieję się źle .
Mazda zrobiła tak , że bardziej spręża powietrze i uzyskuje lepsze parametry silnika dzięki temu i bez zjawiska spalania stukowego .

PostNapisane: So, 8 cze 2013, 09:36 
Stały bywalec
bespartyjny napisał(a):
Im wyższa liczba oktanowa tym mniejsza podatność na spalanie stukowe. To pozwala na zwiększenie stopnia sprężania w silniku , co przekłada się na uzyskanie większej energii z paliwa.

Tak, ale to są fakty istotne dla projektantów silników, a nie kierowców. Silnik M6 jest zaprojektowany tak, żeby NIE występowało spalanie stukowe ANI przedwczesny samozapłon (dwa różne zjawiska) i to przy stosowaniu benzyny "normalnej" w USA, która ma, o ile pamiętam, ok. 93 oktany (w przeliczeniu na "nasze" oktany, bo na pompach jest tam napisane "91", ale to inna metoda pomiarowa).

bespartyjny napisał(a):
Mazda właśnie chwali się tym , że :
- Zwiększyła stopień sprężania do 14:1

Tak, ale zrobiła to, jak słusznie zauważasz, metodą nowej konstrukcji komory spalania. Ergo, spalanie stukowe NIE występuje i to przy jakichś 93 oktanach. Ergo, 95 oktanów w Europie jest aż nadto, żeby nie występowało. Ergo, lanie do niej benzyny 98 mija się z celem :)

PostNapisane: So, 8 cze 2013, 09:44 
Prawie fanatyk
W 100 % zgadzam się z Tobą . Może innymi drogami , ale do tego samego dochodzimy .
Nawiasem mówiąc pan z V-Tech , jak byłem na hamowni , mówił mi , że np. mój Focus (i inne auta pewnie taż ) mają ustawienia zapłonu takie , żeby działały ok przy paliwie nawet 91 oktanów . Brana jest pod uwagę w domyśle słaba jakość paliwa na stacjach . Gdyby na 100% paliwo miałoby 95 , to można było by spokojnie opóźnić zapłon i uzyskać większą dynamikę auta .Tak mówił :)

PostNapisane: So, 8 cze 2013, 09:53 
Stały bywalec
bespartyjny napisał(a):
( samozapłon od temperatury sprężonego powietrza w trakcie suwu sprężania = spalanie stukowe ).

Nie, to są zupełnie różne dwa zjawiska :)

- Spalanie stukowe (fachowo nazywane spalaniem detonacyjmym) zachodzi, kiedy w niewielkim nawet obszarze komory spalania (rzędu kilku procent) część mieszanki, nie zdążywszy dość szybko przenieść płomienia, zwiększa swoją objętość sprężając gwałtownie pozostałą, nie zapaloną jeszcze część mieszanki. Takie podniesienie ciśnienia powoduje dosłownie wybuch tej pozostałej, niespalonej mieszanki. W czasie tej detonacji szybkość przenoszenia płomienia jest wiele razy większa, niż przy normalnym spalaniu, i to powoduje falę dźwiękową, uderzającą w ścianki cylindra - słyszymy to właśnie jako "stuk".

- Samozapłon nie ma tak gwałtownego charakteru i jest to po prostu zapłon mieszanki o standardowej szybkości przenoszenia płomienia, tylko odbywający się samoczynnie, a nie od iskry świecy (mówimy oczywiście o silnikach z zapłonem iskrowym). To może nastąpić w wyniku zbyt wysokiego sprężenia mieszanki dla danej liczby oktanowej benzyny, albo zbyt wysokiej temperatury mieszanki, albo w wyniku (i to jest częsta przyczyna) jakiejś wady w komorze spalania - np. metalowa część uszczelki pod głowicą "zwisająca" w komorze spalania, zniekształcona elektroda świecy albo nawet nagromadzenie się osadu w jednym punkcie. Takie miejsce, nie chłodzone, potrafi się nieźle nagrzać i działa jak świeca żarowa we wczesnych silnikach benzynowych z początku XX wieku - zapala przedwcześnie mieszankę od swojej temperatury, a nie wyładowania elektrycznego.

Samozapłon powoduje spadek mocy silnika, bo mieszanka spala się w niewłaściwym momencie (to tak, jakbyśmy mieli zbyt wczesny kąt wyprzedzenia zapłonu) i powoduje znaczne obciążenia układu korbowego, bo tłok nie jest jeszcze w swojej najwyższej pozycji.

Spalanie detonacyjne (stukowe) powoduje mniejszy spadek mocy silnika, ale jest groźniejsze, bo przez powstałą falę wybuchową niszczy po prostu silnik.

Źródło tych mądrości: "Silniki spalinowe małej i średniej mocy", J. Werner, J Wajand, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne W-wa 1993.

