Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 22:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 905 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 31  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 21 lut 2020, 10:01 
Amator
Od: 13.01.2015
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: mazowiecki
21 lutego 2020, o 08:48 gzesiolek napisał(a):
nie rozumiem z góry zakładania, że za więcej niż 56tys PLN nie sprzeda...

Nie napisałem, że powyżej 56 tys. zł się nie sprzeda. Napisałem cyt. "Oczywiście może uda Ci się sprzedać drożej, ale trzeba do tego mieć trochę szczęścia lub dużo czasu na czekanie". Pisałem o swoich własnych doświadczeniach. Spadek o więcej niż 12 tys. zł w stosunku do kolejnego roku, czyli nie liniowy wynika z liftingu modelu. Ten brak liniowości fajnie widać na wykresach zamieszczonych tutaj: https://omnipret.com/pl/rpl/reports/v/m ... report_976 Różnica między 2016 i 2105 to 8 tys., a między 2015 i 2014 już 10 tys. Między 2014 i 2013 znowu spada tylko do 5 tys. Wykresy opierają się na cenach z ogłoszeń, a nie cenach transakcyjnych. Trzeba też wybrać odpowiedni silnik. Należy odróżnić cenę ofertową z innych ogłoszeń od realnych cen transakcyjnych. Zaczynać można od bardzo wysokich poziomów. Wszystko zweryfikuje rynek. Moja opinia miała służyć wyłącznie pomocą np. w kalkulacjach bezpiecznego budżetu do zakupu nowego pojazdu. Sam zaczynałem w grudniu od 77 tys, gdyż było kilka ogłoszeń właśnie z taką ceną lub nawet wyższą. Po tygodniu obniżyłem o 2 tysiące, gdyż dzwoniły wyłącznie komisy. Te samochody z 2015 roku z ceną powyżej średniej do tej pory wiszą w ogłoszeniach. Na jednym ze zdjęć były nawet zielone liście na drzewach.

PostNapisane: Pt, 21 lut 2020, 12:18 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
gzesiolek napisał(a):
... Zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę nowej...

Z tym faktycznie coś jest na rzeczy, bo ostatnio w salonie Mazdy rozmawiając o nowej, sprzedawca wielokrotnie dopytywał czy aby aktualnej nie chcemy sprzedać bo jak to określił "bardzo dobre ceny na używane są teraz" , i schodzą na pniu te używane (Mazdy oczywiście) .
Może i czasem jakaś wersja postoi, ale bez jaj, ta o którą kolega wyżej pyta ma raptem 70tys km ? toż to nic przecież! myślę że czy przed czu poliftowa to kolejka się ustawi długa o ile nie pójdzie wśród rodziny/znajomych wcześniej z pocałowaniem ręki za dobrze ponad 60tys.

moderator
PostNapisane: Pt, 21 lut 2020, 13:58 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
semp, coś w tym jest, ale dziwny jest ten przestój cenowy 2015-2016 wydaje mi się, że wynika z największej podaży aut poleasingowych w tych rocznikach i większej konkurencji cenowej... bo już w latach między 2018 a 2017 mimo że w większości to cały czas był FL2, ceny lecą równie szybko jak w przypadku przejścia między FL3 a FL2... czy FL1 a przedlift...
No i weź pod uwagę, że Twój tracił średnio 10tys PLN na rok w przeciągu 5lat... gdzie pewnie 1/3 z tych 50tys. stracił w 1 roku..., a nie że stracił akurat w ostatnim roku 10tys... Więc nadal uważam, że te 12tys PLN różnicy między 5 a 6latkiem to mocna przesada... i za 60tys PLN to na luziku powinna się sprzedać...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 27 lut 2020, 16:13 
Adept
Od: 12.01.2020
Skrzynia: MT
Region: dolnośląski
Witam,

Czy ktos z uzytkownikow planuje sprzedaz swojej Mazdy 6 w kombi rocznik <2015 , wersja SKYPassion .

Ciekaw jestem w jakim przedziale cenowym chodza takie Mazdy 6 w PL z pewnego zrodla :idea:

PostNapisane: Cz, 27 lut 2020, 16:39 
Prawie fanatyk
Właśnie się pojawiła w dziale "sprzedam" w cenie mocno atrakcyjnej i niskiej wg mnie.

