Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 17:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 24 wrz 2013, 20:26 
Świeżak
Od: 19.09.2013
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: wielkopolski
Witam wszystkich,

Przeglądałem forum od dobrych dwóch tygodni kiedy to w głowie po raz drugi zakwitł mi pomysł : 'A może jednak nowa szóstka?'
Samochodu szukam od prawie roku i oczywiście Mazda była wśród potencjalnych typów ale, że punktem wyjście był dla mnie diesel
to po zapoznaniu się z cennikiem... X-5 niestety musiałem uznać wyższość podatkowych pomyleńców którym swego czasu przyszło do
głowy obciążyć silniki 2.0+ akcyzą ponad 18-stą procentową.

Na domiar złego odbyłem jazdę X-5 z dwulitrową benzyną sprzężoną z automatem i się zupełnie załamałem. Mówcie co chcecie ale dla mnie
to nie jedzie.... wyje i nic. Nie wiem kto im doradził takie specyfikacje na samochód na jazdę próbną a z tego co wiem to była to norma w większości salonów.

Krótko tytułem wstępu. Moim marzeniem było tak na prawdę Audi A6 avant i od niego rozpocząłem swoje przymiarki. Wszystko pięknie poza ceną. Nawet u broker'a cena za 2.0 diesel'a z multirtoniciem i na prawdę najbardziej przydatnymi extrasami to było min 170tys.
Podobnie było w przypadku Q5, A4 avant, BMW seria 5 lub nawet 3. 150 tys to było minimum a wyposażenie zostawiało wiele do życzenia.
Punktem wyjścia był w miarę mocny diesel + automat.
Każde z nich było za drogie. Cena to było jedno ale kwestia utrzymania również była niebagatelna.

W międzyczasie na chwilę odebrało mi zdrowy rozsądek jak na rynku pojawiło się BMW 3GT....
Rozsądek wrócił i nakazał skupić się na kolejno 508GT, C5, - super oferty cenowe ale strach przed utratą wartości i mało miejsca (C5)
kiepski komfort jazdy (508) nakazały iść w stronę japońskiej konkurencji.
Na Avensis-a miałem super ofertę dzięki znajomościom ale wnętrze to nie ta epoka. Dzięki ich ofercie z firmowo chipowanym silnikiem unikało się silnika 2.2 a osiągi były na prawdę zadowalające. Jednak kwestie estetyczne wzięły górę.
Byłem również bardzo blisko Hondy Accord 2.4 jak na początku roku dawali rabaty 25 tys. Jak na Hondę to szok ale zanim się zorientowałem
to już nie było w czym wybierać i może lepieje bo jak potem poczytałem o spalaniu to potrafi żłopać bez umiaru.

Nigdy nie brałem pod uwagę koreańskich samochodów. Mondeo również odpadło. Mam S-max i jest to super samochód ale utrata wartości
mnie wygięła a poza tym chciałem spróbować czegoś innego.
Urzędowo pojawiła się Insignia (za cięzka przez co spalanie jest nieakceptowalne i dynamika nie powala) był Passat ale jestem jeszcze za młody na takie auto :)

Trzy miesiące temu typ nr 1 to było Subaru Outback diesel + CVT po tym jak odpadł Forester XT po jeździe próbnej.
OBK super auto ale cena w Polsce to ok 150tys ze wersję która mnie interesowała.
Do Subaru mam słabość i pewnie kiedyś do niego wrócę ale na razie chyba odpuszczę.

W związku z tym, że mam Skodę Octavię naturalnym typem był Superb kombi DSG 4x4 170km
Dostałem bardzo dobrę ofertę ale... w między czasie w mojej Octavii przy przebiegu 100tys padła turbina...
To sprawiło, że postanowiłem kupić samochód bez turbo i filtra dpf.
Roczne przebiegi na przełomie 35 tys powinny skłaniać ku diesel'owi ale wtedy przyjrzałem się bardziej nowej 6-tce.

Sorry za taki wstęp ale chciałem pokazać jaką drogę przebyłem zanim dwa dni temu pojawiłem się na jeździe próbnej 2.5AT

Myslę, że to będzie mój kolejny samochód.

