Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 23:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 860 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 29  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 9 lut 2015, 22:23 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Jak ktoś byłby chętny, ja też, mam spory dorobek i doświadczenie bezradności i olewania MMPOL, że standardy to tylko slogany, oni przełamują konwencję jak cholera z naprawami, ale w stronę Korei Płn a nie Japonii :-P

Dzięki Blasia, wypróbuje, choć to trzeszczenie w maździe mnie wkurza jak w starej syrenie. Czasem mam dość tej jakości, a mogłem posłuchać Zachara że skrzypieć będzie <niewiem> :lol:

PostNapisane: Wt, 10 lut 2015, 09:54 
Wtajemniczony
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: kujawsko-pomorski
Luzik, u mnie fotel kierowcy (wymieniony) skrzypi jak stara kanapa. Pojutrze mam przegląd, zobaczymy co powiedzą. Choć boję się zostawić samochód bez opieki, bo ostatnio gdybym nie interweniował to mój olej by został w bagażniku...

PostNapisane: Wt, 10 lut 2015, 13:04 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
szymek1604 napisał(a):
Dzisiaj wizytowałem ASO w sprawach:
- "bijące hamulce" - znowu

Tarcze zgłoszone do MMPOL, do wymiany, ASO czeka na akceptację.

Kolejny zawód - MMPOL odrzucił wniosek, twierdząc, że zużycie wynika z eksploatacji <baseball> :alcapone:

Kto z Was miał taki problem i walczył z MMPOL?

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 10 lut 2015, 13:20 
Prawie fanatyk
Ja walczę z czym innym. I też cisza. Lecą sobie w kulki w tym MMPOL, sprzedaż idzie dobrze, więc po co zabiegać o klienta, wpada sam jak mucha na lep. Bo ładne auto i leciuchne. I japońska nie psująca się technologia. A że coś nie tak z jakością... to tylko nasza wina, stylu jazdy, naszych dróg, powietrza, wody i soli i chcemy w tej cenie za dużo.
Może jeśli chodzi o tarcze być problem. Bo jak im udowodnić, że hamulce a zwłaszcza tarcze są słabe. Najwyżej napisz do MMPOL osobiście, jak widzisz problem hamulców.

PostNapisane: Wt, 10 lut 2015, 13:23 
Stary wyjadacz
Wiem crow i wspołczuję Ci nadal :|
Chodzi mi bardziej o to, czy ktoś składał odwołanie konkretnie w sprawie tarcz? Kompletnie nie wiem co im napisać.

Obrazek

PostNapisane: Wt, 10 lut 2015, 13:26 
Szymek, może będziesz pierwszym przecierającym szlak z tarczami od GH...
Bo jak widać to co dają nadaje się do jazdy... ecojazdy... <slabo>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 10 lut 2015, 13:28 
Stary wyjadacz
Dlaczego GH? Mam GJ, więc szlak powinien być przetarty.

Obrazek

PostNapisane: Wt, 10 lut 2015, 13:28 
Bo do GJ nie ma nic innego niż made by Mazda..

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 10 lut 2015, 13:31 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Czyli co? - najpierw przetoczyli - czyli uznali że bicie jest i podjęli się w ramach gwarancji pierwszego kroku do poprawy . Czy zapisano jaka była grubość tarczy przed i po toczeniu? - bo mazda dla 6tki dokładnie to określa, gdzieś natknąłem się na instrukcje serwisowe gdzie jak byk pisżą że jeśli się zgłosi klient z bijącymi tarczami a ich grubość jest taka a taka (teraz nie mam dostępu do tego komputara gdzie mam te instr. - chyba 26,8? albo 28,6mm ) to w pierwszym etapie należyt przetoczyć do podanej min grubości. Jeśli grubość jest mniejsza - nie toczyć tylko wymienić. Bez żartów, 10tys km po "naprawie" to oznaczna złą naprawę a nie "eksploatację" tym barxzioej że Mazda 6 nie jest sporotowym - torowym wozem tylko przemieszczaczem spokojnym.
Dziś przypadkiem w Turbo Kamerze był program z udziałem serwiu mazdy w moim Rzeszowie (!) - gość miał bodajże 6 czy siedmioletnią 6tkę , masakra jak przerdzewiałą! przeglądy itd wszystko w mazdzie , więc obowiązywała gwarancja na blachy bodajże 12to letnia. Auto zabrali na warsztat i chyba z 5 miesięcy stało nic nie robili , bo nie było co zrobić.

