Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 23:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 20 gru 2015, 21:42 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Pingu, Q50 z 2.0t tak sobie jeździ. A może dałoby radę zacisnąć zęby i kupić hybrydę? Demo na przykład. Jeździłem obiema wersjami i hybryda jest absolutną petardą.

PostNapisane: N, 20 gru 2015, 21:44 
Jakbyś Pingu jechał na jazdę próbną hybrydy Infi to chętnie ci potowarzyszę.. ☺

Zobacz moją 6tkę  

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 20 gru 2015, 22:09 
Fanatyk
Polecam wybrać się choćby dla "sportu". Bardzo szybki i pewny w dłoniach samochód. Elektryk daje faktycznie potężny moment na dzień dobry ;)

PostNapisane: N, 20 gru 2015, 22:11 
Stały bywalec
Od: 20.11.2014
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Tomek nigdy auto z demo. Musi być nowe ze stocku lub na zamówienie, żadne salonowe czy jeżdżone.

Jak zacisnę zęby to uzbieram na to 2,0t. Raczej w droższe nie wchodzę.

Rkacz jazdę masz zaklepaną.

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 20 gru 2015, 22:20 
Fanatyk
Pingu napisał(a):
Jak zacisnę zęby to uzbieram na to 2,0t.

Testuj koniecznie w takim razie. Mnie się 2.0t w Q50 w porównaniu do 2.5 V6 w IS nie podobało wcale. Nie wiem jaki jest nowy 2.0t w Lexusie.

PostNapisane: N, 20 gru 2015, 23:10 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Rok produkcji: 2015
Region: opolski
Pingu napisał(a):
Mercedes C200... gdybym chciał dobić do poziomu wyposażenia Mazdy to chyba 3 z przodu bym osiągnął. Odpuszczam.

Lekko 3 z przodu przekroczyłem konfigurując Porshe Macana :wink:
i MEGA ciekawostka - dojazdówka do Macana tańsza od dojazdówki Mazdy6 :lol: (cennik ASO oczywiście)

Ostatnio edytowano N, 20 gru 2015, 23:10 przez TheBesTia, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: N, 20 gru 2015, 23:10 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
PAnowie mój znajomy miał dylemat taki jak wy i w piątek odebrał Levorga :) podobno wystarczy mu te 170 koni .
Wyposażenie max co się da
Jeździłem zaj...... się prowadzi

iPhone

moderator
PostNapisane: N, 20 gru 2015, 23:33 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
therion podczas mojego dylematu Levorga jeszcze nie bylo ;)
Ale teraz na pewno bralbym go pod uwage...
Choc wg mnie Subaru strzela sobie w kolano nie puszczajac wersji z silnikiem 2.0T

PostNapisane: Pn, 21 gru 2015, 00:13 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Rok produkcji: inny
Masz poczęści racje , ja miałem przyjemność pojeździć i jak dla mnie jest ten silnik wystarczający , wyposażenie wersji Gts jest kompletne , wnętrze w końcu jak powinno byc

iPhone

PostNapisane: Pn, 21 gru 2015, 08:19 
Wtajemniczony
Od: 13.09.2015
Wersja: S
Rysiek napisał(a):
Ile kosztowała Cię ta bmw 3?

160. Za tyle to w ciemno. Ale już chyba nierealne z takim wyposazeniem.

PostNapisane: Pn, 21 gru 2015, 12:59 
Amator
Od: 16.07.2014
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Pingu napisał(a):
Mercedes C200, doprowadza do szału samą konfiguracją, nawet się za nią zabrałem ale ręce mi opadły jak w klasie premium mam dopłacać do otworów na kubki z przodu <oczy> Nawet fajną wersję sobie skonfigurowałem, ale dalej gdybym chciał dobić do poziomu wyposażenia Mazdy to chyba 3 z przodu bym osiągnął. Odpuszczam.

