Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 00:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 22 wrz 2024, 10:55 
Adept
Od: 01.02.2014
Rok produkcji: 2023
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
18 września 2024, o 21:28 Andrzejsr napisał(a):
Nie musiałeś, chciałeś.

1) Przy 200 godzinach na I-stopie i spalaniu na jałowym 0.7l mamy 140 litrów mniej spalonego paliwa czyli dla 6,5 za litr daje nam 910 PLN oszczędności- wersja podstawowa.
Mając odzysk energii na kondensatorze przy zatrzymanym silniku instalacja jest zasilana z odzyskanego prądu więc jest to coś dodatkowego ale nie zastanawiałem się jak to policzyć.
Start silnika z powodu wstępnego ustawienia cylindrów tuż przed suwem sprężania umożliwia start w ciągu 0,3 s - praktycznie niezauważalny ale jest "ale" - aby ustawić w tej pozycji to czasami potrzeba 2 sekund co w przypadku gdy na chwile przystaniemy i puścimy sprzęgło na luzie to silnik zacznie się zatrzymywać i nawet jak od rau wciśniemy sprzęgło to musimy poczekać 2... 3 sekundy co może spowodować ( gdy nie zauważymy że silnik jest gaszony ) zadławienie silnika!
Generalnie dzięki temu że skręcając kierownice o ok 15 stopni można sterować załączaniem Istopu to jak widziałem że postój będzie krótki ( np przed dojazdem do rond) skręcałem kierownice i i stop się nie załączał. Jako graniczny czas przyjąłem 10 sekund

2)Ja temat zacząłem drążyć ponieważ ASO poinformowało mnie że mam nie doładowany akumulator ( z obserwacji wynika że błędnie). Jeśli jest niedoładowywany to trzeb znaleźć dlaczego ale ASO mierzyło prąd na postoju i był w normie - z ich strony jest ok.(gwoli ścisłości raz im wyszedłza duży ale jak zmieżyli drugi raz to już było ok - ciekawe dlaczego pierwszy pomiar był za duży)
Jak Istop nie działa i do tego ASO informuje mnie że mam akumulator niedoładowany i poza doładowaniem niczego nie robili(no może jakiś reset) - czy przy takim podejściem jest czymś dziwnym że szukam przyczyny niedoładowania ? Mogłem olać ale jak by faktycznie byłby niedoładowany to mógłbym się kiedyś w zimie na lotnisku zdziwić. ładowanie ma działać - nie kupowałem hybrydy plag-in!
Z moich analiz wynika że ładowanie mam dobre a problem jest z obliczaniem BATT_SOC.
Nie wiem co się stanie jak zejdzie do 0 - może będę miał checka? Jakbym tego tak dokładnie nie przeanalizował to bym dołączył do grupy osób którym ASO wcisnęło TTM i co chwile latał z prostownikiem....
Nie wspomnę że jak zapłaciłem za system I-stop to JA będę decydował czy go będę używał czy nie!!!

Poprzednia MAZDA 6 SkyPassion z 2012 (RM 2013) nieporównywalnie lepsza od obecnej :(

PostNapisane: N, 22 wrz 2024, 19:38 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Spoko, ja bym akurat te 910zł chętnie dopłacił żeby I-stopa w Mazdach na EU nie było jak zdaje się te z US nie mają .
BTW - tak w zasadzie to nie kupiłeś I-stopa - nie mogłeś tej opcji nie kupić. Nie miałeś wyboru. On tam już był.
Bardziej się zainteresuj termostatem "inteligentnym" w ostatnich 6tkach wobec klasycznego w pierwszych. 3 tys zł.a nie jakimś soc.
Niby w AT jakie mam wystarczy lżej nacisnąć pedał hamulca i się nie załącza, nie trzeba manewrów z kierownicą, ale czasem nie pamiętam o tym i mnie wk... A zwłaszcza w aktywnym tempomacie w korku.
910zł oszczędności to przepraszam za ile lat i tys kilometrów? nie wiem jak tam sobie czas życia ograniczony dla każdego przeliczasz, ale te wycieczki do ASO z taką pierdółką myślę że kosztują więcej, jak nie pieniędzy, to czasu którym mógłbyś się cieszyć inaczej ale ok.

PostNapisane: N, 22 wrz 2024, 21:31 
Adept
22 września 2024, o 19:38 Andrzejsr napisał(a):
Bardziej się zainteresuj termostatem "inteligentnym" w ostatnich 6tkach wobec klasycznego w pierwszych. 3 tys zł.a nie jakimś soc.
910zł oszczędności to przepraszam za ile lat i tys kilometrów? nie wiem jak tam sobie czas życia ograniczony dla każdego przeliczasz, ale te wycieczki do ASO z taką pierdółką myślę że kosztują więcej, jak nie pieniędzy, to czasu którym mógłbyś się cieszyć inaczej ale ok.