PostNapisane: Cz, 27 lut 2020, 17:17 
Stały bywalec
Od: 16.04.2014
Rok produkcji: 2014
Region: łódzki
Co prawda troche czasu jeszcze ale w okolicach wrzesnia (wczesniej nie moge) bede sprzedawal moja kombi 2.0 skypassion MT, aktualnie mam 75tys. mysle ze do 80tys. nie dojade.

- Mazda 6 Kombi 2.0 165KM e-loop (2014),
Jest:
- Mazda 6 Sedan 2.0 165KM e-loop (2017/18),
- Mazda CX-5 2.0 165KM 6MT (2020/21).
„Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie”.

PostNapisane: Pt, 28 lut 2020, 15:05 
Adept
Panowie,

Zle napisalem - interesuje mnie Mazda 6 z rocznika 2015 tzn po pierwszych FL .

Jednak jak przegladam oferty z DE lub NL to niestety rocznik 2015 po za moim zasiegiem :arrow:

A auta z przebiegiem ponad 150 K km nie wchodza w gre <slabo>

PostNapisane: Pt, 28 lut 2020, 23:12 
Stały bywalec
Od: 03.06.2015
Rok produkcji: 2018
Wersja: SkyEnergy
Witam.
150k z pewnego źródła to żaden przebieg, to tak jak by ktoś dopiero auto dotarł, ale co ja tam wiem.
Pozdrawiam.

PostNapisane: So, 29 lut 2020, 08:17 
Stały bywalec
Od: 16.04.2014
Zbyk nie przesadzaj, wszystko zalezy od tego jak bylo uzytkowane. Przy madrym ten przebieg to nie problem ale znam takich co do 100tys potrafia zarznac kazde auto.

- Mazda 6 Kombi 2.0 165KM e-loop (2014),
Jest:
- Mazda 6 Sedan 2.0 165KM e-loop (2017/18),
- Mazda CX-5 2.0 165KM 6MT (2020/21).
„Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie”.

moderator
PostNapisane: So, 29 lut 2020, 10:31 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Ja brałem auto które miało 152k km, w środku było bardzo zadbane, wymiany oleju co 10k. Gdyby nie było dokumentacji i stan środka byłby gorszy, to bym tego egzemplarza nie wziął - jak widziałem, że ktoś bardzo dbał, to czemu miałbym nie wziąć auta? Tym bardziej, że 2,5 letnie kosztowało 50% nowego ;)

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: So, 29 lut 2020, 11:38 
Bywalec
Od: 15.07.2019
Rok produkcji: 2019
To jest właśnie problem rynku samochodów używanych w Polsce, każdy chce samochód do magicznych 150 tys. Głównym czynnikiem jest liczba na liczniku, a nie dokładnie sprawdzony stan techniczny. Dlatego u nas tak wiele samochodow ma skręcone liczniki, to działa jak magnez, egzemplarze z realnym przebiegiem często stoją i nie kogą znaleźć kupca, mimo tego, ze są w lepszym stanie niż te z przekręconym licznikiem.

PostNapisane: So, 29 lut 2020, 13:15 
Prawie fanatyk
Ale jak laik (czy nawet nie, ale bez rozbierania połowy auta) ma sprawdzić ten stan techniczny ? grubych rzeczy stan, a nie klocków, opon, wydechu czy luzów w zawieszeniu . Przecież nie rozłoży silnika czy skrzyni.
Stąd wyznaczikiem jakimiś z grubsza jest ten przebieg, wiek no i niebagatelnym - marka. Jeśli wiadomo że nieusterkowa to może być i te 150-200 tys, a w usterkowej 100tys już budzi obawy.

@benyrac - ta z działu SPRZEDAM przecież jest z 2015-go . I poniżej 150tys km .

moderator
PostNapisane: So, 29 lut 2020, 13:23 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Tutaj jeszcze trzeba jedną rzecz rozróżnić - auta krajowe vs sprowadzone. Auta krajowe dają większe możliwości sprawdzenia wystąpienia szkód na nich / serwisu. Te z zagranicy często mają dziwne historie... Typu ktoś wziął nowe auto, a ani razu nie zrobił serwisu w ASO :) takie cuda widziałem. Także krajowe moim zdaniem bezpieczniejsze / łatwiejsze w sprawdzeniu.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: So, 29 lut 2020, 14:29 
Adept
Panowie,

Szukam Mazdy 6 bo nie nacieszylem sie zbyt dlugo swoja Mazda 6 - kilka dni temu mialem spotkanie z autobusem miejskim i rzeczoznawca orzekl szkode calkowita <o0>

