Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 09:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 900 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 30  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 23 kwi 2014, 19:57 
Wtajemniczony
Od: 08.02.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
Cześć!

Jakiś czas temu pytałem Was o salony, w których wynegocjować można największe rabaty na nową Mazdę 6, otrzymałem od Was szybkie i rzeczowe odpowiedzi ... teraz chciałbym się zrewanżować ... :)

W poszukiwaniu najlepszej oferty obdzwoniłem prawie wszystkie polskie salony sprzedaży, a wyniki (razem z danymi kontaktowymi) prezentuję Wam poniżej ...

Elementy dodatkowe: nawigacja (2 000 zł), lakier metaliczny (2 300 zł), autoalarm (1 600 zł), dywaniki gumowe (nie znam ceny).
Negocjacje miały miejsce przed 1 kwietnia 2014.

Rabaty:
Moje uwagi:
  • Czasem lepiej jechać nawet kilkaset kilometrów po odbiór samochodu (warto wcześniej zorientować się ile razy będzie to konieczne) niż kupować w pobliskim salonie za kwotę o kilka tysięcy złotych wyższą - wiadomo, że to rzecz osobistych preferencji, ja wolę jednak zaoszczędzić pieniądze negocjując cenę i wybierając najatrakcyjniejszą ofertę. Do podpisania umowy wystarczy e-mail, poczta, przelew zaliczki - nie musimy udawać się na miejsce aż do czasu na rejestrację i odbiór samochodu.
  • Różnice w ofertach przedstawionych przez najtańszy i najdroższy salon sprzedaży to ... bagatela ... 6 600-6 700 zł (blisko 6% wartości samochodu). Może to mniej niż rabaty oferowane przez Citroena czy Forda, "tabelka" pokazuje jednak, że warto negocjować.
    Wiem, że niektórzy po prostu się tego wstydzą, ale czasem wystarczą trzy odpowiednio skonstruowane zdania zamiast natychmiastowego zaakceptowania oferty salonu. Większość moich rozmów trwała 2-3 minuty ... czy nie warto "zarobić" prawie 7 tys. zł na poprowadzeniu jedynie trzyminutowej rozmowy? Można na to spojrzeć w ten sposób ;)
  • Spodziewałem się (zgodnie z podanymi przez Was informacjami) najlepszej ceny w Warszawie i Opolu, okazało się jednak, że zaskoczył mnie salon w Radomiu. Bardzo pozytywnie oceniam komunikację z salonem (profesjonalna, rzeczowa), był to też salon, który zaoferował najniższą cenę zakupu (będącą potem układem odniesienia w negocjacjach). Oferta Radomia była bardzo dobra, Warszawa czy Katowice wyrównywały tylko cenę do jej poziomu, nikt jej nie przebił (zaproponowaną cenę przedstawiałem jako "najlepszą do tej pory ofertę" i sprzedawcy z innych salonów oceniając ją jako świetną mówili otwarcie, że nie są w stanie jej przebić).
    Podobały mi się też szybkie i rzeczowe rozmowy z innymi salonami (chociażby w Bielsku Białej czy Warszawie), ale Radom zebrał u mnie duży plus, polecam ten salon w pierwszej kolejności.
  • W przypadku salonu w Katowicach wstępna propozycja wyniosła 1,421%, przy drugim kontakcie była zdecydowanie lepsza (5,861%) ... jeśli zależy nam na kupnie auta w salonie blisko nas, warto obdzwonić wszystkie pozostałe salony (zaczynając od tych, które nas najmniej interesują) i zostawić sobie pobliski salon na koniec (negocjować znając już najniższą cenę zaoferowaną przez pozostałe salony sprzedaży).

