Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 11:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 19 sty 2015, 23:23 
Amator
Od: 05.11.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: śląski
rkarcz napisał(a):
Prawda.. Tym bardziej nie rozumiemy tych jęków i dzielenia włosa na czworo... :mad:

Ja też nie rozumiem, ale szkoda zdrowia na wdawanie się w takie jałowe dyskusje - więcej dystansu, Panowie. Już przekonanych do FL nie trzeba przekonywać dodatkowo, a zdania krytyków i tak argumentacja nie zmieni. Każdy podejmuje swoją decyzję kupując (lub nie) GJtkę i niech każdemu jego własna decyzja służy na zdrowie.

Żeby nie było offtopowo: na prezentacji FL w Los Angeles samochód stał na oponach dunlopa, ale wygląda na to, że radość ze zmiany była przedwczesna - we wszystkich pozostałych materiałach pojawiających się ostatnio, które pokazują FLki (włącznie z filmem wrzuconym parę postów wyżej przez SEBOO, samochody są na turanzach. Szkoda, że mazda nie zaadresowała zastrzeżeń klientów dot. tych gum. <slabo>

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 00:07 
Stały bywalec
Od: 20.11.2014
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: mazowiecki
szawel napisał(a):
.
Światła LED czy lepsze? Zastanawialiście się po co są ledy instalowane w autach?
Uważam, ze bixenony w M6 są idealne, a nie wiem czego spodziewać się po Adaptive Led. W marcu ciężko będzie się umówic na jazdę testową w zupelnej ciemności aby to zweryfikować. Filmiki na youtube pokazują że jest to rewelacyjna technologia, ale ja jestem na 100% przekonany że Bixenon świeci lepiej i mocniej.

Widać, że nie miałeś okazji przetestować tej technologii, jeśli Mazda 6 odrobiła lekcję, i ledy w jej wykonaniu świecą chociaż w 60% tak dobrze jak w BMW to będzie pięknie. Jakości jazdy w nocy na adaptacyjnych Ledach a jakimkolwiek ksenonie to jest przepaść i bardzo słuszny krok na przód.

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 10:05 
Adept
Od: 19.03.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: pomorski
Zmiany są ogólnie na plus, ale rozumiem że dla niektórych jest to zbyt mało na plus :-)

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 10:59 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Mam dla Was pierwszy filmik z M6 FL nagrywany od środka podczas jazdy !!!!!!!!!!!!!!
Koleś pisze ,że to M6 Fl kombi - ropniak

PIERWSZA JAZDA Mazdą 6 FL Kombi :
https://www.youtube.com/watch?v=o9qTppiHl0A

Dodatkowo kolejna prezentacja szarej M6 FL na ciekawych felgach. Urywa głowę
https://www.youtube.com/watch?v=CwOTuhTm8Lk

Ciemny środek - zwykła tapicerka :
https://www.youtube.com/watch?v=hhSlgAocyrY

biała M6 FL z białym środkiem :
https://www.youtube.com/watch?v=fufzFwH_tzA

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 11:14 
Stały bywalec
Od: 16.04.2014
Region: łódzki
Jeśli chodzi o ledy to pamiętam że audi miało problem na początku. Takie żarówki emitują dużo mniej ciepła od ksenonów i zimą lampa potrafi się pokryć warstwą lodu co zmniejsza jej skuteczność świecenia. Musi być zastosowane dodatkowe ogrzewanie klosza lampy. Dla mnie osobiście taka lampa to lipa, w ksenonie wymienisz żarówkę, a tu albo led się "skończy" (bo na pewno nie są wieczne, nikomu się takich nie opłaca produkować) albo walnie ogrzewanie lampy albo jakaś przetwornica która tym steruje. Staram się stronić od takich "odpustowych świecidełek", które są na rok góra dwa, później się sypią i kosztuje to fortunę bo to nowość.

- Mazda 6 Kombi 2.0 165KM e-loop (2014),
Jest:
- Mazda 6 Sedan 2.0 165KM e-loop (2017/18),
- Mazda CX-5 2.0 165KM 6MT (2020/21).
„Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie”.