W przypadku konfiguracji Mercedesa najrozsądniej jest wybrać się do salonu, konfiguracja auta jest specyficzna bo poszczególne elementy wyposażenia występują jako same lub są "podpięte" do różnorodnych pakietów. Wybierając odpowiednie pakiety można naprawdę dużo zaoszczędzić.
Pójdź do salonu, powiedz czego potrzebujesz w samochodzie, jaki masz budżet i niech Ci auto skonfigurują. Niestety musisz liczyć się z tym że cena końcowa będzie raczej miała 2 z przodu.
Natomiast z ciekawostek, to gdybyś z czasem uznał że auto ma za małą moc, możesz później dokupić pakiet Brabusa podnoszący dość znacząco moc, oczywiście nie tracisz wówczas gwarancji.

PostNapisane: Pn, 21 gru 2015, 15:52 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Z własnego doświadczenia wiem ze w Mercedesie zdażają się wyprzedaże i prawdziwe okazje cenowe, zresztą jak u wszystkich marek. Kupując swoją GJ mocno się zastanawiałem nad niewiele droższym od 2.5 SkyPassion C-klasse 4matic lub ,wciąż w moim zasięgu promocyjnym GLK 4matic. Te promocyjne modele były jednak z dieslem ktorego zdecydowanie nie chciałem . Skończyło sie więc na romansie z obecną GJ a w kieszeni zostało 50tys. Mercedes ma jeszcze jeden mocny argument, mianowicie finansowanie. Nie wiem czy którakolwiek sieć dilerska oferuje coś lepszego.

PostNapisane: Pn, 21 gru 2015, 16:24 
Wtajemniczony
Od: 23.03.2015
Region: dolnośląski
calkowicie poza tematem ale fiat ma swietne finansowanie

mam fiatowskiego busa leasing tani i minimum formalnosci
(nie chce Pan weksla - to nie ma problemu zaneksujemy ze bez weksla)

w szoku bylem jak po roku skonczylo sie pierwsze ubezpieczenie
najpierw list z leasingu zebym nie zapomnial i pamietal co musi byc w ubezpieczeniu ktore kupie
(pelna dowolnosc odnosnie firmy leasingowej bez oplat)

to jeszcze oferta ich firmy benefia/compensa powiazanej tansza o jedna trzecia od oferty rynkowej
przy lepszych warunkach ( AC bez udzialu wlasnego, gwarancja nowych czesci itp.)

szkoda ze ... nie maja zadnych ciekawych aut do sprzedazy
moze alfa cos zmieni

ducato od siebie polecam :)

PostNapisane: Pn, 21 gru 2015, 17:42 
Amator
W przypadku Mercedesa C-klasa w dieslu jest droższa o ponad 20 tys. z uwagi na wyższa akcyzę, więc bardziej opłaca się brać benzynę :-)
Nie liczyłbym na jakieś szczególne wyprzedaże aut w Mercedesie, bo mają politykę zamawiania aut pod konkretnego klienta, czasami trafiają się jakieś auta z salonu ale to jest raczej kwestia konkretnego salonu co akurat wymieniają.
Natomiast jeżeli chodzi o finansowanie, to faktycznie mają wiele ciekawych opcji, np. lease&drive w którym w chwili spisywania umowy wiesz za jaką kwotę możesz (ale nie musisz) wykupić auto. Co ważne jeżeli w trakcie użytkowania auto miałoby kilka przygód blacharskich, to po zakończeniu leasingu i tak możesz zostawić auto na umówionych warunkach, a jeżeli dbałeś o auto i dostaniesz na rynku lepszą cenę to wykupujesz od dealera i samodzielnie sprzedajesz.
Podobny produkt ma VW/Audi, do tego niżej oprocentowany, np. dla aut o wartości ok 184 tys. netto, wpłacie własnej 20%, okresie leasingu 48miesięcy rata wychodziła:
- 2423 netto Mercedes
- 2158 netto VW
W obydwu przypadkach po zakończeniu umowy auto zostaje u dealera.
Ale o szczegóły trzeba pytać w salonie, bo niejednokrotnie dla różnych modeli mają różne oprocentowanie.

Generalnie gdy kupuje się auto na firmę w leasing, to cena wyjściowa auta nie jest najważniejsza, bo ważna jest łączna suma kosztów przez okres trwania umowy. Przy odpowiednio wybranym aucie i metodzie finansowania można kupić auta różniące się w cenie zakupu o np 30 tys, a łączne koszty w trakcie umowy będą identyczne.
Nie chcę się w tym wątku o tym rozwodzić, bo jest osobny dotyczący różnych form finansowania i tam pewnie jest tego więcej.