Pozdrawiam!

administrator
PostNapisane: Śr, 23 kwi 2014, 20:09 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Jestem godny podziwu dla Ciebie AlbertoTombak. Nie dość, że się napracowałeś to się podzieliłeś z nami tymi informacjami (to prawdziwa skarbnica wiedzy dla potecjalnego nabywcy M6), dlaczego nie kupowałeś przede mną?! :wink:

Jeżeli chodzi o Marco Tuning to sprzedają nowe, ale widać, że jednak stosują zasadę, że robią to dla swoich klientów, żeby utrzymać ich we własnym serwisie. Oficjalnie sprzedaży nie mają, samochody kupują od innego dealera.

PostNapisane: Śr, 23 kwi 2014, 20:14 
Nowicjusz
Od: 19.03.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: zachodniopomorski
Super relacja. Ja jechalem do Zielonej Gory 220 km. Rabaty porownywalne z najlepszymi z Twojej listy ale rzeczowa rozmowa telefoniczna i niezapowiedziana wizyta zrobily swoje:-)

Wysłane z kradzionego iPhone przez Tapatalk

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

administrator
PostNapisane: Śr, 23 kwi 2014, 20:17 
Weteran
Ed80 - też się z nimi kontaktowałem, ale mieli najsłabszą ofertę ze wszystkich, do których ja uderzyłem.
PS. Myślałem, że Ty jesteś z ZG i po samochód jechałeś do Szczecina. :)

PostNapisane: Śr, 23 kwi 2014, 20:21 
Wtajemniczony
@tombien
Dzięki!
OK, przy zakupie kolejnej generacji umówimy się na zamianę kolejności ;)
Raz jeszcze podziękowania dla Ciebie - byłeś jedną z pierwszych osób, które po moim pytaniu doradzały wybór salonu i pisały o możliwych do osiągnięcia rabatach, widać zresztą, że jesteś jedną z najbardziej pomocnych na forum osób.

@Ed80
To pokazuje, że w wielu miejscach można wynegocjować dobry rabat, nie ma niezmiennych reguł (w końcu Zielona Góra dawała w moim przypadku raczej niewielką obniżkę ceny ... w praktyce tylko autoalarm gratis).
Podejrzewam, że to co napisaliśmy daje jedną prawdopodobnie "mocną" informację - maksymalny rabat powinien być zbliżony do pułapu 6% (chociaż zależne jest to pewnie od wybranej wersji wyposażenia, akcesoriów, itp. elementów).

PostNapisane: Śr, 23 kwi 2014, 20:26 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Region: opolski
W niektórych przypadkach to dość spore rabaty. Pytałeś czy nie sa one jakoś powiązane z finansowaniem? Ja podobne otrzymywałem od brokerów ale na końcu sie okazało że są tak atrakcyjne bo trzeba przez nich wziąć leasing bądź kredyt z niezłą prowizją i cały czar pryskał.

PostNapisane: Śr, 23 kwi 2014, 20:31 
Wtajemniczony
Z częścią salonów nie rozmawiałem w ogóle o formie finansowania (szczególnie w przypadku tych, które dawały niewielkie upusty), ale omówiłem to z "faworytami".
Pomiędzy leasingiem (branym w salonie), a gotówką niewielka bardzo różnica wystąpiła w Radomiu i w Katowicach, znacznie większa w Warszawie - w miarę możliwości taką informację starałem się podać Wam w przedstawionych wynikach.
Pozdrawiam,

Ostatnio edytowano Cz, 24 kwi 2014, 17:04 przez TOMASZ, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu.

PostNapisane: Śr, 23 kwi 2014, 20:43 
Nowicjusz
@tombien
Moze na mnie stracili a na Tobie chcieli zarobic:-) albo odwrotnie.

