Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 12:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 15:26 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Ten złodziej faktycznie coś tam chyba mechanicznie grzebie. Ale i alarm się nie uruchamia chyba ?
Ponoć kluczyk bezkluczykowy nonstop nadaje, przechwycić jego sygnał chyba nie jest trudne gdy takie numery można już robić :
https://www.youtube.com/watch?v=MK0SrxBC1xs

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 15:46 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: mazowiecki
może powinno sie naciskać na mazde nie o to by pozwoliła by aso zarabiały na nas przy zakładaniu kolejnych zabezpieczen ale zeby poprawili istniejące !!! może jakaś "łatka" do oprogramowania czy coś ???

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 17:32 
Wtajemniczony
Od: 07.01.2014
Wersja: SkyPassion
Region: lubelski
Oj gdybym teraz wiedzial, ze jest az tak zle z kadzieza M6 dwa razy zastanowilbym sie nad zakupem. Dziwne. Przeciez Mazda Polska powinna spalic sie ze wstydu za brak dobryvh zabezpieczeń. A na poczatku mowili, ze kradziez M6 jest taka sama jak pozostałych aut.

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 17:38 
Stały bywalec
Od: 24.02.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: TS2
Region: zagranica
Taki oto post dodał Zachar na swoim profilu fb

Wiadomość z ostatniej chwili... Zostałem oskarżony o naruszenie prywatności, bo nagrałem kogoś w pracy podczas rozmowy o pracy.
Chodzi oczywiście o ostatni film o Mazda 6 na Zachar OFF.
No comment. Jeśli tajemniczy pokrzywdzony nie wycofa skargi to za 47h usunę ten film i wrzucę go ponownie z głosem myszki Miki. Chociaż wtedy przyp&#@li się Disney...

:| :sad: :?

Nie lubimy robić Lubimy się wozić!!!!

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 18:04 
No niestety Mazda się broni byle nic nie robić.
Biedny chłopina z ASO pewnie dostał zdrowo po jajach. <slabo>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 18:06 
Nowicjusz
Od: 10.06.2015
Wersja: SkyMotion
Odpowiedź Mazdy:
Cytuj:
Podjęliśmy działania, żeby przeciwdziałać kradzieżom Mazdy6 – wprowadziliśmy do oferty trzy nowe zabezpieczenia elektroniczne, które zalecamy Klientom. Te urządzenia przeszły pozytywnie nasze testy, a ich montaż spełnia warunki gwarancji Mazdy. Będą dostępne w Autoryzowanych Stacjach Obsługi od następnego tygodnia. Nie wiemy kto oskarża o naruszenie prywatności, ale to nie Mazda Polska.

Jak rozumiem zabezpieczenia dodatkowo płatne.

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 18:16 
Stały bywalec
Od: 17.08.2014
Rok produkcji: 2014
Region: warmińsko-mazurski
Właśnie miałem to pisać. Czy tylko ja mam wrażenie, że jest to płatna naprawa gwarancyjna? Chociaż wnioskując po treści wpisu to żadna poprawka, a dodatkowy system zabezpieczeń, coś jak drugi alarm. Ciekawe jak długo ekipie z Warszawy zajmie jego obejście...

administrator
PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 18:52 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Ktoś z nich podjedzie z GJ do ASO na montaż a potem go rozpracują i dalej będzie po staremu. ;)

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 19:49 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Region: śląski
tombien , no już nie panikuj tak :alcapone:

Każde auto można ukraść tyle tylko, że rozpracowanie auta w 2 minuty jest przegięciem.
Czas powinien być maksymalnie długi. W niesprzyjających okolicznościach złodziej będzie unikał pewnych miejsc bo warunki ( np. parking pod sklepem ) nie pozwolą na szybką robotę.

Mazda powinna na własny koszt poprawić słabe zabezpieczenie, a przynajmniej tym,którzy kupili ich oryginalny alarm.
No przecież zapłaciłem za coś co nie działa no nie ?

