Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 20:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 07:41 
Świeżak
Od: 09.05.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: zachodniopomorski
Mam pytanie? :?:
Jutro prawdopodobnie będę odbierał swoją strzałę :D . Od razu daję auto do zabezpieczenia powłoki lakierniczej Ceramic Pro STRONG 9H.
Teraz mam gwoździa. <niewiem>
Przy odbiorze wg listy, co wiedziałem należy wyłapać wszystkie wady lakieru , tylko jak to zrobić na brudnym samochodzie.
Złożyłem oświadczenie wg prośby ASO aby nie myto mazdy z uwagi na microrysy.
Widziałem już auto - trochę było styrane (ubabrane).
Czy mógłbym w trakcie odbioru poprosić jednak o umycie ale bezdotykowo (piana i płukanie) bez szorowania?
Czy miernik będzie dawał złe pomiary z uwagi na trochę brudu? :?: <niewiem>

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 08:14 
Świeżak
Od: 12.05.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Loyd napisał(a):
K....a mam mętlik a jutro muszę się zadeklarować i zapłacić zaliczkę.

Mazda 6 2.2 diesel, automat, skypassion, rocznik 2014 (sprzed liftu) ca Mazda 6 2.5 benzyna, automat, skypassion, rocznik 2015 (po lifcie).

Ceny obu takie same. Oba nowe.

I weź bądź tu mądry :mad: :mad: :mad:

zaliczkę czy zadatek?

po drugie ja zamawialem auto 1,5 tygodnia temu i nikt ode mnie zarowno zaliczki jak i zadatku nie wymagal - stwierdzili ze jak ja nie kupie, to na pewno znajdzie sie inny klient.

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 09:01 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Bo zamówiłeś auto już stojące na placu gdzieś w PL, gotowe, nie do produkcji.

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 09:36 
Świeżak
właśnie nie, zamówiłem auto do produkcji

gdyby było stojące w polsce to nie byłoby do odbioru na przelomie lipca i sierpnia

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 10:11 
Prawie fanatyk
Zrozumiałem że za 1,5 tyg od zamówienia odbierasz, mój błąd!
No to w bardzo porządku dealer. W Rzeszowie chciał 5tys zaliczki, przystał na 3tys. A ja o mało co w czasie czekania nie zmieniłem decyzji na Puga 508 :) - może gdybym nie miał zapłaconej zaliczki bym już pomykał francuzem z wieeeelkim szklanym dachem :), którego nikt nie kradnie, i nie rdzewieje.
A tak to będę się męczył z Mazdą - za tydzień ma być ufff..

@ JACO - a co będzie, jak odkryjesz miernikiem, że jakiś element masz malowany (nie szpachla, że nie odczytuje, ale po prostu pomalowany powtórnie w fabryce na przykład) ? - nie odbierzesz auta?

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 10:12 
Bywalec
Od: 05.03.2015
Region: mazowiecki
ZBANOWANY!
Widzisz, byś pomykał 508 z wielkim szklanym dachem, którego nawet złodzieje nie pożądają ;))) a tak to będziesz miał "pragnienie milionów" ;))

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 10:44 
Prawie fanatyk
Pożądanie bezkarkich w trzypaski ubranych złodziei jak i ich klientów z Rosji , obie grupy delikatnie mówiąc, ze "specyficznego" gustu słynące hmm... ;)

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 10:54 
Świeżak
Od: 09.05.2015
Wersja: SkyEnergy
Region: zachodniopomorski
Andrzejsr napisał(a):
@ JACO - a co będzie, jak odkryjesz miernikiem, że jakiś element masz malowany (nie szpachla, że nie odczytuje, ale po prostu pomalowany powtórnie w fabryce na przykład) ? - nie odbierzesz auta?