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 11:29 
Bywalec
Od: 16.08.2014
Region: wielkopolski
Dzisiaj jest już dużo firm zajmujących się regeneracja lamp ledowych, koszt naprawy jest równy mniej więcej kosztowi np wymiany rozrządu. Jeśli będziesz miał ogromnego pecha to może raz Cię to spotka. W między czasie uzbierasz na ewentualną regenerację oszczędzając na żarówkach, zarnikach i innych tego typu elementach oświetlenia. Możesz też śmiało odliczyć wymianę klosza z powodu zasniedzenia. Nawet gdyby nie było ogrzewania to żaden problem w zimie przed odjazdem psiknac odmrazaczem. Ale wpierw zastanów się ile razy w życiu miałeś zamarniete reflektory?:) W końcu na reflektorach gromadzi się taaaaki lod ;) ja może raz w życiu pare lat temu gdy była bardzo sroga zima, a i tak pewny nie jestem ;)

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 11:33 
Amator
malagb napisał(a):
Jeśli chodzi o ledy to pamiętam że audi miało problem na początku. Takie żarówki emitują dużo mniej ciepła od ksenonów

Nie, LEDy generują dużo ciepła, tyle że skupia się ono z tyłu lampy, w przeciwieństwie do (szeroko rozumianych) żarówek. Faktycznie rodzi to problem zamarzania kloszy oraz drugi - chłodzenia tyłu reflektora. Zakładam jednak, że mazda odrobiła zadanie domowe na podstawie doświadczeń innych producentów i nie będzie fuckupu z tymi nowymi lampami. Oby.

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 11:52 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Mazda nie odrabia zadań domowych. Mazda testuje :wink: .... na klientach <hahaha>

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 12:01 
Amator
Jak nie hurraoptymiści, to defetyści atakują. Trudny wątek. ;)

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 12:03 
Świeżak
Od: 06.01.2015
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
.....ale jazda :) podobnie jest na forach modeli, które są brane pod uwagę alternatywnie.
Wnioski: auto zdane do jazdy zaczyna się od ok. 200k PLN

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 12:22 
Amator
Od: 12.09.2013
Rok produkcji: 2009
SEBOO napisał(a):
[b]Dodatkowo kolejna prezentacja szarej M6 FL na ciekawych felgach. Urywa głowę
https://www.youtube.com/watch?v=CwOTuhTm8Lk

Tak samo jak urywa głowę mikro tarcza hamulcowa :)

Po ich wielkości, spodziewać się można, że typowy problem dla WSZYSTKICH japońskich samochodów (wykluczając ich wyczynowe wersje) nadal odbije się na ich skuteczności i bezawaryjności samych tarcz. pomijam fakt, że gównianie to wygląda, nawet na feldze 17", o 19" nie wspominając. Pierwsze co bym zrobił, gdybym zdecydował się jednak na zakup M6, to nie ceremika chroniąca lakier, nie dodatkowe wyciszenie albo podświetlane progi, ale właśnie na wymianę tego elementu.

A tak reasumując FL, moim zdaniem i w moim odczuciu auto zyskało na nowoczesności, porządne LEDy oparte na światłowodach zamiast bazarkowych oczek, środek oraz centrum rozrywki - już prawie jesteśmy w domu :) Mi osobiście, brakuje tylko nieco większego wyświetlacza w opcji, ale nareszcie nie wygląda to jak subaru z 2000r. Liczę na poprawę jakości twardych plastików, skór i oczywiście wyciszenia.