Dopiero po interwenci TV i kolejnych miesiącach odkupili od niego tą pordzewiałą 6tkę. A on co - .... kupił nową 6tkę :) - zrozumię to tylko jeśli dostał jakiś super hiper rabat :)

Po cholerę takie gwarancje gdzie tylko się firma wymiguje - akku - kupić, tarcze mimo znikomego przebiegu - kupić itd. Rysuje się obraz serwisu gorszego od autoryzowanych Alfy, a że może być gorzej nie podejrzewałem! Tam chociaż jak gwarancja to robili bo sami zarabiali na tym. Pamiętam że elemety zawieszenia przyjęte było że do 30tys km to nie zużycie ekspoatacyjne ale wada i wymieniali.

Jak wrócę do domu to podeślę Ci te instrukcje do jakiej gr można toczyć w GJtce, jak nie zapisali ile było, a toczyli to masz podstawę że mogli przetoczyć ze zbyt małej do zbyt małej grubości, co jak najbardziej wiadomo powszechnie że powoduje łatwiejsze przegrzewanie się tarczy i w konsekwencji bicie.
Nie odpuszczaj.

PostNapisane: Wt, 10 lut 2015, 13:43 
Stary wyjadacz
Nie odpuszczę, tylko muszę spokojnie zastanowić się co napisać.

Obrazek

PostNapisane: Wt, 10 lut 2015, 14:00 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
Skrzynia: MT
Oj widzę, że szykuje się zabawa. Szymek1604 jedziemy na tym samym wózku. Sądzę, jeśli mogę coś poradzić, żeby uderzyć w ton logiki: jesli uznano gwarancję wcześniej to przy identycznych okolicznościach winna być uznana i drugi raz. A wymiana tarcz jest tylko w konsekwencji braku grubości. Z resztą na okoliczność działań ASO.

PostNapisane: Wt, 10 lut 2015, 14:04 
Stary wyjadacz
Też tak myślę, na razie próbuję wyciągnąć z serwisu dane o wcześniejszym przetaczaniu tarcz.

Obrazek

PostNapisane: Wt, 10 lut 2015, 14:08 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
Czując pismo nosem poprosiłem o protokół z pomiaru moich tarcz. Nie chcieli mi dać. Mam go dostać dopiero jak przyjdzie decyzja z MMPOL.

PostNapisane: Wt, 10 lut 2015, 14:21 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Region: wielkopolski
Ja pier.... :mad: nic się nie zmieniło w kwestii podejścia do klienta <suicide>
Czytam i mnie znowu trafia.
Może znowu Pani Małgorzata N.odpisuje?

PostNapisane: Wt, 10 lut 2015, 14:41 
Stary wyjadacz
Dalej będę pisał w temacie o tarczach

viewtopic.php?f=69&t=1368&start=150

Obrazek

PostNapisane: Wt, 10 lut 2015, 14:47 
Prawie fanatyk
Mnie też to spotkało, że jak szukałem dowodu na naprawę to nie chciano mi wydać dokumentu potwierdzającego naprawę. <slabo> Naprawdę obsługa mazdy i podejście w ASO mnie wkurza. <baseball> Oni są tacy zastraszeni przez MMPOL, czy tacy bezczelni? :x

PostNapisane: Wt, 10 lut 2015, 15:51 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
crow napisał(a):
Naprawdę obsługa mazdy i podejście w ASO mnie wkurza. <baseball> Oni są tacy zastraszeni przez MMPOL, czy tacy bezczelni? :x

Bezsilność. Moim zdaniem dealerzy najbardziej są bezsilni wobec MMPol. Nie zdradzą się z tym z prostej przyczyny, ze wstydu. Bo dali się wpuścić w kanał i stąpają po cienkiej linie. MMPol związał ich z sobą takimi umowami, również finansowymi że stali się całkowicie od nich uzależnieni. Co nie oznacza, że nie mogą być także bezczelni.
Oczywiście nie mam na to żadnego dowodu ale czasami miewam dobrego czuja.

