Teraz jest N, 8 lut 2026, 14:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 141  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

współzałożyciel forum
PostNapisane: Cz, 7 lis 2013, 12:24 
Prawie fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2016
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
bespartyjny napisał(a):
auto super wygląda <tak>

szkoda, ze takich w ASO nie sprzedaja

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 7 lis 2013, 12:41 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Skrzynia: AT
Region: śląski
Tylko wtedy z oryginalnymi hamulcami wyglądałoby troszkę pusto ;)

PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 16:00 
Wstydliwy
Od: 07.11.2013
witam,
to i ja coś dodam o swojej "szóstce"
zakupiłem ją w marcu tego roku , silnik 2.5 czarny sedan , biała skóra.
wygląd ok bardzo fajny ale to chyba tyle ...
przy przebiegu 800 km wyłączyło mi wszystko co elektroniczne i świecące w samochodzie :)
okazało się ze to przez "ten" układ objęty akcją ogólnoświatową , niby tylko zapobiegawczą , bo przecież wszystko jest git !
kurde ale coś u mnie jednak się zepsuło i nikt w ASO nie chciał mi powiedzieć co to było !
Nawet w historii serwisowania nie ma po tym śladu .
Odbierając samochód usłyszałem ze zaskoczyłem ich ze tak szybko przybyłem po samochód i nie zdążyli mi go umyć.... ależ nic się nie stało , rzekłem :-)
Trudno , jeździ się dalej ...
Jako że chyba za bardzo się dopytywałem co się stało, Mazda Polska przysłała mi kartę BP z wykorzystaniem 500 zł na paliwo jako zadośćuczynienie !
Dziękuję pięknie !
Kolejny tyś na liczniku , znowu jakiś bajzel w licznikach , teraz odwrotnie ,wszystko się świeci jak na choince , samochód dziwnie jeździ.
Dzwonie do ASO każą mi przyjechać to sprawdzą ... tylko trochę strach jechać jak nie wiadomo co się zepsuło.
Postanowiłem sam się zdiagnozować ( laikiem w temacie nie jestem,od kilkunastu lat mam kilka SKP i serwisów) , szybkie podpięcie testera i już wszystko jasne - Czujnik prędkości obrotowej skrzyni biegów !
Jako usterka chwilowa się wykasował ,wszystko pogasło ale pozostał w ECU jako stały. Więc nadal nie działa jak trzeba.
Jadę wiec już spokojny do ASO !
I co mi chłopek mówi ... że tam wszystko jest ok ... ??? Na moje pytanie , dlaczego nie mówi prawdy koleś się zmieszał i nie wiedział co odpowiedzieć , próbował mi wcisnąć ze pewnie byłem w jakimś słabym warsztacie i to ze powstał ten błąd ( którego przecież jeszcze przed chwilą on nie widział bo wszystko przecież ok ) to ich wina...
Uznałem ze nie ma z kim dyskutować i poprosiłem grzecznie o oddanie samochodu .
Znowu miły pan był bardzo zaskoczony że tak szybko odbieram samochód (stał już kilka godzin na parkingu) , przecież oni jeszcze go nie zdążyli umyć .
Oddawać ! brudnym będę jeździł !
Oczywiście wszystkie dane które miałem pozapisywane (radio, tel, navi ) przywróciły się do ustawień fabrycznych , czyli resrecik systemu był 8-)
Mija kilka tysięcy względnego spokoju , gdy w najbardziej potrzebnym momencie nie mogę uruchomić nawigacji , po prostu nie działa , nie chce się włączyć. Żadne wyciąganie i wkładanie karty nic daje . Umówiłem sie na wizytę .
Jestem , zlecam : nawigacja nie działa, silnik ma wypadanie zapłonów, nie działa USB .
Umówiłem się na odbiór samochodu na godzinę 14 , przybyłem o godzinie 17 ! I co słyszę na wejściu od pana który ma mi wydać samochód ?
"OOOO ! Tak szybko pan przyjechał a my jeszcze nie zdążyliśmy pany umyć samochodu ... umyjemy następnym razem , może być ?"
Może !
Pytam co się stało w samochodzie , a on odpowiada mi że nic poważnego , wystarczyło tylko wyciągnać kartę z navi i zadziałała. - znowu maja mnie za głupka <o0>
Jestem spokojny ! Jestem Spokojny !
A reszta usterek ? pytam .
Gość mówi mi ze nie znaleźli żadnych usterek .
Biorę kluczyk i wychodzę !
Wsiadam do super mazdy i co widzę ? brak moich ustawień ! Znowu był resrecik !