Patrząc na temperaturę na blacie to może ten elektryczny lepiej działa. A jaka jest awaryjność tego regulowanego termostatu? Musze się dopytać ile mam gwarancji bo zdaje sięże chyba 6 lat..
Te 910 to przez 11 lat i 210 kkm ale tak jak pisałem wcześniej jest to tylko koszt niespalonego paliwa a nie uwzględnia zużycia odzyskanej energii z kondensatora . Co do Istopa to były okresy gdy nie działał bo akumulator był niesprawny. Z tego powodu drążę temat ponieważ jak jak akumulator padał to na liczniku świecił mi się na pomarańczowo I-stop . Kasowanie usterki pomagało na chwile i przy pierwszym cięższym starcie ( napięcie spadało poniżej jakiegoś progu) znowu się zatrzaskiwał . Dopiero po wymianie akumulatora ( po 6,,7 latach) wszystko się uspokoiło
Ja nie mam gwarancji , że jak BATT-SOC spadnie do zera to czy mazda nie wejdzie w jakiś tryb awaryjny.

Poprzednia MAZDA 6 SkyPassion z 2012 (RM 2013) nieporównywalnie lepsza od obecnej :(

PostNapisane: N, 22 wrz 2024, 22:13 
Prawie fanatyk
Poza moim przypadkiem było tu kilka termostatów eko inteligentnych zgłaszanych na forum . Ja się załapałem na gwarancję . Więc przed końcem może zgłoś że się silnik niedogrzewa.
Co do tych soc itd wg mnie szkoda czasu na pomiary i zajmowanie się tym. Auto jeździ, i będzie jeździć , to w końcu Mazda. Nie po to kupuje się Mazdę żeby się autem zajmowac poza wsiadaniem i wysiadaniem i przeglądem raz na rok. No tak jeszcze termostat i diesle i lusterka . Ale z prądem to akurat problemów nie ma.

PostNapisane: Pn, 23 wrz 2024, 11:02 
Adept
22 września 2024, o 22:13 Andrzejsr napisał(a):
Co do tych soc itd wg mnie szkoda czasu na pomiary i zajmowanie się tym. Auto jeździ, i będzie jeździć , to w końcu Mazda. Nie po to kupuje się Mazdę żeby się autem zajmowac poza wsiadaniem i wysiadaniem i przeglądem raz na rok. No tak jeszcze termostat i diesle i lusterka . Ale z prądem to akurat problemów nie ma.

Może trochę nie na temat ( z góry przepraszam moderatorów)ale ponieważ mam porównanie z pierwszymi GJ kami to nowa ma trochę więcej denerwujących spraw:
1) Charakterystyka silnika "z dołu" jest obecnie tragiczna - samochód z dołu nie ciągnie ( W GJ jest mechanicznie taki sam silnik i się zbiera nieporównywalnie lepiej więc nie jest to brak turbo) Z góry nie wiem czy udało mi się rozpędzić do 170 ( w starej nie był oz tym problemu ale tą nie miałem za wiele okazji po Niemczech pojeździć)
2) Odgłosy silnika bardziej przypominają jakąś Corse 1.0 niż wcześniejsze GJ. Poprzednie mruczały a ta bardziej przypomina coś trzy cylindrowego nie chodzi o poziom hałasu a o częstotliwości (klekot?) wydobywające się podczas dodawania gazu. Mam wrażenie, że silnik się męczy
3) Asystenty hamowania kilkukrotnie zahamowały mi do 0 i nic na to nie mogłem poradzić (nie da się tego wyłączyć). Jakby za mną ktoś wtedy jechał to mi siedzi w tyle. Raz mi auto mocno zaczęło hamować na autostradzie w Austrii bo na łuku wykrył samochód na sąsiednim pasie jakby był na moim i z 130 zwolnił do 80. Może to była reakcja tempomatu aktywnego bo SCBS/SBS zatrzymałby mi może do zera - tak czy owak hamowanie było nieuzasadnione.
4) Wyznaczana przez nawigacje trasa to czysta komedia. Ograniczenia wyświetlane brane są chyba z kapelusza bo na pewno nie z rozpoznawanych znaków Jeśli jest to brane z map nawigacji to są wyjątkowo nieaktualne a wręcz wprowadzają w błąd. Zastanawiam się czy da się ustawić by wyświetlane ograniczenia były brane tylko z rozpoznawania znaków...TOM TOM w 95 % podawał ograniczenia poprawne - nowa jak poda 50% poprawnych danych to będzie i tak optymistyczne.
5) Brak działającego dotyku powoduje, że niektóre operacje podczas jazdy zajmują więcej czasu niż jakbym miał dotyk włączony przez co jestem dłuższy czas rozproszony. Struktura menu wymaga wiecznego zastanawiania się czy teraz mam obrócić kręciołek czy też przechylić manipulator góra-dół-lewo-prawo . Po podłaczeniu android auto sterowanie jeszcze bardziej się komplikuje bo trzeba przeskakiwać między różnymi obszarami ekranu.
6) To, że mając czujniki ciśnienia j nie jestem wstanie podejrzeć ciśnieni to zapewne niedopatrzenie ale jeśli I-stopa mam niegotowego to nie widzę statystyk ile do tej pory stałem na I-STopie itp. Za to mam duży ekran z roślinką która niczego konkretnego nie wnosi. zamiast tego ekranu przydałaby sie tabelka z ciśnieniami w kołach poziomami płynów , napięciem akumulatora , temperaturami oleju cieczy chłodzącej , temperatury zewnętrznej itp. Za to mam coś co przypomina buraka.

