Teraz jest Śr, 4 lut 2026, 15:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 11 maja 2016, 14:04 
W salonie, nie dziwili się jak moja żona wyskoczyła, że chce pomierzyć samochód. Najwidoczniej to normalna praktyka, nawet bardzo chętnie swojego miernika użyczyli :D wspomnieli tylko, że bardzo im zależy na renomie i nie mogą sobie pozwolić jako salon na różne numery bo stracą akredytacje, czy tam coś :wink:
Prawda jest taka, że jak bedą chcieli to obdrapany element przeszlifują do 0, pomalują wypolerują i nikt się nie pozna :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 11 maja 2016, 14:09 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Oczywiście że nikt nie zabroni. Tylko dlaczego do ludzi w salonie podchodzisz jak do potencjalnych oszustów ? z góry zakładając że mają coś do ukrycia ? chciałbyś sam być tak traktowany ?
Inna sprawa, że jeśli zechcą, to mogą naprawdę poważne kwiatki ukryć, a ty będziesz ze świadomością wygranego - bo lakier równy, jeździł uważając że masz nowe :) to dopiero ouć , mówiąc słowami kolegi wyżej piszącego - być dymanym nie wiedząc o tym.
Aha, czy auto jest poobijane to widać , a ASO raczej nie pryska byle jak, tak że żaden to ma wpływ na użytkowanie i estetykę.
Co jeszcze - poziom oleju można sprawdzić, czy klocki nie podmienione itd. Pewnie że nikt nie zabroni. Gdzie granica ?
No i kwestia co z tego jeśli wyjdzie więcej ? mam wrażenie, niektórych by ucieszył wynik ciut grubszego lakieru - bo _rekompenstata_ i $ w oczach już, a auto tak samo pełnosprawne.

PostNapisane: Śr, 11 maja 2016, 14:14 
Ba dwukrotnie malowane to nawet lepsze :D, bo 80 mikronów a miejscami i 40 to jednorazowa powłoka. Z wielokrotną korektą lakieru nie poszalejemy :sad:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 11 maja 2016, 14:15 
Wtajemniczony
Od: 13.09.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: S
Region: mazowiecki
crow napisał(a):
Mazda wygrała :champion:
gzesiolek miałeś rację :hi:

To co, ma ktoś ten artykuł i mógłby mi zeskanować?

Obrazek

PostNapisane: Śr, 11 maja 2016, 14:26 
Bywalec
Od: 23.02.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: Nie mam M6
Wersja: SkyPassion
Chopper http://www.mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=23&t=5259

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 11 maja 2016, 18:00 
Adept
Od: 22.06.2015
Rok produkcji: inny
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: opolski
makaronek napisał(a):
Ceny mazd to głownie zasługa akcyzy na duże silniki i innych opłat celnych, [...] Polecam otworzyć oczy troche szerzej i zainteresować sie nieco walutami i giełda zamiast powtarzać jak papugi hasła z manifestacji

Jakoś nie było informacji o zmianie podatków. A dzięki tym (ludziom) to oczy niestety mam wyjątkowo szeroko otwarte...

Mnie interesuje słupek B i czy te szyby rzeczywiście będą widocznie grubsze...

PostNapisane: Śr, 11 maja 2016, 21:28 
Wtajemniczony
Od: 13.09.2015
Wersja: S
wasyllinio napisał(a):

Dzieki Wielkie!

PostNapisane: Cz, 12 maja 2016, 12:07 
Wstydliwy
Od: 06.05.2016
Ja miałem problem z Mondeo, kiedy na gwarancji wyszła korozja na drzwiach. Przed robotą pomierzyli grubość lakieru i na jednych drzwiach okazało się, że jest podwójnie malowane. Stwierdzili, że miałem nieautoryzowaną naprawę i cofnęli gwarancję. Pod długich bojach uwzględnili reklamację i naprawili ale schody były!!!.

Także myślę, że warto dla formalności sprawdzić grubość lakieru jeśli ktoś ma taką możliwość!

PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 08:16 
Wstydliwy
Od: 21.04.2016
Region: dolnośląski
Ja śmiem twierdzić, że każdy , kto kupuje nowe auto, wolałby mieć auto bez żadnych skaz i usterek (choćby najmniejszych) i nie dostawać w zamian jakiejś "rekompejsaty" ;)
Na początku każda ryska, zadrapanie, plama bardzo boli - po kilku latach... wiadomo - skwitujemy uraz soczystym "nosz ku..a, do ch..a pana" i żyjemy dalej
Tu na forum jest sporządzona "lista kontrolna" przy odbiorze auta i uważam, że nie jest jakąś ujmą dla salonu, jeśli ją zastosujemy.
Do mnie jak kurier dzwoni do furtki to już ma przygotowany nożyk tapicerski hehe - zawsze sprawdzam paczki
Ale w 2 stronę jak mu daję gotówkę to on też przelicza kasę - i nie mam focha, że mnie sprawdza :D
Ba - często sam zawsze mówię - proszę przeliczyć
I tak samo - może obsługa w salonie ubiegając klienta - mogłaby powiedzieć - proszę oto pana/pani nowe auto - proszę sobie obejrzeć, czy wszystko jest w porządku
Sami w ten sposób unikną późniejszych potencjalnych nieporozumień.

wasyllinio napisał(a):

Dziwne te testy - raz wygrywa z BMW i Audi, raz przegrywa z Paskiem, Szkodą i Renatą...

PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 08:27 
Wstydliwy
Od: 06.05.2016
mugen napisał(a):

Dziwne te testy - raz wygrywa z BMW i Audi, raz przegrywa z Paskiem, Szkodą i Renatą...

Tu wygrała jedynie tym, że napchali do niej wszystko co można w standardzie a nie za dopłatą - inaczej by zebrała mocne cięgi....

moderator
PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 09:20 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
nutria napisał(a):
inaczej by zebrała mocne cięgi

Ja wiem czy mocne... Wg mnie wg opisu nieco ustępowała lub dorównywała... Nie było knock-outu którego się spodziewałem... zwłaszcza w niemieckim teście...
Nawet w wyciszeniu o dziwo nie odstawała od BMW... (ale odstawała wyraźnie od Audi) :P

A mówimy o porównywaniu do aut premium, które jako golasy kosztują tyle co Mazda full wypas... a po doposażeniu jesteś w stanie zwiększyć ich cenę 2x w stosunku do Mazdy...

No i dziwie się w Twoim poście wydźwięk jest negatywny, że w M6 napchali... a nie, że BMW i Audi krzyczą sobie astronomiczne kwoty za coś co powinno być w standardzie... ;) Zwłaszcza systemy bezpieczeństwa...

Poza tym z Mazdą jest tak, że im wyższa wersja wyposażenia tym jest bardziej konkurencyjna do podobnie wyposażonych innych marek...
No i diesel w Maździe jest słabo konkurencyjny cenowo...

PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 10:10 
Wstydliwy
nutria napisał(a):
mugen napisał(a):

Tu wygrała jedynie tym, że napchali do niej wszystko co można w standardzie a nie za dopłatą - inaczej by zebrała mocne cięgi....

Wiesz... mnie nie dziwi, że wygrała z BMW i Audi ;) ale do cholery, czemu przegrała z europejską masówką??? :lol:

moderator
PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 10:34 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
mugen napisał(a):
czemu przegrała z europejską masówką?

Bo:
1. w dieslu jest droższa od konkurencji
2. bo w wersji SkyEnergy ma braki w wyposażeniu punktowanym (systemy bezpieczeństwa)
3. bo z Mazdy nie dali wystarczającego budżetu na PR/Marketing by wygrać dwa testy :P

W tym teście jak sądzę, bardziej opłacało się dla Mazdy wziąć wersje SkyPassion z AT (widać, że dali SkyPassion MT na zdjęciach, ale do testu dziennikarzyny wybrali wersje bardziej odpowiadającą cenowo konkurencji), wtedy z wyposażenia i systemów bezpieczeństwa ma jakieś +12-15pkt, a z ceny aż tyle by nie straciła :P

Aha i jak widać w teście b. duże różnice robiła przestrzeń... ale jak tam punktowali to nie mam pojęcia... dlaczego np. między wielką Skodą a Kią jest tylko 2pkt, a między Kią a Peugotem/Oplem aż 10pkt...?
Patrząc po samych wymiarach takich różnic nie ma...

PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 11:55 
Wstydliwy
gzesiolek napisał(a):
Bo:

Całkiem logiczne - zwłaszcza pkt.3 :lol:
I w sumie w tych samych kategoriach wygrała z BMW i Audi.

PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 14:20 
Świeżak
Od: 13.05.2016
Rok produkcji: 2017
Witam wszystkich :) Mam okazję zakupić M6 z 2016 roku demo z salonu :) Cenę dostałam bardzo przystępną, autkiem już jeździłam i się zakochałam :wink: I teraz nasunęły się dwa pytania:
1. Czy warto kupić demo czy lepiej poczekać i dozbierać sobie na nową :)
2. Jak to się w końcu ma z tą wyłażącą rdzą? Przekopałam chyba wszystkie możliwe strony i wszędzie opinie są różne :|
Bardzo proszę o radę bardziej doświadczonych użytkowników Mazdy :)

PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 17:57 
Bywalec
Od: 31.05.2015
Region: pomorski
Bez podania ceny za to demo jak mamy Ci doradzić czy to dobry zakup czy nie?

PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 21:07 
Świeżak
Sorrki przeoczyłam. 114 tys,SkyPassion, Soul Red, podświetlenie powitalne, oświetlenie diodowe wewnętrzne, poszycie deski rozdzielczej alcantara, poszycie osłony zestawu wskaźników alcantara, osłona dźwigni zmiany biegów alcantara,2.0 manual, 165 KM. To jest za tą cenę. Czytałam złe opinie o samochodach demo... Ale ta opcja kusi mnie bardzo. Boję się tylko że będzie zbyt dotyrana i tej wychodzącej rudej :| Mam 13 letnią Toyotę która karoserię ma bez skazy. Gorzej z podwoziem bo żre ją tam ostro :| Ale jakoś nie chciałabym samochodu w rude plamki na wierzchu :wink:

administrator
PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 21:16 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Za mały ten upust za demo :(
Jakby opuścili jeszcze 10 tys to owszem. Ja bym wolał nową przy takich warunkach jakie Ci dali.

PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 21:34 
Świeżak
Mały? To drugi salon który odwiedziłam bo w pierwszym na pytanie o upust gościu stwierdził że się nie da i na wiadomość że nie chcę z założonymi rękami stwierdził "Nie to nie!" Aż miałam maila na niego do centrali pisać jak potrafi skutecznie klienta odstraszyć. Jednak się opanowałam ;) To albo jeszcze negocjować albo czekać na jakąś noworoczną okazję?

PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 21:41 
Stały bywalec
Od: 06.11.2013
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive Plus
Negocjuj. Da się na pewno zbić coś z tej ceny. W którym dokładnie salonie pytałaś?

PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 22:33 
Bywalec
Od: 31.05.2015
Region: pomorski
Lekko ponad 120tys jest za skypassion 2.0 MT a Ty uważasz, że dali Ci dobra ofertę? Chyba mamy inne definicje dobrej oferty :) ja bym brał nowe

PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 22:47 
Bywalec
Od: 04.02.2016
Ja bym się mocno zastanowił, zwłaszcza za taką cenę. W zimę odbywałem jazdę próbną nową GJ, w sumie tylko dla formalności, bo jedną już mam w rodzinie, ale podobno jest prikaz, że jazda próbna musi być. Sprzedawca wiedział, że znam doskonale ten samochód i nie musiał na siłę mi pokazywać jego dynamiki i piłować go pod czerwone pole, ale mimo tego z parkingu ruszył z piskiem opon, na zimnym silniku. Ja też sobie potem nie żałowałem, ale przynajmniej silnik był już nagrzany.
Wniosek z tego dla mnie jest jeden: unikałbym demówki, bo dostają mocno po d... chyba że na prawdę dealer da duży upust. Bo ten co dostałaś moim zdaniem jest raczej słaby.
Co do rdzy: GJ są za nowe, żeby rdzewieć. Kłopoty były z pierwszą generacją szóstek i od tamtego czasu dużo się zmieniło na dobre pod tym względem.

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 07:17 
Świeżak
Dzięki za odpowiedzi :) Rysiek tak bo ma te dodatki z alcantary i jak wspominałam w poprzednim salonie nawet o upuście słyszeć nie chcieli. A tu widzę że jednak się da :) W sumie w VW mam 7,5% w Toyocie 10 tys na Avensis i ponad 14 na Rav4, w Subaru narazie dają mi 2% ale miękną :wink: no i próbowałam też w Mazdzie :) Chyba kobiety nie traktują poważnie i muszę tam wysłać brata. Tylko że do najbliższego salonu mamy jakieś 150 km a do drugiego 300 :wink: A strasznie mi się ta 6 podoba :)
shutter napisałam tu właśnie dlatego że sama się mocno zastanawiam :) I wiem jak takie jazdy testowe wyglądają bo sama sprawdzam jakie auto ma przyspieszenie, czy nic nie stuka na dziurach, czy nie myszkuje i czy trzyma się zakrętów :) Chyba jednak racja z tym demo :) W jednej mojej staruszce Madzi miałam skrzynię do wymiany po poprzednim właścicielu tak jej co chwilę stomatologa robił. I nie uśmiecha mi się zarżnięty silnik. Czyli rdzy się zbytnio nie obawiać :) To był jedyny minus M6 przemawiający za odpuszczeniem :)
Dzięki za pomoc :)

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 09:15 
Adept
Od: 19.10.2015
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Sookie napisał(a):
w poprzednim salonie nawet o upuście słyszeć nie chcieli.

