Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 23:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 19 paź 2016, 07:37 
Świeżak
Od: 25.07.2016
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
hmm.. 12% to bardzo ładnie. wtedy z wersji która mnie by interesowała (sedan, 1.8 manual L&K) musiałbym dać 114k. To 10 mniej niż M6 i taka kwota dawałaby mi już sporo do myślenia bo oba samochody mi się mega podobają, a w kabinie Superba mam nieco wiekszy komfort siedzenia jako że jestem wysoką osobą..
Ja czekam cały czas na odpisanie na maile ale coś czuję że będą mieli mnie w d**** ;)

PostNapisane: Śr, 19 paź 2016, 07:53 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Skrzynia: MT
Region: dolnośląski
W fordzie na wstępie oferowali 9% mi, a moim skromnym zdaniem Ford ładniejszy. Tak nie ma super "feater'a" Traffic JAM Assist, ale jak ktoś kupuje samochód do korków to jego sprawa ;) I w Mondeo już się pojawił Sync 3, więc w końcu można porównywać to do MZD.

PostNapisane: Śr, 19 paź 2016, 09:20 
Świeżak
Od: 25.07.2016
Ok. Jeden salon odpisał. 3% rabatu.
W takim przypadku wychodzi 130k i M6 w moich oczach jest korzystniejsza.

PostNapisane: Śr, 19 paź 2016, 12:35 
Amator
Od: 11.06.2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: podlaski
Panowie szybkie pytanie i proszę o szybką odpowiedź,

odbieram na dniach mazdę 6 , dobieram akcesoria takie jak tłumik, spoilery , sprężyny, podświetlenie pod nogi . Jak zostaliście z tego rozliczeni??? Przy zamówieniu otrzymałem informacje że dostanę na pewno 10% rabatu na akcesoria, a w cenie akcesoriów jest wliczony montaż.

a to otrzymałem wczoraj od Mazdy:

Przykład sprężyny, katalogowo cena 1400zl

wycena serwisu Mazda 706zl netto - 70,60zł (10%) rabatu, = 635,4 netto + 425 netto = 1304,24zł brutto - nie jestem w stanie zaakceptować takiego przeliczania rabatu, czy Was również w taki sposób podliczano??? I tak jest z każdym elementem!

tak wygląda całość:
1. Montaż spojlerów bocznych - 250 netto
2. Montaż spojlera tylnego - 200 netto
3. Wymiana zawieszenia ( Eibach Zestaw obniżający zawieszenie ) 706 netto minus 10 % rabatu, montaż 425 netto .
4. Montaż sportowego tłumika - 1770 netto minus 10% rabatu , montaż 220 netto
5. Montaż podświetlenia powitalnego - 200 netto (absurdalna kwota za coś takiego!!!)

Jeśli to tak wygląda to ja wezmę akcesoria i zajadę do zaprzyjaznionego warsztatu.

PostNapisane: Śr, 19 paź 2016, 12:39 
Nałogowiec
Ja miałem 3% na akcesoria w wartości auta po cenach katalogowych.
W tym, że nie płaciłem ani złotówki za montaż. Generalnie wszystko zamontowali za darmo przed odbiorem. Po odbiorze to już inna sprawa.
Innymi słowy za samochód zapłaciłem cene katalogową łącznie z lakierem.
A hak, dywaniki, folie ochronną i śruby zabezpieczające dostałem w "gratisie".
No i ja zamawiałem odrazu z tymi akcesoriami...

moderator
PostNapisane: Śr, 19 paź 2016, 12:42 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Region: małopolski
szerak, dodaj jeszcze co to za ASO Cię robi tak w konia...

Już by sobie darowali te 150 PLN (10% z montażu)

Dlatego ja negocjowałem przy zakupie gratisy i wpisałem je w zamówienie, czyli miałem za daną kwotę odebrać auto z określonym wyposażeniem, a sam montaż mnie osobiście nie interesował...

U mnie też to było ok 3% wartości auta w akcesoriach po ich cenie katalogowej + lakier gratis...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: Śr, 19 paź 2016, 12:57 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Region: wielkopolski
Ja za auto mam zapłacić cenę katalogową+lakier+dywaniki gumowe (takie chciałem) + tapicerka pure white ale za to dostałem ponad 4000 rabat na ogrzewanie postojowe, więc wyszło tak jakbym dostał 3% rabatu na auto. Tak jak poprzednicy negocjowałem wartość auta z dodatkami i teraz mam problem bo chcę router domówić i nie mam już pozycji do negocjacji takiej jaką miałem przed zamówieniem.

