Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 23:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 860 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 29  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 22 sty 2015, 16:20 
Wstydliwy
Od: 22.01.2015
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: zachodniopomorski
Witam,

Wczoraj byłem w BMG Goworowski ASO Mazda w Słupsku, miałem 5 sugestii odnośnie mojej nowej GJ-tki zakupionej w październiku 2014 właśnie w tym salonie:

1. Uciążliwy szum w trakcie jazdy zaczynający się już przy prędkości 80 km/h, tzn. efekt niedomkniętej szyby drzwi przednich z lewej i prawej strony.
2. Falująca przednia maska od 140 km/h.
3. Muzyka odtwarzana z USB zawsze startuję od pierwszego utworu.
4. Zawieszający się bluetooth podczas łączenia z telefonem (Nokia Lumia 820), często nie pobiera kontaktów.
5. Brak polskiego menu. Komputer ma problemy np. w trakcie dzwonienia z polskimi `szeleszczącymi` nazwiskami, wybieranie głosowe staje się wtedy bezużyteczne.

Nadmienię tylko, że osoba która przyjmowała zlecenie podeszła do sprawy rzeczowo i bardzo profesjonalnie. Odpowiedź na moje sugestie:

1. Wykonano jazdę próbną, potwierdzono objaw szumu. Konieczne zapytanie techniczne w celu ustalenia procedury. Uszczelki do drzwi są w trakcie zamawiania i będą wymienione.
2. Nie stwierdzono objawu (falująca maska). Informacja serwisowa obejmuję pojazdy do nr. VIN JMZGJ ...159107 a ja mam VIN już dużo powyżej JMZGJ...185102 i podobno uszczelki są mocniejsze.
3. Potwierdzono objawy zgodnie z informacją serwisową należy zmienić moduł USB.
4. Potwierdzono objawy zgodnie z informacją serwisową należy zmienić moduł bluetooth.
5. Na dzień dzisiejszy nie ma możliwości wgrania polskiego menu.

Jestem umówiony na serwis jak przyjdą wszystkie części, dam znać jakie są efekty po montażu.
Jak ktoś ma więcej pytań, w szczególności osoby z północy Polski (okolice Koszalina i nie tylko) służę pomocą.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Bez Mazdy nie ma jazdy:))

PostNapisane: Cz, 22 sty 2015, 16:36 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Region: mazowiecki
Krzysztof1976, czy mógłbyś przybliżyć (wyjaśnić w ASO) kwestię wymiany tzw. modułu USB. Dotychczas przy kłopotach z odtwarzaniem przez usb wymieniano nam bądź wgrywano nowy software w module bluetooth. Moduł USB to zupełenie nowa kategoria. A mamy nadal problemy z odtwarzaniem przez usb, zwłaszcza problem niszczenia naszych pendrivów. Ale to w innym wątku.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 22 sty 2015, 17:23 
Wstydliwy
Od: 22.01.2015
Region: zachodniopomorski
zagryziak, z tego co powiedział serwisant cytuję: `należy zmienić moduł BT i wtedy muzyka z USB powinna startować od ostatniego miejsca`.

PostNapisane: Cz, 22 sty 2015, 18:32 
Stały bywalec
Od: 16.04.2014
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Myślę, że trzeba poczekać aż Krzysztof1976 odbierze auto z serwisu i przetestuje odtwarzanie z usb. Jeśli rzeczywiście to poprawili to jadę ze swoją GJtką do serwisu na ten sam zabieg :)

- Mazda 6 Kombi 2.0 165KM e-loop (2014),
Jest:
- Mazda 6 Sedan 2.0 165KM e-loop (2017/18),
- Mazda CX-5 2.0 165KM 6MT (2020/21).
„Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie”.

PostNapisane: Cz, 22 sty 2015, 20:25 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: wielkopolski
Tak na szybko: punkt 3 i 4 dotyczy wymiany tego samego modułu.

PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 09:49 
Świeżak
Od: 23.06.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: kujawsko-pomorski
Witam wszystkich, właśnie jestem w serwisie, wymieniają mi elementy w lusterkach (zacinały się przy próbie otwierania i zamykania) Oba zostały zdemontowane i prawdopodobnie wymienione jakieś elementy w środku, doradca serwisu nie był wstanie odpowiedzieć mi konkretnie jak dokładnie będzie wyglądała naprawa.