PostNapisane: Wt, 22 gru 2015, 11:55 
Świeżak
Od: 23.07.2015
Miałem trochę podobne dylematy.

Jeździłem każdym samochodem, poza Volvo oraz dużo więcej innymi modelami. Jak chociażby Audi, VW, Renault w tym nawet Talisman. I faktycznie jest tu gdzieś, że zamawiałem Mazde 2.5. Ale no właśnie,... Dzień w którym miałem coś podpisać zrezygnowałem. Po prostu Mazda i film Zachara i statystyki mnie utwierdziły, że szkoda czasu na tem samochód, biorąc pod uwagę, że to też wydmuszka blacharska jest. I wyciszenie...Nikogo nie chce tu obrażać, każdy ma swoje zdanie.

Swój wybór ostatecznie po poczekaniu na Talisman skorygowałem do: Ford Mondeo 2.0 240KM Powershift oraz Q50 2.2D 180KM.

Oczywiście tutaj gadają, że Q50 2.2d nie jedzie, ja zadam pytanie ilu z nich tym samochodem jechało chociaż? Ja jeździłem zarówno 2.0t i 2.2d nie robiłem sobie smaka na Q50 hybryde, bo szkoda mi tyle pieniędzy. Powiem natomiast, że 2.0t gorzej wspominam pod względem pracy skrzyni niż 2.2d ale to może tylko moje zdanie, większy lag widziałem w 2.0t może przypadek? Różnica w wyciszeniu pomijalna, faktem jest tylko, że diesel drga jak to diesel. Kierownica natomiast w wersji sport nie ma fizycznego połęczenia więc drganie się odczuwa tylko jak się rękę oprze o konstrukcje samochodu, nie wiem drzwi, podlokietnik? Takze warto samemu sprawdzic rowniez. Wez pod uwage tez fakt, ze kazdy bedzie pisal co innego bo ma inna wrazliwosc. I wczesniej czym innym jezdzil.

Mondeo z kolei jest ogromny, wykonanie nie wiele gorsze. I poki co moj wybor padnie w ciagu 1-2 tygodni. Dlatego uwazam, ze powinienes sie najpierw sam przejechac i ocenic.

moderator
PostNapisane: Wt, 22 gru 2015, 12:17 
Fanatyk
Lisciu napisał(a):
Ford Mondeo 2.0 240KM Powershift

Cos sciemniasz, albo Tobie sciemnili... w benzynowym aktualnym Mondeo 240KM nie ma Powershifta...
tylko klasyczny i to baaaardzo wolny automat...
Chyba ze chodzi Ci o diesla 210KM...

No i Ford jest taka sama wydmuszka jak Mazda... naprawde nie ma specjalnej roznicy... no chyba ze Vignale... ale wtedy jak ja bralem jeszcze nie bylo :(

O Infinity sie nie wypowiem, bo nawet nie bralem pod uwage... wartosc 140tys PLN to i tak byl maks dla mnie...

Aha i gdzie Ci sie udalo przejechac Talismanem? Bo sam bylem zainteresowany przejechaniem sie, ale jak na razie twierdza ze do jazd beda mieli za 1-2 miesiace...

PostNapisane: Wt, 22 gru 2015, 12:52 
Wtajemniczony
Od: 07.01.2014
Region: lubelski
Mondeo wyglada w srodku fajnie, ale tylko w wersji Vignale. Pozostale wersje nie przemawiaja do mnie. Wiekszosc twierdzi ze nowe Mondeo to krok wstecz w porownaniu do poprzednika. A cena Vignale robi sie juz konkretna.

W Infiniti (nie Infinity - to ci od naglosnienia) jest mozliwosc rezygnacji z tego komputerowego systemu kierowania. Wtedy jest tradycyjny mechaniczny uklad kierowniczy i dodatkowo 4 000 zl zostaje w kieszeni. Szkrzynia mistrzem szykosci nie jest to fakt. W komputerze jest mozliwosc dostrojenia auta pod swoje wymagania (silnik/skrzynia/ukl. kierowniczy/ a od rocznika 2016 takze zawieszenia w drozszych wersjach).