To nie odbieram i czekam na następny wolny od wad. <nie>
Dalej nikt nie podpowiedział mi jak zachowa się miernik grubości powłoki lakierniczej na ubabranym samochodzie.
Dziś właśnie dostałem papiery, jutro rejestracja i odbiór. Mam nadzieję, że auto będzie git bo jak nie to <baseball> :mad:

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 12:01 
Prawie fanatyk
No nie wiem, czy tak po prostu można nie odebrać. Producent/sprzedawca zapewni, że (o ile było coś malowane) to jest pomalowane zgodnie z procedurami producenta, może w fabryce powtórnuie i ma taką samą gwarancję itd. itp. i w związku z tym jest pełnowartościowe itd. itp.
Pewnie można się szarpać, ale warto?
Ja lata temu odbierając 156tkę miałem grubiej lakieru na masce. Jest tak do dziś, przez lata doszło wgniotek, napraw, lakierowań itd. itp. Choć dbam o lakiery, ale od pewnego poziomu dbania nakład czasu/pracy/pieniążków staje się nieadekwatny do przyrostu efektu.
Co do brudu - może psiknij jakimś quickdetailerem w te badane miejsca , przetrzyj mikrofibrą i brudu nie będzie. Natomiast myślę, że trochę przesadzasz, zwłaszcza że to japoniec i od patrzenia będzie cała w swirlach po kilku dniach, niezależnie czy ma czy nie ma powłokę :)

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 12:12 
Świeżak
Andrzejsr napisał(a):
Zrozumiałem że za 1,5 tyg od zamówienia odbierasz, mój błąd!
No to w bardzo porządku dealer. W Rzeszowie chciał 5tys zaliczki, przystał na 3tys. A ja o mało co w czasie czekania nie zmieniłem decyzji na Puga 508 :) - może gdybym nie miał zapłaconej zaliczki bym już pomykał francuzem z wieeeelkim szklanym dachem :), którego nikt nie kradnie, i nie rdzewieje.
A tak to będę się męczył z Mazdą - za tydzień ma być ufff..

ja w lublinie

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 13:22 
Andrzejsr napisał(a):
No nie wiem, czy tak po prostu można nie odebrać. Producent/sprzedawca zapewni, że (o ile było coś malowane) to jest pomalowane zgodnie z procedurami producenta, może w fabryce powtórnuie i ma taką samą gwarancję itd. itp. i w związku z tym jest pełnowartościowe itd. itp.
Pewnie można się szarpać, ale warto?

Tak się nad tym zastanawiam :idea: Przecież tak podwójnie czy potrójnie malowane NOWE auto ( element auta) to jest wada tak ? Możemy domniemywać, że coś było nie tak z tym samochodem, elementem...Dlaczego było malowane ? Dlaczego klient nie został o tym poinformowany tylko "wyszło to" w trakcie badania miernikiem, którego to badania klient wcale nie musi robić ponieważ wierzy iż auto jest wolne od jakichkolwiek wad. Przecież przyszedł on kupić NOWE auto...I dlaczego ja, sprawdzając taki samochód i wykrywając w nim nieprawidłowość MUSZĘ go odebrać ? A gdyby zaproponowano komuś w sklepie stół do jadalni z pięknego drewna pomalowany przez środek pędzlem ponieważ uszkodził się w czasie transportu i zrobiła się rysa - kupiłby ktoś taki stół ? Możliwe, że tak - ale po konkretnej obniżce ceny...A z samochodem co ? - 2, 3 razy malowany ale tak musi być, bo tak fabryka zrobiła, bo uszkodzenie w czasie transportu ale w zasadzie czego Pan(i) chce ? Przecież auto jest nowe ? Tak jest nowe ale nie wolne od wad ! Dealerze - obniż jeden z drugim cenę za takie auto ale tak konkretnie, żeby klient wiedział, że nie próbujesz go "wybzykać" za plecami i sprzedać mu niepełnowartościowy towar.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 14:12 
Stały bywalec
Od: 20.11.2014
Rok produkcji: 2016
Co do odbioru auta, jeśli jakiś element nie będzie spełniał normy powłoki lakierniczej to nie odbiera się auta i czeka na nowe z jakimś dodatkowym rabatem i najlepiej autem zastępczym na ten czas. Natomiast jeśli takie auto się przyjmuję to co najmniej z 5% rabatem wzwyż w zależności od wielkości wady.

Natomiast nie polecam nie odbierania auta brudnego i mierzenia na brudnym aucie powłoki :wstyd: a tym bardziej psikanie czymś je i przecieranie szmatką - przy sprawdzaniu czy przecieraniu sam porobisz rysy. Jeśli dostaniesz auto brudne to mogą zostać zakamuflowane różne wady czy rysy, które nie będą miały znaczenia jak odbierzesz auto i zobaczysz je później. Niestety trzeba przełknąć to, że ktoś innym będzie nam mył auto jako pierwszy i zawsze coś tam porysuje.

