Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 23:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 15 paź 2016, 10:32 
Stały bywalec
Od: 08.04.2014
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
2.0 w Mazdzie niestety to za malo. I nic tutaj nie pomoze nauka jazdy takim silnikiem. A jesli chodzi o redukcje w DSG to jest ona wolniejsza od AT w Mazdzie. Ten typ tak ma ;)

PostNapisane: So, 15 paź 2016, 12:09 
Adept
Od: 26.07.2014
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Chłopaki,
odnośnie Skody i innych wynalazków- jestem zdecydowany w grudniu lub styczniu na 2.0 skypassion machine gray w sedanie, ale problem jest taki, że czasami muszę przewieźć z domu do firmy z firmy do domu ciężkie kartony i nie wiem czy mi w Mazdzie tył nie siądzie (w obecnym samochodzie rozmieszczam to równomiernie po całym samochodzie), a nie chce tego wrzucać na tylne siedzenie czy siedzenie pasażera. Kurcze, nie chce żonglować kilkoma samochodami, potrzebuję samochód wielozadaniowy. Nie wiem czy nie będę musiał iść w kierunki CX-9. CX-9 w ogóle będzie u nas w sprzedaży? Szkoda, że nie ma mazdy 6 w wersji allroad z wyższym zawieszeniem i mocniejszym silnikiem :/ No bo co innego? Macie jakieś pomysły?

PostNapisane: So, 15 paź 2016, 12:16 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: mazowiecki
No dobra ale te kartony to ile ważą? Bo jak do 300 kg to weź trzech chłopa, niech siądą z tyłu na bagażniku i zobaczysz o ile się ugnie.

PostNapisane: So, 15 paź 2016, 13:26 
Adept
Od: 26.07.2014
Ważą różnie- kilkaset kg. W salonie ani nikt z właścicieli Mazdy nie pozwoli raczej żeby 3 dużych chłopów usiadło na bagażniku <hahaha>

PostNapisane: So, 15 paź 2016, 13:31 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Ja tam bym nie miał problemów z udostępnieniem - oczywiście siadanie "w środku" przy otwartej klapie, najpierw jeden a później dokładamy ;)

PostNapisane: So, 15 paź 2016, 16:11 
Adept
Od: 22.04.2016
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: SkyMotion
Moze przejdzie na zapowiedziana M6 MPS.

PostNapisane: So, 15 paź 2016, 20:16 
Nowicjusz
Od: 14.05.2016
Rok produkcji: 2015
Zibix - w silnikach Mazdy przeszkadza mi jedynie brak wyboru dla mojego stylu jazdy 2,0 tragedia 2,5 godny polecenia z tym że jak po jeździłem chwilę po mieście to 13 wychodziło a ja przyzwyczajony do diesla i jadąc dieslem mazdy automat strasznie laguje, w ogóle jakiś zamulony był i ta cena trochę dużo chcą za niego. Reasumując jedyny słuszny wybór to 2,5 i już miałem zamawiać a tu przejechałem się A6 i poczułem się jak w innym świecie, head up na szybie , kompletna cisza i 170 km/h obrotów 1700, panorama, noktowizor, wentylowane siedzenia z masażem, wysuwany hak guzikiem z bagażnika, bagażnik z pilota z funkcją gestu to tylko czesc więc dlatego głównie padł wybór na audi. Już ostatnie słowo podsumowania żeby było jasne Mazda 6 to piękne auto lecz jest jeszcze parę rzeczy które muszą poprawić moim zdaniem rozszerzenie gamy silników, i wyciszenie auta.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: So, 15 paź 2016, 21:18 
tulis napisał(a):
Zibix - w silnikach Mazdy przeszkadza mi jedynie brak wyboru dla mojego stylu jazdy 2,0 tragedia

Z tą tragedią w 2,0 to bym tak nie tragizował :wink:

tulis napisał(a):
jadąc dieslem mazdy automat strasznie laguje,

Automat Mazdy laguje ? Hmmmm - jeździłem wprawdzie tylko testowo ale nie wydaje mi się :idea: Zresztą niech wypowiedzą się jeżdżący automatem na co dzień...Każdy ma inne odczucia...

