Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 20:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 7 gru 2014, 17:04 
Bywalec
Od: 16.08.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
Prześwit 16,5 cm - to wynik nie których suvów ;)

Dodatkowy wyjazd z szykanami spa i tak dostaniesz, bo mazda ma pakiet lojalnościowy, a pisałeś, że masz Mazde, więc zostajesz przy marce :D

PostNapisane: N, 7 gru 2014, 18:33 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: podkarpacki
Perski ,jak masz budżet to ja bym się nie zastanawiał tylko brał 4X4,dał do wyciszenia i masz super furkę. Taki zestaw musi wymiatać :)

PostNapisane: N, 7 gru 2014, 19:23 
Bywalec
Od: 17.01.2014
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Diesla ?!?

PostNapisane: N, 7 gru 2014, 19:55 
We Francji już diesla nie chcą:

http://www.biztok.pl/moto/francja-nie-c ... tki_a19090

Ciekawe kiedy nasi wymyślą podobne obciążenia.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 7 gru 2014, 20:12 
Nowicjusz
Od: 31.10.2013
Rok produkcji: 2012
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: lubuski
Andrzejsr napisał(a):
Jeśli patrzysz na spalanie to się kłóci z 4x4 (ciężar, opory). Albo , albo.
Moim zdaniem 4x4 aby raz czy dwa razy w roku gdzieś zaśnieżoną drogą przejechać, to bez sensu. Lepiej łańcuchy kupić, jakieś drogie = porządne i łatwe do zakładania (THULE), a za resztę różnicy w cenie mocniejszy silnik z napędem na jedną oś, lub za tą różnicę dodatkowy wyjazd.
Akurat nowa mazda 6 ma prześwit dość duży (nie pamiętam ile cm, ale pamiętam że kiedyś na to zwróciłem uwagę).
A moje dziecko starsze pierwszy raz widząc GJ krzyknęło - tato, ale to SUV przecież!

Nie wiem co ma na celu wmawianie komuś na siłę własnych przekonań? "Zaoszczędzisz nie kupując 4x4, zrezygnuj jeszcze z wyposażenia, po co ci navi, a i lakier może być zwykły bez dopłaty i tak zaoszczędzone pieniądze przekaz na caritas" no kurde po co gadać głupoty typu, kup sobie łańcuchy, może najlepiej kup od razu dacie duster, po co przepłacać 100 tys. zł.

Jak by 4x4 było dostępne w normalnej cenie z silnikiem 2.0 i manualem to bym brał od razu taką wersje, niestety to tylko w Subaru w odpowiedniej cenie.

Ze swojej strony polecę Subaru Outback 2.0 D z automatem, to jedyny model marki dostępny w takiej konfiguracji diesle i automat.

PostNapisane: N, 7 gru 2014, 20:15 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Rok produkcji: inny
Subaru mam 2.0D legacy w manualu jako drugie auto i jeżdżę nim głównie w zimie

PostNapisane: N, 7 gru 2014, 21:27 
Bywalec
A może lepiej najpierw sprawdzic co z tym nowym wyciszeniem za które niby ponoć ostro się wzięli zamiast wyciszac bez sensu od razu? Tym bardziej że ostatnie gj już ładnie chodziły.

PostNapisane: N, 7 gru 2014, 22:00 
Arzago nasze egzemplarze powinny być jednymi z pierwszym w PL, nie licząc demówek ASO. Wprosimy się na jakiś spocik i porównamy... :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 7 gru 2014, 22:02 
Bywalec
Z dziką przyjemnością :)

PostNapisane: N, 7 gru 2014, 22:08 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Ale w Maździe narty, to tylko na zewnątrz, lub na złożonym oparciu części kanapy - brak klapki za podłokietnikiem do bagażnika. Ot, japońska "filozofia"...

@hamakarol : jakich przekonań ??? kolega jako coś istotnego dla niego pisze o spalaniu. 4x4 pali więcej. Dla jednego przejazdu w roku jest nieuzasadnione kompletnie - ten trudny odcinek w razie W przejedzie na łańcuchach. Do użytku na drogach publicznych w cywilnych wozach zasadności również nie ma. Jest fajnym wabikiem dla producentów, tworzeniem potrzeb. BTW dacią duster dalej wjedzie niż GJką. Bankowo.