Zna ktoś normę w Mazdzie? Jakiej grubości powinien być lakier? I czy trafiały wam się śmiecie pod lakierem?

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 15:02 
Świeżak
warto pojsc do salonu z miernikiem, wziac przynajmniej 2 auta stojace na salonie i zmierzyc powloke i zrobic notatki, potem porownac z tym co odbieramy i juz

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 15:17 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Region: śląski
@Andrzejsr
widać masz podobny gust. Ja też prawie brałem tego 508 FL w panoramie / klima 4 strefy.
Mimo wszystko Mazdiocha wypada lepiej.

@ JACO
Nie trzeba panikować. Mój był też lekko przybrudzony ( krople błota ) i go umyli. No chyba ,że nie chcesz widzieć co bierzesz.
Lakier mam w perfekcyjnym stanie plus ceramikę H7 + H9. Pierwsza warstwa wypełnia te dropne niedoskonałości, których u mnie akurat było brak.
Bądź czujny, ale nie daj się zwariować.

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 15:53 
Prawie fanatyk
No ja nie wiem jaka jest norma, ale ktoś kto idzie mierzyć chyba wie. Bo jak nie to po co mierzyć?
Mi wyszło to pomalowanie gdzieś po roku użytkowania, przy innej okazji. Co ciekawe okazał się przy okazji po latach polerki twardszy niż na pozostałych elementach :)
Początkowo wkurzony byłem, ale cóż - auta nie zwrócę bo świetne, już nie produkowane wówczas, po rozmowie z prawnikiem - mogłem dochodzić rabatu z grubsza jakoś 1-2% o ile pamiętam. Olałem to, więcej by mnie czas poświęcony na to kosztował.
Pewnie - fajnie jakby powiedzieli w salonie, że było powtórnie malowane - wiedzieć warto, o ile jest z czego wybierać.
Swoją drogą - przecież odbiera się mając już zapłacone auto i dowód rejestracyjny tak? to jak w takiej syt nie odebrać?
Zastępcze równorzędne na czas czekania - aha, no może są takie salony, choć raczej może kiedyś będą.
A w przypadku Mazdy, grubszy lakier to tylko zaleta (chyba tu na forum czytałem, że w GJ grubość lakieru jakoś 70-100? - czyli tyle ile w innych autach gdzieś w komorze bagażnika ledwo psiknięte :) Ale to z pamięci piszę.
Jak powyżej 200 to chyba można się zacząć przejmować - szpachla. No to owszem.
A i jeszcze jedno, wątpię aby sprzedawca wiedział ile grubości lakieru ma każdy egzemplarz jaki odbierają i wydają.
Jak nie widać wyraźnie że coś nie tak, to uważam, że brać, jeździć i nie myśleć o temacie, szkoda zdrowia na szarpanie się.
Przez lata i tak tu i tam oberwie i będzie malowana.
No i tak myślę, że jeśli w fabryce malowane - to problem nie istnieje.
Jeśli u dealera po przyjeździe - przecież to wydłuży termin odbioru. Wówczas można coś owszem podejrzewać.
Ciekaw jestem czy jest tu na Forum ktoś kto nie odebrał Mazdy bo wyszło powiedzmy 200 mikrometrów ?

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 16:49 
Świeżak
jeszcze moze byc malowane przez firme transportowa a to już nie wróży dobrze. ja np w toyocie sie dowiedzialem podczas przycie,mniania wszystkich szyb, ze 3 z 4 szyb w drzwiach byly wyciagane (bo sruby ktore je trzymaly byly urobione).

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 19:57 
Adept
Od: 05.05.2015
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wymiksowalem się dzisiaj z benzyny 2,5 rocznik 2015 i zamówiłem traktora 2,2 rocznik 2014. Ceny także same, wyposażenie też -ładniejsza te FL - ale jeździ sie jednak silnikiem a nie nawigacją. A tu 420 nm jednak robi swoje .....

