Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 00:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 7 lis 2024, 22:38 
Nałogowiec
Od: 05.05.2019
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
LPG: Tak
Region: wielkopolski
No właśnie - pierdoły :D Ale nie po to płacę za nowe idealne auto, żeby nie zwracać uwagi na odpryski które robią się od patrzenia ;) Co do lusterek to samo, nic nie udowodniłeś bo skoro masz wyłączone składanie to faktycznie problem nie istnieje ;) Ja mówię o używaniu tej funkcji, ona jest potrzebna zwłaszcza w mieście jak się parkuje wzdłuż ulicy np. Wiem że to pierdoły, znajomy ma nowiutką klasę E i już kilka razy laweta była grana bo np wszystkie ekrany wysiadały i samochód sam zjeżdżał na pobocze i wołał o serwis. Ja póki co problemów nie mam z żadnym z samochodów, ale tez trochę się przyłożyłem do wyboru. Z Mercami zawsze jest problem, z BMW różnie choć gdybym wziął X5 to w 2022 już były w miarę dopracowane. Tesla 3 to też tak jak Y mocno dopracowany temat. O ładowaniu się nie wypowiadam, to jest samochód do jazdy wokół domu ;) Nadal wkurza mnie 90% właścicieli EV którzy na siłę próbują udowodnić że to auto rodzinne jako jedyne w domu :lol: Ja mam audi na trasy, Teslę do jeżdzenia w promieniu 100 km od domu i pasuje.

Co do serwisów, klasyka, Mazda też już od dawna próbuje być premium również z cennikiem seriwsów. Słynna inspekcja nadwozia za 500 a potem chyba 700 czy 800zł z której nie dało się w 90% ASO zrezygnować. Inspekcja obowiązkowa pomimo że jakie fabrycznie wadliwy i nie potrafią tego naprawić. Ale temat ASO to w sumie w każdej marce można by książkę napisać ;) Np jak miałem kiedyś Skodę Fabię 3 - jadę do ASO i pytam po ile klocki. Sprawdzają, 550zł. Mówię OK, a ile klocki do Fabii 1 - 210zł. Niby dziwne, niby nie dziwne :D Tylko to były te same klocki :lol: Dokładnie te same klocki pakowali w 2 pudełka i na jednych pisali do do jedynki, na drugim że do trójki. Bo oczywiste że ktoś kto ma roczne auto da te 500zł i za bardzo się nie zdziwi, ale już do 10-15-letniej jedynki raczej nikt tyle nie da :lol: No i takich przykładów można by mnożyć pewnie w każdej marce :/ A Mazda nigdy nie odstawała z dziwnymi praktykami serwisowymi a czasem i wiodła prym :lol:

Z ciekawostek z Audi, dzwonię na serwis ile za wymianę oleju - odpowiedź 2700zł, z rabatem 2400zł. Dzwonie do kumpla który zna kogoś kto zna kogoś kto tam pracuje. Weź przywieź swój olej i zrobimy że będzie dobrze :D Przyjechałem ze swoim olejem - Ravenolem od czarnepaliwo, czyli dużo lepszym niż by ASO zalało, za olej dałem 490zł, za filtr, korek i robociznę w tym samym ASO 'po znajomości' dałem 700zł - razem 1200zł :lol: Taka drobna (1200zł) różnica między wejściem z ulicy a pokombinowaniu po znajomości... :/

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 8 lis 2024, 11:26 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Dokładnie tak to jest w ASO-ach, ta polityka cenowa to jedno, drugie to psucie/niepsucie.
Z inspekcji dla utrzymania gwar na blachę można było kiedyś rezygnować, przy drugiej 6tce już nie, tzn można ale cena ta sama ;)
Swoją drogą to cienko przędą widać te serwisy przez bezawaryjność Mazd, roboty nie ma to wymyślają np - zobaczyłem na ostatnim rachunku - ciężarki do wyważania kół i odtłuszczacz do ich użycia wyszczególnione i skrupulatnie podliczone ;)
Natomiast czasem dla oszczędności czasu uważam że można pojechać - ostatnio tak bylem , zamiast oddzielnie na myjnię, oddzielnie na zmianę opon, odzielnie na wymianę pł hamulc, oddzielnie czy samemu na wymianę oleju - ja jeżdżę na takie kumulacje, ze swoim olejem. Teraz chyba będę musiał zrezygnować samemu z gwar bo sprytnie wydłużyli do 6 lat, żeby bardziej przywiązać do ASO i ich cenników.

Co do lusterek to nie zrozumiałeś - przestałem składać w 19 roku życia samochodu - w Alfie 166 tzn ona sama przestała, potem się niby naprawiła ale na jak długo, więc nie składam i ... nic się nie dzieje. W Mazdach składamy, ale nie automatycznie bo mnie to denerwuje , choć żona częsciej włącza automatyczne. W ciasne miejca nie mam potrzeby jeździć więc może też dlatego mnie to nie przekonuje że to jakiś problem.
A co do "po to kupuję nowe" to cóż, kwestia wyboru, zawsze przy produkcyjnym aucie trzeba się godzić na coś czego się by nie chciało (ot choćby brak analogowych ster temperatury , tylko z ekranu w masie aut - popsute od nowości i to gorzej niż lusterka) itd.

PostNapisane: Cz, 20 lis 2025, 11:08 
Wstydliwy
Od: 18.11.2025
Rok produkcji: 2017
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: śląski
A czy ktoś może napisać jak Tesla Y sprawuje się na dłuższej trasie? Na YT są relacje z wypraw w dłuższe trasy i zastanawiam się czy da się nią zrobić np. 1000 km z postojami bez jakichś problemów, np. zbyt dużej temperatury baterii.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1