PostNapisane: Wt, 24 wrz 2013, 20:39 
Stały bywalec
Od: 03.05.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Witaj na forum, mecool! Dobra decyzja :) Ja też się trochę śliniłem do Audi, ale ceny mnie powaliły. Nawet A4 po dodaniu wszystkich opcji (a ja lubię gadżety :) ) wyszło powyżej mojego budżetu. A po jeździe próbnej u dealera Audi stwierdziłem, że to NIE jest lepszy samochód od Mazdy 6...

PostNapisane: Wt, 24 wrz 2013, 20:57 
Adept
Od: 25.04.2013
Rok produkcji: 2018
Gajdzin,

nie można porównywać Audi do naszej Mazdy, bo to są w ogóle różne samochody - mnie, szczerze mówiąc, nawet nie przyszło by do głowy, żeby wybierać pomiędzy którąś z tych marek przy zakupie. Sensowna A6 czy bmw 5 kosztuje około 350 000 PLN i wtedy widać różnicę w zestawieniu z Mazdą 6. Za 170 000 PLN to można mieć samochód z logo danego producenta, który koło bmw/Audi/Mercedesa tylko stał, nic więcej.

PostNapisane: Wt, 24 wrz 2013, 21:02 
Amator
Od: 12.02.2013
Region: łódzki
no nie przesadzaj -za a6 w wersji która ma to co moja mazda zapłaciłbyś 230 tys ale czy warto płacić za znaczek

PostNapisane: Wt, 24 wrz 2013, 21:22 
Stały bywalec
No fakt, kon2k8 ma rację.

Właściwie nie bardzo miałem wybór. Accord jest archaiczny w porównaniu z M6, a czy nowy wejdzie w 2014 czy 2015 - nie wiadomo. Toyota w ostatnich latach zeszła na psy, szczególnie od strony designu. Mitsubishi już nie ma sedana klasy średniej. Nissan też. Subaru zawęziło ofertę silników na Europę i w ogóle spoczęło na laurach technologicznie, a ceny ma w tym kraju straszne.

Niemieckie, francuskie i włoskie mają tak, że jeśli cena startowa jest ciekawa, to po dodaniu wszystkich opcji wychodzi nagle o 50% więcej i już ponad mój budżet.

I jak tu nie kupić Mazdy?

PostNapisane: Wt, 24 wrz 2013, 21:23 
Adept
Ostatnio, przy okazji czytania jednego z wątków, gdzie ktoś wahał się miedzy kupnem Mazdy 6 2.5i, a Audi 5 za 125 000 PLN brutto, wszedłem na konfigurator i zbudowałem samochód z wyposażeniem Mazdy + kilka rzeczy bez których ten samochód, moim zdaniem, jest nie do zaakceptowania (quattro, ponad 3 litrowy silnik, pakiet s-line) i wyszło mnie ponad 350 000 PLN. Jakoś nie umiem sobie wyobrazić wersji za 230 000 PLN.