Ostatnio edytowano Wt, 10 lut 2015, 18:10 przez zagryziak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt, 10 lut 2015, 15:55 
Prawie fanatyk
Przecież tak niewiele potrzeba, tylko trochę dobrej woli... czasem chyba na facebooku trzeba im jednak coś napisać, to jakby zrobił się szum, to by się wzięli do roboty. <baseball>

PostNapisane: Wt, 10 lut 2015, 17:53 
Adept
Od: 30.06.2014
Rok produkcji: 2014
Region: śląski
Tak czytam Wasze wpisy na temat wymiany tarcz i dochodzę do wniosku, że tu więcej zależy od chęci ASO jak od decyzji MMPOL.
Ja oddając samochód na pierwszy przegląd przez pośpiech zapomniałem o zgłoszeniu bicia przy hamowaniu. Zresztą problem u mnie nie był duży i występował tylko jak hamulce były naprawdę gorące.
Jak odbierałem samochód poinformowano mnie, że przemierzyli bicia (sami od siebie) i stwierdzili że zgłaszają do gwaranta. Poinformowano mnie też "po cichu", że tylko jedna tarcza ma bicia minimalnie powyżej normy.
Po dwóch dniach decyzja pozytywna i zaproszenie na wymianę.

PostNapisane: Cz, 12 lut 2015, 17:39 
Nowicjusz
Od: 10.10.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
kolego Swarozyc gdzie wymieniałeś ten fotel i jakie uszkodzenie tego fotela Ci stwierdzili? Mi też skrzypiał fotel kierowcy jak stara kanapa i pojechałem do Bołtowicza, posmarowali i nie skrzypi ale zastanawiam się na ile to wystarczy?

PostNapisane: Cz, 12 lut 2015, 18:00 
Prawie fanatyk
Cześć Mar169 :wink: , hmm coś te autka się zmówiły, mój fotel też skrzypi jak w syrenie po wymianie, dajcie znać to robią z tematem, bo też mnie to wkurza :idea:

PostNapisane: Cz, 12 lut 2015, 20:07 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
ZBANOWANY!
Oj zgodzę się z wami Panowie, sam się nabrałem na tą japońska jakość. Auto kupiłem emocjami, bo piekne, bo japońskie bo Zoom Zoom i srum srum. Jak tak czytam te wasze przejścia w ASO i usterki, które sie pojawiają to aż mi sie gorąco robi. Jak po 1-2 latach jazdy juz jest tyle rzeczy do poprawy albo całkowitej wymiany to co bedzie po 5 latach jak sie skonczy gwarancja?

Rozważałem poza M3 Alfe Guliette, Volvo V40(zrezygnowałem bo był dla mnie za ciasny) i Golfa VII, żałuje zakupu Mazdy, nic mnie w tym aucie nie urzekło, wprost przeciwnie jakość wykonania i hałas w środku skutecznie zgasił moją radość z nowego auta. A tu jak nie tarcze to lusterka, to wałki, ciekawe jak będą sie sprawować te silniki z takim st. sprężania 14:1 w benzyniaku oznacza to spalanie stukowe.. Co więcej silnik jest odchudzony, cieńsze korbowody..

PostNapisane: Cz, 12 lut 2015, 20:25 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
Ellipsis, chciałbym Ci uwagę zwrócić, że to forum Mazdy 6 a Ty cały czas skarżysz się na swoją 3. Rozumiem, że pewne rozwiązania są podobne ale to jednak inne auto.

PostNapisane: Cz, 12 lut 2015, 20:33 
Ellipsis. Powoli, acz skutecznie zniechęcasz do przeglądania forum... Weź się chłopie wyluzuj z tym narzekactwem. To be, tamto be, to do dupy. To idź ten samochód oddaj na podstawie prawa konsumenckiego. Albo zrób to co cię wqrwia na własny koszt i odzyskaj spokój ducha... Bo to że coś tam cię wkurwia jestem w stanie zrozumieć, ale tego ciągłego hejtowania Mazdy jako producenta już nie za bardzo. Co chcesz tym osiągnąć? Zniechęcić innych do kupowania? Zachęcić do zorganizowanego oporu wobec Mazdy? Napisz łaskawie co mają na celu te posty?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 12 lut 2015, 20:51 
Nowicjusz
Od: 10.10.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
kolego rkarcz, dlaczego pouczasz kolegę Elipsis co ma pisać a czego nie pisać?
Forum jest do wymiany informacji, opinii, oceny itd
Może Elipsis ma powód do jak to nazywasz "narzekactwa"?
Ja też nie przeżyłem z żadnym samochodem tylu problemów co z Mazdą 6. Usterki zostały naprawione ale 4 wizyty w ASO, razem około 3 tygodni postoju samochodu w ASO, jedne holowanie przy powrocie z wakacji, historia napraw taka że jak kupujący to zobaczy to trzeba mu 20 % zejść z ceny, walka z ASO i Mazda Motor Polska by coś zrobili - swoje piętno zostawiły. Piszę to nie dlatego, że narzekam ale dlatego, że taka jest prawda i inni mają prawo o tym wiedzieć.