Poczytaj sobie inne wątki i zobaczysz że Mazda daje średnio max 4% upustu przy nowym aucie, ew możesz poprosić o rabat w dodatkach. jeśli to demo to tych dodatków jest ew kilka o małej wartości bo co można dodać do już jeżdżącego auta- mate do bagażnika czy dywaniki :)
Możesz powalczyć o dodatkową gwarancje (choć tak naprawdę ubezpieczenie)

Sam kupiłem demo-i na razie nie narzekam z tym że ja planuję zaraz po gwarancji auto sprzedać.
Jazda próbna wygląda zazwyczaj tak że najpierw jedzie pracownik by rozgrzać auto choć, jak przeczytałaś wyżej,nie zawsze tak jest.
Ja dostałem wyższy rabat ale kupiłem diesla sky passion 175KM 4x4 którego cena wyjściowa była dużo wyższa.

Słusznie koledzy tu prawią że 10tyś przy kwocie 114 tyś jest niewielką kwotę i wolałbym chyba dołożyć. chyba że dadzą ci większy rabat.
Moim zdaniem może być ciężko bo , gdy ja kupowałem, były 3 demo w Polsce do kupienia i miały identyczną cenę i żaden diler nie chciał nawet słyszeć o negocjacji.Mazdy się super sprzedają wiec jak nie Ty to ktoś na pewno ją kupi wiec nie muszą się wysilić.
W innych firmach dostaniesz na "dzien dobry" 10-15% ale oni mają to wkalkulowane w cene:)

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 11:21 
Bywalec
Od: 23.02.2016
Jeżeli jest to kwestia 10k, to zgadzam się z przedmówcami, że nie warto się w to pchać. Przy takiej kwocie, te 10k nie robi już takiej różnicy, a demówki jak są traktowane, to lepiej nie wiedzieć. Inna sprawa też, że to MT, a im więcej różnych osób jeździ na MT (każdy ma inny styl trochę ze sprzęgłem i skrzynią), to tym w gorszym stanie mogą być te komponenty, mimo krótkiego stanu użytkowania.

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 11:48 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Region: śląski
Myślę że 10 tyś rabatu to mało, nikt jeszcze nie wspominał że będziesz drugim właścicielem auta potem to ma wpływ na sprzedaż auta , chyba że auto chce się trzymać wiele lat.
Myślę że 12 tyś rabatu lub opony zimowe z felgami mogli by dołożyć . :idea:

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 12:29 
Świeżak
W sumie upustu jest 14 tyś. Bo z tymi dodatkami nowa kosztowałaby 128 tyś. benjamin widzę że jesteś z Rzeszowa a tam się też do Mazdy wybieram. Jak u nich negocjacje? Dobry salon? Gwarancję na 5 lat mam już w obecnej ofercie za darmo. Właśnie zdaję sobie sprawę że raczej każdy tyra dema :) Sama ich nie oszczędzam
Nie wiem też na ile lat ją kupuję. Przeważnie auta zmieniałam co 2-3 lata z jednym wyjątkiem który bardzo mi przypadł do serca i trzymam go już 7 lat
Wiadomo że im wyższa cena wyjściowa tym wyższy rabat :)
Wiem że z Mazdami ciężko o wysokie rabaty i że się dobrze sprzedają :)
wasyllinio tak właśnie tego innego stylu jazdy u każdego się boję. To tak jakby miała tylu właścicieli ilu testujących
irys wolałabym dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe :) Słyszałam że to chodliwe modele a sporo jeżdżę po kraju jak i za granicę
Mam czas na decyzję do poniedziałku. Jak nic nie wynegocjuję jadę do ostatniego, trzeciego, salonu