Ostatnio edytowano Śr, 29 lip 2015, 19:49 przez SEBOO, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 19:49 
Bywalec
Od: 15.04.2015
Rok produkcji: inny
Region: kujawsko-pomorski
Akurat tombien ma rację. Jak będą wiedzieć z czym maja do czynienia to przygotowanie odpowiedniego unlocka zajmie może im chwilę ale dalej będzie szło po staremu. To tylko komputery ;)

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 20:10 
Bywalec
Dobra, ale tak to z każdym autem można.

Ostatnio edytowano Śr, 29 lip 2015, 20:10 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 20:48 
Panowie wszystko co jest standardowe i szablonowe skończy tak jak napisał tombien. Albo my albo oni... Decydując się tylko na to co oferuje ASO ułatwiacie im robotę i jesteście wkurwieni że ASO daje badziew. Wiem na czym bazuje alarm i immo Mazdy. To nie jest badziew. Ale Enigma też badziewiem nie była. Ktoś znalazł hak. Hak na Mazdę kosztuje ok. 300 USD. I jak Mazda nawet coś zmieni to dla złodziei nic się nie zmieni ze względu na specyfikę i szyfrowanie sieci komunikacyjnej samochodu. Oczywiście dla naszego bezpieczeństwa.. :(

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 21:52 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
To może szybka akcja na fb Mmpolu?

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 21:59 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Wg mnie albo został nagrany gość z Tico i naruszono jego prywatność, bo powinien mieć zasłoniętą twarz, gdyż można go zidentyfikować, ewentualnie gość z gadania a ASO.... ale raczej obstawiam Tico.

-- Dodano: Śr, 29 lip 2015, 22:59 --

A może złodziej zablokował, bo widać go w pracy <baseball> :zawrotglowy: :mur:

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 22:26 
Nowicjusz
Od: 15.04.2015
Region: pomorski
Nie znam się, na podłączaniu maszynek złodziei do gniazda OBD, ale czy w znaczny sposób nie utrudni się życia delikwentom zmieniając hasło root'a do linuxa zainstalowanego na pokładzie MZD Connect? Chyba że to nie ma nic do zapłonu i zabezpieczeń. Tak jak mówię - nie znam się na zabezpieczeniach antykradzieżowych, ale to samo hasło root'a we wszsytkich egzemplarzach to jakaś pomyłka.

administrator
PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 23:16 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
4mel - była już mowa o tym. Komp samochodu nie jest zabezpieczony, jest bez hasła, UE tego wymaga, żeby można było obsługiwać wszystkim bez przeszkód (warsztaty alternatywne). Przez to mamy uławienie dla wielbicieli cudzej własności. Co do MZD Connect to inna bajka i inny sytem, niezależny od komputera w samochodzie.

moderator
PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 23:19 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
Apropo zadania o ktorym Zachar postowal na FB...
Ja stawiam tak: MMPol oficjalnie sie nie przyzna, ale gosc z ASO, ktory nieoficjalnie przyznal ze w Wawie maja problem, moze byc nieco persona non grata... a ze gosc ten nie byl poinformowany o tym ze jest nagrywany, ani o tym, ze jego slowa zostana zamieszczone w filmie wyslanym do Mazdy, ani o tym ze trafi na yotube'a (co wiem u zrodla, bo po glosie poznalem goscia ktory mi auto sprzedawal i juz wymienilem z nim zdawkowe maile...) a na dodatek ostatnio mial serie kontroli w stylu tajemniczy klient zleconych przez MMPol, to sie pewnie wkurzyl i wyslal zadanie do Zachara...
Z jednej strony to juz woda po kisielu i dostalo sie w sumie przypadkowemu sprzedawcy za zlodziei i opieszalosc importera, ale z drugiej strony chyba wg prawa Zachar jednak powinien znieksztalcic nagrane glosy jesli je zamieszcza publicznie bez zgody nagranego...
Skonczy sie na tym, ze zaden sprzedawca Mazdy nic szczerego od siebie nam klientom nie powie... :(

PostNapisane: Śr, 29 lip 2015, 23:50 
Bywalec
Problemy są dwa :
1. nagrywał bez wiedzy rozmówcy.
2. Ford udostępnił materiał , o którym zrobiło się ( może być jeszcze głośniej ) głośno.