Tojest biznes a handel "drogim" towarem ma swoje prawa. Jedni dostana wiecej upustu a inni mniej. Nie wiem od czego to zalezy ale coraz czesciej zalezy to chyba od umiejetnosci negocjacji i trafienia w odpowiedni moment. Ja nie bede rozwijal watku bo nawet nie potrafie sie targowac. Turek na targu sprzeda mi jeansy "Armaniego" za cene Armaniego i ja to wciagne jak dziecko. Dlatego do negocjacji ceniwych wysylam Zone:-)

Jestem ze Szczecina ale pytalem o ceny w Poznaniu, Slupsku i Zielonej Gorze. Zielona Gora dala najlepsza oferte a po wizycie jeszcze lepsza. Bez zaliczki i swojego finansowania lub ubezpieczenia. W Szczecinie nie pytalem o oferte, bo po rejestracji na stronie www w celu odbycia jazdy probnej zostalem olany. W Zielonej z kolei dostalem kilka aut do przetestowania.

PostNapisane: Śr, 23 kwi 2014, 20:46 
Wtajemniczony
Od: 07.04.2014
Region: pomorski
AlbertoTombak

Ja również zbieralem podobne oferty droga mailowa, ale nie na taka skale:-) good job. Jestem z 3city i okolica max do warszawy mnie interesowała. Najlepsza oferte dostałem w lodzi 4.5%.

Czy do najlepszej oferty niemal 6% dostales oficjalna oferte w pdf?? Czy generalnie bylo to tylko w mailu? Ja rowniez powoływałem sie na najlepsza oferte w rozmowach z innymi salonami i jak slyszeli 4.5% to mowili ze wyrównaja to jesli im pokaze ze mam taka oferte oficjalnie nie tylko na telefon badz mailowo z konwersacji.

Gdy poprosilem sprzedawce w lodzi o taka oferte w pdf to mowili ze nie puszczaja tego tak w swiat bez wczesniejszego kontaktu. Sugerowali ze cena jest bardzo dobra i nie chca aby bylo to jawne ze taki rabat daja w porownaniu z innymi gdzie oferty mialem na poziomie 2%.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 23 kwi 2014, 20:55 
Stały bywalec
Cena to nie wszystko. Dla mnie ważne było też aby salon był blisko. Zawsze to w razie jakichś problemów przychylniej patrzą na klienta który kupił u nich i mamy już zbudowane dobre relacje. Druga sprawa to bardzo ważna jak dla mnie rola sprzedawcy. Akurat tam gdzie kupowałem współpraca układała się wyśmienicie i warto to docenić. Dostałem rabat 3% i kilka dodatków choć miałem lepszą ofertę z Warszawy to ze względu na sprzedawcę wybrałem lokalną ofertę. Chłopak się przy mnie napracował, warto to docenić i dać mu zarobić. Na prawdę dla tysiąca czy dwóch nie ma sensu gonić na drugi koniec Polski.

administrator
PostNapisane: Śr, 23 kwi 2014, 21:02 
Weteran
AlbertoTombak napisał(a):
Raz jeszcze podziękowania dla Ciebie
:oops:

Ed80 - może po prostu trafiłeś na dobry moment, długo nic nie sprzedali i nie mieli wyjścia. :wink:
Pamiętam, że przez długi czas stał u nich biały sedan 2,5, jak się okazało Voyager Club z Poznania wziął od nich ten egzemplarz dla swojego klienta. :)

tatahani napisał(a):
Cena to nie wszystko. Dla mnie ważne było też aby salon był blisko. Zawsze to w razie jakichś problemów przychylniej patrzą na klienta który kupił u nich i mamy już zbudowane dobre relacje.

Tu się zgadzam, bo sam to przerabiałem, gdy pojechałem na serwis do ASO, gdzie nie kupiłem a przed zakupem jeździłem 2 razy testowo, wstyd mi było niesamowicie i musiałem świecić oczami. :roll:

Ostatnio edytowano Śr, 23 kwi 2014, 21:11 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 23 kwi 2014, 21:10 
Nowicjusz
Mozliwe. Na jazde probna akurat 2,5 nie mieli. Ja chcialem koniecznie czarnego sedana i zamawialem pod koniec lutego. Moze plan miesieczny trzeba bylo wyrobic:-) ale przyznam, ze obsluga i podejscie do klienta na 5+.