PostNapisane: Wt, 24 wrz 2013, 22:39 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Witaj mecool. Widzę, że jesteśmy z tej samej ławki. Ja też mam Octavię diesla 2.0 tdi. I tez planowałem przesiąść się na Superba tdi. I to nie z powodu jakiejś awarii. Mnie turbina chodzi jak ta lala już ponad 100 tys. Tylko w moim przypadku przyczyna znalezienia się wsród tego zacnego grona była trochę inna. Zobaczyłem 6-tkę na żywo u szwagierki, świeżo po zakupie. Oniemiałem, że mogą istnieć takie samochody. Potem już żadna Skoda nie wyglądała tak samo. Natomiast wciąż zastanawiam się nad wyborem silnika. U mnie diesel był naturalną kontynuacją. Myślałem, że żadna benzyna już nie zagości w moim życiu. A tu taka rozterka... Oczywiście wszyscy z tego wątku mają jednoznaczną odpowiedź na ten dylemat ale ja nie. Jeździłem ostatnio jedną wersją po drugiej. Zacząłem od benzyny i starałem się wychwytywać wszystkie jej plusy. Fakt, dynamikę ten motorek ma, spalanie oscylowało około 9,6 - trzeba się z tym pogodzić. Jechaliśmy A2 na Poznań, więc musiało tyle wyjść, przy łatwo osiągniętych 160 km/h. Ale hałas przy przyspieszeniu jest, jak dla mnie, trochę za głośny i męczący, na dłuższą metę. Potem pojechałem dieslem i różnica była, dość duża. Przyspieszał szybciej i zdecydowanie ciszej. Pomijam w tej chwili kwestie różnicy w cenie, które już kilku kolegów podkreślało. Dla mnie sposób pracy tego silnika jest bliższy. Być może, w ostatecznej decyzji zauważy element ekonomii ale póki co wciąż myśle i męczę biednego Pana sprzedawcę i niektórych forumowiczów.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 00:13 
Stały bywalec
Diesel ma swoje zalety, jak niewątpliwie wiesz, ale dla mnie ma wadę nr 1 - wolne nagrzewanie się w zimie. Nie cierpię marznąć w samochodzie :)

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 06:04 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: śląski
Proszę Cię Gajdzin... nie przywołuj demonów sprzed lat (chodzi o konstrukcję silnika). Nie wiesz jak to wygląda w GJ, ja w GH nie mam z tym problemów (silnik ciepły po ok 2-3km), a nie sądzę, żeby się cofnęli.

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 07:39 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
szymek1604 napisał(a):
................ Dla mnie sposób pracy tego silnika jest bliższy...

Obejrzyj ostatni Moto-On w TVN Turbo. Była tam prezentacja Nowej Mazdy 6 z silnikiem 2.2 175KM .
Myślę, że będziesz miał faworyta.
Testujący redaktor Marcin Orzepiński cyt. "Matko jak to jedzie !" :)

Ulże Ci męczarniom jakie sobie zadajesz przy wyborze (wiem coś o tym ;)) Bierz tego ww. i ciesz się :) :) .

Ostatnio edytowano Śr, 25 wrz 2013, 07:59 przez CzerwonaStrzala, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 07:55 
Stary wyjadacz
Wiem, że jesteś zmarźlakiem :P ale ja się do tego przyzwyczaiłem. Te inne zalety biorą górę. Z wad dochodzą oczywiście koszty późniejszych serwisów, jednak to już trzeba zrobić trochę kilometrów. Jak pisałem, przekroczyłem 100 tys bez wymiany turbiny. Wręcz miałem problem odwrotny :) - jeździłem tak ostrożnie i łagodnie, ze zastał się pewien element turbiny i w Skodzie chcieli mi od razu całą wymieniać (przy 60 tys). Pojechałem do niezależnego specjalisty, który wytłumaczył mi, że silnik z turbiną trzeba czasem "pogonić". Zmieniłem więc styl jazdy i teraz często "poganiam" turbinę - chodzi jak złoto. Oczywiście, jak można, to w zgodzie z przepisami ;). A spalania są wciąż na poziomie 7,2-7,7 i to po mieście. W trasie schodzę do 6,5 przy 140 km. A gdyby jechać 90 km to można zejść poniżej 6. Mazda deklaruje jeszcze lepsze spalania, więc w tym zakresie byłbym bardzo zadowolony. Stąd m.in. moje dylematy, co do wyboru rodzaju silnika. Chyba jeszcze pomęczę sprzedawcę. <suicide>

Obrazek

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 09:21 
Świeżak
kon2k8 napisał(a):
Gajdzin,

nie można porównywać Audi do naszej Mazdy, bo to są w ogóle różne samochody - mnie, szczerze mówiąc, nawet nie przyszło by do głowy, żeby wybierać pomiędzy którąś z tych marek przy zakupie. Sensowna A6 czy bmw 5 kosztuje około 350 000 PLN i wtedy widać różnicę w zestawieniu z Mazdą 6. Za 170 000 PLN to można mieć samochód z logo danego producenta, który koło bmw/Audi/Mercedesa tylko stał, nic więcej.