Ford chyba nie wiedział, że po za policją materiał poleci do realizacji tematu MAZDY :hahahaha:

Zachar jako potencjalny klient ma prawo pytać o możliwość zabezpieczenia samochodu w obawie przed kradzieżą.
Pan z salonu Mazdy DOBRZE WIEDZIAŁ gdzie i jak kradną M6. To zdanie mogło się nie spodobać szefowi salonu :) który za chwilkę straci klienta.

PostNapisane: Cz, 30 lip 2015, 05:39 
Wstydliwy
Od: 15.06.2015
SEBOO napisał(a):
...
Ford chyba nie wiedział, że po za policją materiał poleci do realizacji tematu MAZDY :hahahaha:
...

Mógł wiedzieć i autoryzować materiał. To byłby najbardziej elegancki czarny PR jaki widziałem. Ford pomógł zrealizować materiał, godne pochwały. A przesłanie jest takie, że oto złodziej kradnie Mazdę, kiedy obok stoją Fordy.

PostNapisane: Cz, 30 lip 2015, 05:53 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Bawią się w prawo, a powinno (jeśli to oni) Maździe być wstyd, że nic przez 3 lata nie robili w temacie, czyli standard, jak klient zrobi duży szum to Mazda rusza tyłek...
Do listy pretensji i wad doszła jeszcze elektronika i zabezpieczenia, panowie, co się przejmować ASO czy MMPOL, ważne byśmy my mazd nie stracili. Zachar jest dziennikarzem, wie co robi. A w teście GJ czy cx5 (ta sam zapewne problem i modułowość) mógł być dokładniejszy w wielu sprawach i uwagach wtedy. Bo pewne punkty testów znikają.
Zostaje jeszcze turboRaport i turboKamera :wink: Ale zawsze dobrze, że ktoś taki "znaczniejszy i poważany" jak Zachar wziął się za nasz temat.

PostNapisane: Cz, 30 lip 2015, 07:04 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Rok produkcji: 2013
Filmik o kradzieżach trafny ale wnioski , że jakoby Mazde 6 cześciej kradną bo jest słabiej zabezpieczona są moim zdaniem całkowicie mylne. Szanuje testy Zachara więc gdybym nie znał jego działalności pomyślałbym , że to artykuł jakiegoś zielonego amatora :D . W kilku zdaniach :

1. Warszawa od dawna słynie z kradzieży japońskich marek. Statystyki policyjne to wydatnie potwierdzają. Nie jest to za sprawą złodzieja, który grasuje w stolicy . Handlarze takrze potwierdzają, że tu cieszą się wzięciem auta uznawane powszechnie za bezawaryjne i kklienci takkich szukają a za nimi kwitnie rynek części z drugiego obiegu.
2. Mazdy gineły i będą ginąć bo to jest mały producent, który ma małą wyminialność części w ramach jednej firmy. Na same blachy jest i będzie duży popyt bo , który blacharz podejmie się wyprowadzić ze szpachli te finezyjne krzywizny :hahahaha: .
3. To, że oprogramowanie może być nie zabezpieczone nie zmieni statyztyk i to co jest kluczowe to które auta więcej kradną wymusza rynek a nie zabezpieczenia fabryczne .
Statystyki z VW są w tym przypadku mylne, że co Pasek jest lepiej zabezpieczony czytaj więcej czasu złodziejowi zajmie jego dzwignięcie ? Nie rozśmieszać mnie <hahaha> .
A to dodatkowe zabezpieczenie elektronicze , które Mazda może zaproponować to wiecie o ile poprawi statystyki ?? :wink: <zgłupiał> :hahahaha: .