Zgłosiłem także:
- Falującą maskę przy 140 i więcej

- Szum w okolicach przednich szyb w górnej części przy uszczelkach

- Wysokie spalanie a dokładnie jadąc na A1 na tempomacie 120 km/h przez 50 km
spalanie skacze do około 12 l/100km.
Robiłem jeszcze kilka prób przy 140km/h ponad 13l/100km na odcinku 45 km

Przy prędkości 100km/h wyszło 10,4l/100km na odcinku 20 km
i tak cały czas przez ostatnie 900 km zaobserwowałem około 5 takich skoków
wyższego spalania.

Jadąc na tempomacie obserwuje spalanie chwilowe i jak wskoczy spalanie na 10-13l to resetuje
spalanie średnie i dalej obserwuje chwilowe, gdy spalanie spadnie do poziomu normalnego
sprawdzam przejechany odcinek i poziom spalania średniego. Stąd podane wyżej wysokie średnie spalania.

Normalne spalanie gdy nie ma skoków mam na tempomacie 120km/h 7,1l /100km, 140km/h 8,1l /100km

Na pełnym baku zrobię 600-700km cykl mieszany autostrada max 140km/h a miasto jazda bardzo ekonomiczna bez korków.

Wszystko testowane na A1 (Toruń - Łódź) jest tam mały ruch i można be problemu jechać całą drogę tylko
na tempomacie ze stałą prędkością bez hamowania i przyspieszania.

Doradca w serwisie stwierdził, że to filtr cząstek stałych się oczyszcza,
ja mu na to, że przy oczyszczaniu nie może spalać prawie dwa razy więcej,
jeżdżę też Avensis T27 2.0 126KM i gdy oczyszcza się DPF to nawet nie jestem
w stanie zauważyć różnicy w spalaniu, może to być 1l /100km więcej.

Silnik 2.2 150KM AT

administrator
PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 10:10 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
tomekk - w Maździe czyszczenie DPF objawia się właśnie wzrostem chwilowego spalania, jest ono różne w zależności od aktualnej prędkości, ale zawsze wyższe od normalnego tj. 1,5-2 razy większe. Do tego piszesz, że występuje od czasu do czasu, więc na bank to jest to, wszystko ok z Twoim samochodem w tym względzie. :)

PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 10:53 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Region: zagranica
tomekk napisał(a):

Normalne spalanie gdy nie ma skoków mam na tempomacie 120km/h 7,1l /100km, 140km/h 8,1l /100km

dziwne normalne spalanie, tak moze na 2.5l jest ok

PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 14:39 
Świeżak
tombien napisał(a):
tomekk - w Maździe czyszczenie DPF objawia się właśnie wzrostem chwilowego spalania, jest ono różne w zależności od aktualnej prędkości, ale zawsze wyższe od normalnego tj. 1,5-2 razy większe. Do tego piszesz, że występuje od czasu do czasu, więc na bank to jest to, wszystko ok z Twoim samochodem w tym względzie. :)

tombien z moich rachunków wynika, że jeśli to oczyszczanie to u mnie występuje co 180 km, to zdecydowanie za często przy stałej jeździe na autostradzie 120-140 bez gwałtownego wciskania w pedał gazu, a po mieście styl jazdy bardzo ekonomiczny. Teraz wracając z serwisu z Warszawy skok spalania dwukrotny (12,1 l/100km przy stałej prędkości 120km/h na odcinku 38 km.

Co jeszcze zauważyłem to na tym samym odcinku porównując średnie spalanie to dziś przy 120km/k na tempomacie (odcinek 93 km na A1) spaliła 6,3 a kilka dni temu 7,2. Silnik rozgrzany, temp zewnętrzna 3 stopnie na plusie, paliwo identyczne (tankuje od 7 lat tylko diesel gold na Statoilu).

Na aktualnym baku przejechałem 650 km (400km autostrady, 250km miasto), a w celach testowych jeżdżę jak niedzielny kierowca to chyba za mało ?

PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 14:44 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
jeżdżę jak niedzielny kierowca - a moze to niepasuje tomu DPF.

administrator
PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 15:32 
Weteran
tomekk - nie wiem co ile występuje w tym silniku wypalanie, ale w GH 2.0 MZR-CD średnio co 170 km, na autostradzie przy 150 km/h co 130 km. Po każdym dopalaniu kasowałem licznik, więc żadne wypalanie nie przeszło bez mojej uwagi... przez 85 tys km. ;)

PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 16:59 
Świeżak
tombien - to skoro oczyszczanie następuje tak często i potrzebuje aż tyle oleju napędowego na oczyszczenie się to wychodzi, że około 10 litrów na cały bak pobiera wypalanie dpf-a.