PostNapisane: Śr, 23 kwi 2014, 21:19 
Wtajemniczony
Marass31, starałem się zbierać informacje drogą telefoniczną - dzwoniłem, pytałem o szczegóły.
O ofertę w formie pisemnej poprosiłem dopiero salon, w którym samochód zamawiałem.
Podejrzewam, że przez telefon łatwiej wynegocjować sensowną kwotę - mi chyba się udało :)

Tatahani, tak, to prawda i zgadzam się z Tobą - pozytywna relacja może mieć znaczenie.
W moim przypadku nie było wielkiego zaangażowania pracowników salonów, o detale pytałem przez telefon, były to naprawdę krótkie rozmowy - nie mam więc wyrzutów sumienia, że ktoś dla mnie się napracował, a ja wybrałem inną ofertę.

Wybrałem ostatecznie nie salon z najniższą ceną, a ten, którego oferta dawała dobrą relację kosztów do odległości od salonu.
W ostateczności okazała się najkorzystniejsza finansowo i bez patrzenia na koszty dojazdów ... gdyby pracownik salonu wysłał (jak obiecał) ofertę na mejla i nie musiałbym upominać się o nią po dniu czy dwóch, cena byłaby nieco wyższa (kolejna osoba zaproponowała niższą kwotę nie znając wcześniejszej zaoferowanej ... ot, bałagan komunikacyjny wewnątrz firmy).

PostNapisane: Śr, 23 kwi 2014, 22:09 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Region: mazowiecki
Odwaliłeś kawał dobrej roboty. Ale nie wnikając w szczegóły powiem Ci, że rabaty zależą od tego jak się negocjuje. Można uzyskać dwa razy większe niż podałeś w niektórych przypadkach. Tyle, że zapewne trzeba być osobiście i z zadatkiem...

PostNapisane: Cz, 24 kwi 2014, 01:40 
Amator
Od: 10.04.2014
AlbertoTombak,

BRAWO!!! Ja przyjąłem podobną taktykę co Ty. Przy czym z racji tego, że w moim mieście odbyłem dużo jazd próbnych, wróciłem do nich z najtańszą ofertą jaką dostałem (a był to Gołębiewski z Warszawy, polecam zresztą kontakt z Panem Pawłem Gołębiewskim). Mimo tego, że Wrocław nie wyrównał ich oferty, to zeszli dużo niżej, niż zaproponowali mi na wstępie. Plus dostałem parę akcesoriów w cenie, wiec już nie było sensu jechać do Warszawy po auto.

Myślę, że szczerość jest tutaj podstawą i nie sądzę, że ktoś będzie miał pretensje za to, że klient próbuje znaleźć lepszą ofertę.

PostNapisane: Cz, 24 kwi 2014, 04:40 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Z tymi pretensjami to jest tak, że bardzo łatwo jest zepsuć rynek zbyt niskimi cenami :(

PostNapisane: Cz, 24 kwi 2014, 13:47 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Rok produkcji: 2015
Region: śląski
Ja moją GJ nie zamawiałem w salonie mazdy, tam tylko miałem jazdę próbną, w zeszłym roku w marcu oferowali mi rabat 4tyś,
a 8 tyś rabatu od reki dostałem w http://www.superauto24.com/
więc już nigdzie nie pytałem tylko zamówiłem u nich oni szukają dla mnie modelu jaki ja zamówiłem , miałem szczęście , od podpisania umowy po tygodniu miałem moją GJ :)
Oni maja dodatkowe rabaty z salonami.
Wiec myślę ze to była dobra oferta???
W tym roku nie mają mazdy w ofercie :sad:
GJ odbierałem w salonie Mazdy :)

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: Cz, 24 kwi 2014, 14:49 
Wtajemniczony
Od: 07.04.2014
Hej, własnie do nich dzwoniłem i zaproponowali 8% z marszu ale przy założeniu ze forma kredytowania to klasyczny kredyt (ok 6-7%), nie ma opcji 50/50. I odbiór auta tylko na śląsku.

