Teraz jest Śr, 4 lut 2026, 18:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

administrator
PostNapisane: Wt, 22 mar 2016, 09:20 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
zhangjike1 - zainteresuj się http://mrcleaner.pl. Sprawdzone SPA i to w Twoim mieście. :)

PostNapisane: Wt, 22 mar 2016, 23:49 
Wstydliwy
Od: 20.03.2016
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: śląski
... :D byłem u nich dzisiaj, ustawiłem się na po świętach.

ktoś z Was tam robił autko?

administrator
PostNapisane: Wt, 22 mar 2016, 23:56 
Weteran
Tomek, kilka razy. :)

PostNapisane: Śr, 23 mar 2016, 09:32 
Wtajemniczony
Od: 13.09.2015
Wersja: S
Region: mazowiecki
Nigdy ani auta ani choppera nie zostawiam w serwisach. Tak sie umawiam, by robili na poczekaniu.

Na bmw mam powłokę i skubana działa. Widzę to np podczas mycia auta. Na Mazdzie jakoś tak wyszlo, ze nie zrobiłem. Ale wszystko przed nami.

PostNapisane: Pt, 25 mar 2016, 09:02 
Wstydliwy
Chopper to co, mieszkałeś w warsztacie detailingowym 2 - 3 dni? :lol:

-- Dodano: Pt, 25 mar 2016, 09:02 --

hejka, znacie detilingowców z Sosnowca "LAUTUS" ul. Przejazd 3 - jakieś doświadczenia z nimi ?

PostNapisane: Pt, 25 mar 2016, 12:34 
Świeżak
Od: 25.03.2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Witam.
Jeżdżę sobie Mazda 3 BL od 2009r i nadszedł moment na zmianę auta. W oko wpadła mi mazda 6 ale salony skutecznie odstraszają mnie swoja polityką cenową. Za żadne skarby nie chcą nic spuścić z ceny... Myślałem, że to może ja się nie potrafię targować ale w oplu na wejście dają mi 7% zniżki + 8% zniżki branżowej + 5tys na zachętę. W nissanie bez negocjacji 7% od ceny katalogowej. W skodzie (bardzo zachęcająca Superb) też co nieco (5%-jeszcze bez negocjacji). A w salonach mazdy uparcie bronią ceny katalogowej. Czy komuś z Was udało się zbić cenę katalogową w jakimkolwiek salonie? Jak się kupuje auto za >100tys to te ich koła zimowe za 1zł to jakiś śmiech. Nawet zniżek branżowych nie mają. Da się coś ugrać czy mam jednak brać skodę? ;)

PostNapisane: Pt, 25 mar 2016, 12:46 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Bierz skodę.

administrator
PostNapisane: Pt, 25 mar 2016, 13:02 
Weteran
Sidi - bierz Skodę, w Maździe jest inna polityka cenowa. To samochód dla tych co nie kupują samochodu jedynie dla rabatu. :lol:

PostNapisane: Pt, 25 mar 2016, 13:27 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Swoją drogą wygląda na to, że polityka wywindować cenę na wejściu, żeby ja potem obniżyć i klient będzie zadowolony jest chyba lepsza od stałej ceny bez rabatu...

administrator
PostNapisane: Pt, 25 mar 2016, 14:12 
Weteran
Tak, ale takie windowanie cen, żeby potem dwucyfrowe rabaty przyznawać nie jest do końca uczciwe. Przecież znajdą się tacy co się nie upomną a oni zapłacą więcej niż powinni. To ja już wolę podejście Mazdy. :)