witam,

nie wiem o jakiej specyfikacji myślałeś pisząc o bmw 5 lub A6 za 350tys ale to już musiało być na bogato. Dla mnie punktem wyjście w przypadku tych samochodów był zawsze diesel + automat. A6= 177km+multitronic, BMW 177km + steptronic. Wiem, że multitronic to dziadostwo (przynajmniej był) ale na jeździe próbnej zrobił na mnie lepsze wrażenie niż S-tronic w Q5. Wiem, że dla wielu do motoryzacyjna herezja ale mam wrażenie, że wiele opinii nt wielu rozwiązan, modeli, marek jest powtarzanych z automatu bez zastanowienia. vide "ekran nawigacji w nowej M6 został włożony na samy końcu bez zastanowienia i nie pasuje".... nie wiem kto to wymyślił ale wszyscy to teraz klepią... ok do brzegu.
W w/w modelach absolutnymi must be poza silnik+skrzynia było : czujniki przód / tył, ksenony, sportowy fotel, podgrzewane fotele, bluetooth, trochę lepsze audio, składane lusterka, lusterko wsteczne samościemniające, felgi min. 17cali,
Za taką spec w czerwcu tego roku dostałem wycenę 173brutto. w tym transport i prowizja brokerska jakieś 6,5 tys.
Za taką samą wersję ale + alcantara i navi MMI NAV PLUS było 183tys. przy kursie EUR 4,3.
Za wersję S-line dopłata ok 10-12 tys.

Oczywiście brak wszystkich systemów które ma Mazda itd ale takie są fakty.

Nie wiem co masz na myśli pisząc sensowna wersja?

Za wersję z silnikiem 3.0 quattro + to co wypisałem powyżej spokojnie zmieścisz się w 230-240tys.
BMW 5 z X-drive podobnie, miałem ofertę za 240tys za sedana naładowanego gadżetami na maksa.
Niestety przy całej mojej sympatii nie możesz porównywać Mazdy 6 do takich specyfikacji bo Mazda nie ma 4x4 i żaden
z jej silników osiągami, kulturą pracy nie zbliży się do w/w modeli.

O wspomnianym A5 sportback też myślałem ale raz do tego wsiadłem i dziękuję. Ciasno na maksa.
Może 30kg temu to bym się zastanowił ale dzisiaj to byłaby męczarnia. I potiwerdzam że można kupić za niecałe 130tys takie A5
ale w benzynie i golasa. Z tego typu wynalazków to BMW3GT 2.0 steptronic + 4x4 - takiego mi wycenił broker na ok 185tys.

Trzeba jednak zejść na ziemię :)

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 09:32 
Adept
Ja nie porównuję Mazdy 6 do bmw i dlatego, przy okazji zakupu samochodu, nie brałem w ogóle pod uwagę segmentu premium, bo, jak dla mnie, mijałoby się to z celem. W moim rozumieniu sensowny Audi/bmw/Merc/itp. to taki, który ma WSZYSTKO to, co moja Mazda + 4x4, przynajmniej 250 konny silnik, dobre nagłośnienie i parę innych rzeczy, które oferuje. I tak, jestem w stanie uwierzyć, że można kupić A5 za 125 000, ale to tak, jak kupić kurtkę CK Jeans. Niby to Calvin Klein, ale nie nie do końca. Jak dla mnie bzdura.

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 09:37 
Świeżak
kon2k8 napisał(a):
Ja nie porównuję Mazdy 6 do bmw i dlatego, przy okazji zakupu samochodu, nie brałem w ogóle pod uwagę segmentu premium, bo, jak dla mnie, mijałoby się to z celem. W moim rozumieniu sensowny Audi/bmw/Merc/itp. to taki, który ma WSZYSTKO to, co moja Mazda + 4x4, przynajmniej 250 konny silnik, dobre nagłośnienie i parę innych rzeczy, które oferuje. I tak, jestem w stanie uwierzyć, że można kupić A5 za 125 000, ale to tak, jak kupić kurtkę CK Jeans. Niby to Calvin Klein, ale nie nie do końca. Jak dla mnie bzdura.