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 20:21 
Bywalec
ZBANOWANY!
Też wolę kulturę pracy diesla, ale szczerze powiedziawszy mógłbym rozważać diesla 3.0 w VAGach czy BMW, natomiast w Mazdzie bym w diesla nie szedł. Max moment ma faktycznie bardzo nisko i to na pewno powoduje bardzo fajny komfort jazdy, ale nadal nie jest szybsza od 2.5 na zredukowanym biegu, dźwięk silnika też dyskusyjny (choć tu czytałem już swojego czasu jak to diesel wyprzedza benzyne z palcem w dupie ;) .
Z tych dwóch bym na pewno wybrał FL w 2.5 - LEDy robią niesamowitą robotę. Jedziesz silnikiem, ale widzisz światłami niejako. Jakbym miał jeszcze porównywać do moich marnych 165KM to bym brał diesla, ale przy tym 192KM to raczej benzynę.

Cokolwiek weźmiesz, będziesz na pewno zadowolony :) i nie będziesz musiał czekać, co jest wielkim atutem :) Mazda do 2014 dodaje te wszystkie pierdoły za 1PLN ciągle? bo to też robiło różnicę

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 20:25 
Adept
makaronek no właśnie o to chodzi, żeby nie jeździć wiertarką ... Pozatym w dwa lata zrobiłem 103 tyś km i jednak spalanie też biorę pod uwagę - lubię na jednym baku dojechać z Mszany Dolnej do Podgory <hahaha>

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 20:37 
Bywalec
Od: 17.02.2015
Rok produkcji: 2018
Wersja: SkyDream
Region: wielkopolski
no ja mam diesla i troche pojezdzielm tez bezyna 2.5 i jednak wybieram diesla, przede wszystkim bardzo fajna elastycznosc w pełnym zakresie obrotów
auto jedzie po prostu bez wysiłku... jak pisałem w innym wątku najwieksza roznica to charakterystyka obu silnikow... jak benzyna chcesz depnac to
musisz troche przeciagnac i podpiłowac... co nie znaczy ze to nie jest fajne... ale przy jezdzie na co dzien w dieslu ot przyciskasz gaz i nie wiesz kiedy
masz 130 :)

jak sie z kolei diesla pokreci w wyzszym zakresie obrotow to zbiera sie az milo a dzwiek wcale nie przypomina traktowa, a jest to fajny mily basowy
pomruk :)

a przy crusingu w klimatach 90-120 km/h masz spalanie 5,5 na 100 - realne nie katalogowe :) wiec tak naprawde i mozna depnac jak trzeba i jednoczesnie
mozna pojezdzic oszczednie :) przy pilowaniu albo klimatach typu niemiecka autostrada zuzycie zabiera sie w przedzial 8-8,5 l - ale to mowimy o predkosciach
blizszych 200 km/h

Ostatnio edytowano Pn, 18 maja 2015, 21:33 przez kichu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 21:05 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Loyd napisał(a):
makaronek no właśnie o to chodzi, żeby nie jeździć wiertarką ... Pozatym w dwa lata zrobiłem 103 tyś km i jednak spalanie też biorę pod uwagę - lubię na jednym baku dojechać z Mszany Dolnej do Podgory <hahaha>

no to nie dojedziesz :(
a diesel również wysoko się kręci ... do 5500 obr/min więc ?
Najważniejsze , że wybrałeś. Daj znać potem jak wnioski.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 21:08 
Adept
bespartyjny - insignią 2.0 cdti dojeżdżałem - mam nadzieję, ze uda się i mazdą 6.

Jak tylko odbiorę to wrzucę kilka foto.

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 21:11 
Bywalec
ZBANOWANY!
bespartyjny - no wysoko się kręci, ale żeby osiągnąć przyzwoitą dynamikę, nie trzeba tego robić jak w benzynie (na pewno w mniejszym stopniu).
Kiedyś jak jeździłem dieslem dawno temu w 1.9jtd mogłem całą trasę i miasto robić na 4ce - jak jechalem po miescie 50kmh i musialem czasem przyspieszyc do 80 to na 4ce nawet ciagnal, tak samo jak jechalem trasa i musialem przyspieszyc z 80 do 120 to tez na 4ce ;)) prawie jak automat ;)))

ja zakładam, że moim kolejnym silnikiem będzie jednak jakiś dieselek :) ale jeszcze nie w Mazdzie :)

