Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 00:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 30 wrz 2019, 21:01 
Świeżak
Od: 10.07.2019
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: podlaski
Ja się broń Boże nie chce kłócić. Po prostu wiem że to nie dla mnie, a reszta tak jak mówisz
Jak kupie Wranglera z 89 4,2L to wtedy będzie gaz, w teren

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk

PostNapisane: Cz, 16 sty 2020, 00:27 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
Mnie zastanawia jak to możliwe aby Mazda6 przy 150 km/h spalała 7,5 litra/100 km. Mi pali 9,5, a jeśli mniej to tylko dlatego, że często TIRy zajeżdżają drogę i w rzeczywistości nie osiągam 150 tylko 100.

moderator
PostNapisane: Cz, 16 sty 2020, 12:33 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Region: małopolski
jordanj, dyskusje o spalaniu proszę prowadź w wątku o spalaniu, bo już miałem Ci odpisać, ale jak ktoś będzie chciał znaleźć coś o LPG to się załamie takimi postami...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 26 paź 2024, 19:38 
Wstydliwy
Od: 10.10.2024
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: mazowiecki
Pytanie do tych, którzy mają u siebie LPG - jaką macie pojemność butli i gdzie ją upchnęliście? Jeżeli pod podłogą to o ile cm poszła w górę i czy w ogóle było warto? (nie pytam czy się opłacało - wiadomo, że tak)

PostNapisane: N, 27 paź 2024, 20:59 
Nałogowiec
Od: 05.05.2019
Rok produkcji: 2018
LPG: Tak
55l podniosło podłogę o dobre 10 cm, wyglądało to brzydko ale dawałem radę, myślę że 40tka brutto czyli około 33l netto wyszło by bez podnoszenia albo z minimalnym, ale wtedy zasięg do 300km max, a przy zapieprzaniu 200km na butli. W kombi to jeszcze obleciało, ale w sedanie był się w to nie pchał.

PostNapisane: Pn, 28 paź 2024, 13:54 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Tak się zastanawiam: skoro Szymon twierdzi, że 33l gazu starczą na ok. 300 km, to cena przejechania 100 km na gazie wynosi minimum ok. 33 zl (cena gazu 3 zł), to czy jest to teraz opłacalne, skoro u mnie na benzynie 100 km kosztuje 42 zł (cena benzyny 6zł)?
10 zł różnicy? To np. dla mnie 2000 zł w skali roku... Liczę bez dotrysku benzyny oraz, co najważniejsze, bez kosztu samej instalacji...

PostNapisane: Pn, 28 paź 2024, 14:12 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Region: podkarpacki
Luke no i szybko licząc w Twoim przypadku instalacja zwróci Ci się po 3 latach, mniej więcej.

PostNapisane: Pn, 28 paź 2024, 15:06 
Nałogowiec
A instalacja kosztuje 6.000? A nie bardziej 8.000 albo 10.000?

PostNapisane: Wt, 29 paź 2024, 12:57 
Bywalec
ok. 10.000 zł to kosztuje instalacja najwyższej generacji ta z wtryskiem ciekłego LPG, natomiast instalacja LPG z dotryskiem benzyny to już ok. 6.000, a w mojej okolicy pewnie bym założył za jeszcze mniej

PostNapisane: Wt, 29 paź 2024, 13:23 
Nałogowiec
OK, pamiętam początki dyskusji o LPG w GJ i tam padały argumenty że instalacja musi być najwyższej generacji, bo na takiej tańszej nie pojedzie, a raczej pojedzie krótko. Ale nie pamiętam dlaczego.

PostNapisane: Wt, 29 paź 2024, 18:16 
Bywalec
na tej tańszej też pojedzie, tyle tylko, że będzie brała trochę benzyny oprócz LPG

PostNapisane: Pn, 4 lis 2024, 10:34 
Nałogowiec
28 października 2024, o 13:54 Luke napisał(a):
Tak się zastanawiam: skoro Szymon twierdzi, że 33l gazu starczą na ok. 300 km, to cena przejechania 100 km na gazie wynosi minimum ok. 33 zl (cena gazu 3 zł), to czy jest to teraz opłacalne, skoro u mnie na benzynie 100 km kosztuje 42 zł (cena benzyny 6zł)?
10 zł różnicy? To np. dla mnie 2000 zł w skali roku... Liczę bez dotrysku benzyny oraz, co najważniejsze, bez kosztu samej instalacji...