I teraz powiem szczerze, że bliżej mi do niemieckich marek, a bardzo liczyłem, że nowy Passat będzie mógł zjeść na śniadanie M6 GJ FL, głównie pod względem jakościowym, ale widziałem, siedziałem, dotykałem... i szału nie ma. VW jak widać zna swoje miejsce w szeregu i moim zdaniem nie zbliżył się w jakikolwiek sposób do marek premium. Jedyne co przemawia na jego korzyść to dużo lepsze osiągi przy podobnych parametrach silników. Czekam więc na CC, bo tam zawsze było nieco lepiej, ale w tej chwili ponownie rozważałbym zakup M6 GJ FL w miejsce Passata, albo jakiś ubogich wersji BMW 3GT albo Lexa IS. Chociaż, gdyby miał wybierać full wersję w dieslu 4x4, bo poszedłbym jednak do VW, tam silnik i osiągi są jednak mocarne (od razu rozszerzenie gwarancji do 5 lat:) ), przy bardzo podobnej cenie.

Zbyt wiele wad z którymi poźniej trzeba żyć miała dla mnie M6, żeby ją kupić w 2013r. Dlatego tymczasowo kupiłem używane BMW E60 `09 525i xDrive automat. 3l R6 wolnossąca benzyna. Kupiłem tymczasowo, ale auto jest doskonałe, ma wszystko, absolutnie wszystko na czym mi zależy, no ale jest używane i drogie w obsłudze. Przez rok użytkowania zdiagnozowane i naprawione kilka rzeczy w ukłdzie wydechowym. Czujnik NOX, oba zespoły kolektorów wydechowych wraz z katalizatorami, typowe bołączki nowoczesnych silników z bezpośrednim wtryskiem benzyny. Ale zawsze.. podkreślam zawsze! obejrzę się na GJke na ulicy :) i trochę jednak żałuję :) bo jak piękna kobieta, pozostaje piękna, ale nie wolna od wad :)

Ostatnio edytowano Wt, 20 sty 2015, 12:29 przez SkyKarol, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 12:31 
Bywalec
Jestem przekonany ze na ich forach też są takie dyskusje... po prostu jesteśmy niestety takim narodem. Zawsze źle, zawsze coś nie tak, zawsze w du...ie źle.

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 12:33 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
malagb napisał(a):
Musi być zastosowane dodatkowe ogrzewanie klosza lampy

a jakiś jeden przykład na to stwierdzenie , bo mnie irytuje ten sztuczny problem ...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 12:37 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Oglądając a raczej słuchając pierwszy z 4 filmów mazda chyba nie jest lepiej wyciszona, chyba ze było okno otwarte :idea:

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 12:46 
Świeżak
Od: 11.12.2014
Rok produkcji: inny
Tak naprawdę to wszystkie przedstawione tutaj problemy są sztuczne ponieważ nikt ze zgłaszających samochodem nie jeździł, chyba dwie osoby tylko siedziały. Tarcze na oko za małe, lampy pewnie zamarzają, koła za duże, itp. :) A i jeszcze ocenianie głośności po filmiku marnej jakości nagranym telefonem :lol:
Mam propozycję, może zaczniemy wymieniać zalety jakie samochód posiada.

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 13:02 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
O zamarzaniu LEDów nie słyszałem, ale w innym markach LED są już jakiś czas, więc Mazda raczej ewentualne problemy rozwiązała. Choć ewentualne usterki czy regenracja na pewno bardziej kosztrowne będą niż ksenona (żarnik ksenon coś około 250zł - ostatnio zmieniałem, po 9ciu latach pierwsza zmiana, wiec tu akurat technologia jest dopracowana i trwała i nie tak kosztowna).
Inna sprawa że ktoś kupujący auto na 3-4 lata ma gdzieś trwałosć LED-ów, bo i tak na ten okres na pewno wystarczy z zapasem jeszcze. Tylko że po FL nie ma już wyboru LED / ksenon tylko LED / Halogen.

Co do małych tarcz to z fizyką się nie wygra - małe się przegrzewają i wichrują. Kropka.
Ale - mazda 6 jest stosunkowo lekka, silnik jest lekki więc i przód lekki, może nie jest tak źle, choć zgłaszane i tu na forum problemy z wichrowaniem się tarcz mogą sugerować że jednak trzeba bardziej na nie uważać, lub faktycznie pomyśleć kiedyś o zmianie na większe tarcze i zaciski.