PostNapisane: Śr, 19 paź 2016, 14:38 
Amator
Od: 11.06.2016
Region: podlaski
Zagrywka salonu w Białymstoku, ale udało mi się już wyjść ręką obronną z tej sytuacji, właśnie miałem telefon z Mazdy , rabat będzie udzielany od całych kwot ,

To był mój błąd , że nie wpisałem akcesoriów w umowie, ale znowu jak wiemy podobno niby coś się pozmieniało teoretycznie w aucie i takie akcesoria jak - tłumik serbinga , sprężyny eibacha - nie są dostępne w oficjalnym nowym katalogu. Wg mnie i tak pójdą te same produkty na montaż.

-- Dodano: Śr, 19 paź 2016, 13:48 --

jordanj a w jakiej cenie jest takowy router w aucie??? do czego on będzie Ci sluzyl jesli mogę spytac?

PostNapisane: Śr, 19 paź 2016, 15:18 
Adept
Od: 10.05.2016
Silnik: -
Wersja: -
jordanj napisał(a):
Ja za auto mam zapłacić cenę katalogową+lakier+dywaniki gumowe (takie chciałem) + tapicerka pure white ale za to dostałem ponad 4000 rabat na ogrzewanie postojowe, więc wyszło tak jakbym dostał 3% rabatu na auto. Tak jak poprzednicy negocjowałem wartość auta z dodatkami i teraz mam problem bo chcę router domówić i nie mam już pozycji do negocjacji takiej jaką miałem przed zamówieniem.

Router ? Mozes troche rozwinac temat ?

PostNapisane: Śr, 19 paź 2016, 16:08 
Nałogowiec
szerak napisał(a):
jordanj a w jakiej cenie jest takowy router w aucie??? do czego on będzie Ci sluzyl jesli mogę spytac?

Katalogowo chcą 2090 PLN (MY2016, w MY2017 katalog nie wymienia na liście akcesoriów) - sporo. Służy on do połączenia np. Mazda Infotainment System z Internetem. Można to zrobić przez hotspot w telefonie ale jak testowałem z iPhone 6s w salonie to nie działało tj. nie wykrywał w ogóle mojego telefonu w zasięgu. Przy okazji taki hotspot mogę wykorzystać do takich rzeczy jak MacBook czy tablet z rozrywką dla dziecka.

Można samemu kupić routerek i podłaczyć gdzieś w aucie tylko uboga instalacja elektryczne (2 gniazda zapalniczki i 2 USB) nie daje dużo opcji, więc jeśli mogą to zgrabnie zabudować to ja jestem za. Obecnie czekam na info od sprzedawcy jaki to jest router.

Idealnie by było gdyby dało się z niego wyprowadzić sygnał telefoniczny do ThermoCall TC4 Advanced ale z tego co widzę w instrukcjach te urządzenia są tak zamknięte, że każde z nich będzie wymagało oddzielnej karty SIM i nie będą ze sobą zintegrowane.

BTW Ogrzewanie postojowe też zniknęło z katalogu MY2017, aczkolwiek ja mam wpisane w umowie, więc zakładam, że to zainstalują.

PostNapisane: Śr, 19 paź 2016, 20:08 
Nałogowiec
Większość zamiast tego routera kupuję USB-Wifi dongla, więcej w tematach o MZD. Wychodzi jakieś 1900 zł taniej :P chyba, że w LTE wtedy jakies 1750 zł taniej :)
Ja mam LTE dongla. + ładowarka czterogniazdowa....

PostNapisane: So, 5 lis 2016, 23:28 
Nowicjusz
Od: 22.08.2016
Finalnie zamówiłem i zakupiłem Skodę Superb
Odbiór ok maj 2017, rocznik 2017 z nowymi drobnymi zmianami;
np bez-ramkowe lusterko wsteczne.
http://cc-cloud.skoda-auto.com/CarCard/90578120
Finalna Cena 130K PLN czyli 15k rabatu;
kupiłem manual głównie z powodu żony...

Skoda po prostu oferuje więcej w tej samej cenie,
o około 40gadżetów/funkcji więcej niż mazda
Gdyby mazda była w cenie 110k PLN to bym kupił Mazdę

Jestem też zły na podeście mazdy bo po mocnych prośbach o 3% rabat(wiedziałem, że więcej nie dostanę)
powiedzieli ze ok ale jak znajdę 2 kupującego...

