Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 13:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 141  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 29 lis 2015, 16:07 
Wtajemniczony
Od: 13.09.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: S
Region: mazowiecki
rkarcz napisał(a):
dla kobiet najlepsze to kamera cofania i RCTA - sygnalizacja ruchu poprzecznego przy cofaniu.

Święta racja

PostNapisane: N, 29 lis 2015, 16:07 
Adept
Od: 19.10.2015
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Chopper napisał(a):

A, i zapomniałem powiedzieć - jazda bez trybu sport jest ... no właśnie.

Tryb ten występuje tylko w benzynie?

PostNapisane: N, 29 lis 2015, 16:35 
Chopper z tego co kojarzę jesteś z Wwy. Za tydzień mamy lokalnego spota:

viewtopic.php?p=177010#p177010

Pożycz Magdalenę od żony i podjedź. Zawsze coś wyjaśnimy. :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 29 lis 2015, 18:29 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Region: pomorski
Chopper napisał(a):
rkarcz napisał(a):
dla kobiet najlepsze to kamera cofania i RCTA - sygnalizacja ruchu poprzecznego przy cofaniu.

Święta racja

Dokładnie tak. Moja małżonka po kilku jazdach powiedziała, że jak starym autem nie lubiła parkować tyłem, tak tym uwielbia i to jest teraz sposób nr1 parkowania auta.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 29 lis 2015, 18:34 
JaFGdy wyobraź sobie że zamawiając dla żony 3kę zapytałem czy wersja SkyPassion to ma. Odpowiedź: nie ma. 2ka, CX3ka ma a 3ka nie ma. Na szczęście mam nieoficjalne info że kamera cofania i właśnie RCTA będzie w 3ce SkyPassion w standardzie do produkcji rocznika 2016.. Ufff...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 29 lis 2015, 19:41 
Adept
Możecie coś napisać o tym trybie sport??
Występuje tylko w Pb??
Jest jakiś przycisk czy jak??

PostNapisane: N, 29 lis 2015, 19:50 
Na pewno jest w Pb. Daje tyle że pierwsze wrażenie jest jakby silnik żwawiej reaguje na gaz. Ale to tylko złudzenie. Jan się jeździ dynamicznie to silnik reaguje tak samo. Jest przełącznik przy dźwigni skrzyni biegów. Trzyma też wyższe zakresy obrotów dla poszczególnych biegów.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 29 lis 2015, 22:47 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Chopper - niech włascicielka gjki na spot przyjedzie ;)

PostNapisane: Pn, 30 lis 2015, 17:01 
Wtajemniczony
slawek napisał(a):
Chopper - niech włascicielka gjki na spot przyjedzie

Mowy nie ma! :twisted:

Mam teraz trudny okres w pracy (niestety, pracuję 7 dni w tygodniu), ale może się jakoś urwę. Dzięki za zaproszenie.

Co do trybu sport, to w przypadku automatu, przełącznik ten zdaje egzamin, ponieważ żeby utrzymać taką dynamikę auta, trzeba by mieszać biegami w trybie manualnym. Automat w trybie normalnym po prostu przełącza je zbyt szybko. W trybie sport utrzymuje silnik na wyższych obrotach i auto jest zdecydowanie bardziej dynamiczne.

W BMW mam taki sam przełącznik i tylko w tym trybie jeżdżę (to raptem 0,5l/100km więcej). Mało tego, jest też przełącznik Sport + który odłącza systemy bezpieczeństwa trakcji, dlatego gdy chcę się pobawić, to tylko w ten sposób.

Ps.

Lampka w osłonce p.słonecznej, to jakieś nieporozumienie! Tak oślepia, że nic się nie da zobaczyć w lusterku.

Skasowałem śr. spalanie i przejechałem z Kabat do Centrum. Komputer pokazał 14,5l/100km. :mur: Fakt, że 50% w trybie sport. Ale to i tak 2x więcej niż moje 320D również w trybie Sport :powalający:

Mam nadzieję, że to tylko na początku a później się unormuje.