Wszystko zależy od założeń, przyjąłeś jak widzę spalanie 7l... Mi Mazda paliła licznikowo 9,5-10,5 PB co przekładało się na 10-12l gazu. Ogólnie nie liczy się tego tak że Mi pali 11 a Tobie 7, tylko przyjmij sobie swoje spalanie PB i dolicz około 15% - wtedy wyjdzie Ci spalanie LPG i na tej podstawie liczysz oszczędności ;)
A temat samej opłacalności instalacji tlenku biedy już nawet tutaj był poruszany kilkukrotnie i nigdy nikt nikogo nie przekonał jeśli ktoś się totalnie zamknął na swój pogląd :D Ja już Mazdy nie mam, zrobiłem nią około 120kkm, były to czasu gdy benzyna kosztowała od 6 do momentami prawie 8zł. Gaz w tych czasach był w okolicach od 2,5 do 3,3zł. Przy mojej jeździ (dużo dużego miasta + dużo szybkiej trasy) instalacja za ponad 10k pln zwróciła się po około 40kkm. Pomijam fakt że po 3 latach była lekko nienaprawialna awaria i mi Prins założyć nową instalację - nowszego typu i oddał 4k pln zadośćuczynienia :D Więc wychodzi zwrot po około 25-30kkm :) Oczywiście jak ktoś jeździ wolniej to zwrot trwa chwilę dłużej.

Dla mnie na tamten moment instalacja była obowiązkowa (poprzednie 3 lata ze Skodą w LPG trochę uzależniły od taniego jeżdżenia). Poza liczeniem oszczędności jako tako ze 100km, ja też podchodzę do tego tak że jak mam to wolę wydać na instalację raz te kilka tysięcy a potem jeżdzę tanio cały czas. I faktycznie - jeźdząc Mazdą w portfelu praktycznie nie zauważałem tankowania. Co 450km zostawiałem na stacji 120-150zł. A jak już zdarzyło się zamulać czasem to i 550-600km dało się na tym zrobić.
Dla porównania teraz jeżdzę 3 litrowym dieslem i średnie spalanie z 35kkm to 10,5l co daje około 70zł za 100km. I to i tak jak na SUVa jest dobre spalanie. A jednak wychodzi 2x więcej niż Mazda w gazie :lol: Po dwóch latach już się przyzwyczaiłem, ale na początku choć oczywiście jak kupiłem to mam żeby zalewać to w głowie jednak ciężko było się przestawić na praktycznie 2x więcej kasy na każde 100km.

28 października 2024, o 15:06 Luke napisał(a):
A instalacja kosztuje 6.000? A nie bardziej 8.000 albo 10.000?

29 października 2024, o 12:57 zubencjusz napisał(a):
ok. 10.000 zł to kosztuje instalacja najwyższej generacji ta z wtryskiem ciekłego LPG, natomiast instalacja LPG z dotryskiem benzyny to już ok. 6.000, a w mojej okolicy pewnie bym założył za jeszcze mniej

Na ten moment nie robi się już tych z bezpośrednim wtryskiem. Prins całkowicie z tego zrezygnował z tego co wiem. Ja mojego DLMa robiłęrm w 2019 roku i wtedy faktycznie to była najlepsza choć najdroższa opcja, bo inne instalacje z dotryskiem brały po 3-4l dotrysku co kompletnie się nie kleiło, ale już w okolicahc 2022-2023 mieli w ofercie intalacje za około 6-7k pln z dotryskiem na poziomie do pół litra na 100km i to nie mówie z teorii bo mój DLM choć ogólnie nie był awaryjny jako tako to akurat trafiła mi się wada przez którą wyciągnęli całą instalację i założyli tą nową i faktycznie tak właśnie było że paliła tyle samo co DLM + max pół litra benzyny. Jedynym minusem było to że silnikim minimalnie przymulił przy tej instalacji, to racze się dzieje przy prawie każdej instalacji LPG - no właśnie prawie każdej bo DLM tego nie miał. A że Mazda z 2.0 165KM to już z założenia muł :D to jak mi zabrało pewnie z 15 czy 20KM to było to mocno odczuwalne. Tak samo V-max spadło o jakieś 10-15km/h. Poza tym innych wad nie stwierdziłem, a pojeździłem na tej drugiej instalacji prawie rok zanim sprzedałem samochód.

PostNapisane: Pn, 4 lis 2024, 14:27 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Rok produkcji: 2017
szymonpoznan1 - a czym teraz jeździsz i czy zamierzasz zagazować pojazd?

PostNapisane: Pn, 4 lis 2024, 14:50 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: zachodniopomorski
dropt07, przecież napisał, że dieslem, tego nie zagazujesz. Czytaj ze zrozumieniem :lol:

PostNapisane: Pn, 4 lis 2024, 15:17 
Nałogowiec
Raczej, uważnie. Po prostu opuściłem ten fragment przy czytaniu.
Apropos zagazowania diesla, to i ciągnik można zagazować, nie tylko SUWa.