PostNapisane: N, 6 lis 2016, 00:19 
<spoko> gratuluję dobrego wyboru <spoko>

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: N, 6 lis 2016, 06:13 
adriel chyba ze względu na żonę kupuje się AT. Ja nie słuchałem fobii mojej 2 połówki i jej 1szy samochód był automatem. Teraz nie wyobraża sobie niczego innego. Bo i po co się męczyć? A jeśli kupiłeś diesla to do miasta manual to masakra przez krótkie przełożenia 1 i 2 biegu.

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: N, 6 lis 2016, 07:01 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Region: zagranica
adriel napisał(a):
Finalnie zamówiłem i zakupiłem Skodę Superb
Odbiór ok maj 2017, rocznik 2017 z nowymi drobnymi zmianami;
n...

ZCo do jazdy będziesz zadowolony, ale fakt, dla żony nie AT?

PostNapisane: N, 6 lis 2016, 07:42 
Bywalec
Od: 31.05.2015
Region: pomorski
Yeap diesel i manual to masakra w mieście szczególnie jak w GH jedzie się koło 60km/h 3-bieg za niski a 4 za wysoki

Jak kupujesz auto którego masz odbiór dopiero w maju to gratuluje cierpliwości

PostNapisane: N, 6 lis 2016, 08:03 
Bywalec
Od: 09.02.2016
adriel napisał(a):
Skoda po prostu oferuje więcej w tej samej cenie, o około 40gadżetów/funkcji więcej niż mazda

Rzeczywiście, sporo elementów wyposażenia Skody L&K nie ma w M6 SkyPassion, np:
- elektrycznie ogrzewana przednia szyba (fajny patent był kiedyś w M3, ale już nie ma),
- latarka w bagażniku,
- trójstrefowa klimatyzacja (w GJ tylko 2-strefowa),
- elektrycznie sterowana pokrywa bagażnika,
- 2 parasole.

Za to w Twojej Skodzie nie ma, a w M6 SkyPassion jest (i na pewno by mi tego brakowało):
- A-SCBS — system wspomagający hamowanie,
- BSM — system monitorowania martwego pola,
- RCTA — system monitorujący ruch poprzeczny przy cofaniu,
- Przednie matrycowe reflektory diodowe (LED) z systemem oświetlenia adaptacyjnego (ALH),
- LAS — system wspomagający utrzymanie pojazdu w pasie ruchu,
- Elektryczna regulacja foteli kierowcy i pasażera z przodu z funkcją pamięci dla fotela kierowcy.

PostNapisane: N, 6 lis 2016, 08:53 
Bywalec
Od: 31.05.2015
Region: pomorski
Nie zapomnij o najważniejszym w Mazdzie 6

-Radość z jazdy
-Powalający wygląd auta które już ma 4 lata a wciąż powala i wzbudza zainteresowanie na ulicy

administrator
PostNapisane: N, 6 lis 2016, 09:09 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
W kwestii ceny, bo na tym się adriel głównie skupia.
Cube trafnie podsumował różnice, może parę bajerów jest więcej niż w M6, ale tych istotnych i wpływających na cenę brak, gdyby je dołożyć to Superb kosztowałby sporo, sporo więcej. :)

PostNapisane: N, 6 lis 2016, 10:54 
Nałogowiec
Samo dołożenie automatu podniosłoby cenę o jakieś 8000, a bez AT tempomat adaptatywny jest raczej tylko po to aby był.

Skonfigurowałem sobie kiedyś Škodę Superb L&K z takim wyposażeniem jak Mazda 6 SkyPassion, wyszło mi jakieś 165 tys., a nie miałem aystenta pasa ruchu, martwego pola, ruchu poprzecznego itd. Nawet nie widziałem takich opcji w konfiguratorze.

Parasolkę mogę kupić za 109 PLN i włożyć do schowka w przednich drzwiach (od lat tak robię), latarkę LED za jakieś 140 PLN do jednej z kieszonek bagażnika (szczególnie przydatne w sedanach, gdzie jest zazwyczaj słabo oświetlony bagażnik), a radaru martwej strefy nie zamontuję czy asystenta pasa ruchu nie zamontuję.

Ogólnie Škoda to nie jest złe auto ale zraziłem się do Superba po tym jak znajomy miał mały pożar Eberspächera czy jak się to zwie.

No i dwie rzeczy. Nie mam tyle cierpliwości aby czekać na auto ponad 6 miesięcy. 2 na Mazdę to długo. ... i podejściem salonach Škody do klienta chcącego jeden egzemplarz takie, ze nawet mi się jazdy próbnej odechciało choć to pewnie zależy od salonu i sprzedawcy.