Rozumiem i szanuję. Inna filozofia zakupowa. Wszystko albo nic. W sumie to chyba dlatego sobie odpuściłem segment premium.
Było wiele extrasów które chciałem mieć (bo jestem gadżeciarz) ale musiałem odpuścić i wykastrować swoje specyfikacje.
Stąd wałkuję Skodę i Mazdę bo mogę sobie pozwolić na fulla :)

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 10:08 
Stary wyjadacz
I tu jesteśmy w tym samym punkcie. Te dwie marki dają możliwość myślenia o wyposażeniu Premium. Szkoda tylko, ze Mazda, jak każdy "japończyk", wyposażenie oferuje od lat tylko w pakietach, różniących się znacznie cenowo. Pewnie wynika to z filozofii produkcji samochodu. Tu pewnie najwiecej może powiedzieć guru od japonistykę - patrz Gajdzin

Obrazek

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 10:49 
Wtajemniczony
Od: 28.08.2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
chmooreck napisał(a):
Proszę Cię Gajdzin... nie przywołuj demonów sprzed lat (chodzi o konstrukcję silnika). Nie wiesz jak to wygląda w GJ, ja w GH nie mam z tym problemów (silnik ciepły po ok 2-3km), a nie sądzę, żeby się cofnęli.

Wczoraj był chłodny wieczór (10 stopni), więc zerkałem na zachowanie klimatyzacji/nagrzewnicy, itp. (diesel). Dopóki silnik jest chłodny nawiewy praktycznie nie pracują. Jak gaśnie kontrolka "zimnego silnika" to nagle cieplejsze powietrze zaczyna być bardziej dynamicznie tłoczone do środka i zmienia się tryb pracy (na nogi). Działa zaskakująco przyjaźnie i dzieje się bardzo szybko, chociaż aktualnie warunki mają się nijak do zimowych.
Analizując czas osiągania optymalnej temperatury przez silnik w przypadku nowej 6-tki w porównaniu z innymi dieslami, którymi jeździłem, to jest on zaskakująco krótki - tak na poziomie silnika benzynowego. Zastanawiam się czy to zmniejszona pojemność małego obiegu, a może jak sugeruje chmooreck zmieniona konstrukcja silnika pozwalająca lepiej odbierać ciepło z silnika. Nie mam pojęcia.
Czytałem gdzieś, że mazda ma "dogrzewanie silnika" (cytuję z pamięci). Zna ktoś może jakieś szczegóły w tym temacie, jak to działa, etc.? Pewnie nie chodzi o webasto, bo to raczej tylko w wersji na rynek amerykański.

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 11:11 
Świeżak
Od: 15.09.2013
Region: kujawsko-pomorski
Również zaczałem poszukiwania od marek Premium. Założenia to silnik benzynowy (ok 9 s do 100) z ASB w budzie KOMBI (powiekszyła sie rodzina) z aut klimą (+nawiewy na tył), ksenonami, kamera cofania, skóra (ew. półskóra), sytemem bezkluczykowym i navi.

Zaczałem od AUDI - tam nie było szans obejrzeć A4 w kombi bo jak stwierdził sprzedawca "takich aut sprzedaja 1 rocznie" ...
BMW 3 w kombi z silnikiem 2.0 Pb to po cięciu wyposazenia po rabacie 170.000 zł, troche ciasno z tyłu - odpada
Volvo V60 silnik T4 w wersji SUMMUM z niezbędnymi dodatkami to cennikowo 190.000 zł - rabat 12% - odpada
Honda CRV to tylko 2 silniki - osiągi nie spełniają minimalnych kryteriów, najwyższa wersja wyposażenia to 150.000 zł (sprzedawca poinformowal ze honda nie prowadzi polityki rabatowej)- odpada
Skoda SuperB po liftingu, no tu super silnik 2.0 TSI z DSG w standardzie, w wersji L&K 135.000 zł po rabatach. - był numerem 1 zanim nie pojezdzilem Mazda
Ford Mondeo 2.0 204KM Ecoboost z Powershift 125.000 zł za full opcje - nawet znalazłem takiego na demo do pojezdzenia - wszystko fajnie tylko a) stary model klepany od xxx lat b) spalanie podczas jazd średnie 12,6 l/100KM - odpada
Toyota Avensis - silniki benzyznowe cieniutkie, materiały w srodku twarde, nieprzyjemne - odpada
Toyota Auris Hybrid - fajnie, to bedzie mój typu samochodu jak przekrocze 50tke :)
Mazda 6 - na demo czeka 2.5 Pb - wsiadamy i jedziemy, osągi porównywalne z fordem i skodą. Spalanie rewelacja ok 8 l/100. Autko świetnie prowadzi sie na zakretach, wyposazenie duzo lepsze niż w skodzie.