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 13:55 
Bywalec
Od: 04.02.2016
Co do rabatów, to faktycznie jest ciężko. Kupując trzecią szósteczkę w ciągu niecałych sześciu lat (a drugą na na przestrzeni niewiele ponad roku) u tego samego sprzedawcy, też dużo nie urwałem. Głównie bonusy były w akcesoriach i wyposażeniu, ale nie w cenie.
@Snookie: moim zdaniem, to zrezygnował bym z tych dodatków typu alcantara itd. bo bez nich auto też będzie fajnie wyglądało i tak samo jeździło, dołożyłby trochę do nowej sztuki i cieszyłbym się nowiutkim, nie katowanym egzemplarzem. Ja wiem, że kobiety podchodzą trochę inaczej do kwestii wyglądu, ale z drugiej strony co po fajnie wyglądającym autku, skoro w którymś momencie stanie i będzie wymagało kosztownej naprawy z powodu takiej a nie innej przyszłości. Uważam, że bez ww. dodatków skyenergy i tak dobrze wygląda, a nie jeżdżony egzemplarz da większą pewność bezawaryjnej eksploatacji. W końcu samochód w pierwszej kolejności ma służyć do sprawnego przemieszczania się z punktu A do punktu B. A szałowo to Ty masz wyglądać za jego kierownicą :D

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 15:14 
Świeżak
Tak właśnie słyszałam że bardziej w dodatkach są bonusy. Cóż poradzić na taką politykę firmy
Jak dla mnie Madzia wygląda pięknie nawet w wersji podstawowej :wink: Jak zawsze dodatki kuszą :) Ale chyba racja :) Nie chcę żeby mi nowa furka po warsztatach jeździła ale żeby pomykała sprawna po drogach
Tak jak każda kobieta dużo sugeruję się wyglądem. Dlatego zrezygnowałam z Passata, który mimo iż asfalt zwija taką ma fajną moc i świetnie się trzyma drogi wygląda jakby go ktoś siekierą w kanty ociosał :wink:
A szałowo ma wyglądać moje auto w komplecie ze mną :wink:
A jeszcze jedno pytanie. Czy to prawda że Mazdy nie mają ocynkowania blach? Ciągle jednak mam przed oczami rudą na 1,5 letnim aucie z któregoś posta na tym forum :wink:

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 15:50 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Sookie napisał(a):
Witam wszystkich :) Mam okazję zakupić M6 z 2016 roku demo z salonu :) Cenę dostałam bardzo przystępną, autkiem już jeździłam i się zakochałam :wink: I teraz nasunęły się dwa pytania:
1. Czy warto kupić demo czy lepiej poczekać i dozbierać sobie na nową :)
2. Jak to się w końcu ma z tą wyłażącą rdzą? Przekopałam chyba wszystkie możliwe strony i wszędzie opinie są różne :|
Bardzo proszę o radę bardziej doświadczonych użytkowników Mazdy :)

Ad 1 - nie warto, demo to takie nie wiadomo co - ani nowe, ani używane (z odpowiednim - znaczącym spadkiem ceny) eksploatowane wyjątkowo niehigienicznie, może w Maździe takich numerów nie robią jak w byłych Polmozbytach - czytaj niektórych ASO Fiata/Alfy gdzie demo potrafi służyć za podręczny magazynek części zamiennych. Lepiej kupić niższą wersję ale nową , lu po prostu nową.
2. nikt nie powie bo za krótko na ulicach. Ale w razie obaw - konserwacja za kilka stówek w niezależnym serwisie raczej załatwi spokój w głowie w tym względzie.

Aha, a co do cen, rabatów itd. to jakieś dziwne podejście - nie patrz na rabat, tylko czy uważasz że dana cena, za model który wybierasz jest wg Ciebie jego warta, czy nie warta. Jak warta to kupujesz - co Cię obchodzi ile i czy tam jest % rabatu ? jak nie jest warta to nie kupujesz, a kupujesz coś tańszego, bez łaski z żadnej sprzedawcy ani kupca strony. Wg mnie 6tki są uczciwie wycenione.

a jeszcze jedno edit - dodatki kusza, taka ich rola - skusić :)
Ale - idź jeszcze na jazdę testową automatem. Zakochasz się, żadne alcantary itd. go nie przeskoczą (o ile byś stała przed wyborem - w tej samej cenie automat ale bez alcantar itd. czy manual ale z podświetleniami alcantarami itp. ) Naprawdę. I nie pisze tego że - "kobieta to manual nie dla niej , tylko dla prawdziwych kierowców" - nie , nic z tych rzeczy. Współczesnym automatem będziesz lepszym kierowcą niż niejeden 'men' z drążkiem w ręku. A miasto z automatem to coś cudownego po prostu :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1