:)

PostNapisane: So, 8 cze 2013, 09:59 
Stały bywalec
bespartyjny napisał(a):
Gdyby na 100% paliwo miałoby 95 , to można było by spokojnie opóźnić zapłon i uzyskać większą dynamikę auta .Tak mówił :)

To trochę źle mówił, bo faktycznie osiągi silnika można poprawić, wiedząc, że będziemy do niego lać benzynę o wyższej liczbie oktanowej, niż założył producent, ALE nie wystarczy do tego opóźnienie zapłonu. Generalnie rzecz biorąc, zbyt późny zapłon powoduje przesunięcie spalania właściwego na suw rozprężania, co staje się przyczyną znacznego pogorszenia sprawności silnika, a ponadto grozi niebezpieczeństwem przegrzania cylindra, tłoka, a przede wszystkim zaworu wydechowego.
Żeby naprawdę wykorzystać przejście na paliwo o wyższej liczbie oktanowej trzeba by przede wszystkim zwiększyć stopień sprężania, a to już przebudowa silnika... Chociaż TROCHĘ można poprawić samym oprogramowaniem, sterującym np. ilością benzyny vs. powietrza czyli znana lambda.

PostNapisane: N, 9 cze 2013, 08:19 
Wstydliwy
Od: 09.06.2013
Witam Wszystkich(pierwszy raz na forum)
Ten test z silnikiem 2,5 trochę mnie uspokoił,(po długich rozmyślaniach zamówiona 2,5)Przeczytałem kilka postów rozczarowanych osiągami i spalaniem.Mam kilka pytań do użytkowników .
Czy to prawda z tym "mądrym " automatem,który uczy się stylu jazdy?
Czy jest różnica w osiągach po przekroczeniu 2tys. km?
Czy zmieszczę się ze spalaniem 8,0-8,5 przy nazwijmy to normalnej jeździe tj.kiedy trzeba to dechy ,ale bez pisku opon ze świateł.
Z góry dzięki.

PostNapisane: N, 9 cze 2013, 08:33 
Stały bywalec
Somonides napisał(a):
Czy to prawda z tym "mądrym " automatem,który uczy się stylu jazdy?

Witaj na forum! :)
To samo pytanie zadałem w moim salonie i obiecują, że już w przyszłym tygodniu powinienem mieć odpowiedź z podaniem danych źródłowych - podzielę się od razu na forum.

Somonides napisał(a):
Czy jest różnica w osiągach po przekroczeniu 2tys. km?

To jest pytanie, na które trudno będzie odpowiedzieć, bo wymagałoby zmierzenia G-Tech'iem np. czasu 0-100km/h zaraz po zakupie, i po 2000km, a ja nie chcę tak katować niedotartego samochodu - instrukcja producenta mówi, że zasadniczo tych silników docierać nie trzeba, ALE wyraźnie zaleca ostrożniejszą jazdę przez pierwsze 5000km (co jest zaprzeczeniem samym w sobie, bo czymże jest ostrożniejsza jazda przez pierwsze 5000 jeśli nie właśnie docieraniem ;) )

Somonides napisał(a):
Czy zmieszczę się ze spalaniem 8,0-8,5 przy nazwijmy to normalnej jeździe tj.kiedy trzeba to dechy ,ale bez pisku opon ze świateł.

Osobiście nie sądzę, skoro 8,0 to ja spalałem po mieście w 2,2-litrowej, 140-konnej Hondzie Accord diesel, a tutaj mówimy o 2,5-litrowej benzynie 192 konie... :) Ja liczę na jakieś 10,0 co, moim skromnym zdaniem, i tak byłoby rewelacyjnym wynikiem dla wolnossącego 2,5l z automatyczną skrzynią. Sąsiad z Hondą Accord 2.4i automat spala w mieście 13 litrów. A moja Toyota Corona w Japonii paliła 12 litrów, a miała silnik 2,0i o mocy zaledwie 125 koni, o ile pamiętam...

PostNapisane: N, 9 cze 2013, 09:37 
Wstydliwy
Dzięki za szybkie informacje.Odebrana M 6, czy jeszcze w oczekiwaniu?
Czyli jak będzie 10 l/100 w mieszanym cyklu to trzeba się cieszyć?

PostNapisane: N, 9 cze 2013, 09:56 
Prawie fanatyk
W testówkach , którymi jeździłem namiętnie w salonie mazdy średnia nie przekraczała 10 litrów , a kształtowała się na poziomie 9,5 l/100 . Testówkami się jeździ krótkie odcinki i się ciśnie raczej .

PostNapisane: N, 9 cze 2013, 10:34 
Wstydliwy
Pocieszające.Na filmiku z youtube, gdzie koledzy zza wschodniej granicy testują osiągi 2,5 silnika widziałem liczbę śr.spalania 8,1...
Generalnie ,wybrałem ten silnik świadomie i brałem poprawkę na dane producenta,który przesadził z danymi dot .spalania .Na testówce którą jeździłem było 9,2 a faktycznie cisnąłem gaz do dechy,zresztą sam sprzedawca mnie do tego namawiał .

PostNapisane: N, 9 cze 2013, 15:55 
Prawie fanatyk
Już kupiłeś i git ;) teraz się nią ciesz i tyle ...spali ile wlejesz :) , a jak będziesz jeździł spokojnie na 5..6 biegu nawet na niewielkich prędkościach ( moment obrotowy i w ogóle ten silnik na to pozwala ) , to spalanie będzie niewielkie .
Ja na prawdę wierzę w te Mazdowskie , nowe, proste pomysły na oszczędzanie i przyjemność z jazdy .