Samochód zamówiony

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 11:21 
Wtajemniczony
Kovi - ty po prostu jakiś Hitchcock jesteś. Solidnie stopniujesz napięcie chociaż zakończenie niby przewidywalne od początku ;)

administrator
PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 13:03 
Weteran
Od: 20.05.2013
Region: dolnośląski
mecool napisał(a):
Niestety przy całej mojej sympatii nie możesz porównywać Mazdy 6 do takich specyfikacji bo Mazda nie ma 4x4 i żaden

Co do osiągów to racja, ale kultura pracy diesla BMW 2.0 ma się nijak do mojego w GH. Na zewnątrz chodzi 2 razy głośniej i jego dźwięk jest taki jakby to był stary rupol. Porównywałem się z 2 miesięcznym x3. Stojąc koło swojego pracującego silnika bardziej słyszałem BMW znajdujące się kilka metrów dalej.

Oczywiście wyciszenie wewnątrz w BMW jest dużo lepsze niż w Maździe.

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 13:23 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Region: śląski
matkowpa napisał(a):
Czytałem gdzieś, że mazda ma "dogrzewanie silnika" (cytuję z pamięci). Zna ktoś może jakieś szczegóły w tym temacie, jak to działa, etc.? Pewnie nie chodzi o webasto, bo to raczej tylko w wersji na rynek amerykański.

GG/GY i GH na początku produkcji miały właśnie piecyk webasto jako dogrzewacz (działa niezależnie od kierowcy przy odpowiednich warunkach temperaturowych, jest możliwość rozbudowania do ogrzewania postojowego).

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 13:50 
Świeżak
tombien napisał(a):
mecool napisał(a):

Co do osiągów to racja, ale kultura pracy diesla BMW 2.0 ma się nijak do mojego w GH. Na zewnątrz chodzi 2 razy głośniej i jego dźwięk jest taki jakby to był stary rupol. Porównywałem się z 2 miesięcznym x3. Stojąc koło swojego pracującego silnika bardziej słyszałem BMW znajdujące się kilka metrów dalej.

Oczywiście wyciszenie wewnątrz w BMW jest dużo lepsze niż w Maździe.

Zgadza się, miałem na myśli wyciszenie w środku. :)

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 16:06 
Wtajemniczony
Carcraft napisał(a):
matkowpa napisał(a):

Nie to nie jest webasto jest to zawor wpuszczajacy pasywnie cieplo bezposrednio z komory silnika do wnetrza samochodu po nagrzaniu zawor sie zamyka i zaczyna standardowo dzialac caly system ogrzewania. w innych dieslach jest nawet przycisk uruchamiajacy takie wstepne dogrzewanie w mazdzie widocznie odbywa sie to z automatu, co jest dobre bo w innych ciagle sie zapomina wylaczyc tego dogrzewania i caly silnik jest dluzej niedogrzany.