PostNapisane: Pn, 4 lis 2024, 20:51 
Nałogowiec
Audi Q7 z 2022. Kupiłem jako nowe, w sumie w tym czasie nie było czego kupić żeby zagazować w tym segmencie. Chyba żeby bawić się w ściągnaie czegoś z USA z dużym silnikiem, ale w to póki co się nie bawię. Ale też jak nie trudno się domyślić lekko zmieniła się sytuacja życiowo-finansowa i mogłem sobie pozwolić na jeżdżenie nie na gazie. To znaczy wcześniej też mogłem, ale bardziej zwracałem na to uwagę, robiłem więcej kilometrów, mniej zababiałem itp.
Choć idąc dalej znalazłem coś lepszego niż LPG :D Kupiłem żonie Teslę 3 i szczerze mówiąc jeżdzę nią jak tylko mogę i o ile Audi na trasę wiadomo że najlepsze to na wycieczki wokół komina nie ma nic lepszego niż elektryk. Polecam, choć nie chcę wywoływać gównoburzy, bo zazwyczaj najwięcej o elektrykach mają do powiedzenia Ci którzy ich nie mają :D

PostNapisane: Pn, 4 lis 2024, 21:45 
Nałogowiec
To, całkiem inny segment. Mam nadzieję, że unikniesz głupich problemów typu odpryski. A wokół komina to nic lepszego niż elektryk nie ma, zwłaszcza jak to drugi samochód.

PostNapisane: Pn, 4 lis 2024, 22:02 
Nałogowiec
Troche OT ale w ramach ciekawostki załapałem na Tesli odprysk na szybie.... dachowej :D Mam ubezpieczenie autoszyby dodatkowe ale nie obejmuje ono okna dachowego :lol: To trzeba mieć pecha :P :lol: Koszt szyby dachowej = około 6000zł, oczywiście można zrobić z AC ale wkurza fakt że mimo dodatkowego ubezpieczenia szyby praktycznie każde TU ma wyłączenie na okno dachowe :/

Ale fakt faktem póki co (poza tym) jeden i drugi samochód mniej problematyczny niż Mazda, ale i tak cały czas oglądam się na ulicy za Mazdami 6 2018+ w tym kolorze.

PostNapisane: Wt, 5 lis 2024, 22:43 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Jak coś może być mniej problematycznego od bez-problematycznego totalnie ? (Pomijam problemy na własne życzenie z LPG i zakładam że benzyna nie diesel) ?

PostNapisane: Śr, 6 lis 2024, 10:30 
Bywalec
4 listopada 2024, o 22:02 szymonpoznan1 napisał(a):
Ale fakt faktem póki co (poza tym) jeden i drugi samochód mniej problematyczny niż Mazda,

Z całym szacunkiem, ale jeśli uważasz, że Mazda jest problematyczna i to jeszcze w porównaniu z autami, które w tej chwili posiadasz, to ja Ci nie chcę źle życzyć, ale jestem pewny, że wszelkie problemy z autami są właśnie przed Tobą... to kwestia czasu.

PostNapisane: Śr, 6 lis 2024, 12:18 
Nałogowiec
Wy to jak hieny. Szymonpoznan1 napisał tylko, że ma na tym etapie mniej problemów niż z mazdą. Nie dziwi mnie to, bo jak bym miał lakier jak biedronka, praktycznie od początku, to jak najszybciej chciałbym się go pozbyć. A serce „krwawi” zwłaszcza jak czuje się do niego sentyment, tak jak ma to miejsce u szymonpoznan1, który pisze że za mazdami nadal się ogląda na ulicach.
Szymonpoznan1 - oby jak najmniej problemów z obecnymi.

PostNapisane: Śr, 6 lis 2024, 12:22 
Nałogowiec
To co prawda nie wątek o tym, ale bezproblemowy to był Mitsubishi Lancer.
A Mazda po 140 tys zaczyna mieć u mnie problemy (również wcześniej). Zużyte wahacze, skrzypiące łączniki stabilizatorów (prawdopodobnie), wichrujące się tarcze, zapieczone śruby jarzm, ostatnio rozszczelniona klimatyzacja, parę lat temu zepsuła mi się kamera przednia. O akumulatorze nie wspominam, bo wytrzymał prawie 8 lat, jednak w Mitsubishi wytrzymał dłużej. Tak więc tego... :)

PostNapisane: Śr, 6 lis 2024, 14:54 
Bywalec
Luke to samo można pisać o każdym aucie - eksploatacja.

