Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 00:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 7 lis 2016, 19:23 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
Huncwot napisał(a):
Toś się obudził. Chodzi o to by zlodziej uciekając naszym samochodem w momencie odciecia zapłonu nie zrobił sobie krzywdy :)

Właśnie o to chodzi, że jak już ukradł auto to daj Boże zgaśnie ono na przejeździe kolejowym albo podczas wyprzedzania na czołówce z TIRem. ... i jeden **** mniej na świecie.

administrator
PostNapisane: Pn, 7 lis 2016, 19:27 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Myślę, że tu raczej bardziej chodzi, żeby innym nie zrobić krzywdy np. zatrzymując się w takim miejscu, że ktoś przywali w stojący samochód. Różne są sytuacje.

Żeby była jasność, nie popieram tego co wymyśliła EU. :/

PostNapisane: Pn, 7 lis 2016, 19:46 
Nie sobie tylko innym. Wyobraźcie sobie dziecko spokojnie idące poboczem i jadącego z naprzeciwka złodzieja któremu gaśnie silnik i traci wspomaganie, hamulce i zablokuje się kierownica. Także nie złodzieja chodzi, a osoby postronne. ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 7 lis 2016, 19:59 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Region: mazowiecki
Huncwot napisał(a):
w momencie odciecia zapłonu nie zrobił sobie krzywdy :)

i innym dookoła...

PostNapisane: Pn, 7 lis 2016, 20:13 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Wystarczyłoby jakby w momencie kiedy kluczyka czy immo nie ma w pobliżu auta to auto ma zablokowaną prędkość do 5 km/h.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 7 lis 2016, 20:39 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Spoko tylko co będzie jak pędzisz 140 km/h wyprzedzasz tira i nagle coś trzaśnie w pilocie od immo? Albo coś zakłóci jego pracę?
Ale pewnie da się to jakoś rozwiązać, np. masz 20 s a później stopniowo obcina moc.

PostNapisane: Pn, 7 lis 2016, 20:52 
Nowicjusz
Od: 24.11.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
A ja miałem kiedyś w Toyocie Yaris antynapad/ immobilizer który po kilku minutach od rozpoczęcia jazdy łączył się z breloczkiem przy kluczach. Kilka razy jak mi padła bateria w pluskwie to silnik się wylaczal podczas jazdy i włączal alarm. Wiec nie jest tak jak piszecie że nie można zrobić systemu który odcina zapłon w trakcie jazdy. Dodam że to było zabezpieczenie fabryczne!

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pn, 7 lis 2016, 23:05 
monster wszystko można. Pytanie czy ten kto to uruchomił/dopuścił był świadom co robi. Szczerze wątpię. ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 8 lis 2016, 00:58 
Nowicjusz
Od: 24.11.2015
Już wszystko jasne.
To była Yaris z 2003 albo 2004 roku kiedy takie antynapady były dozwolone.
Później się to zmieniło.
http://www.motofakty.pl/artykul/zgodnie ... norma.html
Cytuj:
Co ciekawe, niezgodne z dyrektywą unijną jest instalowanie bardzo skutecznego immobilisera z funkcją antynapadu polegającą na odcięciu dopływu paliwa lub zapłonu po kilkudziesięciu sekundach od rabunku. Według dyrektywy – z powodów bezpieczeństwa ruchu drogowego – nie jest możliwa instalacja systemu, który unieruchomi pojazd w nieoczekiwanym momencie na drodze (a przecież urządzenia są zawodne i może to spotkać także właściciela).

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Wt, 8 lis 2016, 09:47 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Ja taki "antynapad" miałem założony w Nissanie Primerze w 2003 roku i muszę powiedzieć, że uratował mi auto-nówkę przed kradzieżą. Działało to w taki sposób: po wejściu do auta najpierw musiałem go rozbroić sekwencją wciśnięć guziczka umieszczonego w miejscu mnie tylko znanym. Pominięcie tego etapu skutkowało tym, że auto po odpaleniu z kluczyka po kilkunastu sekundach zatrzymywało się. Nie pamiętam tylko, czy następowało to na skutek odcięcie zapłonu czy paliwa.
Złodzieje skradli mi klucze wyciągając je z mojej kieszeni płaszcza robiąc sztuczny tłok. Samochód odnalazłem na tej samej ulicy w odległości 200-300 metrów od miejsca zaparkowania, gdyż omówił złodziejom posłuszeństwa. Niestety klucze wsiąkły na amen więc zmuszony zostałem wymienić stacyjkę oraz zamki w drzwiach.