PostNapisane: Pt, 25 mar 2016, 17:00 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Region: zagranica
Mazda ma taką a nie inną politykę sprzedażową, poza tym nie popadajmy w klimat biedronkowych klimatów (wiem jak na nasze warunki to ciągle dużo dla zbyt wielu), ale dziś 100 tyś (niestety) to nie jakiś zaporowy pułap cenowy, zwłaszcza za NOWE auto klasy średniej, PRAWIE premium, tyle potrafi w premium kosztować opcjonalne wyposażenie do gołej wersji jak ktoś będzie chciał mieć wszystko z fajnym silnikiem a nawet coś więcej co jest w maździe. O taki pułap zahaczają już powoli a nawet ją przebijają niektóre ludowe kompakty i mini klasy premium.
Jak schodzi po co robić promocję. I citroen sobie darował taką politykę. I tak się czeka na auto, fabryki nie nadążają, popyt przewyższa podaż jak powiedział szef mazdy na targach w NY. Dla nas mających te wozy jest plus, przynajmniej trzymają cenę. Będą za tanie nie będzie się czym chwalić. :-P citroena czy daci raczej nie szukamy jako naszych miłości. :wink: <niewiem>

PostNapisane: Pt, 25 mar 2016, 20:52 
Amator
Od: 27.01.2016
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Weź Skode i czekaj na nią 9 miesięcy... nie powiedzieli tego w salonie? ojej :lol:

PostNapisane: Pt, 25 mar 2016, 23:56 
Wstydliwy
to ja pozwolę sobie spytać jeszcze raz , nie robił nikt powłoki w Lautusie? Byłem wczoraj u gościa i wydaje się być pasjonatem jednak przydałaby się jakaś opinia... :?:

PostNapisane: Pt, 25 mar 2016, 23:59 
Świeżak
Od: 25.03.2016
Nie, w skodzie mówili o 2-3 miesiącach. No cóż dziwna ta polityka, tak jak i brak możliwości customizacji auta. Chcę bezkluczykowy dostęp ale po kiego grzyba mi ich nawigacja? A takiej wersji sobie nie skomponuję. A okno dachowe można u nas zamówić do sedana? Bo jakoś nie mogę tego znaleźć w ich broszurach.

PostNapisane: So, 26 mar 2016, 04:07 
Bywalec
Od: 22.02.2016
Region: opolski
Możesz, kosztuje 3000zł (konfigurator na mazda.pl).
Podczas zamówienia często wytargujesz jakieś gratisy, rabaty na akcesoria.

Rozbawiłeś mnie z tym oburzeniem o braku zniżek (to takie oczywiste!) :).

PostNapisane: So, 26 mar 2016, 08:43 
Wtajemniczony
Od: 13.09.2015
Wersja: S
zhangjike1 napisał(a):
Chopper to co, mieszkałeś w warsztacie detailingowym 2 - 3 dni? :lol:

Nie :) przyjechali do mnie, do mojego garażu i tam czynili uroki.

PostNapisane: So, 26 mar 2016, 08:49 
Amator
3 miesiące? Sprawdź sobie forum Skody Superb i ile ludzie czekają, wiem bo sam ją rozwazalem.

PostNapisane: So, 26 mar 2016, 13:34 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Sidi napisał(a):
Nie, w skodzie mówili o 2-3 miesiącach. No cóż dziwna ta polityka, tak jak i brak możliwości customizacji auta. Chcę bezkluczykowy dostęp ale po kiego grzyba mi ich nawigacja? A takiej wersji sobie nie skomponuję. A okno dachowe można u nas zamówić do sedana? Bo jakoś nie mogę tego znaleźć w ich broszurach.

Wszyscy to przechodziliśmy :) no może Ci co wcześniej już mieli auta z Japonii to nie byli tym zdziwieni (brak opcji tylko wersje).
Ale : mimo że psioczyłem na to , to w zasadzie niech będzie już sobie mówię. Mooże faktycznie dzięki temu Janek Japończyk na taśmie produkcyjnej mniej może namieszać i dzięki temu może te Mazdy tak niezawodne są ? jak tak to może być jak dla mnie.

A mając silną chęć customizacji - dla chcącego nic trudnego. Są tapicerzy - zrobią co dusza zapragnie, szyberdach można wstawić itd. Wszystko można. Zależy od chęci i zaangażowania ciut większego niż postawienie ptaszka przy tabelce z opcjami i dodaniu cyferek do przelewu.