-- Dodano: 6 listopada 2024, o 14:54 --

Jeżdżę Mazdami od lat, miałem 626 2.0, 6: GY 2.3, GH 2.0, a teraz GJ/GL 2.5 powiem tak: poza wymianami eksploatacyjnymi nic mi się dziwnego nie działo, lałem benzynę/LPG i jeździłem bez problemów. Kocham te auta za to, że są piękne, bardzo dobrze wyposażone i świetnie jeżdżą.

PostNapisane: Śr, 6 lis 2024, 17:16 
Nałogowiec
No nie, to nie jest eksploatacja. Eksploatacja to filtry, płyny, klocki, tarcze raz na parę lat a nie raz na parę miesięcy. Jedyna awaria we wspomnianym Lancerze to końcówki drążków po 25 zł sztuka. OK, niech to będzie eksploatacja. I tyle. W Maździe jest o wiele więcej do roboty, przy podobnym przebiegu i wieku.

PostNapisane: Śr, 6 lis 2024, 17:49 
Bywalec
No ale końcówki drążków czy też wahacze lub amortyzatory to też eksploatacja, po prostu z biegiem czasu/km poszczególne elementy się zwyczajnie zużywają, nie ulegają awarii. A to, że w jednym aucie następuje to częściej a w innym rzadziej to już zależy od tego po jakich drogach się jeździ i sam sposób jazdy. Jedni mają tendencje do spokojnej jazdy i hamowania silnikiem a inni cisną pedał gazu a potem hamulca. Jedni robią dziesiątki/setki km po autostradzie a inni jeżdżą po wertepach, bo np. gmina nie ma pieniędzy na wyasfaltowanie drogi itd. itp. Dla mnie auto problemowe to takie, w którym co chwilę się coś psuje i trzeba NAPRAWIAĆ.

PostNapisane: Śr, 6 lis 2024, 21:43 
Prawie fanatyk
Ja właśnie kupuje trzecią 6tke kombi póki jeszcze jakieś pojedyncze są na placach. Totalnie bezproblemowe wozy w moim doświadczeniu (jedna 160tys km druga równolegle 60tys).
. Ze świetnym prowadzeniem lekkością , ostania chyba na rynku cudna charakterystyka NA, mega intuicyjna skrzynia (bezobsługowa podobnie jak rozrząd czy płyn chłodzący co 10 lat) , przewidywalnymi hamulcami, komfortem HUD wentylowane fotele itd. , systemami działającymi zawsze jak nalezy
Może dlatego tak je sobie cenię no mam kilka sportowych torowych aut gdzie ciągle coś trzeba robić a Mazda po prostu zawsze jest sprawna i gotowa do działania czego się od niej nie zechce, a może tym bardziej wiem co ważne.(Np nigdy nie zajmowałem się takimi pierdolkami jak i jakimiś odpryskami lakieru ale też jakoś spec nie zanotowałem)

PostNapisane: Cz, 7 lis 2024, 09:39 
Nałogowiec
zubencjusz, mój styl jazdy oraz drogi po których się poruszam nie zmieniły się, więc mam obiektywne porównanie. Mazda "zużywa" się szybciej (celowo użyłem zużywa a nie psuje), co powoduje że wymaga więcej napraw niż wymagał Mitsubishi. Aha, jeszcze fotel kierowcy zaczął się telepać, a ważę 72 kg.
Nie wiem jak inne marki, wcześniej miałem Opla, ale to inne czasy były.
Mój kolega sprzedaje teraz Kię ceed z 2013, przebieg 160 tys. i z tego co wiem, to nic w niej nie naprawiał, ostatnio zmienił koncowki drążków, wahacze oryginalne, klima działa, wszystko działa... :)

PostNapisane: Cz, 7 lis 2024, 12:34 
Bywalec
No dobra, każdy uważa jak uważa. Dla mnie Mazda jest autem bezproblemowym.

PostNapisane: Cz, 7 lis 2024, 17:37 
Nałogowiec
5 listopada 2024, o 22:43 Andrzejsr napisał(a):
parę lat a nie raz na parę miesięcy. Jedyna awaria we wspomnianym Lancerze to końcówki drążków po 25 zł sztuka. OK, niech to będzie eksploatacja. I tyle. W Maździe jest o wiele więcej do roboty, przy podobn

5 listopada 2024, o 22:43 Andrzejsr napisał(a):
Jak coś może być mniej problematycznego od bez-problematycznego totalnie ? (Pomijam problemy na własne życzenie z LPG i zakładam że benzyna nie diesel) ?