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: So, 15 paź 2016, 21:38 
tulis napisał(a):
Zibix - w silnikach Mazdy przeszkadza mi jedynie brak wyboru dla mojego stylu jazdy 2,0 tragedia 2,5 godny polecenia z tym że jak po jeździłem chwilę po mieście to 13 wychodziło a ja przyzwyczajony do diesla i jadąc dieslem mazdy automat strasznie laguje, w ogóle jakiś zamulony był i ta cena trochę dużo chcą za niego. Reasumując jedyny słuszny wybór to 2,5 i już miałem zamawiać a tu przejechałem się A6 i poczułem się jak w innym świecie, head up na szybie , kompletna cisza i 170 km/h obrotów 1700, panorama, noktowizor, wentylowane siedzenia z masażem, wysuwany hak guzikiem z bagażnika, bagażnik z pilota z funkcją gestu to tylko czesc więc dlatego głównie padł wybór na audi. Już ostatnie słowo podsumowania żeby było jasne Mazda 6 to piękne auto lecz jest jeszcze parę rzeczy które muszą poprawić moim zdaniem rozszerzenie gamy silników, i wyciszenie auta.

Dokładnie to przerabiałem, 140 tys full opcja mazda 6 2.5 w tej cenie a4 bez automatu, skóry itp z silnikiem 1.5 150 ., full opcja a4 podobna do mazdy to koło 200-2200 tys a tak samo w a6 to pewnie wyszło ci 300 tys ?

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: So, 15 paź 2016, 21:42 
Nowicjusz
Nie, 2 letnie a6 wybrałem z małym przebiegiem cena bardzo podobna do nowej Mazdy 6 2,5, no i 3.0 313 km z s-tronkiem wymiata.
Co do lagowania to chodziło mi o diesla w benzynie z włączonym sportem jest ok.

PostNapisane: So, 15 paź 2016, 21:59 
W podobnej cenie jak ta A6 bmw 5 też dobre auto .

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: So, 15 paź 2016, 22:06 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
tulis napisał(a):
Nie, 2 letnie a6 wybrałem z małym przebiegiem cena bardzo podobna do nowej Mazdy 6 2,5, no i 3.0 313 km z s-tronkiem wymiata.
Co do lagowania to chodziło mi o diesla w benzynie z włączonym sportem jest ok.

Wygląd bajka mazdy, ale nie ma co porównywać z A6 czy BMW 5. To inna liga. Można się dowartościować, ale 2 letnie audi to lepszy wybór. O ile się nie popsuje. A to może boleć jak nie ma gwarancji.

PostNapisane: N, 16 paź 2016, 06:51 
Bywalec
Od: 31.05.2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: pomorski
Jechałem z taksówkarzem w szkocji, miał 3 letnie BMW 5 kupił auto zaraz po gwarancji, padł mu automat koszt wymiany £8000 zaraz potem napinacz od paska rozrządu koszt £6000 i remont silnika. Dwie takie naprawy i mógłby kupić w cenie używanego nowe auto na gwarancji.

PostNapisane: N, 16 paź 2016, 07:37 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
no samochody czasami padaja jak muchy niezaleznie od marky. A jak juz, to lepej jak padnie cosz tansze

Ostatnio edytowano N, 16 paź 2016, 11:09 przez mirecsk38, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N, 16 paź 2016, 10:28 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Rok produkcji: 2014
Dlatego kupowanie używki za np. 140 tys. zł, obarczone jest olbrzymim ryzykiem. Niezależnie od tego, czy autko zakupione jest w ASO w Polsce, czy też od osoby fizycznej. Osobiście nie zaryzykowałbym :idea:

PostNapisane: N, 16 paź 2016, 10:35 
Nowicjusz
Czy wy naprawdę myślicie że jak padnie wam turbina albo inna cześć mechaniczna jak sprzęgło to ASO weźmie to na siebie? Nie bądźcie naiwni tak nie będzie. Niestety gwarancja obejmuje głównie perforacje nadwozia

PostNapisane: N, 16 paź 2016, 10:52 
Nowicjusz
Kiedyś już miałem taki przypadek i diagnoza turbina niewłaściwie uzytkowana i po sądach możesz się bujac jak masz czas