PostNapisane: Wt, 8 lis 2016, 10:52 
Nałogowiec
Osobiście uważam, że taki opóźniony system jest lepszy. Na miejscu postojowym, nierzadko w ustronnym miejscu, złodziej ma dużo czasu na zabawę i rozpracowanie zabezpieczenia. Gdy już ruszy, ucieszony tym, że zgodnie z oczekiwaniami wszystko działa tak jak myśli, a auto zgaśnie mu po kilkuset metrach na środku ulicy działa element zaskoczenia. Jest mało prawdopodobne, że będzie diagnozował dlaczego tak się stało na środku skrzyżowania. Raczej porzuci auto i oddali się. Do tego auto stojące w takim losowym punkcie budzi spore zainteresowania, co tym bardziej zniechęca do rozpracowywania instalacji antykradzieżowej.

PostNapisane: Wt, 8 lis 2016, 11:14 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
Rok produkcji: inny
Gorzej, jak za rogiem czeka laweta

PostNapisane: Wt, 8 lis 2016, 11:18 
Nałogowiec
Jak ktoś jedzie na kradzież lawetą to zazwyczaj w ogóle nie odpala samochodu tylko wciąga na lawetę, a jak go jest w stanie odpalić to odjeżdża nim. Nie słyszałem aby złodziej bawił się w przełamywanie zabezpieczeń tylko po to aby na lawetę wjechać.

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 00:08 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Rok produkcji: 2014
Region: śląski
Rozmawiałem dzis z Mazda w Katowicach jak wyglada temat zabezpieczeń. Dostałem informacje ze nie ma już problemu z kradzieżami nowych bo zakładają nowe immobilizer i ten jest skuteczny. Tymczasem kontaktowała sie ze mną pani której ukradli mazdę 3 w piątek. Samochód posiadał dodatkowe zabezpieczenie immobilizer omega... moim zdaniem tylko gannet moze być skuteczny.

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 04:31 
Przecież kradzież na lawete to straszny przypał. Chyba złodziej by musiał być idiotą by ryzykować w ten sposób dla mazdy 6. Już to widzę jak w środku nocy np. w Warszawie gdzie się kręci pełno tajniaków złodzieje ładują gj na lawete. :D Kradzież samochodu to 2-3 minuty i nara, jak nie ten to inny. To już prędzej ukradną metodą na śpiocha, z posesji, więcej czasu, poniekąd mniejsze ryzyko. M6 to nie jest samochód pokroju Bmw 7 czy Mercedesa S, który by był kradziony na zamówienie i wędrował w kontenerze do braci ze wschodu dla którego warto się złodziejowi aż tak bardzo narażać.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 06:01 
Przemo napisał(a):
No i stało sie dzis mi ukradli

Dopiero teraz czytam :arrow: Qrwa mać :mad: kolejna :? Przemo co mogę powiedzieć :roll: Na FB udostępniłem info :sad:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 06:48 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
Już wakacje na Śląsku i w Warszawie odpadają. ;(( Ja nie pojadę do was, kurcze chyba że z duszą na ramieniu <oczy>

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 07:20 
Przemo co do dodatkowego immo to należało się tego spodziewać. Jak coś jest wszędzie i jest na to instrukcja ogólna , dla każdego ASO jak to serwisować to czego można się spodziewać? Że złodzieje nie współpracują z kimś z któregokolwiek ASO i nie mają wglądu co jak i gdzie? Mają, dlatego właśnie nie rozumiałem tych oddechów ulgi: Mazda dała immo dodatkowe problem rozwiązany. Sorry, to auto jest chodliwe i tylko prywatnie, indywidualnie montowane zabezpieczenia zadziałają i odstraszają złodzieja. Oczywiście nie ma nigdy 100% pewności. Ale jak ma się immo montowane w ASO wg instrukcji gdzie ma być centralka względem montowanego u Kazia który pyta gdzie zamontować tą centralkę oraz pochowa wszystkie elementy świadczące o obecności jakiegokolwiek immo. Ja mam głęboko schowaną centralkę, żadnej diody kontrolnej przy kierownicy, a miejsce deaktywacja jest tak zabunkrowane że muszę świadomie rozebrać kawałek samochodu. I jak te rozwiązania porównać ze sobą? Sorry nie ma czego porównywać.
Gannet ma jedną wadę. Obsługa wezwie policję a ci się zaczają na złodziei i będą czekali aż zaczną rozbierać auto. Tu chyba ktoś opisał taką akcje z CX-5. Jak weszła policja tl auto nie miało wnętrza. Chciałbyś takie auto z powrotem? :(