W moim Berlingo 3 jest dpf z dodatkowym wtryskiem i w czasie oczyszczania słychać inna pracę silnika i dodatkowo kręci wiatrak od chłodnicy. Trwa to 15-20 minut i spalanie wzrasta o około 1 do 1,5l max

W Avensis T27 nawet nie jestem w stanie wyłapać momentu oczyszczania na przejechane 90 tys.
nigdy nie zauważyłem drastycznego wzrostu spalania.

Dzisiaj w ASO nie zdążyli już tego sprawdzić po wymianie lusterek (tak na marginesie po naprawie okazało się, że wymienili wszystko na nowe oprócz wkładów lusterek i plastikowej pokrywy - ta która jest w kolorze nadwozia).
Umówiłem się na następny raz na sprawdzenie wysokiego cyklicznego spalania.

Mam jeszcze w silniku wałek rozrządu z zakresu VIN gdzie były problemy z nadmierną ścieralnością, zastanawiam się czy czasem nie dzieją się cuda w silniku i stad takie dziwne spalanie, mój przebieg to 19 tys.

Dzisiaj jak wróciłem z trasy to po wyjęciu bagnetu widać na całej długości olej i jakieś drobinki wzdłuż bagnetu (1/10 wielkości ziarnka piasku). Nie mam pojęcia co to jest.

PostNapisane: Cz, 29 sty 2015, 18:55 
Nałogowiec
Od: 25.06.2013
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
No to ja bym auta juz nie ruszal kolego. Vin z zakresu silnikow uszkodzonych plus w oleju juz masz drobinki metalu. Radze zadzwonic na Assistance i zabrac do serwisu.

PostNapisane: Pn, 9 lut 2015, 15:39 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Dzisiaj wizytowałem ASO w sprawach:
- niedziałający iStop
- nieotwierające się (czasem) lusterko lewe - znowu
- "bijące hamulce" - znowu

Wszystko było sprawnie i szybko.

Niestety, nie obyło się bez pierwszego zawodu. Okazało się, że przyczyną niedziałającego iStopa był bardzo mało sprawny akumulator, a jego okres gwarancyjny skończył się, uwaga, po 365 dniach. Czyli, gdybym zgłosił ten fakt przed wyjazdem na narty (myślałem, że się podładuje na długiej trasie i będzie ok), to stałoby się to na koszt MMPOL. A tak, pozbawiłem się, na własne życzenie, około 700 pln brutto.
Piszę to więc by ostrzec wszystkich Was, w sprawie pilnowania terminów gwarancyjnych.
Akumulator to tylko 365 dni!!!

Lusterko, zamówione, do wymiany.

Tarcze zgłoszone do MMPOL, do wymiany, ASO czeka na akceptację.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Pn, 9 lut 2015, 16:18 
Amator
Od: 13.01.2015
Rok produkcji: 2017
Jeśli samochód kupiłeś jako osoba nieprowadząca działalności gospodarczej (czyli na prywatne potrzeby) masz 2 - letnią ochronę z ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Naprawa (wymiana akumulatora) odbywa się na koszt sprzedawcy (czyli nie MMPOL). Oczywiście żadne ASO tego pierwsze nie zaproponuje, więc trzeba walczyć o swoje. Czym innym jest bowiem gwarancja udzielana przez Mazdę, rękojmia z kodeksu cywilnego i uprawnienia z w/w ustawy. Zużycie akumulatora po 12 miesiącach eksploatacji nie jest normalne. ASO może się bronić, że źle używałeś akumulatora, ale raczej tego nie udowodni.

PostNapisane: Pn, 9 lut 2015, 16:39 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Jakie parametry (pojemność, prąd) ma akku w 2,5 Skypassion że 7stówek kosztuje ?
I co zrobili z hamulcami ?

PostNapisane: Pn, 9 lut 2015, 16:43 
szymek1604 napisał(a):
Lusterko, zamówione, do wymiany.
Tarcze zgłoszone do MMPOL, do wymiany, ASO czeka na akceptację.