PostNapisane: Pn, 30 lis 2015, 17:11 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyMotion
Po mieście nie uzyszkasz wiele lepiej, w dodatku w zakorkowanej stolicy. Ja kilkaset km temu wyzerowałem i mam 12l (_tylko_ miasto, prawie nie zakorkowane , tylko krótkie 2-3-5km odcinki, no czasem ze 20km) - bez trybu sport i w 2.0. Więc tak będzie, nie licz na cuda, nie auto tylko Wy się przystosujecie najwyżej :)
GJ mało spala, ale : w trybie zwykłym gdy kręci się do 1,5-2tysobr i jedzie stabilinie bez przyspieszeń i hamowań w okolicach 90-100km/h. Wtedy tak.
Co do kierownicy itd. - mam takie same wrażenia, ale co się martwisz, żona będzie jeździć, moja się cieszy z mocniejszego cywilnego wspomagania i łatwości parkowania :)

moderator
PostNapisane: Pn, 30 lis 2015, 17:20 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
Chopper, no to w trybie zero jedynkowym (dynamiczny gaz, hamulec, gaz) to niestety benzyna bedzie palic min. 1,5x wiecej niz odpowiadajacy jej diesel...

PostNapisane: Pn, 30 lis 2015, 20:26 
Adept
rkarcz napisał(a):
Na pewno jest w Pb

W dieslu widać nie ma-a szkoda :>

PostNapisane: Pn, 30 lis 2015, 20:56 
Wtajemniczony
Obrazek

Przełącznik SPORT to ten srebrny dyngs, tuż przed hamulcem "ręcznym" w sensie automatycznym.

PostNapisane: Pt, 4 gru 2015, 13:11 
Wtajemniczony
Od: 18.09.2015
Mam za sobą 150km więc coś tam skrobnę.

Mam Gjtke obniżoną, czuć to, przynajmniej w porównaniu do starej vectry b, samochód jest sztywniejszy i bardziej "skacze" na dziurach czy progach zwalniających, obawiałem się jednak że będzie to bardziej uciążliwe ale jest imo bardzo spoko, warte choćby dla samego wyglądu auta.

Tryb normalny jazdy jest trochę mułowaty ale dostojny w sam raz na przewożenie papieża czy babci. Natomiast tryb sport daje takich emocji jakbyśmy zmienili całkowicie auto, reakcja na wciśnięcie gazu jest znacznie szybsza i czulsza bez dwóch zdań (i nie jest to efekt placebo), dźwięk silnika powyżej 4k obrotów też fajny nawet na oemowskim wydechu i dolocie.

Progi i oświetlenie powitalne imo must have z opcji dodatkowych (kolor czerwony świetnie współgra z białym na desce rozdzielczej).

Rozczarowała mnie mata ochronna bagażnika bo jest taka jakaś jakby plastikowa i ogólnie bleee nie brałbym tego za kase (mi dali za darmo).

Na razie tyle ode mnie po 3 dniach posiadania nowego autka.

pzdr

PostNapisane: So, 5 gru 2015, 17:02 
Świeżak
Od: 23.04.2015
Region: zagranica
Wczoraj na naszej kochanej a4 między Krakowem i Katowicami jadąc 180 lewym pasem jakiś idiota z pasa wlaczajacego się do autostrady przejechał przez prawy pas i wjechał prosto przedemnie. Powiem tak. Hamulec w podłodze a przed oczami szybko zbliżające się auto które mi wyjechało. Na szczęście gościu chyba dał gazu ile tylko mógł i metr góra dwa metry przed nim wyhamowalem. Na pokładzie oprócz mnie były jeszcze 3 inne osoby. Tak więc jestem bardzo zadowolony ze kupiłem nowe auto które potrafi dobrze hamować wbrew temu co piszą w gazetach. Podczas hamowania nie było momentu żeby auto wpadło w niekontrolowany uslizg. A na koniec tego wszystkiego gościu zaczął mi uciekać i nie potrafił nawet ręki podnieść na przeprosiny jak go dogonilem. Nawet głowy nie odwrócil

PS.
W środku nic nie mryga tzn. migacza. Wsumie nie słyszałem też żeby przekaźniki strzelaly ale to może emocje niedopuszczaly do mnie innych bodźców.