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 08:24 
Wtajemniczony
Zgadzam sie z Tobą odnośnie zabezpieczeń w 100%. temat cx-5 jest mi znany. Samochód był ze śląska a znaleźli go w dziupli pod łodzią lub warszawa. Nie zawsze jednak złodzieje na pewniaka zabierają samochód do dziupli. Czasem stoi i czeka na jakimś parkingu. Wtedy jest szansa na odnalezienie a gannet jest skuteczny. Tym bardziej irytujące są zapewnienie handlowca ze temat jest opanowany. Dodam ze to ten sam handlowiec co sprzedawał mi poprzednia. Intensywnie myśle co teraz kupić i nie wiem.

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 09:20 
Nałogowiec
Mi się również w Gunnetcie nie podoba ich ścisła współpraca z Policją. Wolałbym aby podali mi namiar na auto i dalej sam mogę odzyskać auto i jeśli mam ochotę to ująć sprawców i zależnie od nastroju skopać po łbach lub przekazać Policji.
Poza tym w przypadku Mazdy nie podoba mi się to, że montują to w salonie. Ja nie mam zaufania do ASO. Bateria w Gunnetcie wystarcza na 3 lata, po tym czasie można wymienić w ASO za ok. 350 PLN. Skoro tak jest to mają kilka miejsc montażu urządzenia i pewnie jakiś rejestr, które auto gdzie ma to urządzonko umieszczone tak aby później przy wymianie baterii nie rozbierać całego auta i nie szukać. O ironio sam właściciel nie wie, gdzie to urządzenie jest bo on już nie jest godzien zaufania. Te wnioski płyną ze wczorajszaj rozmowy z przedstawicielem handlowym Gunnet w Małopolsce.

Gdyby mi to dali do samodzielnego montażu, pojechałbym do pana Heńka na Mazurach i kazał mu włożyć tam gdzie sobie wymyślę, a po kradzieży wskazali lokalizację i tyle to byłoby OK.

W takim kraju żyjemy, że ani pracownicy ASO ani Policja nie budzi mojego zaufania.

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 10:13 
Wtajemniczony
Ciekawe podejście ale ja mam inne zdanie. Nie jestem kozakiem który skopie tyłki zorganizowanej grupie przestępczej. To ze nikt nie wie gdzie system jest montowany jest oczywista korzyścią wpływająca na skuteczność rozwiązania. Niemniej uważam ze pan Heniek z Mazur moze sam jakieś odcięcie zamontować które będzie skuteczne. Co więcej można dla pewności mieć oba Bo gunnet służy do monitoringu. Jak ktoś, jak ja dzis, nie czuje sie bezpiecznie z samochodem moze również dwa pitbule tam zostawiać albo teściową na fotelu pasażera zostawić. Taki zestaw w mojej ocenie da 100% skuteczność.

Odreagowuje stad nieco ironii. Mam nadzieje ze nikt sie nie obrazi.

Ostatnio edytowano Śr, 9 lis 2016, 10:48 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Proszę używać opcji edytuj w celu uzupełnienia wypowiedzi (regulamin, pkt 5.4).

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 10:24 
Nałogowiec
Przemo napisał(a):
Ciekawe podejście ale ja mam inne zdanie. Nie jestem kozakiem który skopie tyłki zorganizowanej grupie przestępczej.

Czasami lepiej jest opróżnić zawartość auta zanim Policja je odnajdzie. ;-)

Przemo napisał(a):
To że nikt nie wie gdzie system jest montowany jest oczywistą korzyścią wpływająca na skuteczność rozwiązania.

Oczywiście, że tak, tylko jeśli ASO wie i pewnie to wpisuje gdzieś to systemu, gdzie to można po VINie sprawdzić to dlaczego ja mam nie wiedzieć. Ja nie mam zaufania do ASO, szczególnie jeśli pracuje tam młodzież z historią edukacji w stylu Zespół Szkół Samochodowych na Warszawskim Targówku czy inny "Oxford".

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 11:24 
Bywalec
Od: 13.12.2014
jordanj napisał(a):
Przemo napisał(a):
Ciekawe podejście ......