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 13:08 
SkyKarol napisał(a):
Tak samo jak urywa głowę mikro tarcza hamulcowa :)
Po ich wielkości, spodziewać się można, że typowy problem dla WSZYSTKICH japońskich samochodów (wykluczając ich wyczynowe wersje) nadal odbije się na ich skuteczności i bezawaryjności samych tarcz. pomijam fakt, że gównianie to wygląda, nawet na feldze 17", o 19" nie wspominając. Pierwsze co bym zrobił, gdybym zdecydował się jednak na zakup M6, to nie ceremika chroniąca lakier, nie dodatkowe wyciszenie albo podświetlane progi, ale właśnie na wymianę tego elementu.

Tu się z tobą nie zgodzę. Co z tego że wstawisz tam i 500 mm średnicy jak tarcie zależne od masy i szerokości kapcia będzie niewystarczające i ciągle będzie ci walił ABS. Przy tej masie i oponach 225 widocznie są wystarczające. Jeździłem na jazdach próbnych i nie zauważyłem problemu słabego hamowania - 2 krotnie hamując z 200. Niech mnie oświecą użytkownicy M6 jak jest naprawdę na co dzień. Bo 2 egzemplarze jakimi jeździłem (2.0 i 2.5) nie miały zestawu Brembo i rewelacyjnie hamowały. Jak pałujesz i chcesz hamowania 5 razy z 200 do 100 na minutę to pełna zgoda. Ale to samochód rodzinny i jak ktoś ma oczekiwania lekko sportowego użytkowania hamulców musi się z tym liczyć, że konieczny będzie upgrade na tarczę nacinaną, nawiercaną itp. Ale z tą samą średnicą. Z ciekawości porównałem jakie średnice mają inne porównywalne samochody - mocowo ok. 170-200 KM (za sklepem IC):
- Opel Insignia - 296 mm średnicy przy ok. 1540 kg masy własnej
- Ford Mondeo - 300 mm średnicy przy ok. 1540 kg masy własnej
- Toyota Avensis - 320 mm średnicy przy ok. 1550 kg masy własnej
- Reanault Laguna - 320 mm średnicy przy ok. 1510 kg masy własnej
- VW Passat - 312 mm średnicy przy ok. 1515 kg masy własnej

A ile waży Mazda 6 2.5 192 KM? 1370 kg masy własnej.. Czyli średnio licząc 10% mniej.
To jakie ma mieć hamulce skoro aerodynamicznie każdy z tych wozideł tej klasy jest praktycznie taki sam?
Ja już przeżyłem przekładkę hamulców w aucie klasy premium bez ABS.
Nowe amory i co? I kupa. Każde mocniejsze naciśnięcie hamulca robiło siwy dym z moich biednych Barumków.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 13:11 
Bywalec
Na temat hamulcy, niech wypowiedza się właściciele M6 z roku produkcyjnego 2014, może dzięki temu dotrze wreszcie do tych, którzy jeszcze się nie zorientowali i nie ogarneli z wcześniejszymi postami, że tarcze zostały zmienione i wzmocnione. Nie ma już problemu z ich wyginaniem się.(końcówka rocznika 13 i rocznik 14) Nie wiem jak jeszcze inaczej można to powiedzieć, bardziej zrozumiale ;)

Ostatnio edytowano Wt, 20 sty 2015, 13:14 przez Arzago, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 13:12 
Fanatyk
hamulców sorry :-P

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 13:12 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Mazda 6 GJ bardzo dobrze hamuje. Niemniej jednak tarcze są za małe czego efektem jest wichrowanie.

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 13:13 
Fanatyk
Moje z rocznika 2013 i dobrze działają :)

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 13:25 
Adept
Od: 19.03.2014
Arzago napisał(a):
Jestem przekonany ze na ich forach też są takie dyskusje... po prostu jesteśmy niestety takim narodem. Zawsze źle, zawsze coś nie tak, zawsze w du...ie źle.

Na wszystkich forach na świecie są takie a nawet gorsze dyskusje,nie ma co mieszać do tego kwestii narodowościowych.