W tym ASO byłem jeszcze dwa razy i cały czas tak samo obsłużony : zaskoczenie pana że tak szybko jestem i robienie ze mnie głupka , aż się obraziłem :<

Teraz mam przejechane 26 tys , mam usterki oczekujące na naprawę już w innym ASO (przynajmniej myją samochód)
W kolejce do wymiany na gwarancji lub naprawy jest:
- system komfortu odpowiedzialny za alarm "martwego pola"
- listwa drzwiowa , taka niklowana - zardzewiała sobie
- rano jak postoi na dworze to całe zawieszenie trzeszczy przez pół godziny jak w NYSIE :lol:
- odpada mi lakier z maski i lusterek
- dziura w tapicerce skórzanej w fotelu kierowcy , przetarł się taki boczek na wysokości nerek ...
- dziura w dywaniku
- wypadanie zapłonów , strasznie nie równa praca silnika
- przytrzymywanie gazu - jedzie się np 140 km/h puszczam gaz a on sam jedzie jeszcze 3-4 sekundy, straszy to bardzo i zaznaczę ze to jest to tempomatu !
- nawigacja z którą jestem co miesiąc w ASO i wyjeżdżam bez moich ustawień we wszystkich urządzeniach - czyli co miesiąc reset !
- USB nadal nie działa
- odpadają mi cały czas uszczelki drzwi tylnych ,szum jak cholera w środku, panowie nie wiedzą co z tym zrobić
- zacina mi się wspomaganie kierownicy - czekamy aż się całkowicie zepsuje !( a zepsuje się pewnie jak będę gdzieś za granicą)
- no i od dzisiaj , klocki do wymiany ! sam stwierdziłem podczas wymiany opon, a 3-4 tygodnie temu byłem w serwisie i mówili ze klocki jeszcze bardzo dobre ...
- system automatycznych świateł długich - co chwile pokazuje błąd i oślepia innych kierowców aż mi głupio - nie korzystam więc ! i nie muszą mi naprawiać !

kurde a co będzie jak skończy się gwarancja ? Pytałem w serwisie czy można ją wydłużyć i co ? NIE MOŻNA !
Normalnie Strach !

także zadowolony jestem z zakupu nowej szóstki jak cholera :)
chce ktoś przejąć leasing ? 8-)

nie jest to mój pierwszy nowy samochód tej klasy , ale pierwszy z takimi problemami !

a tak swoją drogą czy tylko jak tak mam ?
bo z tego co tu tak na szybko poczytałem to większość forumowiczów sobie chwali ten samochód ... a może wstydzą się przyznać ze się trochę wsadzili na minę ...

dobra kończę ( ale się wyżaliłem )
pozdrawiam

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 16:22 
Prawie fanatyk
ciekawe doswiadczenia.
A moze warto przedstawic sprawe do TVN Turbo.
Moze Mazda w koncu wezmie sie za "customer service" i wymieni na samochod wolny od wad.

PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 16:23 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
Zengal - gdzie serwisowałeś auto? Dlaczego nie zmieniłeś ASO po 2 wpadce?

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 16:33 
Fanatyk
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Region: kujawsko-pomorski
Zengal - troche zajelo mi przeczytanie calego postu - szczerze wspolczuje !! No z takim podejsciem do klienta raczej tamten salon daleko nie zajedzie.

PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 17:20 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
"Zengal" kopara mi opadła jak czytałem Twój post oo .
Lakier odpada, wypadanie zapłonów .... itd <o0> .
Normalnie jakbyś dostał jakiegoś ulepa.

Btw. na Twoim miejscu zgłosiłbym sprawę do MM Poland chociażby po to, aby fachowo obsłużyli wszystkie awarie.

administrator
PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 17:23 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Mi sprzedawca we wrześniu mówił o tym, że niebawem pojawi się możliwość przedłużenia gwarancji.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 17:27 
Fanatyk
Rok produkcji: 2008
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Zengal, napisz, które ASO ma takie podejście do klienta. Powinieneś bezzwłocznie zgłosić sprawę do MMP.

PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 17:31 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Region: pomorski
I mi strasznie przykro . Ze względu na Ciebie no i na auto Mazda , które bardzo lubię - choć nie posiadam.
Żenujący serwis -> nawet mając z nowym modelem do czynienia jest coś takiego jak książka napraw serwisowych i krok po kroku omówione jak usterki naprawiać .
Co z Mazdą 6 się dzieje , ze takie awarie się zdarzają ? Zniechęca mnie to do jej zakupu .Poddają ,takie usterki, w wątpliwość okrzyczaną bezawaryjność Mazdy ... itd itp .

PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 18:06 
Stały bywalec
Od: 10.08.2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Chryste Panie o za historia. Właśnie mi włosy dęba stanęły i nie chcą opaść.
JA chyba boję się odbierać Mazdę w przyszłym tygodniu :(

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 18:18 
Nałogowiec
Rok produkcji: 2011
Zengal, szczerze współczuje, kupa nerwów. Zgłaszaj wszystko do MMP, pamiętaj, że na serwisowy beton nic tak nie działa jak straszenie TVN Turbo.
Z drugiej strony, Panowie, spokojnie. To że koledze trafiła sie jakaś szmira jak z komisu, nie znaczy że będziecie mieli takie problemy. Podejrzewam, że gdyby nie awarie i problemy, kolega Zengal by w ogóle się u nas nie zarejestrował.

PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 18:20 
Adept
Od: 29.10.2013
Proponuję podejść do tematu chłodno zanim autor nie uwiarygodni swojej historii.
Tylko po to się zarejestrował na forum żeby opowiedzieć nam ta wzruszającą historię ?
Może być to zwykła krecia robota...np. konkurencji.

PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 18:33 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Dołączam się do tych przykrości. Zarówno z Twego powodu, że Ci się trafił taki "strup", jak i mojego, bo mój już zaklepałem i czekam teraz, jak widzę, na wielką niewiadomą.
Szkoda Chopie, że nie odezwałeś się 2 tygodnie temu, to może bym pozostał wierny Simply Clever, spoglądając tęsknie (tylko trochę mniej) na nową GJ6 <suicide>

rav3nlord napisał(a):
Proponuję podejść do tematu chłodno zanim autor nie uwiarygodni swojej historii.
Tylko po to się zarejestrował na forum żeby opowiedzieć nam ta wzruszającą historię ?

Masz rację. Podejdźmy do sprawy bez emocji. <%>

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 18:43 
Wstydliwy
rav3nlord napisał(a):

:) dobre !
Faktycznie gdyby nie pewien problem nigdy bym się tutaj nie zarejestrował .
Otóż jak dowiedziałem się ile kosztują przednie klocki w serwisie ( 498 zł netto ) to zacząłem szukać potencjalnych zamienników.I tak oto znalazłem to forum!
Poczytałem trochę opinii , o tym tez jak to przyszli właściciele z niecierpliwością czekają na odbiór swoich wymarzonych "6" to przypomniało mi się jak ja sam tak to przeżywałem , jak czekałem , jak mnie przesuwali z terminem. Odebrałem i zaczęło się to co nie fajne <slabo>

Serwis z którym zaczynałem przygodę jest z Lublina a przeniosłem się do ASO w Rzeszowie .
Pytacie się dlaczego nie zmieniłem serwisu od razu , po pierwsze tak jak wspominałem sam jestem z branży samochodowej i naprawdę rozumiem jakieś sporadyczne pomyłki- niedoróbki , ale trzeba się ciągle uczyć na sowich błędach a już na pewno nie wolno okłamywać klientów i robić z nich głupków !
a po drugie to mam bliżej do Lublina niż do Rzeszowa.

P.S.
rav3nlord - powiedz proszę jak się uwiarygadnia swoje historie na forum ? no kurde nie wiem ?

moderator
PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 18:51 
Weteran
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Jest ktoś tutaj z Lublina lub okolic?
Jak tak, to udowodnimy :)

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!

PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 18:56 
Wstydliwy
Michał napisał(a):
Jest ktoś tutaj z Lublina lub okolic?
Jak tak, to udowodnimy :)

Ja jestem z Biłgoraja , a to jest pomiędzy Rzeszowem a Lublinem .
I w swojej mieścinie jestem jedynym dumnym posiadaczem nowej Mazdy 6 . :oops:

PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 19:02 
Stary wyjadacz
To zacznij, proszę serwisować auto w Lublinie ;)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Obrazek

PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 19:30 
Prawie fanatyk
Kamil napisał(a):
Zengal, szczerze współczuje, kupa nerwów. Zgłaszaj wszystko do MMP, pamiętaj, że na serwisowy beton nic tak nie działa jak straszenie TVN Turbo.
Z drugiej strony, Panowie, spokojnie. To że koledze trafiła sie jakaś szmira jak z komisu, nie znaczy że będziecie mieli takie problemy. Podejrzewam, że gdyby nie awarie i problemy, kolega Zengal by w ogóle się u nas nie zarejestrował.

TAK , ale wtedy ma FACHOWO zadziałać SERWIS i Sprawić , żeby NAPRAWIĆ !!!!!!!!! A TU UDAJĄ , BĄDŹ SĄ , IDIOTAMI I Z KLIENTA ROBIĄ idiotę ! <baseball> :twisted:
Przy takich sytuacjach , na miejscu mazdy poland wymienił bym auto na nowe i udawał , ze tego faktu nie było i kwiaty jeszcze kupił na przeprosiny i pół litra ;<

rav3nlord kolego, to nie było eleganckie ujęcie <slabo>

Ostatnio edytowano Pt, 8 lis 2013, 19:36 przez bespartyjny, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 19:32 
Stary wyjadacz
Lub dał kartę bp na 10 000

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Obrazek

PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 19:42 
Prawie fanatyk
rav3nlord napisał(a):

Jasne ... mazda zabiera klientów Skodzie ... Fordowi ...VWejowi ...!!!Mercedesowi i BMW ... ? Prawda ?
Pójdą do piachu z obrotami przez ten wpis kolegi :(

PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 21:17 
Stały bywalec
Od: 27.07.2013
Rok produkcji: 2017
Zengal, szczerze wspolczuje egzemplarza, az ciezko uwierzyc, jasne ze GJ ma prawo miec wady wieku dzieciecego ale to co opisales brzmi jak historia z cyklu Sci-fi. Jedyne co moge poradzic to walka o nowy egzemplarz. Kilka lat temu u mnie w pracy kolezanka kupila w salonie audi A4, w ciagu 6 miesiecy byla kilka razy z usterkami, ciagle zapalaly sie rozne kontrolki elektryka przestawala dzialac az sami zaproponowali wymiane na inny egzemplarz lub za mala doplata audi A6, zdecydowala sie na A6-stke i do dzisiaj nie ma zadnych problemow z autem, jesli pojawia sie tyle usterek to moim zdaniem powinienes ich cisnac, jesli sobie nie radza z naprawami to zacznij zbierac historie serwisowania bo moze sie skonczyc tak ze bedziesz potrzebowac pomocy adwokata i rzeczoznawcy.

PostNapisane: Pt, 8 lis 2013, 21:46 
Wstydliwy
Z tą historią serwisu jest trochę lipa, na początku ślepo wierzyłem ze faktycznie cała moja historia zapisywana jest w tej elektronicznej książce , a okazało sie że na początku nic tam nie zapisywali bo się o to nie upominałem.
Teraz już wiem ze za każdym razem muszę otworzyć zlecenie, przy odbiorze auta jeszcze raz pytam czy trafiło to elektronicznej książki i potem kwituje odbiór łącznie z godziną.
No i oczywiście zbieram te wszystkie papierki od nich.

Przy tym tempie awarii szybko nadrobienia te zapiski których nie zapisali :lol:
Człowiek cały czas się uczy..

administrator
PostNapisane: So, 9 lis 2013, 08:59 
Weteran
Czy ktoś zastanawiał się dlaczego w GJ nie ma hatchback'a? W GH jest więcej egzemplarzy hatchback niż sedan. Jest bardziej funkcjonalny i lepiej się przyjął. W GJ też miał być hatchback. Ale Mazda nową technologią SkyActive strzeliła sobie w stopę - okazuje się, że nie poradzili sobie ze sztywością nadwozia. W prototypie strzelały szyby itp. Dlatego mamy sedana i kombi - różnica w rozstawie osi też wynika z opisanych wyżej przyczyn. Szkoda. W sedanie brakuje tej otwieranej szyby...