Szczerze mówiąc to tak, Mazda była dla mnie najbardziej problematyczna z wszystkich 5 nowych samochodów które miałem (lub mam). Do tego pory (odpukać) z żadnym innym nie było i nie ma żadnych problemów, a z Mazdą poza awarią jednej drobnej niewymienialnej części od LPG na co faktycznie nie mogę narzekać bo to moja modyfikacja, to jednak problemy z lakierem, raz ze miałem minimum kilkanaście odprysków po miesiącu jeżdżenia, to późniejsze nieumiejętne malowanie tego przez Mazdę, kolejna poprawka i w sumie po 2 poprawkach odbiór w niezbyt idealnym stanie, to jeszcze po czasie odprysku pojawiły się w dokładnie tych samych miejscach gdzie były wcześniej :/ Dla mnie to było problematyczne zwłaszcza że tą Mazdę w tym kolorze, kupuje się może nie wyłącznie ale również oczami i co z tego że miałem chyba najładniejsze auto w segmencie i porównywalnej cenie - jak praktycznie od pierwszych dni przez 4 lata wkurzało ono tym pieprzonymi odpryskami :/ Ładne auto, ale nie podchodź bliźej niż 5 metrów :/ To tego tak jak napisał ktoś wyżej - to było najmniej problemowe auto DLA MNIE a nie że na świecie ;) Mam pewnie też inną perspektywę bo kupuję w zasadzie zawsze nowe samochody więc wiele problemów mnie omija jak np ktoś kto kupuje 5 czy 10-letnie już z nalotem 100 czy 200kkm. Ja zazwyczaj wtedy właśnie sprzedaję więc na inne rzeczy zwracam uwagę. Niemniej mogę zrozumieć że pewnie Mazda właśnie po np 200kkm potrafi się odwdzięczyć w porównaniu do innych samochodów ;)

Dodajmy do tego notoryczny problem z lusterkami, który Mazda od 10 lat uznaje za normalny - w obydwóch aktualnych samochodach mam elektryczne lusterka, NIGDY tej funkcji nie wyłączyłem, każdy samochód przeżył już zimę (audi w sumie dwie), myję je nawet w mrozie na myjniach bezdotykowych i NIGDY mechanizmy nie pomyślały o tym żeby nie zadziałać, a w sumie każdy otwierany i zamykany jest minimum kilka razy dziennie, czy to lato czy zima, czy mróz, deszcz, szron czy cokolwiek :/ Ilu z Was może to powiedzieć o Maździe? :D Tam w 2 lata wymieniałem mechanizmy z 4 razy, pomimo że chuchałem i dmuchałem na te lusterka :/ Pierdoły, ale jednak irytujące bo czy lakier czy lusterka a pewnie ocś jeszcze by się znalazło to coś co nie działa tak jak ma pomimo zapłacenia za to kupy kasy :/

PostNapisane: Cz, 7 lis 2024, 20:16 
Prawie fanatyk
Czyli problematyczność to :
1. odpryski - rozumiem, tez kiedyś się pierdołami przejmowalem. Reszta to wiadoma sprawa - lakierowanie niefabryczne zawsze będzie nie tym, serwisy niepotrzebne podobnie - więcejk psują niż pomagają,
2. lusterka - rozumiem , choć nie rozumiem częstości, w mojej 160 tys / 9 lat były chyba raz para i raz jedno wymieniane , w ramach przeglądów , więc bez dodatkowego jeżdżenia i mimo że po gwarancji kilka lat i bez przeglądów w ASO - za darmo . W drugiej 60tys / 3 lata jedno na razie, też w czasie przeglądu i bezkosztowo. Może za rzadko myję auta, tak czy siak tego za problem nie uważam, choć 20 letniej Alfie się składały bez problemu do jej 19 urodzin, teraz po prostu nie składam w niej od roku , w sumie bez różnicy.
Tak mogłoby tego nie być, fakt.
Ja równolegle sporo aut i nowe i używane, i trochę na inne sprawy patrzę z racji tego że trochę torowo jeżdżę - niezawodność mechanika i konstrukcja, czucie auta, takie które w trasie nie zaskoczą czy spowodują długotrwały nerw w czasie trasy 500-1000km znienacka potrzebnej bez wytyczania szlaku ładowarek i drugie tyle nazad od razu, w komforcie (uwielbiam ten HUD i went fotele)

Inna sprawa ze Maździe odbija , dziś popatrzyłem na ceny przeglądów - cx 60 - 2,5 - 3 tys zł. (z 6tką dziś byłem, z wymianą pł
hamulcowego, wymianą opon, umyciem - 1,5 tys ) .
Pytałem znajomego serwisanta z Mazdy - co tam innego robicie ? "nic innego" .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1