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 21:18 
Bywalec
bespartyjny pod 5k podkrecisz dieselka :) automat na kickdownie spokojnie podkreci go powyzej 4k rpm :)

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 21:30 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: zagranica
Co chcecie, ten diesel w maździe jest rewelacyjny, dziś jechałem ze znajomym i myślał, że to benzyna a tu szok, diesel... był zdziwiony, jak to chodzi, więc miejmy nadzieję, że się już ogarnęli z silnikiem i nic złego nie będzie się działo.
Kichu masz rację, jak bez kręcenia się chce jeździć sprawnie to diesel robi dobrą robotę. Przy okazji kiedyś może ktoś z 2.5Pb i 2.2 d 175 zrobi jakieś ciekawe porównie może na jakimś zlociku, jak się mają silniki do siebie... ucięło by to emocjonalne dysputy i racje.
Loyd diesel jest całkiem, jak tyle jeździsz i pędzisz vatem, to benzyna 2.5 mimo oszczędności ciśnięta trochę wsyśnie <spoko>

administrator
PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 21:34 
Weteran
Od: 20.05.2013
Region: dolnośląski
Jednak ta rewelacyjność się nie przekłada na kupowaną ilość, zaledwie ok 10% wszystkich 6 GJ ma zasilanie ON. :)

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 21:36 
Bywalec
no i co z tego :) ja świadomie nie kupilbym benzyny :) czytaja posty o dieslu nikt nie pisze o tym jak to jezdzi a wszyscy strasza dpfami dwumasami i takie tam :D
ja dieslami jeszcze od od prawie 15 lat - alfa 147 1.9jtd , renault megane 2.0 dci, qashqai 2.0 150km - w zadnym aucie nie mialem problemow z silnikiem :)

Ostatnio edytowano Pn, 18 maja 2015, 21:37 przez kichu, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 21:36 
Adept
tombien no bo diesel u nas to wiesz .... tdi <suicide>

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 21:41 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
tombien napisał(a):
Jednak ta rewelacyjność się nie przekłada na kupowaną ilość, zaledwie ok 10% wszystkich 6 GJ ma zasilanie ON. :)

Cena panie, cena :mad: , co tu ukrywać i do tego z czasem lęk przed opinią :arrow: i z tyłu głowy myśli co może się stać jeszcze. :wink:
Poprzedni silnik jeździłem, aż miło po remoncie i specjalnie sprawdzając remont w ASO, więc wiem ile to wytrzymuje :twisted: , pod koniec ujeżdżałem bez litości <pirat> , więc gdy wałek miniemy całkiem miła ta maszynka i nic się nie działo a łatwo nie miał :wink:

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 21:49 
Bywalec
ZBANOWANY!
kichu napisał(a):
no i co z tego :) ja świadomie nie kupilbym benzyny :) czytaja posty o dieslu nikt nie pisze o tym jak to jezdzi a wszyscy strasza dpfami dwumasami i takie tam :D
ja dieslami jeszcze od od prawie 15 lat - alfa 147 1.9jtd , renault megane 2.0 dci, qashqai 2.0 150km - w zadnym aucie nie mialem problemow z silnikiem :)

heh :) Ja A147 w 1.9jtd miałem jeszcze w 2013 roku ;)) i też z samym silnikiem nie miałem problemu, za to koło pasowe wału mi się rozpadło dwukrotnie, zabierając ze sobą pasek, rolki, napinacze etc ;) Za drugim razem niejaki Pablo (skądinąd bardzo spoko mechanik) mi zamontował koło pasowe od 159, które miało być wytrzymalsze... i ... było w sumie, bo rozpadł się tylko jego środek (ta guma do tłumienia) a całe koło trwało nadal topiąc pasek, którego krople spadły na blok silnika i się zapaliły ;)))

po tych wszystkich przygodach, wcale się nie zniechęciłem ani do Alfy ani do diesli, natomiast w Mazdzie jakoś bardziej mi pasują benzyniaki - mazda z dieslem to jak Komorowski w air Korwin one ;))

<koniec historii z cyklu "słuchajcie moje dziatki">

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1