PostNapisane: Pn, 23 wrz 2024, 12:36 
Prawie fanatyk
Silniki przecież nie zostały zmienione ?

No skoro jest słabszy niż taki sam silnik w innym egz to masz jednak popsutą Mazdę, dziwne ale cóż.

Ja mam z 2015 r i 2019 (czy 20? nie pamiętam) i obie tak samo chodzą, dżwięk przez lepsze wygłuszenie nowszej lepszy w nowszej, ale Vka to to nie jest , to chyba oczywiste.
Co do podgladania I stopa czy klikania po ekranie nie wypowiem się, nie mam takich potrzeb więc nie klikam, ale pewnie jest jak piszesz.
Navi auta i tak każda przegrywa z google z aktualizacją krótszych tras, więc też nie wiem, bo nie używam.
Systemy jak dla mnie super działają , nieraz mnie HAMUJ na szybie uchroniło, żałuję że ich nie mam w starszej 6tce.
Ciśnienia fakt mogłyby być, tym bardziej że ktoś tu podawał jak przez OBD je odczytywać.

moderator
PostNapisane: Pn, 23 wrz 2024, 12:45 
Fanatyk
Od: 05.08.2016
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
Panowie, trzymajcie się proszę tematu.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 3 lis 2024, 18:43 
Adept
Nie wiem co zostało zrobione ale od ostatniej wizyty I-stop działa a BATT_SOC stabilnie na poziomie 77% +/-5 %
Tak już od kilku tygodni. Podobno nic nie robiono poza zebraniem danych dla MAZDY....tyle że po wyjeździe BATT_SOC był wyzerowany a na drugi dzień ok 77 % i tak do dzisiaj. Widać że jednak da się ....

PostNapisane: So, 22 lis 2025, 21:57 
Stały bywalec
Od: 19.02.2020
Rok produkcji: 2022
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyDream
Region: małopolski
Też mam problemy z akumulatorem, rocznik 2022, pierwsza rejestracja 2023.

i-stop nigdy nie działa i nie jest dezaktywowany w rejestrze. Akumulator nigdy nie jest gotowy bo BAT SOC jest niski. Aby ponownie działał przez kilka dni, to muszę zrobić procedurę resetu akumulatora i Inicjalizacji i-stop.

W ASO zweryfikowali akumulator i niby jest dobry, ale niedoładowany. Doładowanie prostownikiem pomaga tylko na chwilę. Nie ma znaczenia czy robię krótkie, czy długie trasy. Zawsze napięcie na postoju szybko spada do pewnego poziomu.

Latem nie ma problemu z odpalaniem silnika. Zimą natomiast kręci jakby miał nie odpalić, ale odpala.

Niedziałający i-stop mi nie przeszkadza, ale martwi mnie stan akumulatora.

Tej zimy daruję sobie doładowywanie akumulatora zewnętrzną ładowarką. Jak akumulator osłabnie to może tym razem go wymienią na gwarancji.

Jeżeli ktoś dalej planuje wysłać pismo, to jestem gotów się dopisać.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 22 lis 2025, 23:15 
Nowicjusz
Od: 07.03.2021
Rok produkcji: 2020
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Myślę, że ten temat miał sens kilka lat temu - teraz jest coraz mniej akumulatorów na gwarancji.

Swoją drogą, właśnie teraz ładuje swój akumulator ;)

U mnie chyba największym pożeraczem prądu na postoju jest ten dodatkowy immobilizer. Jeśli zostawiałem otwarte auto na noc, to szybko ubywało % SOC. Natomiast gdy włączam alarm (i zapewne immobilizer deaktywuje moduł radiowy do pastylki), to ubytki SOC po nocy są znikome.
Niestety przez kilka lat aku dostał w kość i teraz gęstość elektrolitu mam w okolicach 1.22 a 1.25.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1