Przyznam ze Mazda 6 to bardzo bezpieczny samochod dlatego szukam nastepnego egzemplarza :wink:

PostNapisane: So, 29 lut 2020, 14:50 
Stały bywalec
Od: 05.03.2017
Rok produkcji: 2013
Wersja: TS2
Region: zagranica
Ale trzeba też rozróżnić trzy różne opcje zakupu
-auto kupowane z zagranicy
-auto kupowane od handlarza z zagranicy
-auto kupowane od handlarza w Polsce sprowadzane z zagranicy
Są to trzy diametralnie różniące się przypadki
Kolega wczoraj kupił BMW X3 z 2010 r.za trochę ponad 10 tyś euro z przebiegiem 53 tyś km. pełna opcja z navi itp. Karoseria,środek(pełna skóra) ,stan fabryczny.
Tutaj masa ludzi potrafi nawet 10km dojeżdżać do pracy rowerem przez cały tydzień a samochód w sobotę na zakupy plus jakieś rodzinne wypady.Jak się szuka to można coś upolować.Średnie ceny za podobne i z większym przebiegiem 12-15 tyś. w górę.
A jeśli chodzi o okolice 150 tyś przebiegu to np. po 3 letnim leasingu taki przebieg może być jak najbardziej realny a leasingów sporo w Polsce.
Zbyk też uważam że ma to bardzo duże znaczenie jakiej marki i modelu dotyczy dlatego od dwudziestu paru lat siedzę w japońcach.

PostNapisane: So, 29 lut 2020, 15:16 
Stały bywalec
pedrito miałem wcześniej Madzie 6 pierwszej generacji diesel 2.0 z silnikiem rf7j który jest okrzyknięty jako awaryjny. Przebieg z jakim kupiłem to auto to 420 000km.
Po kolejnych 120 000 których nią zrobiłem było wszystko ok. Traf chciał, że poleciał mi oring kanału olejowego który jest między blokiem a głowicą i musiałem rozebrać silnik.
Jakież było moje zdziwienie jeśli chodzi o gładzie cylindrów. 0 progu, ślady honownicze, więc 200kkm to na prawde nie dużo.
Pozdrawiam.

PostNapisane: N, 1 mar 2020, 00:30 
Stały bywalec
Ja również miałem z 10/2002r. 2.0D odkupiony z salonu mazdy z jeszcze ponad pół roczną gwarancją fabryczną.
Sprzedałem po 12 latach użytkowania z przebiegiem 276 tyś. i w tym czasie wymieniłem dwa razy żarówki mijania,1 lewego tylnego migacza i 1 ośw. popielniczki plus łożysko koła lewy przód i pamiętny zawór SCV003
na SCV006 (wada fabryczna) ,2x aku . Poza tym klocki ,tarcze, olej i paliwo -to wszystko,reszta fabryczna i działająca ,przeglądy dość szczegółowe w Hiszpanii i Belgii bez problemów (aha od początku nie działały silniczki poziomowania lamp przednich ,ale to olałem).
Zero brania oleju,zero stukania dwumasy,zero świstów turbo. :bartek:
Ciekawostka-byłem trochę zarobiony i pierwsza wymiana paska rozrządu nastąpiła po 165 tyś przebiegu.Mechanik stary fachowiec kłócił się ze mną że to nie możliwe i musiał być wcześniej wymieniony bo jego stan jest jak po 3 miesiącach.
Druga ciekawostka-nigdy nie wymieniłem pompy wody.Przy drugiej wymianie rozrządu(powiedziałem że jak nie ma luzów i trzeszczenia to nie ma sensu) ten sam mechanik dzwonił do serwisu mazdy i potwierdzili to.

PostNapisane: Pn, 2 mar 2020, 11:29 
Wtajemniczony
Od: 01.08.2015
27 lutego 2020, o 16:13 benyrac napisał(a):
Czy ktos z uzytkownikow planuje sprzedaz swojej Mazdy 6 w kombi rocznik <2015 , wersja SKYPassion .