PostNapisane: Cz, 30 lip 2015, 07:14 
Świeżak
Od: 12.02.2015
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
LPG: Tak
Ja już chyba rok temu czytałem artykuł, że w Warszawie kradną najczęściej Mazdy, u nas w Poznaniu zawsze to były VW i oby tak zostało ;)

PostNapisane: Cz, 30 lip 2015, 07:21 
CzerwonaStrzala święte słowa. Co Mazda nie wymyśli tym później użytkownicy będą świadomi, że złodziej i tak to wszystko co standardowe opanuje w parę dni.. Niestety pozostaje zrobić to samemu i nie integrować zabezpieczeń z CANem. Wtedy złodziej albo musi to zabezpieczenie znaleźć albo znaleźć urządzenia które to zabezpieczenie rozłącza. Jak ma 1-2h pewnie sobie poradzi. Ale jak ma 10 minut to ma problem. Ktoś powie że rozpyli gaśnicę. Lepsza gaśnica i samochód zastępczy na czas naprawy niż zmiana marki pod wpływem działań złodziei. Plus czas na Policję, ubezpieczalnię, oczekiwanie na nowy samochód itp.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 30 lip 2015, 07:27 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
Dopiero teraz obejrzałem film Zacharego. Chciałbym zwrócić uwagę na jedną rzecz. Tak na prawdę nie ma znaczenia jaka jest motywacja Zacharego w przygotowaniu takiego materiału, ani to, że materiał trochę spłaszcza statystyki. Ja cieszę się z jednego, że ktoś otwarcie postawił temat a Mazda została wywołana do tablicy. Niestety po raz kolejny, i chcę to z całą stanowczością podkreślić, że Mazda Polska chyba nie dorosła do bycia oficjalnym importerem i przedstawicielem. Jedynie mocne medialne działanie daje jakikolwiek skutek. Można oczywiście dyskutować czy dodatkowe zabezpieczenie jest dobrym czy złym pomysłem. Fakt jest taki, że PR w Maździe leży.

PostNapisane: Cz, 30 lip 2015, 07:29 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyEnergy
Tylko o małej różnicy w odsetku kradzieży możemy moim zdaniem mówić w przypadku poziomu 10-20% wyższego.

Ale tutaj samochodów jest dwa razy mniej (czyli potencjalnych okazji 2 razy mniej) a liczba skradzionych jest ponad 800% wyższa. Wskazuje to ewidentnie na problem.

Z drugiej strony kradzieże jak rozumiem odbywają się głównie na zamówienia aby łatwo upłynnić taki samochód. Czyli jeśli Passatów jest 2 razy więcej to i potrzebnych części powinno być statystycznie 2 razy tyle - skąd zatem taka dysproporcja w kradzieżach? Wskazywało by to bardziej na sprzedawanie całych aut na wschód.

PostNapisane: Cz, 30 lip 2015, 07:38 
Matys nie no akurat PR to mają opanowany do perfekcji. Napisz im coś na FB. Od razu proszą u numer VIN i dostajesz telefon z propozycją rozwiązania problemu. Ja tak miałem i wiem, że nieprzychylne wpisy na FB spotykają się z dość szybką reakcją. W sumie np. Nagłośnioną pracę LEDów rozwiązali w 1-1,5 miesiąca. Szkoda że na części czeka się 6 tygodni.
Ale z zabezpieczeniem co mają zrobić. Jak będzie standardowe w każdym takie samo to co to zmieni? Popyt jest popyt. Niestety. I jak były plagi kradzieży Mesiów, Pasków to i tą plagę jakoś przeżyjemy. Kwestia czasu aż ich wyłapią. Niestety..