A co do polityki cenowej - to ja bym sobie życzył takiej wszędzie jak w Maździe.
Diabli mnie biorą jak coś sprzedaję, podaję cenę a tu telefony i maile "a za ile pójdzie". No żesz... przecież pisze czarno na białym za ile nie ? Co to jakiś arabski targ czy co? No niestety większość salonów ugina się i przyklaskuje temu trendowi i takim zachciankom klientów. Najlepsze że taki klient liczy w procentach ile "zaoszczędził" ale nie przyjdzie mu do głowy to, że przecież ta ostateczna cena i tak jest skalkulowana, i że tak naprawdę niczego nie "urwał", nie wspominając o późniejszym serwisie itd.

To targowanie się jest czasem żenujące. Masz cenę, masz produkt - pasuje - kupujesz, nie pasuje - kupujesz skodę. Najlepiej beżową + płaszcz do wpuszczania w spodnie.

moderator
PostNapisane: So, 26 mar 2016, 16:01 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
Andrzejsr, całkowicie się zgadzam co do ceny...
Też po doświadczeniach zawodowych, gdzie mam do czynienia z osobnikami którzy zapłacą nawet więcej, ale żeby wcześniej wynegocjować min 10% rabatu...
A jak jesteś uczciwy i wyceniasz coś dokładnie wg zasad wyceny, z określeniem dokładnym czasu pracy, kosztów i choć minimalnej marży i nie chcesz bawić się w targi "dam 50% mniej" to taki osobnik jest wielce obrażony i kupi u konkurencji o 50% drożej, byle by wywalczyć ileś tam rabatu od ceny wyjściowej...
Jakaś taka dziwna mentalność...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 26 mar 2016, 16:45 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
O to chodzi. Zwróćcie uwagę, że kolega Sidi nie narzeka że cena mazdy GJ jest za duża jak na to auto w wersji takiej a takiej z tym i tym. Że np. 120tys za wyposażenie XYZ to za dużo. Nie.
Jest zawiedziony nie za wysoką ceną tylko tym że "nie dostał rabatu". Poczuł się gorzej bo "być może nie umie negocjować a dotąd umiał". Potraktował zakup jak jakąś walkę, sprawdzenie siebie, atawistyczne polowanie :)

Tylko sęk w tym że ta cena za GJtki jest naprawdę bardzo dobrze i _uczciwie_ skalkulowana.
Aha, i jest sposób na zapłacenie mniej - nazywa się on : "różne wersje" .
Można wziąć cennik i sobie dobrać wersję do komfortowych możliwości finansowych (nie trzeba passion zawsze, zamiast żebrać o rabat można niższą wersję kupić. Można również kupić inny samochód - 3kę, 2kę,czy coś innego. Też jeździ, a zachowuje się trochę godności).

W dodatku jak na ASO to (co prawda ja po jednym na razie ale już jakiś obraz to daje) przeglądy również są całkiem tanie, a banalne przeczyszczenie czy wymianę filtrów za co "kroją" w niejednej marce można w 2 minuty zrobić samemu bo jest wygodnie dostęp do nich zaprojektowany.

PostNapisane: Pn, 28 mar 2016, 01:36 
Bywalec
Od: 31.05.2015
Region: pomorski
tombien napisał(a):
Sidi - bierz Skodę, w Maździe jest inna polityka cenowa. To samochód dla tych co nie kupują samochodu jedynie dla rabatu. :lol:

Ludzie którzy kupują auto dla największego rabatu chyba mają problem z podjęciem męskiej decyzji i podejmują ją w oparciu i wysokość rabatu.