PostNapisane: Cz, 24 kwi 2014, 14:54 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Region: śląski
to chyba nie jest zła oferta!,dostałem jeszcze dywaniki gumowe :)

BMW 4 Grand Coupé. G26

administrator
PostNapisane: Cz, 24 kwi 2014, 18:01 
Weteran
Takiej oferty w salonie się nie dostanie, 8%? Zapomnij, nawet jak ktoś chce kupić 20 szt. to dają chyba 7% max.

PostNapisane: Cz, 24 kwi 2014, 18:20 
Amator
Od: 04.04.2014
8% to już coś. Ciekawe czy przy leasingu również jest szansa na taki rabat u brokera.
A tak z innej beczki spytam: czy tzw. podświetlenie powitalne to podświetlenie nóg kierowcy i pasażera? Czy to znaczy, że bez tej dodatkowej opcji w ogóle nie ma podświetlenia nóg czy chodzi o kolor czerwony? Nie zwróciłem uwagi na jazdach testowych.

PostNapisane: Cz, 24 kwi 2014, 18:42 
Stały bywalec
tombien napisał(a):
Takiej oferty w salonie się nie dostanie, 8%? Zapomnij, nawet jak ktoś chce kupić 20 szt. to dają chyba 7% max.

Nie wierzę w takie oferty. Moim zdaniem to taki chwyt marketingowy. Tu minus 8 % a tam prowizja i droższy kredyt. No, ale ludzie lubią rabaty, to ładnie wygląda i podnosi ego. Sam dość długo szukałem i po latach doświadczeń wiem, że nic w przyrodzie nie ginie i koniec końców gdzieś te owe procenty się odnajdywały np przykład w kredycie czy leasingu droższym do kupy o parę ładnych tysięcy. Trzeba pytać i pytać bo sprzedawcy na potrafią o tym celowo zapominać by sobie przypomnieć przy podpisywaniu umowy. W przypadku brokera który dawał mi najniższa cenę jego leasing był droższy o prawie 120 zł na racie na 4 lata, a kredyt jeszcze więcej.

administrator
PostNapisane: Cz, 24 kwi 2014, 19:01 
Weteran
Kruger napisał(a):
czy tzw. podświetlenie powitalne to podświetlenie nóg kierowcy i pasażera? Czy to znaczy, że bez tej dodatkowej opcji w ogóle nie ma podświetlenia nóg czy chodzi o kolor czerwony?

Standardowo nie ma podświetlenia pod nogami, kolor czerwony pochodzi właśnie z tego akcesorium i jest po obydwu stronach.

PostNapisane: Cz, 1 maja 2014, 19:53 
Bywalec
Od: 17.01.2014
Ok. Moja GJ tka zamówiona, ponoć stoi już w Antwerpii. Co do opisywanych przez Was rabatów na poziomie ponad 5 % i leasingu 104% to we Wrocławiu i innych salonach taki poziom był dla mnie nieosiągalny (przynajmniej dla SP 2.5l). Leasing to samo (dostałem oferty od 6 firm - oczywiście zależne są od kwoty pierwszej wpłaty, okresu, masy innych kruczków - jak np. jakieś dodatkowe ubezpieczenia, dodatki i inne ukryte koszty i opłaty). Tak czy siak 104 % było nie do dostania.....Teraz jeszcze próbuję sprzedać swoją GH.
Jednak po przeczytaniu Waszych wpisów mam ciągle obawy czy nie powinienem poczekać do liftingu. Głównie chodzi o opisywany problem z wyciszeniem no i nawigacja (na jazdach testowych wyglądało to bardzo słabo). Po lifcie ma być ponoć cały ten kram przybliżony do rozwiązań z 3. Do tego te dość kiepskie oferty ze strony dealerów.