Ciekaw jestem w jakim przedziale cenowym chodza takie Mazdy 6 w PL z pewnego zrodla

Od pół roku robię przymiarki do sprzedaży i jakoś nie mogę się rozstać z autem :oops:
Ostatnio auto mocno zaniedbane, w ostatnim kwartale przejechało około 600 km. Niedługo naliczą mi chyba podatek od nieruchomości.
Niestety komuś przeszkadzało i zrobił rysę na tylnych lewych drzwiach oraz na zderzaku.
Mam podejrzenia co do jednego motocyklisty parkującego nieopodal, jednak nie złapałem na gorącym uczynku.
Tylko, że jako przyszły sprzedający oczekuję oczywiście o wiele więcej niż zakładany budżet, bo przebieg symboliczny około 38 tys. km.
https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=89&t=4148

PostNapisane: Pn, 2 mar 2020, 20:02 
Bywalec
29 lutego 2020, o 13:15 Andrzejsr napisał(a):
Ale jak laik (czy nawet nie, ale bez rozbierania połowy auta) ma sprawdzić ten stan techniczny ? grubych rzeczy stan, a nie klocków, opon, wydechu czy luzów w zawieszeniu . Przecież nie rozłoży silnika czy skrzyni.
Stąd wyznaczikiem jakimiś z grubsza jest ten przebieg, wiek no i niebagatelnym - marka. Jeśli wiadomo że nieusterkowa to może być i te 150-200 tys, a w usterkowej 100tys już budzi obawy.

@benyrac - ta z działu SPRZEDAM przecież jest z 2015-go . I poniżej 150tys km .

Obecnie na rynku jest sporo firm, które za nas sprawdza kilka wytypowanych egzemplarzy i określa stan samochodu, część nawet bierze na siebie doprowadzenie samochodu do stanu jaki był w protokole jeżeli okaże się po zakupie, ze to co napisali nie zgadza się ze stanem faktycznym. Rozumie, ze przy samochodach za kilkanaście tysięcy można zaryzykować, ale jak już wydajemy kilkadziesiąt czy jeszcze więcej to warto zainwestować ten tysiąc czy dwa dodatkowo i mieć spokój, nawet z domu nie trzeba się ruszać.

PostNapisane: Pn, 2 mar 2020, 20:15 
Nałogowiec
Od: 05.05.2019
LPG: Tak
Region: wielkopolski
Wiele tych firm to też ściema. Kiedyś ktoś z moto dziennikarzy który wcześniej zajmował się czymś takim opowiadał jak to często wygląda. Dzwoniła do niego konkurencja, rozmowa w stylu: 'bo ty masz blisko a my 500km, podjedź, zrób raport, prześlij, a my Ci przelejemy kase'. Zero weryfikacji, mógł tam napisać co chciał, mógł nawet nie jechac oglądać samochodu... :/ Z tego co mówił skasował za to 200zł, a tamci od klienta 500zł...
Ja takim firmom bym nigdy nie zaufał, jedynie komuś kogo znam osobiście i wiem że zna się na rzeczy.

PostNapisane: Wt, 3 mar 2020, 11:40 
Prawie fanatyk
Cytuj:
Obecnie na rynku jest sporo firm, które za nas sprawdza kilka wytypowanych egzemplarzy i określa stan samochodu, część nawet bierze na siebie doprowadzenie samochodu do stanu jaki był w protokole jeżeli okaże się po zakupie, ze to co napisali nie zgadza się ze stanem faktycznym. Rozumie, ze przy samochodach za kilkanaście tysięcy można zaryzykować, ale jak już wydajemy kilkadziesiąt czy jeszcze więcej to warto zainwestować ten tysiąc czy dwa dodatkowo i mieć spokój, nawet z domu nie trzeba się ruszać.

Byłoby to pięknie, ale naprawdę - co firma może sprawdzić ? lakier ? luzy w zawieszeniu? grubośc tarcz i klocków ? szczelność wydechu ? przetarcia tapicerki ? błędy przez OBD ? firma, nie firma ale silnika nie rozbierze , skrzyni również.
Ciekawe czy któraś z tych "firm" bierze na siebie odpowiedzialność gdy miesiąc po zakupie silnik się rozleci? wątpię .
Nie ma możliwości takiego dogłębnego sprawdzenia, stąd ceny aut używanych, nawet niewiele, są tak znacząco niższe od nowych. Jakieś ryzyko jest, gwarancji nie ma.

PostNapisane: Wt, 3 mar 2020, 16:12 
Bywalec
nikt nie mówi o rozbieraniu silnika, ale prześwietlają samochód na podnośniku, odbywają jazdy próbne. Generalnie maja wiedzę i warunki, aby to zrobić dużo lepiej niż większość ludzi, a przede wszystkim nie tracisz czasu i nerwów na babranie się z tym samemu. Wiadomo, ze skrzyni nie wyciągną, ale na pewno zminimalizują ryzyko bardzo mocno.