PostNapisane: Cz, 12 lut 2015, 21:04 
Bywalec
Od: 05.02.2014
Rok produkcji: 2014
Region: lubelski
a ja jak czytam że to sie komuś psuje to skrzypi. . To faluje .. to nie zamyka to sie cieszę że tego nie mam.. jedyne na co moge ponarzekać to głośność, ale i do tego mozna przywyknąć zwłaszcza ze rzadko mam okazje jechac powyżej 120... a reszta to same ochy i achy..leje 95 i jestem happy. .

PostNapisane: Cz, 12 lut 2015, 21:16 
Mar169 napisał(a):
kolego rkarcz, dlaczego pouczasz kolegę Elipsis co ma pisać a czego nie pisać?
Forum jest do wymiany informacji, opinii, oceny itd
Może Elipsis ma powód do jak to nazywasz "narzekactwa"?

Bo ile można czytać, że 3ka też jest cienko wyciszona? Każde dziecko w żłobku już to wie. Albo dzisiejsze sugestie o korbowodach? O co chodzi? Dlatego na końcu zapytałem jaki to ma cel. W co 10 poście można przeczytać przypadłości 3ki kolegi Elipsis'a. I papierowa mazda, i papierowa mazda, i... korbowody na dokładkę.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 12 lut 2015, 21:21 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
ZBANOWANY!
Ok panowie modele inne ale wady dokladnie takie same, więc co to za różnica? Jak by bylo wszystko ok to napewno wychwalabym Mazde na każdej możliwej okazji ale niestety nie mogę bo auto jest kiepskie i tyle. Mam pisać, że wszystko jest super, wykonanie, spasowanie, jakość materiałów, wygłuszenie itd? Wady obecnych Mazd sa nie dopuszczalne w autach produkowanych w obecnych czasach.

Dlaczego zabraniasz mi mówic prawdy i dać do myślenia potencjalnym przyszłym nabywcom czy jednak wybór Mazdy jest trafiony? Ja nie dotarłem do wszystkich waszych wpisów i kupiłem auto z którego jestem nie do konca zadowolny, chce aby inni zaoszczędzili sobie nerwow i rozczarowań. Marketing robi swoje, dusza ruchu i biegnące gepardy potrafią skutecznie pozbawic człowieka racjonalnego myślenia i wydać ciezko zarobione pieniadze na i nie boje sie tego powiedzieć dziadostwo! Nie dziw sie, że jestem wkur.. kiedy wydałem kupe kasy na auto które miałobyć cudem techniki i jakości a okazało sie bublem..

Jeśli dla Ciebie rkarcz, takie rzeczy jak ukrecające sie wałki po 15 tys, nie skaldajace sie lusterka, skrzypiące siedzenia, krzywiące sie tarcze hamulcowe, halas w środku który uniemożliwia normalna rozmowe w aucie podczas jazdy autostrada czy ekspresowka sa do przemilczenia? Ja nie wymyślam aby hejtować Mazde tylko stwierdzam fakty po 3 mc jazdy tym autem.

P.s Pytasz o korbowody, poczytaj o silniku to bedziesz wiedzial. Korbowody i tłoki sa odchudzone tak jak inne podzespoly auta np. blachy ktore można wgiąć palcem. Skoro diesel sie posypal po 15 tys, to az strach myślec czy w benzynie tez cos konkretnie nie poleci.

Ostatnio edytowano Cz, 12 lut 2015, 21:26 przez Ellipsis, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz, 12 lut 2015, 21:22 
Adept
Od: 01.02.2014
Rok produkcji: 2023
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Ellipsis napisał(a):
Rozważałem poza M3 Alfe Guliette, Volvo V40(zrezygnowałem bo był dla mnie za ciasny) i Golfa VII, żałuje zakupu Mazdy, nic mnie w tym aucie nie urzekło, wprost przeciwnie jakość wykonania i hałas w środku skutecznie zgasił moją radość z nowego auta. A tu jak nie tarcze to lusterka, to wałki, ciekawe jak będą sie sprawować te silniki z takim st. sprężania 14:1 w benzyniaku oznacza to spalanie stukowe.. Co więcej silnik jest odchudzony, cieńsze korbowody..