Ostatnio edytowano N, 7 gru 2014, 22:17 przez Andrzejsr, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: N, 7 gru 2014, 22:10 
Bo oni potrzebują krótszych i pewnie mieszczą in się w bagażniku. :>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 7 gru 2014, 22:16 
Bywalec
W cx 5 z tego co pamietam przewidziano wypad na narty :)
W 6 niezbędnym jest kupienie carvingówek :)

PostNapisane: N, 7 gru 2014, 23:11 
Wstydliwy
Od: 06.12.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
outback to bylby mój faworyt/po wycofaniu cx7/ ten 2015 gdyby nie cvt i chyba troche za słaby silnik2,0d jak na takie duze subaru, kwestie sprzegla pomijam jako z automatem nie obciążającą kierowcy.
mazda6 4x4 to musi byc 2.2 diesel z ktorym bywają problemy / mamy tu na forum paru pechowców z 2,2, gdyby byl mój 2,0cd teoretycznie absolutnie niepolecany to pewnie bym go powtórzył/ a poza tym chciałem sprobować 2,5i - moze rzeczywiscie olać to 4x4 i chyba nie wypada wydawac na mazde wiecej jak 150kpln
cx5 niby w testach taki obszerny ale w realu jakis taki maławy, naprawde szkoda cx7 - to bylo idealnie skrojone auto
a ten automat w m6 to dwusprzeglowa skrzynia jak dsg czy klasyczny automat jak zf w bmw?

PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 06:07 
Bywalec
Ten automat to ani to ani to ale chodzi genialnie ;) generalnie mówią o tym w wielu testach ;) przerzuca błyskawicznie choć nie jest to dwusprzęgłówka tylko kolejny wymysł mazdy ;) cx7 ma wrócić do produkcji, możesz zaczekać ;) osobiscie też zawsze marzyłem o 4x4 i uwielbiam narty, ale stwierdziłem że rezygnowanie z m6 dla kilku wyjazdów na narty byłoby głupotą :D silnik 2,5 - jego praca i dźwięk .. rewelacja :)

PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 08:47 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
Region: mazowiecki
Nie mówcie źle na automat w M6. Ostatniej soboty, przy okazji spociku z zagryziakem i szymkiem1604, jeździłem ich autami. zagryziak ma 2,0AT, szymek1604 2,5AT.

Skrzynia przy jednym i drugim działa niezwykle płynnie i gładko. Miałem okazję jeździć Avensisem z AT i dieslem 2,2. Przemierzyłem tym autem całą Polskę w te w z powrotem. Porównanie tych dwóch automatów jest jednoznacznie na korzyść Mazdy. Prawda jednak jest taka, że silniki 2,0 to trochę za mało. Natomiast w połączeniu z 2,5 - chodzi to pięknie. I jeśli ktoś myśli na automatem, to wg mnie tylko z silnikiem 2,5. Ja automatyczny nie jestem w ogóle, wolę MT.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 10:02 
Bywalec
Matys bądź spokojny :) Dzielnie stoję na posterunku samych pozytywnych opinii ;)

PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 10:42 
Prawie fanatyk
Co do automatu, to w 2.5 faktycznie pasuje ładnie i fajnie działa. Ale trzeba pamiętać że to taka bardziej elegancka/limuzynowa moc niż sportowa i takie też doznania. Choć bardziej sportowa niż z dieslem 2,2 i AT.
Ale ten swoją drogą, jak nie lubię ropniaków, tak powiem szczerze, że jechała bardzo ładnie, zmiany biegów niezauważalne prawie (a jak to diesel - ma krótki zakres obrotowy i mielił tymi biegami po mieście tam i z powrotem) i ładnie brzmiał całkiem , niskotonowo i niskoobrotowo :) )
Tylko cena i te cuda ze zdaje się wałkami rozrządu ? plus eksploatacja - dpfy, turbiny itp. itd.,
Co do AT w kombinacji z silnikiem benz 2.0 taką zamawiam i sam mam obawy. W stos do manuala o całą sekundę do setki wolniejsza, to sporo, ale liczę że na swoje zastosowanie będzie aż nadto wystarczający. Lub akurat wystarczający, też wystarczy ;)

PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 11:00 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Region: zagranica
Nie ma co panikować <bach> , po naprawie jest diesel nawet 150PS w automacie jak torpeda <spoko> Zupełnie inne (lepsze) wrażenia w dieslach, nawet jak na 2.0 czy 2.5. Wszystko porównane i sprawdzone, więc warto zaryzykować. :-P

PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 11:23 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
Andrzejsr napisał(a):
Co do AT w kombinacji z silnikiem benz 2.0 taką zamawiam i sam mam obawy.