Na samą myśl, że będę jeździł na zgłoszenie czegokolwiek na gwarancji 2 razy to jakaś masakra..
Z tego co widzę, to cokolwiek byście nie zgłosili to zawsze jakaś akceptacja i czekanie na części.
To co oni mają na magazynie w ASO? Olej, filtr oleju, filtr przeciwpyłkowy i płyn do spryskiwaczy...?
I chyba nic więcej... :oops:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 9 lut 2015, 17:01 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Akumulatory wam padają ponieważ od momentu produkcji auta do momentu odbioru przez klienta właściwie nie jeżdżą , czyli akumulator nie pracuje , a się rozładowuje, zasiarcza i odbieracie niepełnosprawny na starcie. Ten czas to około 3 - 4 m-ce. Stąd te wszystkie wasze opisywane problemy z systemami .. np. i-stop. Podładowywali wam aku - wmawiali , że ok , a trzeba było - jak pisałem - sprawdzić stan akumulatora narzędziem diagnostycznym , które określiłoby jego pojemność , wydajność itp. Moj akumulator wytrzymał mi 7 lat w focusie. Po roku akumulator nie ma prawa paść... chyba że fabrycznie uszkodzony !
Tak bym z nimi gadał. Zapytałbym co dzieje się z autem od produkcji do odbioru przez klienta. Czy jest jakaś procedura do udowodnienia przez nich , że dbająo aku. Czy umieją udowodnić , że klient nie umie używać aku i jak to niby miałoby wyglądać ?
NIE DAŁBYM IM SPOKOJU i jeżeli choć raz byliście u nich , a oni PODŁADOWYWALI aku , to macie haka do pytania dlaczego nie zdiagnozowali stanu aku ?
Jeżeli powiedzą , że zdiagnozowali i był OK , to wtedy pytanie na jakiej podstawie twierdzą , że klient źle go używał ... itd
Się zdenerwowałem. Nie dajcie się ! :arrow:

PostNapisane: Pn, 9 lut 2015, 17:01 
Stary wyjadacz
Tak, zawsze jeździsz 2 razy, bo stwierdzają co jest, wysylają do mmpol i po akceptacji, zamawiają dla konkretnego auta części.
Auto jest kupione w leasingu, więc z tą odpowiedzialnością nie jest tak prosto.

Obrazek

PostNapisane: Pn, 9 lut 2015, 17:10 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Mnie dwa razy nawet kazali parę dni jeździć z krzywymi tarczami .Poprosiłem żeby mi dali na piśmie ze to bezpieczne ,to mi powiedzieli że jak chce jeździć to swoja odpowiedzialność. <slabo>
To jest niestety norma że min. 2 razy ,a często odmawiają ,mi już 2 razy że niby sam popsułem .
Rkacz musisz mieć nadzieje że po FL porawili błędy które popełnili w naszych wersjach.
Ja wizyt w serwisie miałem naprawde dużo ,no ale cóż......... :wink:
Auto na pewno piękne ,ale taka ilość psujących się pierdół nie przystoi. :>

PostNapisane: Pn, 9 lut 2015, 17:47 
Adept
Od: 13.06.2014
Region: lubuski
Co do ładowania akumulatora to 2 razy w salonie byłem świadkiem jak były porozciągane przedłużacze i było ładowane. Ja w golfie 4 TDI akumulator i wydech wymienialem po 10 latach.

PostNapisane: Pn, 9 lut 2015, 18:18 
Blasia. Ja sobie zdaję sprawę, że w żadnym samochodzie nie będę zadowolony z hamulców. Ale te wyjazdy po 2 razy to są normalnie jaja jakieś. FL poza istotnymi elementami które podnosicie i wizualnie to mechanicznie nie będzie się różnił. Znowu nowe części itp. Skoro sprzed FLami jeździ się po dwa razy to po FL będzie z 3-4.. Ktoś tu na forum proponował stworzenie filmu dla potencjalnych nabywców z mankamentami. I jako puentę można wrzucić wielokrotne wizyty w serwisie do 1 sprawy, która powinna być załatwiona mailem i pobraniem części z własnego magazynu. Doświadczałem tego w Fordzie. Producencie podobnej klasy... Zgłoszenie, wizyta w serwisie, mail lub telefon, decyzja w 30 minut, pobranie części z własnego magazynu i wymiana. 1 wyjazd, 2-3h i po kłopocie.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 9 lut 2015, 18:49 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Z tym czasem nieużywania akumulatora to może być faktycznie jak bespartyjny pisze. Ołowiowe nie lubią bardzo stanu rozładowania. Roczny w żadnym razie nie powinien wysiąść - albo jego wada, albo coś z regulatorem napięcia/alternatorem i nie doładowuje się jak należy. Albo nie był umocowany dobrze i podskakuje - uszkadzają się płyty. W jednej z Alf mam 10cio letni ponad wciąż oryginalny(!) i pięknie kręci a ma czym - 3,2litra.
Ale też wynalazków takich jak systemy stop&go i co chwilę zasilanie rozrusznika, akumulatory dotąd nie musiały znosić.