PostNapisane: So, 5 gru 2015, 18:26 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Najwyraźniej auto Cię przerasta skoro tylko i wyłącznie fabryce zawdzięczasz unikniecia tragedii.

PostNapisane: So, 5 gru 2015, 18:52 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Region: wielkopolski
Kierowca i autko to jedno :)
w przeciwieństwie do trójcy :idea:
a ateistą nie jestem patrząc na świat jak jest skonstruowany,
chciaż zastanawiam się jak jak to możliwe żeby aż tak porąbani ludzie chodzili po ziemi jak co poniektórzy,wystarczy spojrzeć na oczy :wink: <hahaha>
Wiec zasłga i auta i kierowcy i jeszcze kogoś kto czuwa.
To jeszcze nie ten czas,nie teraz :) ale nie ma co kusić losu :D

PostNapisane: So, 5 gru 2015, 20:09 
Nie rozumiem Waszych wypowiedzi :idea:

Kolega dawcom2 pisze, że dzięki dobrym hamulcom i swojemu refleksowi uniknął zderzenia a Wy wyjeżdżacie mu z tekstami o stworzeniu świata...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 5 gru 2015, 20:26 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
No właśnie, opanował Mazdę więc go nie przerasta (przy danej V i danych warunkach/sytuacji/oponach). Roli Stwórcy tu żadnej, a w tym o czym Koliber piszesz widać między innymi ile jeszcze ewolucja ma do roboty z organizmami ludźmi zwanymi. Stabilność przy hamowaniu ważna sprawa.
Natomiast poznwać jak się wóz zachowuje w syt nietypowych to warto w warunkach bezpiecznych - są fajne kursy SJS.pl w Kielcach, a ostatnio widzę że drugi tor - Jastrząb robi coś podobnego (mają wielgachną płyte poślizgową) : http://www.torjastrzab.pl/akademia-jazd ... irc,ww,256
Naprawdę warto , choćby raz, wiem że się powtarzam z tymi kursami, nie mam tam udziałów :) Ale najczęstsza reakcja gdy z kimś rozmawiam i wspomnę o w/w to 'ale ja umiem jeździć' :) śmiech ogarnia (najczęściej "jednoręki" kierowca, i wszystko jasne), bo tak może powiedzieć tylko ktoś kto właśnie _nie umie_ i jest mocno ograniczony choćby wyobraźnią.

PostNapisane: So, 5 gru 2015, 21:00 
Fanatyk
Więc mówię zasługa i kierowcy i auta <pucu>
a duchowe sprawy pozostawiam sumieniu każdego kierowcy,jak tam uważa :)

PostNapisane: So, 5 gru 2015, 21:19 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Matarez napisał(a):
Nie rozumiem Waszych wypowiedzi :idea:

Kolega dawcom2 pisze, że dzięki dobrym hamulcom i swojemu refleksowi uniknął zderzenia a Wy wyjeżdżacie mu z tekstami o stworzeniu świata...

Delikatnie sugeruję, że wszystkich użytkowników dróg publicznych obowiązują nie tylko odpowiednie przepisy kodeksu drogowego ale i dostosowanie stylu jazdy do możliwości swojego pojazu. Jeżeli te możliwości oceniane są na zasadzie "omc" to ...coś jednak nie halo. Nie ma się czym chwalić. Tyle w temacie.

Ostatnio edytowano So, 5 gru 2015, 22:29 przez Smook, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So, 5 gru 2015, 21:45 
Wtajemniczony
Smook napisał(a):
wszystkich użytkowników dróg publicznych obowiązują nie tylko odpowiednie przepisy kodeksu drogowego ale i dostosowanie stylu jazdy do możliwości swojego pojazu

Uwierz wieloletniemu motocykliście - liczenie na to, co napisałeś powyżej, to samobójstwo. My mamy prostą zasadę - jedź tak, jakby wszyscy dookoła chcieli cię zabić.