PostNapisane: N, 6 lis 2016, 11:43 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
A wg mnie adriel to po prostu pracownik Skody, który miał za zadanie narobić zamieszania na forum. Tyle.

administrator
PostNapisane: N, 6 lis 2016, 12:19 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
A najlepszy w tym wszystkim jest agrument rabatu 3% vs. 15%. Można cenę sztucznie windować tak, żeby potem rabat dać i 100%. Ale co to daje jak każdy taki rabat dostanie?

Trzeba porównać co się dostaje w cenie a nie poziom rabatu...

PostNapisane: N, 6 lis 2016, 12:25 
I to co można kupić i trzeba kupić. Żeby kupić w Maździe aktywny tempomat trzeba jednocześnie kupić kupę zbędnego g..na. I to zbędne g..no wycenione gdzieś indziej - Skoda, Ford, Opel - daje cenę +20,30kPLN. Co też mylnie pokazuje mega przewagę Mazdy, której de facto nie ma. A np. głupie Webasto koszt w Maździe jest Skoda x2. Marne 5k.

Zobacz moją 6tkę  

moderator
PostNapisane: N, 6 lis 2016, 14:20 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Robert a co rozumiesz za zbędne g...o...
Bo jak rozumiem różnice japońce vs europejczyki:
gdzie w tych pierwszych masz więcej za mniej, ale masz też rzeczy za które byś sam nie dopłacał...
Za to w tym drugim, często ważna dla człowieka drobnostka to parę tysięcy...
I uważam, że każde z tych podejść ma swoje plusy i minusy... Plus ma japoniec z rynku wtórnego, że jak znasz markę i model to doskonale wiesz co ma dany rocznik w danej wersji wyposażenia i tym samym łatwo złapiesz handlarza na np. wymianie zniszczonych foteli, kierownicy z tego samego modelu ale z innej wersji lub innego rocznika... No ale dla kupującego auto nowe boli gdy nie możesz wziąć M6 np. 2,5 z manualem w niższej wersji i dobrać tylko to co Ci potrzeba... Może zmiany w akcyzie coś w tym obszarze zmienią...

Ale z drugiej strony jak zacząłem analizować właśnie M6 SKyPassion vs Superb to tym g...nem którego bym sam nie wziął były w większości systemy bezpieczeństwa za które w Skodzie trzeba by dopłacić...
Przyznaje bez bicia, że bym na tym oszczędzał, np. po to by jednak wziąć 2.0 TSI z DSG miast 1.8 TSI z DSG z suchym sprzęgłem (przenoszącą mniejszy moment) i tym samym ze ściętym maks. momentem...

PostNapisane: N, 6 lis 2016, 14:29 
Nałogowiec
Mi się podoba w markach azjatyckich (Mazda, Kia, Honda) i niektórych Europejskich (Renault w znacznej mierze, przynajmniej kiedyś) prostota cennika. Mam samochód, występuje w kilku wersjach wyposażenia, do każdej wersji maks. kilka opcji i tyle. 5 minut i wiem co za ile mam.

Próbując połapać się w samochodach grupy Volkswagen nie wiem do teraz co za ile mogę mieć, a wizyta w salonie raczej zaciemnia obraz, a nie go rozjaśnia. Biorę auto np. Passat Highline czy Superb L&K i zaczynam konfigurować. Silnik, skrzynia biegów OK, jak wszędzie i zaczyna się jazda z wyposażeniem. Masa opcji, z których wzięcie jednej wyklucza inną, do tego pakiety, które obniżają cenę ale nie zawsze wiadomo jak z nich skorzystać. Bierzesz byle passata, wychodzi jakaś kwota bliższa 200 tys. do tego jakiś magiczny rabat i robi się 110 tys. ale się okazuje, że jednak nie masz tego co chciałeś.

5 różnych zestawów nawigacji, jeden wyklucza jakiś tam gadżet, inny wklucza jakąś tam promocję. Ja nie wiem czy oni to robią specjalnie aby klient nie wiedział, o co chodzi.

Piszę to z perspektywy osoby, która samochodami interesuje się miesiąc przed zakupem i później zagląda raz po raz z nudów oczekując na nowe auto, a od zmiany do zmiany nie podążam za nowościami i cennikami.

PostNapisane: N, 6 lis 2016, 14:43 
Nałogowiec
Cube napisał(a):
- Przednie matrycowe reflektory diodowe (LED) z systemem oświetlenia adaptacyjnego (ALH),

Tak właśnie za to jedno sam w sobie byłbym w stanie dodać 10k do ceny zakupu. Stąd SkyPassion u mnie :).
Bo częściej jeżdżę w nocy... I mimo swoiej wady: Często oślepia kierowców. To jest jedna z najlepszych rzeczy w M6... Systemy bezpieczeństwa to dla mnie był ciekawy dodatek.... Skóra miły bajer.