edit : znalazłem, przy systemie start / stop czy i-eloop jest akumulator o oznaczeniu Q85 lub T110. Więc pewnie dlatego 2x droższy niż zwykłe akku. Nie mam pojęcia czym się różnią od klasycznych w budowie, ale znalazłem coś takiego :
"Due to the internal design of the Q85 battery, the battery cannot be successfully quick charged. Quick charging will also cause internal damage to the battery. If the battery needs to be recharged, it should be done outside the vehicle, battery caps removed, and in a pan containing 11/2 - 2" of water to prevent battery overheating. Mazda Service Information provides complete and precise Q85 battery testing and recharging procedures that should be followed to guarantee proper battery service."
Więc nie wolno ich poddawać tzw. szybkiemu doładowywaniu bo to powoduje uszkodzenie akumulatora. Ładować tylko po wyjęciu z auta (też samo wyjęcie wymaga odpowiedniego poodłączania czegośtam do i-eloop'a oraz w odpowiedniej kolejności podłączania z powrotem), więc po wyjęciu - ładowanie powolne w łaźni wodnej aby mógł oddawać ciepło wodzie. Hmm ciekawe czy tak doładowują właśnie.

PostNapisane: Pn, 9 lut 2015, 18:54 
Świeżak
szymek1604 - oba lusterka miałeś już wymieniane ? Mi wymienili komplet w styczniu 2015 i na razie spokój wydaje mi się że mechanizm pracuje głośniej niż wcześniej. Najpierw umarło lewe a trochę później i prawe.

Ile tys. km przejechałeś na wymienionych tarczach zanim ponownie się zdeformowały?

PostNapisane: Pn, 9 lut 2015, 19:01 
Stary wyjadacz
Tomekk, oba lusterka już są wymienione (w zasadzie na lewe jeszcze czekam). Przy prawym, lewe trochę poprawili ale i tak zaczęło szwankować. Po toczeniu tarcz przejechałem około 10 tys.

Obrazek

PostNapisane: Pn, 9 lut 2015, 20:03 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Blasia napisał(a):
Ja wizyt w serwisie miałem naprawde dużo ,no ale cóż......... :wink:
Auto na pewno piękne ,ale taka ilość psujących się pierdół nie przystoi. :>

Wiem co czujesz, nie wiem czy nie byłem więcej :-P
Może mniej bo tylko 12 razy :mur: .... X2 <suicide>

Z tym zatwierdzeniem to jaja niestety, j.w. sama prawda <slabo> :arrow:
Czeka mnie na wiosnę jeszcze skrzypienie fotela i pedału hamulca. Ich brożka niech robią. A sprawa kół... niezałatwiona niestety na dziś :zawrotglowy: masakra :parowka:

PostNapisane: Pn, 9 lut 2015, 20:59 
Adept
Od: 30.06.2014
Region: śląski
Mnie też czeka wizyta w ASO. Dzisiaj zauważyłem że prawy ksenon padł- świeci na fioletowo.
K*&$wa, 6 m-cy! Czy jest szansa na naprawę gwarancyjną?

administrator
PostNapisane: Pn, 9 lut 2015, 21:02 
Weteran
Myślę, że jest, kolega miał ten problem w innej marce i tam na ksenon gwarancja 2 lata. Równie dobrze, to nie sam żarnik zawinił a coś z jego zasilaniem mogło się stać. ;)

PostNapisane: Pn, 9 lut 2015, 21:19 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
szymek1604 napisał(a):
Piszę to więc by ostrzec wszystkich Was, w sprawie pilnowania terminów gwarancyjnych.
Akumulator to tylko 365 dni!!!
,
Podpowiedz, gdzie to jest napisane?

PostNapisane: Pn, 9 lut 2015, 21:35 
Bywalec
Od: 18.04.2014
crow napisał(a):
Czeka mnie na wiosnę jeszcze skrzypienie fotela

Spróbuj przesunąć zapięcie pasa pasażera na maxa do przodu.To zapięcie robi rezonans pomiędzy fotelem a podłokietnikiem.U mnie pomogło. :wink:

-- Dodano: Pn, 9 lut 2015, 21:33 --

tombien napisał(a):
Myślę, że jest, kolega miał ten problem w innej marce i tam na ksenon gwarancja 2 lata

Koledze w CC padł na gwarancji. Wymienili mu bez problemu po 1,5 roku.

-- Dodano: Pn, 9 lut 2015, 21:35 --

rkarcz napisał(a):
Zgłoszenie, wizyta w serwisie, mail lub telefon, decyzja w 30 minut, pobranie części z własnego magazynu i wymiana. 1 wyjazd, 2-3h i po kłopocie.

W Mazdzie zapomnij.Jak załatwisz w dwa dni to jesteś kozak :wink:
A może jakie pisemko do centarli w sprawie obsługi przez MMPOL :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 860 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1