Też wole politykę Mazdy ale potargować zawsze się można

PostNapisane: Pn, 28 mar 2016, 08:18 
Bywalec
Od: 23.02.2016
Dla mnie też jest całkiem spoko taka polityka, bo dzięki temu samochód lepiej trzyma cenę i za wyższą można go potem sprzedać. I przynajmniej cena jakoś uczciwie skalkulowana, a nie nabita w kosmos, by potem było z czego zbijać, jeśli ktoś chce. Masz budżet, stać Cię na M6 bez żadnej obniżki, to bierzesz, nie - to lecisz gdzie indziej, gdzie Ci zbiją o te kilka tysięcy, a i tak w pytę zarobią na tym, że mu opuścili :P

Btw, na nową M6 dostałem rabat 2% na samochód, ale za to dodatki pełno-płatne miałem (bardziej mi to pasowało).

PostNapisane: Pn, 28 mar 2016, 13:02 
Wstydliwy
Od: 24.02.2016
Witam nie wiem czy do dobrego działu pierwszy raz coś piszę więc od razu przepraszam za jakiekolwiek błędy
Oto mała przestroga dla tych którzy jeszcze nie wymienili opon a nawet ich nie oglądali przy odbiorze auta tylko leżą i czekają na wymianę oraz dla tych którzy planują zakup madzi i nie wiedzą za bardzo na co zwrócić uwagę przy odbiorze auta,ja skupiłem się na aucie a nie na felgach i oponach dodatkowych i popełniłem błąd oto oponka która została ładnie zapakowana przez salon gdzie nawet nie spodziewałem się że może być aż tak źle i co mnie najbardziej nurtuje to to czy pracownicy salonu również tego nie widzieli czy nie chcieli widzieć
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
złożyłem reklamację wysłałem zdjęcia czekam na odpowiedź mam nadzieję że pani Natalia z Lublina jakoś to załatwi. Na latowych nie przejechałem nawet centymetra jak odbierałem madzie 23.01.2016 była już na zimowych. Panie i Panowie radzę obejrzeć wszystko bardzo dokładnie następnym razem kiedy będę kupował nowe auto to chociaż bym miał spędzić cały dzień lub kilka dni to poświęcę na dokładne oględziny auta a nie będę się bujał z problemem.
Pozdrawiam.

PostNapisane: Pn, 28 mar 2016, 14:15 
Weteran
Bardzo dobra uwaga. Ja dodałbym do niej nawet więcej - po odbiorze warto pojechać do wulkanizacji z kołami, które sie ma w samochodzie. Moje salon wyważył tak:

Obrazek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Pn, 28 mar 2016, 14:27 
Bywalec
Od: 23.02.2016
Kaczor, możesz mi wyjaśnić, ocb z tymi odważnikami?

PostNapisane: Pn, 28 mar 2016, 14:32 
Weteran
Chodzi o to, ze jak im sie założyło tak wyważyli i mieli w szanownym poważaniu, ze kleją jeden na drugi... troszkę tak chyba za bogato tych ciężarków :)

A tak naprawdę problemem była delikatnie źle wylana opona, która de facto nadawała sie do reklamacji, tylko tego nie sprawdziłem od razu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Pn, 28 mar 2016, 14:45 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Janek82, to dostales nowy samochod i uzywane letnie kola ?

PostNapisane: Pn, 28 mar 2016, 16:22 
Wstydliwy
Od: 24.02.2016
Auto jak wychodzi z fabryki i jedzie np. do Polski to na letnich a był to styczeń dokładnie 23 tego roku więc przed odbiorem auta przekazałem aby założyli zimówki było około -15 logiczne przy odbiorze auto miało przebieg około 2km. czy to takie używane zależy dla kogo dla mnie nie 2 km. to nie przebieg.

PostNapisane: Pn, 28 mar 2016, 17:20 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
evo666 napisał(a):
3 miesiące? Sprawdź sobie forum Skody Superb i ile ludzie czekają, wiem bo sam ją rozwazalem.

Po co superb jak porównują ją już do octavii? :-P http://www.auto-motor-und-sport.de/verg ... 90224.html

PostNapisane: Pn, 28 mar 2016, 17:36 
Amator
Ja widziałem i porównanie do A6 i do i30, na to co piszą pismaki trzeba miec dystans. Akurat klasowo i cenowo to Superb i 6tka są blisko siebie. Octavia to poziom niżej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1