Czy aby na pewno mówimy o tym samym w przypadku nowej 6-tki? W GJ woda w układzie chłodzenia nagrzewa się się bardzo szybko, co jest sygnalizowane przez gasnącą niebieską kontrolkę temperatury chłodziwa. Stąd pytanie jest jak to się dzieje, że chłodziwo robi się tak szybko gorące (stąd mamy ciepłe powietrze w nawiewie)? Poszperałem trochę i moim zdaniem odpowiedź znajdziecie tutaj (ostatni akapit w Oil-Burner Exposé)
Skrótowo rzecz ujmując: niska kompresja nowego silnika diesla w technologii skyactive skutkuje tym, że w fazie rozruchu występuje problem z niską temperaturą silnika, która uniemożliwia właściwe spalanie. Żeby sobie poradzić z tym problemem mazda dodała dodatkowy tryb pracy zaworów w fazie wydechu, który powoduje, że gorące spaliny z jednego cylindra, przechodzą do kolejnego skutkując jego rozgrzaniem. I ponoć dlatego silnik rozgrzewa się tak szybko.

Żeby przynajmniej częściowo być w temacie wątku: jeśli prawdą jest to co piszą autorzy artykułu, to koledzy od silników benzynowych mają w swoich jednostkach kute tłoki i specjalne zaprojektowany kolektor wydechowy, który jest tak długi, że gdyby ten silnik wsadzić do samochodu o wzdłużnym układzie napędowym (np. miata) to wylazłby przez błotnik :-). Inną ciekawą informacją jest kierunek rozwoju silników benzynowych mazdy, tzn. HCCI, czyli taki benzynowy diesel (bez świec zapłonowych). Wychodzi na to, że aktualne jednostki benzynowe są jedynie przystankiem na drodze ku HCCI, stąd wielkość silników nie została obniżona, bo dla potrzeb HCCI trzeba by ją następnie zwiększyć (jakieś problemy z ilością powietrza potrzebnego do spalania).

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 20:14 
Adept
Od: 30.08.2013
ZBANOWANY!
To co zrezygnujesz z samochodu na ktory czekales pare mies. jak nie bedzie rabatu? - nie wierze! podejrzewam ze moglbys raczej pomyslec o wzieciu odstepnego bo chetny napewno sie znajdzie nie jeden. A zeby zamowic roczmik 2014 musialbys zlozyc zamowienie po nowym roku i znow pare mies czekania. no no masz jaja.

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

administrator
PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 20:26 
Weteran
Od: 20.05.2013
:) czekam dopiero od 2 tygodni, termin salonowy koniec listopada - a na samochód jestem napalony od stycznia, kiedy się nim przejechałem więc już trochę cierpliwość poćwiczyłem. Na ten moment jest jeszcze parę niewiadomych typu wspomniany rabat no i jaki VAT od przyszłego roku więc nastawiony jestem nawet na odbiór na początku stycznia, ale fakt jak pomyślę, że miałby to być kwiecień to cieżko by było jeszcze dłużej czekać. Dlatego asekuracyjnie zamówiłem już teraz bo później dla Polski samochodów z 2013 raczej nie będzie.

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 21:34 
Świeżak
Od: 02.09.2013
Rok produkcji: 2014
Co ja tu słyszę?! Ja też planuję albo planowałem (wciąż się waham) zakup nowej MAZDY 6 i też byłem już w styczniu na jeździe próbnej i przećwiczyłem swoją cierpliwość do pierwszego etapu czyli momentu, w którym mogę podpisywać już umowę na auto wyprodukowane na początku stycznia 2014r. TAKIE AUTO MIAŁO BY BYĆ DO ODBIORU W POŁOWIE MARCA jak twierdzi wrocławski salon. Sugerujecie, że to niemożliwe w takim terminie?

PostNapisane: Cz, 26 wrz 2013, 08:24 
Świeżak
kon2k8 napisał(a):
mecool,

temat spalania w 2.5i był już w tym wątku poruszany kilka (kilkanaście?) razy - jak ktoś jeździ trochę wolniej, to samochód pali poniżej 9, a jak bardziej żwawo, to około 11 (u mnie).

skypassion,

popieram - są szanse :)

Wiesz kon2k8, szukam argumentów za tym, żeby dołożyć te 20tys i jakoś to sobie logicznie uzasadnić... :)
Tak samo było jak się napaliłem na Forestera XT i dopytywałem się jak chory psychicznie o spalanie czekając aż ktoś potwierdzi
że pali średnio 8l/ 100km... no i może tyle spalić tylko że przy stylu jazdy do którego nie został stworzony..