PostNapisane: N, 6 lis 2016, 17:19 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
adriel napisał(a):
...
Kupiłem manual głównie z powodu żony...

...o około 40gadżetów/funkcji więcej niż mazda...

No toś dowalił :) manual dla żony, ale jak kocha to wybaczy... jakoś :)

Z całym szacunkiem, ale są rzeczy grube i bez znaczenia. Automat to sprawa gruba (jak np. 50-100 koni różnicy itp.). 40 gadżetów typu parasole (swoją drogą - liczymy je jako DWIE opcje , czy jako jedną ? ) to sprawy bez znaczenia. Niektóre przyjemne pewnie i przydatne (szyba), ale ile z nich jest kalibru automatu ?

No i widać jak się sprawdza wpisywanie na listę opcji głupot - byle był ptaszek przy polu 'jest'. Czy windowanie ceny w katalogu, żeby z klienta zrobić naiwniaka, który uważa się za super myśliwego bo "taaaaki" rabat upolował :)

Śmieszny i jednocześnie jak banalnie prymitywny jest ten handel ;)

PostNapisane: N, 6 lis 2016, 18:17 
Nałogowiec
Tz o ile się zgodzę z opinią Cuba i Andrzejasr to o tyle jednak Zachar ma dość racji
.

I patrząc na ostatnii wylew mało przychylnych opinii o M6. Wolę, żeby adriel kupił Skodę, bo jeśli ceni gadżety nad to co oferuję M6. To jego wybór i niech będzie szczęśliwy :)
Podkreślam ja osobiście jestem zadowolony.

PostNapisane: N, 6 lis 2016, 18:35 
Nowicjusz
Od: 22.08.2016
Cube napisał(a):
adriel napisał(a):

Za to w Twojej Skodzie nie ma, a w M6 SkyPassion jest (i na pewno by mi tego brakowało):
- A-SCBS — system wspomagający hamowanie,
- BSM — system monitorowania martwego pola,
- RCTA — system monitorujący ruch poprzeczny przy cofaniu,
- LAS — system wspomagający utrzymanie pojazdu w pasie ruchu,
- Elektryczna regulacja foteli kierowcy i pasażera z przodu z funkcją pamięci dla fotela kierowcy.

Co ty gadasz, że w skodzie nie ma, odpowiadam jest, jest, jest, jest, jest:

http://ws.skoda-auto.com/OwnersManualSe ... Manual.pdf

Front Assist - Strona 159,
Asystent wyjazdu z miejsca parkowania i asystent kontroli „martwego punktu“ - Strona 140
Asystent reflektorów (Light Assist / Dynamic Light Assist) - Strona 70
Asystent kontroli pasa ruchu (Lane Assist) - Strona 165
Funkcja pamięci położenia fotela regulowanego elektrycznie
(mam 6 różnych elektrycznych regulacji, pasażer również, w Maździe jest mniej funkcji ustawienia a pasażer nie ma regulacji odcinka lędźwiowego, pamięć w Skodzie jest i to na 3 użytkowników w dodatku z personalizacją z kluczykiem)
- Strona 80, Personalizacja - Strona 48

Żona ma manual i na jazdach chciałem ją przekonać do automatu, jeździła lecz powiedziała nie.., wiec ok nie chce to nie. dla mnie lepiej - 9k w kieszeni.

PostNapisane: N, 6 lis 2016, 18:51 
Nałogowiec
adriel napisał(a):
Funkcja pamięci położenia fotela regulowanego elektrycznie
(mam 6 różnych elektrycznych regulacji, pasażer również, w Maździe jest mniej funkcji ustawienia a pasażer nie ma regulacji odcinka lędźwiowego, pamięć w Skodzie jest i to na 3 użytkowników w dodatku z personalizacją z kluczykiem)

W M6 możesz też połączyć z kluczykiem. Aczkolwiek jak używasz czasami używasz osobno kluczyków i czasem razem wsiadacie z kluczykiami obydwoje. To jest to kiepskie rozwiązanie. W tym, że tym samym 4 ustawienia możesz zapamiętać...
W M6 masz w 8... kierowcy (łącznie z lędźwiowym).
Fakt pasażer nie ma lędźwiowego i nie ma wysokości przodu fotela tylko całość.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1