-- Dodano: 30 lipca 2015, o 08:38 --

BigCactus ale do Paska poza blachami weźmiesz wszystko z Audi Skody i Seata. Poza tym Mazda jest słabo rozpowszechniona we flotach. A te jak mają Paska to klepią go w ASO a nie u Pana Heńka pod lasem.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 30 lip 2015, 11:35 
Świeżak
Od: 31.05.2015
Problem kradzieży jest od dawna. Wszystkie serwisy o tym mówią ale po cichu żeby klient nadal kupował. Okazuje się, że w moim serwisie jestem jedynym klientem który tak dużo mówi na temat zabezpieczeń. Pozostali właściciele nic nie mówią tylko pozakładali dodatkowe zabezpieczenia elektroniczne i mają nadzieję, że warsztat który je założył nie pomieszał niczego w kablach i nie będą mieli problemu z utratą gwarancji w przypadku awarii. ;((

PostNapisane: Cz, 30 lip 2015, 11:42 
Wtajemniczony
Od: 12.03.2014
Stracić gwarancję czy samochód? Dla mnie wybór jest oczywisty.

PostNapisane: Cz, 30 lip 2015, 21:17 
Wstydliwy
Od: 11.07.2015
Witam,

dostałem dziś info o nowych certyfikowanych zabezpieczeniach i ciekaw jestem waszych opinii:

OMEGA IMMO + OMEGA CAN Blok (x2)
Jest to immobilizer z identyfikatorem/kartą ID kierowcy, rozbrajany drogą radiową. Główne cechy tego zabezpieczenia i korzyści dla Klienta to:
- skuteczność zabezpieczenia
- możliwość dokupienia dodatkowych kart ID dla innych użytkownikow pojazdu (do 5 kart ID)
- karta ID jest niewielkiego rozmiaru i może być chowana w portfelu, nie jest konieczne noszenie jej z kluczykami od samochodu. Dzięki temu nawet po kradziezy kluczyków, złodziej nie jest w stanie uruchomić pojazdu.
- karta ID dziala podobnie jak system bezkluczykowy – wystarczy ją mieć przy sobie – co jest bardzo wygodne, użycie jej nie wymaga żadnego wysiłku ze strony Klienta
Cena – 1210 zł brutto wraz z montażem

OMEGA CAN ULTRA + OMEGA CAN Blok (x2)
Jest to rozbudowany alarm z funkcją blokady obwodów z syreną analogową oraz czujnikami: wstrząsowym, holowania i ultradźwiękowymi ruchu wewnątrz pojazdu. Korzyścią dodatkową dla Klienta (poza opisanymi powyżej) jest sygnalizowanie dźwiękoweprób kradzieży pojazdu poprzez holowanie oraz prób rabunku rzeczy znajdujących się w samochodzie.
Cena – 1420 zł brutto wraz z montażem

OMEGA SAT + OMEGA IMMO + OMEGA CAN Blok (x2)
Zestaw antykradzieżowy, wzbogacony o funkcje lokalizacji samochodu, czyli alarm bezpilotowy CAN z syreną analogową, czujnikiem wstrząsowym i holowania oraz modułem GSW (GPS+GSM). Do uruchomienia lokalizacji konieczna jest karta SIM, którą Klient powinien dostarczyć do salonu przed wydaniem samochodu (montażem zestawu). Dodatkowe korzyści dla Klienta to:
- możliwość lokalizacji pojazdu poprzez mobilne aplikacje (Android oraz iOS)
- możliwość sterowania poprzez aplikacje mobilne funkcjami uzbrojenia/rozbrojenia alarmu, wyłączenia silnika skradzionego pojazdu etc.
- niewielki koszt eksploatacji systemu lokaliacji auta (koszt utrzymania karty SIM)
Cena – 2175 zł brutto wraz z montażem

Ostatnio edytowano Cz, 30 lip 2015, 21:17 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.

PostNapisane: Pt, 31 lip 2015, 06:56 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
Chyba wydawać by się mogło, że opcja druga jest najciekawsza i w miarę, podkreślam w miarę rozsądna cenowo. Z lokalizacją GSM to jest tak, że miłośnicy cudzej własności te zabezpieczenie już rozbrajają w standardzie. Bo cóż, wystarczy prosty zagłuszacz sygnału GSM i jest po zawodach. Auto jest na monitorach nagle ginie, brak sygnału i już.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1