Ostatnio edytowano So, 9 lis 2013, 09:42 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So, 9 lis 2013, 09:03 
Prawie fanatyk
Umiał byś podać źródło tych wiadomości ? Poczytał bym chętnie o tym ... PROSZĘ <czekam>

PostNapisane: So, 9 lis 2013, 09:14 
Stary wyjadacz
Mazda może wyglądać rownież tak

http://youtu.be/7kA1-vH3Q9E

Sent from my iPad using Tapatalk

Obrazek

administrator
PostNapisane: So, 9 lis 2013, 09:44 
Weteran
bespartyjny napisał(a):
Umiał byś podać źródło tych wiadomości ? Poczytał bym chętnie o tym ... PROSZĘ <czekam>

Nie przecztytałem tego nigdzie - rozmawiałem właśnie z kierownikiem serwisu ASO Mazdy i opowiedział mi o tym. Kiedyś sam się nad tym zastanawiałem.

PostNapisane: So, 9 lis 2013, 10:06 
Prawie fanatyk
Takie super wiadomości mają krótkie życie i zawsze - nie wiem dlaczego - rajcują ludzi.
Sugerują rzeczy, których najczęściej nie ma.
Możemy teraz sądzić - bo tak się sugeruje dzięki wypowiedzi JEDNEGO pana kierownika, który z niewiadomych przyczyn dopuszczony został do tajemnic Mazdy - że jeździmy niebezpiecznym wynalazko-złomem w którym zaraz zaczną np. pękać szyby . Model na siłę został wypuszczony na rynek przez firmę nie umiejącą sobie poradzić z tym problemem i tak zdesperowaną , ze nie patrząc na ryzyko śmieszności robi to .
Ja na miejscu Mazdy, żeby zaspokoić podejrzliwość Pana Kierownika , zrobiłbym hatchback`a ze stali z poprzedniego modelu i wypuścił na siłę , żeby nie było plotek MIMO iż nie chciałem tym razem tej wersji nadwoziowej wypuszczać .
tombien ... to nie do ciebie ...żeby nie było ... chodzi mi o ogół takiego podejścia spiskowego do rzeczy ;)

PostNapisane: So, 9 lis 2013, 10:08 
Adept
Od: 10.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: małopolski
Zengal nie doszukuje sie jakis teori spiskowych,ale czy jesteś w stanie zamieścić fotki tego łuszczącego lakieru na masce i lusterkach.

PostNapisane: So, 9 lis 2013, 10:37 
Stary wyjadacz
Powiem Wam, że ja sobie czytam te różne opowieści, odfiltrowując skrajne i drastyczne przypadki, to zaczynam mieć wrażenie, że kupuję auto rodem z czasów PRL-u. Lakier za słaby i cienki - trzeba go zabezpieczać (koło 4 tys płn). Zabezpieczenie przed korozja liche - trzeba zastosować zaabezpiczenie antykorozyjne (1,3 tys płn). Samochód jest głośny i niedostatecznie wyciszony - dodatkowe wyciszenie (od kilku do 20 tys płn). I to nie są jakieś tam czynności tuningowe, tylko poprawiające komfort jazdy i dalszej eksploatacji. Jakby tak wszystko zliczyć, wraz z nowymi kołami i paroma dodatkowymi akcesoriami, to wyjdzie ze 20-30 tys ekstra. Coś co powinno być zrobione w fabryce, jest robione przez dealera Mazdy lub inny specjalistyczny zakład. A auto nie kosztuje 70 tys tylko średnio dwa razy drożej. Można oczywiście olać te wszystkie sprawy ale sama ich świadomość psuje ogromnie przyjemność z zakupu, który powinien dawać samą radość, a nie być przyczyną kłopotów i flustracji. Chyba, że to są tzw. bolączki wieku niemowlęcego, zgodnie z tezą, że jak ktoś chce mieć unikalne, odjazdowe auto to niech się poświęci przy jego poprawianiu. Coś za coś. A pomyśleć, że były czasy, gdy samochód z Japonii był wzorem do naśladowania.
Moje Simply Clever dawało spokój, a zoomzoom, na razie powoduje same rozterki. Chciałbym się miło rozczarować...

Sent from my iPad using Tapatalk

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 141  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1