PostNapisane: N, 9 cze 2013, 16:01 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Rok produkcji: inny
bespartyjny napisał(a):
Już kupiłeś i git ;) teraz się nią ciesz i tyle ...spali ile wlejesz :) , a jak będziesz jeździł spokojnie na 5..6 biegu nawet na niewielkich prędkościach ( moment obrotowy i w ogóle ten silnik na to pozwala ) , to spalanie będzie niewielkie .
Ja na prawdę wierzę w te Mazdowskie , nowe, proste pomysły na oszczędzanie i przyjemność z jazdy .

Miejmy nadzieję, że tak będzie
Ale ja wychodzę z założenia, że niech trochę pojeździ to się zobaczy

PostNapisane: N, 9 cze 2013, 16:57 
Stały bywalec
bespartyjny napisał(a):
Już kupiłeś i git ;) teraz się nią ciesz i tyle ...spali ile wlejesz :)

I to są mądre słowa, które powinny być mottem wszystkich nowych posiadaczy Mazd :)

Ja mam prostą metodę na tłumaczenie spalania katalogowego producentów japońskich na spalanie rzeczywiste; metodę, która do tej pory zawsze mi się sprawdzała, od moich lat japońskich do dziś: biorę z katalogu spalanie ŚREDNIE (cykl mieszany) i mnożę je przez 1,5. Wychodzi mi rzeczywiste spalanie MIEJSKIE (czyli to, które mnie najbardziej interesuje). Zakładając spokojną jazdę po mieście i brak korków.

Przykład: GJ 2.5i automat ma podane spalanie w "cyklu mieszanym" 6,4. Mnożmy to przez 1,5 i wychodzi 9,6. I tyle myślę, że będę spalał w cyklu miejskim, jeżdżąc spokojnie i nie stojąc w korkach (a nie 8,6, jak podaje katalog).

Ale dla mnie wartość 9,6 czy nawet 10,0 to dla 2,5 litrowego silnika benzynowego z przekładnią automatyczną i tak wartość fenomenalna. OK, diesel by spalał mniej, ale kosztował o równo 20 tysięcy więcej (!) i znowu bym marzł w zimie, czekając, aż silnik się rozgrzeje :)

PS. Jeszcze DWA MIESIĄCE bez samochodu... M6 spodziewana w sierpniu. Oby na początku sierpnia, a nie na koniec, bo ja już NIE WYTRZYMAM!!!

PostNapisane: N, 9 cze 2013, 17:16 
Prawie fanatyk
Jak byś nie dotrzymał <hahaha> to ja się nią zaopiekuję :D

PostNapisane: N, 9 cze 2013, 17:29 
Wstydliwy
Ale dla mnie wartość 9,6 czy nawet 10,0 to dla 2,5 litrowego silnika benzynowego z przekładnią automatyczną i tak wartość fenomenalna. OK, diesel by spalał mniej, ale kosztował o równo 20 tysięcy więcej (!) i znowu bym marzł w zimie, czekając, aż silnik się rozgrzeje
Mam podobne przemyślenia na temat tego silnika.Mechanik w serwisie gdzie jeździłem ze swoją GG mawiał: Panie tylko benzyna,tylko benzyna...Odbieram w lipcu,też mam nadzieję że na początku.Czy felgi 17 to kolega Gajdzin już sprzedał?

PostNapisane: N, 9 cze 2013, 20:26 
Cześć Somonides :) Posiadam nową Mazdę 6 od lutego <tak> wprawdzie w silnikiem 2,0 165KM ale jeżdżę dość ostro i nie przekroczyłem jeszcze 8,0 l/100km ;) przejrzyj moje posty - może Cię coś zainteresuje <mysli>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 9 cze 2013, 20:57 
Wstydliwy
Witaj Matarez
Świetne spalanie jeździłem taką na testach tj. 165 KM, i bardzo zastanawiałem się czy jej nie kupić.Super wchodzące biegi ale to już znałem z GG,elastyczny silnik i fajne przyspieszenie.No ale wybór padł na mocniejszą wersje czyli trochę mniej oszczędną.Gdyby był manual w 2,5 wziąłbym w manualu.Zobaczymy jak będzie.Do momentu odbioru będę śledził każdy wpis,i zamiast się cieszyć będę się zastanawiał czy dobrze zrobiłęm

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 9 cze 2013, 20:58 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Ciesz się ;)

P.S Skąd jesteś na śląsku?

PostNapisane: N, 9 cze 2013, 21:11 
Wstydliwy
:) ;) Największe miasto na północy województwa.

PostNapisane: N, 9 cze 2013, 21:35 
Somonides napisał(a):
:) ;) Największe miasto na północy województwa.

czyli "święte" Miasto ? ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 10 cze 2013, 11:23 
Prawie fanatyk
ha ha ... jak fajnie ...lubię jak coś działa jak mówią .
Chociaż jej nie mam , to cieszę się również .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 443 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1