Jest coś takiego, jak umiejętność przewidywania sytuacji. Czasami czerwoną lampkę zapala obca rejestracja, czasami jakikolwiek dziwny manewr. Jeżeli chcecie cieszyć się jak najdłużej swoimi Mazdami, wyłączcie w sobie przekonanie o tym, że "macie pierwszeństwo".

PostNapisane: So, 5 gru 2015, 22:05 
Adept
Od: 10.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: małopolski
dawcom2 ,czym ty sie podniecasz ,że leciałeś 180 na autostradzie gdzie zapewne było ograniczenie do 120 ,nawet na Niemieckich (każdych )rozjazdach tak jest .Trochę wyobrażni człowieku, i przewidywania żę na takim rozjeżdzie może się znależć ktoś z twoim poziomem przewidywania. Ciekawe ile pomykasz po mieśćie.

PostNapisane: So, 5 gru 2015, 22:13 
Ja pierd...lę ale wy się nudzicie. Facet napisał, że wszyscy narzekają na wydajność hamowania a on z takiego przypadku jaki opisał wyszedł bez szwanku. I się uruchomiła lawina opinii znafców techniki i bezpieczeństwa kierowania złakniona pouczania innych..

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 5 gru 2015, 22:21 
Koniec OT :> Każdy kolejny post nie na temat będzie usuwany....

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 5 gru 2015, 22:38 
Fanatyk
Matarez ale zależy nam chyba abyśmy naszymi Madziami
jeździli bezpiecznie i chyba promujemy bezpieczną jazdę,nie traktując innych kierowców za potencjalnych morderców,
nie żeby nam się czerwone światełka zapalały lub nie daj Boże jasne światełko w tunelu :)

PostNapisane: So, 5 gru 2015, 22:52 
To proszę prowadzić dyskusję na temat i powstrzymać się od osobistych "wycieczek"....

Więcej ostrzeżeń nie będzie....

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 6 gru 2015, 15:16 
Wtajemniczony
Pojeździłem trochę po mieście. I tak.

- audio z płyty CD gra bardzo dobrze. Radio brzmi kiepsko.
- W trybie normalnym auto zachowuje się jakby miało 120-130KM, dopiero w trybie sport daje akceptowalne przyspieszenie.
- M6, zwłaszcza w porównaniu z BMW, zachowuje się jak yacht - kierowanie jest nieprecyzyjne, zawieszenie bardzo komfortowe, ale przez to również nieprecyzyjne. Mimo wszystko polubiłbym ją i zaakceptował takie wyluzowane zachowanie. Jeżdżąca kanapa. :twisted:

Co do lampek wewnętrznych, przeprowadziłem test. Zgasiłem silnik, lampki wnętrza świecą. Mimo to zapalam lampkę nad swoją głową, rozświetla mocniej. Wychodzę, zamykam drzwi z pilota ... lampki WSZYSTKIE gasną. Otwieram drzwi, zapalają się, z tym że ta moja, nadal świeci jaśniej.

A zatem gasną po wyłączeniu, więc sądzę, że nie da się rozładować akumulatora pozostawioną lampką.

PostNapisane: N, 6 gru 2015, 15:58 
Chopper jeździłeś po mieście a na spota wpadłeś?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 6 gru 2015, 16:09 
Wtajemniczony
Od: 18.09.2015
Chopper napisał(a):
M6, zwłaszcza w porównaniu z BMW, zachowuje się jak yacht - kierowanie jest nieprecyzyjne, zawieszenie bardzo komfortowe, ale przez to również nieprecyzyjne. Mimo wszystko polubiłbym ją i zaakceptował takie wyluzowane zachowanie. Jeżdżąca kanapa.

Z kolei u mnie na obniżonej yachtem bym tego nie nazwał, jest sztywniej, agresywniej i imo precyzyjnej, takie moje odczucie w porównaniu do... niczego <hahaha> bo do starej vectry b nie będę porównywał.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 141  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1