Wiesz już, że wolę MT. Ale nie z tego powodu będę Cię namawiał na zmianę zamówienia. Automat w 2,0 odbiera silnikowi zęba. 2,0AT jeździ jak cart golfowy. Nawet nie wiedziałem że AT zabiera sekundę. Natomiast odczucia subiektywne są takie jakby zabierał z pięć sekund. Moje wrażenia są bezpośrednio napisane po jeździe jednym i drugim - czyli własnym. Szymek1604 dobrze to określił, przy AT przy ostrzejszym przyspieszaniu czuć wir w baku. Ja dodam, że AT sprawia wrażenie, że strasznie się męczy z samochodem. W MT redukcja o dwa biegi i M6 idzie, może nie ogniem ale zbiera się żwawo. AT to wszystko temperuje.

Rozpisałem się. Może powinienem w innym dziale. Ale podsumowując: AT to wygodny pojazd do bezstresowego przemieszczania się - w amerykańskim stylu - niespiesznym, odseparowanym. MT daje Ci władzę i możliwość pogonić kuce do cwału, choć dalej masz ich tyle samo. Ale te z MT jakby rżały bardziej bojowo :)

Mowa tu oczywiście o silniku 2,0. 2,5 to zupełnie inna bajka.

PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 11:35 
Prawie fanatyk
Jakby to miało być moje i dla mnie głównie auto i do wrażeń to masz rację (i z MT i z 2.0).
Ale to ma być to co napisałeś w podsumowaniu, do wrażeń służy inne :cool:
Nie da się wszystkiego w jednym pogodzić.
Przez lata jako to do przemieszczania rodzinnego służyła Alfa 156SW 120konna i świetnie się do tego nadawała. M6 będzie ciut szybsza i wygodniejsza głównie ze wzgl na automat, bo po mieście to super sprawa. Zresztą żona się zakochała w automacie :)
I musi być jak najtańsza, bo ta moja "od wrażeń" ma spore wymagania czasami ;)

Co do uczucia wiru w baku - uroki benzyny wolnossącej - moc przy górze zakresu obrotowego i wtedy jednocześnie pije.
Choć z tego co czytam to mazda ładnie sobie radzi ze spalaniem w benzynowych silnikach.

PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 11:50 
Przed chwilą zakończyłem jazdę próbną 2.5. :wink: Nie będę się skupiał na ocenianiu diesel, benzyna, bo to akurat obecnie kwestia gustu, a nie pieniędzy, oszczędności (jadąc na jazdę z prędkościami 170+ wyszło mi spalanie 10 w turbodoładowanym dieslu) itp. Bardziej chciałem sprawdzić pracę automatu. I tu naprawdę byłem w ciężkim szoku. Obecnie jak dojeżdzam do skrzyżowania i jeśli tylko wcisnę hamulec, to żeby wystartować czekam 2s. Tu podjeżdzałem do ronda i jak wcisnąłem gaz to pojechałem bez praktycznie żadnej zwłoki. Kick baaardzo szybki. Manetki bomba - przy redukcji czeka z 10s i dopiero przechodzi w drive. Także dla każdego kto nie jeździł z automatem to do wyprzedzania TiRa nadaje się idealnie, redukcja, czekamy aż pojazd z naprzeciwka nas minie i ogień bez żadnej zwłoki. Dla mnie to przepaść względem tego co mam. Co do rozkładu mocy przy przyspieszaniu. Widać delikatnie wzrost przy obrotach 3500+. Jak dla mnie nie jest to jakaś wielka różnica, ale coś tam czuć. Szumy są, takie same jak mam obecnie. Radio to załatwia bezproblemowo. Udało mi się wyciągnąć 210 i spokojnie rozmawiałem z handlowcem.
Wracająć usłyszałem, że Arabia Saudyjska może utrzymywać obecne wydobycie ropy, albo nawet je zwiększyć nawet przez 5 lat. I podobno kwestią bliższej przyszłości jest benzyna po 4 PLN. :>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 11:58 
Adept
Od: 13.06.2014
Panowie nasunęło mi się pytanie czy GJ FL będzie miała polskie menu? Może ktoś już zadawał to pytanie. W mojej GJ nie przeszkadza mi to, że mam angielskie. Pytam z czystej ciekawości bo w pewnym momencie nawet mówiło się o tym, że dla GJ przed FL ma pojawić sie aktualizacja.