PostNapisane: Cz, 1 maja 2014, 20:10 
Wtajemniczony
Od: 12.03.2014
Skoro już zamówiłeś, to chyba nie warto żałować decyzji, tylko przygotować się na dodatkowe wydatki: wyciszenie, wymiana radia na prawdziwą stację infomedialną. Więcej na ten temat tu na forum.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

PostNapisane: Pt, 2 maja 2014, 17:45 
Wstydliwy
Od: 14.04.2014
a wiec tak samochód został już wyprodukowany czeka w Japonii na transport do europy.
Wytargowałem 4% rabatu cenowego oraz mate do bagażnika i autoalarm.

PostNapisane: Pt, 2 maja 2014, 19:27 
Wstydliwy
Od: 02.05.2014
Witajcie
Ja w zeszłym tygodniu podpisałem umowę i wpłaciłem zaliczkę.
W przyszłym tygodniu (max środa) odbieram - akurat stała taka w salonie.
2.0 165 KM MT SkyPassion ze skórą off-white i tak jak koledzy powyżej również aluminium metalic. Dodatki: podświetlane listwy progowe, dywaniki welurowe, autoalarm oraz zimowe felgi z oponami 16 cali.
Już nie mogę się doczekać:)
P.S. To moje pierwsze własne auto:)
pozdrawiam wszystkich użytkowników Gj-tek

PostNapisane: Pt, 2 maja 2014, 19:42 
Wtajemniczony
Od: 26.03.2014
Generacja: II
Hamrys jaki rabat udało Ci się wyrwać ? Czy te listwy podświetlane probówce i koła zimowe to jakiś gratis ?

-- Dodano: Pt, 2 maja 2014, 19:55 --

Miało być progowe :D
Szlak mnie trafia z tą korektą tekstu Apple :mad:

PostNapisane: Pt, 2 maja 2014, 20:10 
Bywalec
Od: 20.04.2014
MOja juz na mnie czeka... :)
A ja sie po Afrykach bujam kuzwa...
2.5l Kombi Soul red + szyber, czarna skora.
Rabat na akcesoriach w sumie tylko, kwota koncowa 146984.
Wg oferty obnizyli mi cene o 5628zl na akcesoriach.
Dokupione ubezpieczenie do 5 lat.
Co dostalem:
dywany welur standard 0zl
alusy 17" za 500zl
modul autom. skladania lusterek za 399zl (obnizona cena montazu)
nakretki zabezpieczajace 0zl
podswietlenie bagaznika 213zl
komplet zimowek Nokian ozl.
mata ochronna bagaznika zamiennik za 0zl.

Na Allegro juz kupilem dywaniki guma za 105zl z wysylka - sorry ale nie bede doplacal do ponad 300zl za napis Mazda...
Ubezpieczenia wezme pewnie od nich - 3300zl to swietna cena.
Bo jak wrzucilem w rankomat moje dane i dane mojej kobiety (rocznik 90') to ceny za pakiet sie wachaly od 4400zl do 46000zl (nie, nie ma tam jedno zero za duzo)...
Kupowana w BMG Gdynia.

Edit: Aha, nie bralem nakretek na wentyle bo mam z allegro za 20zl kupione, jeszcze do mojej starej GY :)
W ramach bonusu lojalnosciowego wzialem aparat sony :)
A o dziwo to mi najwiecej problemow przysporzylo...

Ostatnio edytowano Pt, 2 maja 2014, 20:13 przez SlawekGdynia, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt, 2 maja 2014, 20:12 
Wstydliwy
Od: 02.05.2014
Piter ja miałem do wyboru albo rabat 4000 zł albo dodatki. Wybrałem dodatki: autoalarm, felgi z oponami zimowymi 16 cali, podświetlane listwy progowe oraz dywaniki welurowe. Koszt tego wszystkiego znacznie przekracza 4 tys zł.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 900 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 30  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1