PostNapisane: Wt, 22 gru 2015, 13:16 
Prawie fanatyk
Zastanawiam się czemu nikt nawet nie wspomniał o DS5 ? Bezdyskusyjny orginał a jak fajnie jeździ!

PostNapisane: Wt, 22 gru 2015, 13:18 
Świeżak
Od: 23.07.2015
Nie kupuje samochodu w Polsce dlatego wiem co mowie o skrzyni. To nie pomylka. Dla mnie Ford jednak to nie wydmuszka, jest solidniejszy i bardziej cichy niz mazda, taki troche krazownik.

Wiesz byl w Dacar Renault w Warszawie przebiegalem obok i sie umowilismy. Tego samego dnia na lawecie pojechal do salonu do Poznania i chyba Lodzi. Bo mieli dwie sztuki w wersji Initial Paris. Samochod poprawny, ale srodek nie z mojej bajki.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 22 gru 2015, 13:26 
Fanatyk
Lisciu napisał(a):
Powiem natomiast, że 2.0t gorzej wspominam pod względem pracy skrzyni niż 2.2d ale to może tylko moje zdanie, większy lag widziałem w 2.0t może przypadek?

Dokładnie! Ze względu m.in. na marną pracę skrzyni biegów tak surowo oceniam 2.0t w Q50. Dieslem nie miałem okazji jechać, ale słyszałem jak kiedyś pan obok odpalał go na parkingu. Nie chciałbym :)

PostNapisane: Wt, 22 gru 2015, 13:34 
Stały bywalec
DS5 jeździłem, bardzo fajny, oryginalny samochód, który jest naprawdę dobrze wykonany - lecz to nie dla mnie.
Ford Mondeo u mnie odpada głównie przez fatalnych ludzi go sprzedających, dziwne małe nadkola, tragiczną skrzynie i plastiki.
Renault Talisman też odpada, jest jakiś dziwny i ma najtandetniejszy tunel środkowy jaki w życiu widziałem. Jeździłem Laguną III i dla mnie Talizman to cofnie się w rozwoju w wielu aspektach.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 22 gru 2015, 13:35 
Fanatyk
Pingu napisał(a):
dziwne małe nadkola

Mam takie samo zdanie. Coś tam się źle narysowało ;)

moderator
PostNapisane: Wt, 22 gru 2015, 14:25 
Fanatyk
Lisciu napisał(a):
Nie kupuje samochodu w Polsce dlatego wiem co mowie o skrzyni. To nie pomylka.

A gdzie? Bo z tego co mi wiadomo nigdzie w UE nie ma w ofercie Mondeo nowego z benzyniakiem i Powershiftem... Chyba, ze to mi ściemniali w Fordzie... Ale wtedy na szybko weryfikowałem i sprawdziłem cennik niemiecki i UK i potwierdziło się, że mówili prawdę... No chyba, że na 2016 Ford przywraca Powershift w Ecoboostach (bo była ta skrzynia dostępna w poprzedniej generacji Mondeo)... No nic spróbuję pomęczyć dealera Forda tak dla samej wiedzy...
Aż wszedłem na aktualne niemieckie cenniki i dalej ani widu ani słychu Powershifta w Ecoboostach:
http://www.ford.de/cs/BlobServer?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&blobheadervalue1=attachment%3Bfilename%3D%22Ford_Mondeo_Preisliste.pdf%22&blobheadervalue2=abinary%3Bcharset%3DUTF-8&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadername2=MDT-Type&blobheader=application%2Fpdf&blobwhere=1214530292317&blobkey=id
Więc chyba Ci jednak naściemniali, albo planują zmiany w tym obszarze...
Lisciu napisał(a):
Dla mnie Ford jednak to nie wydmuszka, jest solidniejszy i bardziej cichy niz mazda, taki troche krazownik.

Po opisie mógłbym się założyć, że jednak jechałeś dieslem... Ok, nie będę się spierał, ja jechałem jednego dnia Mondeo i M6 i specjalnej różnicy nie odczułem, ale jechałem do 140km/h...

Smook napisał(a):
Zastanawiam się czemu nikt nawet nie wspomniał o DS5 ? Bezdyskusyjny orginał a jak fajnie jeździ!