Czasami lepiej jest opróżnić zawartość auta zanim Policja je odnajdzie. ;-)

Przemo napisał(a):
To że nikt nie wie gdzie system jest montowany jest oczywistą korzyścią wpływająca na skuteczność rozwiązania.

Oczywiście, że tak, tylko jeśli ASO wie i pewnie to wpisuje gdzieś to systemu, gdzie to można po VINie sprawdzić to dlaczego ja mam nie wiedzieć. Ja nie mam zaufania do ASO, szczególnie jeśli pracuje tam młodzież z historią edukacji w stylu Zespół Szkół Samochodowych na Warszawskim Targówku czy inny "Oxford".

Moje ASO nie ma pojęcia gdzie mam i jaki system, bo nie brało udziału przy zabezpieczaniu mojego samochodu. Wszystko było robione na mojej posesji i w mojej mojej obecności.
Trudno mówić o szczegółach na otwartym forum.

No chyba, że mówicie tylko o zabezpieczeniach oferowanych przez Mazdę.

-- Dodano: Śr, 9 lis 2016, 11:24 --

Przemo napisał(a):
Czasem stoi i czeka na jakimś parkingu.

No i widzisz. Często bywa tak, że samochód się gdzieś " chłodzi".
W takim wypadku przydało by się nawet zwykłe namierzanie GPS/GSM.
Oni nie zostawiają urządzeń zagłuszających wartości kilkanastu tysięcy zł w takim samochodzie.

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 11:28 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Urządzenie zagłuszające sygnał GPS/GSM kupisz za kilkadziesiąt $. Żaden hi-tech .

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 11:39 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Po 3 godzinach bateria padnie.

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 19:11 
Kurczę jak tak was czytam to mam wrażenie, że mazda 6 to rarytas na miarę co najmniej jakiegoś astona martina, przedstawiającego wartość kolekcjonerską. Zabezpieczanie samochodu na posesji prywatnej, nadajniki zagłuszające gps, kradzież na lawete. :d

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 19:25 
Stały bywalec
Od: 26.10.2014
Region: pomorski
Pragnę nadmienić iż parę wątków obok userzy jadą po GJ-tce, jak po szmacie, więc ja nie wiem po co panom rabusiom taki złom... Oni chyba jeszcze nie wiedzą co czynią i co ich czeka...

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 19:57 
E tam dobrze wiedzą, że części drogie w większości wycinane ręcznie mieczem "kodo" samurajskim od mistrza Hattori Hanzu prosto z Japonii części i tym samym sporo kosztują jak również trochę długo płyną. Mazda psuje się tak samo jak inne marki. Więc czemu na tym nie zarobić ? Przykładem stelaż fotela za 5000 zł. Sorry ale w większości marek za te pieniądzę można dobrać w nowym samochodzie fotele + kanapa podgrzewane i regulowane elektrycznie w stosunku do manualnych. Nikt nie jest głupi, po co płacić w aso jak można na allegro za połowe ceny to kupić i naprawić. Przecie te mazdy kradną na szrot, a nie dlatego, że mer Moskwy czy szejk z dubaju chce mieć taki unikat. Jestem niemal pewien, że gj skradzione w poniedziałek to w piątek jest już wystawione w częściach na allegro.

Ostatnio edytowano Śr, 9 lis 2016, 20:25 przez MateZ, łącznie edytowano 3 razy

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 20:04 
Wtajemniczony
Evo1501 napisał(a):
Pragnę nadmienić iż parę wątków obok userzy jadą po GJ-tce, jak po szmacie, więc ja nie wiem po co panom rabusiom taki złom... Oni chyba jeszcze nie wiedzą co czynią i co ich czeka...

Moja ukradli bo miałem w środku drogocenne foteliki dziecięce. A ze wpięte były do samochodu to ukradli je w zestawie z samochodem

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 20:22 
Bywalec
Od: 09.02.2016
Region: małopolski
MateZ, bez urazy, ale przyznam, że już trochę irytujące są Twoje posty. Znam na pamięć Twoje żale do Mazdy, wyartykułowałeś je kilkadziesiąt razy. Jak możesz, wrzuć trochę na luz i komentuj bardziej merytorycznie. A wstawki o rozebranym samochodzie skradzionym w poniedziałek są nie na miejscu w kontekście Przema, któremu współczuję.
BTW: info o Twojej GJ pojawiło się na profilu mojego znajomego na FB, niezwiązanego w żaden sposób z Mazdą. Wiadomość zatoczyła zatem spory krąg.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1