administrator
PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 12:01 
Weteran
Od: 20.05.2013
Będzie PL, tak jak jest w M3. :)

PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 15:19 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Region: opolski
Ehh pamiętam jak sprzedawca mnie w maju kitował że spolszczenie w GJ to już kwestia kilku miesięcy. Teraz jak już wchodzi FL to można o tym zapomnieć.
Swoją drogą jestem ciekaw czy na sprzedawanie nowych aut w kótych nie ma polskiego menu nie ma jakiegoś paragrafu? :) Jak by sie uparł to można powiedzieć, że to zagraża bezpieczeństwu, jeśli kierowca nie kuma co do niego auto pisze.

PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 16:25 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Andrzejsr napisał(a):
Co do AT w kombinacji z silnikiem benz 2.0 taką zamawiam i sam mam obawy. W stos do manuala o całą sekundę do setki wolniejsza, to sporo, ale liczę że na swoje zastosowanie będzie aż nadto wystarczający. Lub akurat wystarczający, też wystarczy ;)

Odwykłem już od ciągot sportowych a jak na moje aktualne potrzeby 2.0 z AT w zupełności wystarczy. Jak trzeba zaszaleć kickdown daje radę. <spoko>

PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 22:59 
Wstydliwy
Od: 06.12.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
b.dziekuję za sugestie
wracając do 2,5i AT myslicie że może być ewidetnie wolniejsza/2000-3000/ od mego 2,0cd MT 140km/320nm 1540kg, bo tak sobie mysle że może być porównywalnie nawet? w końcu lżejsza 250kg
o powrocie cx7 nie słyszałem

PostNapisane: Wt, 9 gru 2014, 00:15 
Bywalec
Perski między 2.5 Skyactiv, a 2.0 MZR - CD 140 KM jest przepaść ;) Nawet Przyspieszenie do 100 km/h. Mazda nawet zaniża w 2.5 AT - deklaruje 7,9 podczas gdy testy wykazują 7,3 ;) mimo wszystko to 3 sek szybciej niż 2.0 MZR.
Teraz w 2015 wyszedł face cx9 w 2016 bądź 2017 obiło mi się o uszy, że będzie CX7 :)

PostNapisane: Wt, 9 gru 2014, 08:51 
Bywalec
Od: 17.01.2014
Arzago a ty jeździłeś i jednym i drugim czy czytasz katalog ? Ja się przesiadłem z 2.0 MZR do 2,5 AT. Przepaści nie ma a subiektywne odczucia są wręcz zaskakujące.

PostNapisane: Wt, 9 gru 2014, 09:00 
Adept
Od: 13.06.2014
Mikke napisał(a):
Arzago a ty jeździłeś i jednym i drugim czy czytasz katalog ? Ja się przesiadłem z 2.0 MZR do 2,5 AT. Przepaści nie ma a subiektywne odczucia są wręcz zaskakujące.

Arzago od sierpnia posiadł całą wiedzę ;) To się ceni. Wypowie się na każdy temat. Ekspert pełną gębą ;)

PostNapisane: Wt, 9 gru 2014, 09:14 
Nowicjusz
Od: 21.11.2013
Rok produkcji: 2013
Chcecie powiedziec, ze auto posiadajace 50 koni wiecej i lzejsze jest subiektywnie wolniejsze od 2 litrowego diesla poprzedniej generacji ?:D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1