Parafrazując powiedzenie "Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma " można by powiedzieć że "Każde inne auto jest lepsze od naszych Mazd"...do czasu gdy nie pojeździmy nimi dłużej. Niestety współczesne samochody to już nie to co kiedyś...

Co do sprężania benzyny 14 :1 to proponuje poczytać o cyklu Atkinsona oraz co dokładnie powoduje spalanie stukowe.
Dzięki sterowanym fazom rozrządu dla zaworów ssących mazda potrafi zwrócić część zassanego powietrza z powrotem do kolektora ssącego, przez co praktycznie sprężane jest powietrze nie z całego cylindra a np. z 2/3 co może w przybliżeniu odpowiadać stopniowi sprężania 9.5 :1 a to już jest typowe dla zwykłych benzynówek ale o mniejszej pojemności (tak na oko 1,4 l). Jak trzeba mocy to inni producenci stosują doładowanie. A co robi doładowanie - zwiększa ciśnienie w kolektorze dolotowym a co za tym idzie zwiększa stopień sprężania. Nie wiem jak to jest dokładnie ale przy doładowaniu 0.7 bara można przyjąć że stopień sprężania będzie wynosił 1,7* 9= 15,3:1.
Jak widać jest to zbliżone do 14: 1 Mazdy. Oczywiście są to szacunki na oko tak by pokazać skalę. Mazda po prosty zbudowała silnik który przy niskich obciążeniach pali jak 1,5 L a przy dużych obciążeniach jak turbobenzyna.

Zastosowanie cyklu Atkinsona umożliwia jeszcze lepsze wykorzystanie energii ciśnienia spalin przez maksymalne opóźnienie otwarcia zaworów wydechowych , gdy ciśnienie w komorze spalania jest już naprawdę niskie. W starych silnikach było to realizowane przez skomplikowany układ mechaniczny korbowodów. Mazda załatwiła to sterowaniem fazami rozrządu. Niestety spowodowało to obniżenie podciśnienia w kolektorze dolotowym przez co nasze Benzyny musza posiadać pompę podciśnienia dla wspomagania hamulców. Poza tym nie da się w górach hamować efektywnie silnikiem. Osobiście brakuje mi przełącznika ("tryb górski") który przestawiałby sterowanie zaworami ssącymi tak by pojawił się efekt pompowania i dało by się hamować silnikiem. Dzięki temu można by było w górach oszczędzić klocki i tarcze..

Co do spalania stukowego to jest to spowodowane samozapłonem mieszanki paliwowej na styku tłoka i cylindra.
Ponieważ mamy wtrysk bezpośredni (praktycznie jak w dieslu) to w cylindrze powstaje mieszanka uwarstwiona , która w okolicach świecy ma odpowiedni stosunek paliwo-powietrze a przy wspomnianym styku tłoka i cylindra jest samo powietrze wiec nie ma szans na samoczynny zapłon.

To tak w telegraficznym skrócie bo nie chciałem zanudzać więc proszę również nie czepiać się pewnym skrótom myślowym...

Poprzednia MAZDA 6 SkyPassion z 2012 (RM 2013) nieporównywalnie lepsza od obecnej :(

PostNapisane: Cz, 12 lut 2015, 21:25 
Ellipsis napisał(a):
Jeśli dla Ciebie rkarcz, takie rzeczy jak ukrecające sie wałki po 15 tys, nie skaldajace sie lusterka, skrzypiące siedzenia, krzywiące sie tarcze hamulcowe, halas w środku który uniemożliwia normalna rozmowe w aucie podczas jazdy autostrada czy ekspresowka sa do przemilczenia? Ja nie wymyślam aby hejtować Mazde tylko stwierdzam fakty po 3 mc jazdy tym autem.

Absolutnie nie neguję tych przypadłości. Bardziej zmierzam do konstruktywnej dyskusji jaka np. jest obecnie przy problemie Szymek1604 i jego odrzuconej reklamacji na tarcze hamulcowe. Nie ponosi go fantazja, tylko koledzy z forum rzeczowo pomagają mu w tej sprawie. Bez jechania po czym się da w maździe, tylko konkretnie - hamulce? Proszę bardzo, zrób to, to i tamto. Pewnie jak sam kupię (03.2015) będę pierwszym przecierającym szlak wymiany tarcz i klocków na nieMazda. Nie omieszkam się podzielić wrażeniami.
Masz problem z wyciszeniem? Kłania się kolega Blasia i jego operacja wyciszenia.

Zobacz moją 6tkę  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 860 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1