PostNapisane: Pt, 6 mar 2020, 00:46 
Stały bywalec
Witam.
Polecam oglądnąć, zawsze jakaś alternatywa:

Pozdrawiam.

PostNapisane: Pt, 6 mar 2020, 21:19 
Adept
Jesli bedzie jakas CX-5 w okolicy to sie przejade na probe :idea:

Jak sprawdzam pojemnosc bagaznika to wypada podobnie jak w Mazie 6 kombi jesli chodzi o ilosc litrow <o0>

moderator
PostNapisane: Pt, 6 mar 2020, 21:49 
Fanatyk
benyrac mi bardziej pasował ten w kombi... W Cx5 ma litry ale jednak w pionie...

PostNapisane: Pt, 6 mar 2020, 22:17 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
A mnie ostatnio zaskoczył mój sedan. Niby ciężko się coś wkłada ale jak pobawić się w tetrisa to wchodzi zaskakująco dużo rzeczy.
Ostatni wyjazd na ferie, trzy walizki, dwie duże torby, jedna mała i plecak, torba z Biedry z kaskami, dwa jabłuszka do zjeżdżania i jeszcze trochę luzu było. Większy bagażnik wykończyłby mnie w noszeniu bagaży :wink:
Na miejscu wypożyczone cztery komplety nart i butów, wszystko się mieściło w bagażniku bez kładzenia siedzeń. Najdłuższe, moje narty 156cm weszły elegancko po przekątnej do bagażnika.
Teraz się nie dziwię, że w Rosji i na Ukrainie prym w sprzedaży wiodą sedany. Biją na głowę kombi i SUV'y. Nawet takie Polo sprzedawane jest tam jako sedan.
Mi tylko brakuje unoszej klapy razem z szybą jak w Skodzie i Fordzie, bagażnik byłby wtedy idealny, duży z łatwym dostępem.

PostNapisane: So, 7 mar 2020, 02:15 
Wstydliwy
Od: 07.03.2020
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: -
Witam. Mam problem iż moja wiedza z zakresu mechaniki jest zerowa. Siostra chce kupić w niemieckim autohausie mazdę 6. Obie są po pierwszym włascicielu (Zapewne poleasingowe). Do wyboru są 2 :

Mazda 6 2.2 SKYACTIV-D
01.09.2015
150.433 km
110 KW Diesel E6
Manual

Oraz

Mazda 6 2.2 SKYACTIV-D
16.12.2013
142.311 km
129 KW Diesel E6
Automat.

Czy lepiej wziąć 2 lata młodszą mazdę z manualna skrzynią? Dla kobiety wiadomo najlepiej automat, ale manual nie będzie problemem. Nie wiem co mam jej doradzić. Chodzi w zasadzie o te dwa egzemplarze. (W ofercie mają inne ale warunek do 10 tys E)

https://www.autohus.de/autosuche/detail ... %7D&page=1

https://www.autohus.de/autosuche/detail ... %7D&page=1

Dziekuje za opinie.

moderator
PostNapisane: So, 7 mar 2020, 12:37 
Fanatyk
Pablos znam ten Tetris z poprzedniego auta, dlatego mam kombi. Kosztem miejsca na tylnym siedzeniu mam spokój przy pakowaniu. Mieszczę tyle samo, ale bez aż takiego kombinowania..

PostNapisane: So, 7 mar 2020, 15:02 
Stały bywalec
Ja osobiście raczej brałbym automat jak na dzisiejsze czasy,ale ta pierwsza jest po liftingu ,trochę zmienione wnętrze i parę funkcji.Ale na pewno brałbym benzynę szczególnie dla kobiety (nawet z większym przebiegiem-zero problemów eksploatacyjnych),tylko jest problem znaleźć coś rozsądnego do 10 tyś.
Ja jeśli mam wybór szukam od prywatnego właściciela,szczególnie jak widzę że jest przy kasie,więc nie drutuje jak handlarze i cwaniaki.

PostNapisane: So, 7 mar 2020, 18:15 
Adept
kuluem123

W Mazdzie 6 powyzej rocznika 2015 byl juz FL wiec auta duzo ladniejsze tzn wg mnie lepcza NAVI , lepsze wyciszenie itp

Ja bym bral ta z 2015 mimo tego iz jest gorzej wyposazona to jest juz po FL. :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 905 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1