W przypadku Mazdy jakbym średnio z przewagą trasy 70/30 miał 7-8litrów to byłbym mega zadowolony

PostNapisane: Cz, 26 wrz 2013, 10:00 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Nie obrażaj się proszę .
Próbuję powiedzieć , że problem jest złudny .
Kup benzynę z kopem i włóż do skarbonki 20000 na benzynę i masz super komfortową sytuację finansową i odczuciową .
Możesz bowiem nie liczyć się ze spalaniem przez czas posiadania 20000 na paliwo i cieszyć się osiągami auta . Potem możesz odpuścić i jeździć dla przyjemności jeżdżenia .... a jak cię wkurzy jakić koleś , to przyciśniesz i powącha spalinki z GJ 2,5i :)

PS
154700 pln kosztuje Diesel GJ passion 175 KM wg cennika .

PostNapisane: Cz, 26 wrz 2013, 10:19 
Świeżak
No dobra, dobra, nie obrażam się..
Chyba trochę namieszałem co mnie interesuje. Sorry z OT to już ostatni raz...
Diesel 175KM to jest super maszyna ale 154tys to już zdecydowanie za dużo + boję się kosztów utrzymania (dpf i turbina)
Jakąś opcją jest diesel 150KM zwłaszcza jak dają rabat 12tys. Jednak w związku z tym, że mam teraz 2 diesele chce przejść na coś teoretycznie mniej awaryjnego. Bez turbo i filtra cząstek co może posłużyć mi parę ładnych lat.

Rocznie co prawda robię coś około 35tys ale fakt jest taki że rano dzieciaki do szkoła+przedszkole po drodze zakupy (ca. 10km max) Potem praca w domu do 15-16 kiedy to znowu odbieram dzieciaki i siedzę w domu Mieszkam 15km od Poznania i czasami musze po coś tam podskoczyć (księgowa, US, zakupy itd). W miesiącu max 2 razy trasa po 2000km i tyle. Tak więc diesel nie jest konieczny. Wystarczy że po gwarancji padnie mi dwumasa, turbo i całe te pseudoszczędności z niższego spalania ch... strzelił.

Tak na prawdę to waham się pomiędzy 2.0 skypassion a 2.5i skypassion i tyle w temacie.
2.5i jeździłem 3 dni temu i zrobiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie, teraz czas na 2.0i ale tutaj raczej manual.
Na zdrowy rozum powinienem brać 2.0i Skyenergy bez tych wszystkich gadżetów które potencjalnie mogą się skopać, felg 19 cali gdzie opona kosztuje lekko ponad 1tys itd.
Tylko że samochodów na szczęście nie kupuje się tylko rozumem...

PostNapisane: Cz, 26 wrz 2013, 11:18 
Bywalec
Od: 14.08.2013
Kurcze ,nie jestem z tego zadowolony :( kupiłem Mazde ,aby mieć samochód inny niż wszystkie,a tu klops, nie będzie chyba jak z VW,ale tylko można się cieszyć że Mazda zostaje zauważona na świecie,a zwłaszcza w Polsce <tak>

PostNapisane: Cz, 26 wrz 2013, 12:09 
Stały bywalec
Od: 27.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: zagranica
adamus28 napisał(a):
Kurcze ,nie jestem z tego zadowolony :( kupiłem Mazde ,aby mieć samochód inny niż wszystkie,a tu klops, nie będzie chyba jak z VW,ale tylko można się cieszyć że Mazda zostaje zauważona na świecie,a zwłaszcza w Polsce <tak>

W moim przypadku to rowniez byl jeden z powodow by kupic M6. W polnocnej irlandii gdzie mieszkam bylo ich tak malo na rynku wtornym ze zeby dostac taka jakiej szukalem 2 letniej 2.0l benzyna z malym przebiegiem w wersji hatchback musialem leciec do salonu mazdy w Anglii. Z drugiej jednak strony czesty widok M6 na ulicach dobrze swiadczy o producencie i o zmianach , ktore wprowadza. <spoko>

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1