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 14:59 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
ZibiX napisał(a):
Mazda 6 GJ bardzo dobrze hamuje. Niemniej jednak tarcze są za małe czego efektem jest wichrowanie.

to nie prawda. wichrowanie tarcz = do dupy materiał z jakiego są zrobione - niejednorodny. Temperatura przy hamowaniu tylko to uwidacznia. Pozwala potem - stygnąc - w różnym stopniu wracać do swojego poprzedniego kształtu , krzywią się.

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 15:54 
I jeszcze jedna rzecz o której nikt nie pisze - klocki hamulcowe z początku produkcji zrobione były z twardego materiału, który nie odprowadzał ciepła, powodował nadmierne nagrzewanie się tarcz i klocki "rzeźbiły" tarcze :/ W moim przypadku ( przy niecałych 20 tyś. jak pamiętam) pomogło toczenie tarcz na samochodzie i wymiana klocków na inne, nowsze, zrobione z innych materiałów. W tej chwili przejechane 48 tyś. i wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 16:02 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
W temacie lamp : czy ktoś z Forumowiczów ma GJ w wersji ze zwykłymi halogenami, nie z ksenonami ? (czyli SkyMotion lub SkyGo ?)
Czy można się do nich przyczepić w jakiś negatywny sposób ? jak tam są rozwiązane światła dzienne ?
Mam wątpliwości co do tych LEDów na dłuższą eksploatację jednak, a już nie ma co czekać, wszystko w zasadzie wiadomo jak FL wygląda, czas zamawiać. Miała być Energy, ale sam nie wiem - co do tych świateł (wygląd samych lamp nie ma znacznia, GJ i tak fajna jest).

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 18:02 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Arzago napisał(a):
Na temat hamulcy, niech wypowiedza się właściciele M6 z roku produkcyjnego 2014, może dzięki temu dotrze wreszcie do tych, którzy jeszcze się nie zorientowali i nie ogarneli z wcześniejszymi postami, że tarcze zostały zmienione i wzmocnione. Nie ma już problemu z ich wyginaniem się

U mnie były wymieniane dwa razy.Pomogło dopiero za drugim razem ,jak wymienili klocki,i tarcze z jakimś smarowidłem do odprowadzenia ciepła.

Z innej beczki.[Arzago nie piję do Ciebie-ty jesteś the beściak i twoja kompanija też].Niektóre te posty śmieszne "gości" którzy przejechali parę km i wydają kategoryczne opinie. <suicide> .Ludziska trochę luzu :wink:

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 18:39 
Wtajemniczony
Od: 19.08.2013
Tymczasem w temacie Kupujemy coś dla czekających na odbiór FL :wink:

Sedan z ciemną tapicerką:
https://www.youtube.com/watch?v=DtvssJlOg2Q

Sedan z jasną tapicerką:
https://www.youtube.com/watch?v=Tc0JAuSqaxA

Na kanale gościa jest zresztą więcej wersji - każdy znajdzie to na co czeka :)

___
Swoją drogą ja też nie rozumiem, dlaczego w temacie dotyczącym Kupowania GJ bardzo dużo zajmują wypowiedzi osób, które ani nie kupują ani nie planują zakupu...

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 18:53 
Adept
Od: 10.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: małopolski
Radiss a skąd możesz wiedzieć ,czy nie kupują ,albo nie zamierzają kupić.Nikt nie będzie się przed wpisem tłumaczył, chyba że chcesz zmienić regulamin.

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 19:34 
Wtajemniczony
Od: 19.08.2013
wojcian napisał(a):
Radiss a skąd możesz wiedzieć ,czy nie kupują ,albo nie zamierzają kupić.Nikt nie będzie się przed wpisem tłumaczył, chyba że chcesz zmienić regulamin.

Nie trzeba zmieniać regulaminu - to proste! Jak by kupowali, to by nie szukali miliona powodów, żeby nie kupować... :arrow:

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 19:42 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Ja chyba przestanę oglądać te filmiki bo moja cierpliwość dobiega końca.
Dajcie mi to auto !

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1