Bo to spłaszczone C4 Picasso z fajnymi materiałami w środku, ale jeżdżące wg mnie tak sobie i ze stosunkowo ciasnym wnętrzem... Choć przyznaje, że jechałem słabszym silnikiem 1.6 THP...

PostNapisane: Wt, 22 gru 2015, 14:49 
Stały bywalec
Tomek napisał(a):
Pingu napisał(a):
dziwne małe nadkola

Mam takie samo zdanie. Coś tam się źle narysowało ;)

Ogólnie nowe Mondeo wygląda jak stare Mondeo i jedynym elementem, który im się naprawdę udało to przód.

PostNapisane: Wt, 22 gru 2015, 15:49 
Prawie fanatyk
Ten przód udał się komu innemu [FACE WITH STUCK-OUT TONGUE AND WINKING EYE]
Chłopaki z Forda , Hyundaja itd 'trochę' się zainspirowali. Ale Mondeo Vaginalne ma w pakiecie darmowe mycie, odkurzanie i ogolnie xtrasy są całkiem zachęcające.

PostNapisane: Wt, 22 gru 2015, 17:53 
Amator
Taka drobnostka, ale dla niektórych ważna, ten Ford Mondeo 2.0 240KM spala średnio ponad 2 litry więcej niż Mazda 2,5 AT. Są to dane z raportów spalania na niemieckim spritmonitor.de
A co do stylistyki, to auto zaczyna wyglądać przyzwoicie dopiero na kołach 19", na pozostałych wygląda nieproporcjonalnie.
Mi osobiście kształt nadwozia przypomina trochę BMW 5 GT, czyli ciekawy przód i dziwaczny tył.

PostNapisane: Wt, 22 gru 2015, 18:16 
Bywalec
Od: 02.01.2014
Rok produkcji: 2011
Silnik: 2.3 MZR DISI Turbo (Pb)
Wersja: MPS
No i jest jeszcze jedna niezaprzeczalne wada forda - to auto dla handlowców. Bez urazy jeżeli ktoś jest handlowcem - ja jakbym nim był to bym pewnie na takiego forda nie narzekał ;-). Przesiadka z Mazdy na Forda bez przymusu to wg mnie trochę krok w tył.

PostNapisane: Wt, 22 gru 2015, 21:43 
Bywalec
Od: 31.05.2015
Nie wiem jak jest z Talismanem ale zawsze jak mam wynajmowane francuskie auto to wydaje mi sie że zawieszenie jest za miękkie i auto nurkuje w zakrętach tam gdzie Francuzem na zakręcie trzeba juz zwolnić to mazda można jeszcze pocisnąć
Mondeo to krążownik w angli gdzie drogi sa bardzo głośne hałas dostający sie do kabiny przy 130km wydaje sie mniejszy niż przy mazdzie 6.

Osobiście rozważyłbym tez Opla Insygnia 2.0l turbo 4x4 z 250km powinno to sie lepiej odpychać od mazdy 2.5l a w środku całkiem niezłe wykończona

PostNapisane: Wt, 22 gru 2015, 22:19 
Wtajemniczony
Od: 13.09.2015
Wersja: S
BMW vs Jaguar :)

Stare, ale śmieszne. To tak dla rozluźnienia.

Obrazek

PostNapisane: Wt, 22 gru 2015, 23:08 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
to zdjęcie mnie sprowokowało do dodania kilku słów
podobna reklamę miała kiedys honda civic kiedy kot figurka na masce gdy zobaczył honde obejrzał sie spojrzał na to na czym siedzi i zasłonił oczy ;)

ale mam własnie takiego x-typa od nowosci z salonu już 10 lat i mimo gównianego głośnego, awaryjnego fordowskiego diesla uważam że to był dobry zakup
bo to zawsze będzie jaguar: klasyczny ponadczasowy wygląd, komfort, klasa, zawsze zwraca na siebie uwagę, szczególnie jak jest czysty
a 10 letnie volvo czy bmw zwraca?
solidne blachy, ciche wnętrze (choć po mazdowych doświadczeniach tez zacząłem go wygłuszać)
tarcze nigdy nie biły, welurowa jasna tapicerka jest jak nowa ,

w lipcu będę miał podobny dylemat i xe jest jest mocnym kandydatem - ale czekam jeszcze na alfę

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1