PostNapisane: N, 16 paź 2016, 11:03 
Mazop powiedz to tym co kupują GJki 3-4letnie i 8 letnie GH. Oni powinni wziąć Dacię przez mniejsze ryzyko jak rozumiem? Bo będzie gwarancja? Każdy kupuje wg swoich finansów i oczekiwań. I obecnie skłaniam się do 2-3 letniej Eklasy, czy A6ki po skończeniu leasingu na M6. Raz mi palma odbiła z nowym samochodem i raczej nigdy więcej. Ile kosztuje zakup i wymiana silnika czy skrzyni w czymkolwiek? Proszę cię. 10k, 20k? I to jest problem? Wywalasz 140k na M6 i po 3 latach gwarancji nic się nie stanie w aucie za ówczesną równowartość 60-80k? Stanie się, bo niby dlaczego nie miałoby się stać. Ilu jest użytkowników co mają więcej niż 100kkm w M6? Ja słyszałem o gościu co ma prawie 300 i już raz naprawiał skrzynię ręczną - wymiana łożysk. To co ma być w AT? HGW. Wszystko może się zdarzyć. Ja przy M6 zmieniłem nastawienie ze świątyni samochodowej na maszynę do zabawy/przemieszczania się - która ma wymienne elementy - wszystkie poza ramą. Psuje się silnik - to jeśli tak jest taniej to go wymieniam w całości, psuje się AT? To do kosza. I wstawiam drugą. Co za różnica - ma ciągnąć do przodu i czasami parkować tyłem. Nic więcej.

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: N, 16 paź 2016, 12:10 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Rok produkcji: 2014
rkarcz napisał(a):
Mazop powiedz to tym co kupują GJki 3-4letnie i 8 letnie GH. Oni powinni wziąć Dacię przez mniejsze ryzyko jak rozumiem?

Z całym szacunkiem, ale one nie kosztują ok. 140 tys. zł, a znacznie, znacznie mniej ... Nie jestem absolutnie przeciwnikiem kupowania używanych aut, ale nie za taką kasę :arrow: Dodam, że to jest jedynie mój punkt widzenia i absolutnie nie zamierzam nikogo do niego przekonywać.

PostNapisane: N, 16 paź 2016, 12:14 
Stały bywalec
Od: 25.06.2015
Region: śląski
Mazop napisał(a):
Dlatego kupowanie używki za np. 140 tys. zł, obarczone jest olbrzymim ryzykiem. Niezależnie od tego, czy autko zakupione jest w ASO w Polsce, czy też od osoby fizycznej. Osobiście nie zaryzykowałbym :idea:

Mazop ma rację, ponieważ kupowanie auta z drugiej ręki, tym bardziej 2-3 letniego auta jest obarczone w domyśle tym, że to auto jest wyżyłowane po leasingu, po "dzwonie", albo z jakąś wadą. Mało kto ot tak sobie dla kaprysu sprzedaje nowe auto. Też nad tym myślałem czy, aby w tej samej kasie nie kupić używki. No i padło na nowe. Tym bardziej, że znam gościa który takimi autami (drogimi) handluje. I naprawdę czasami to ciężko poznać co to za auto sprowadził. Drogą Używkę to tylko jak zna się historię auta.

Wysłane z mojego Lenovo K910

PostNapisane: N, 16 paź 2016, 12:27 
Nowicjusz
Tak jak mówicie każdy podejmuje decyzje wg. Uznania jednemu pasuje to drugiemu tamto co nie zmienia mojego zdania o M6 że to piękne auto

PostNapisane: N, 16 paź 2016, 12:35 
Bywalec
Od: 09.02.2016
Region: małopolski
I ja miałem taki dylemat: nową GJ czy jakąś 2-3 letnią klasę premium. Na korzyść GJ ostateczne przeważyło:
- gwaracja - jak padnie coś grubszego w okresie 3 lat, to nie wyobrażam sobie, że tego nie naprawią; z moich doświadczeń posiadania samochodu na gwarancji wynika, że jeżeli coś ma charakter bezdyskusyjny to raczej nie ma problemu z naprawą/wymianą, czytając niniejsze forum i problemy z ASO dochodzę do wniosku, że problemy z nimi dotyczą głównie spraw II kategorii, a i tak jak klient jest trochę bardziej uparty to zwykle dopina swego, nie kojarzę też, żeby ktoś z forum się włóczył po sądach,
- trudność w znalezieniu dobrych 2-3 letnich egzemplarzy - jak nie trafisz na jakąś okazję od znajomego, to naprawdę ciężko jest znaleźć coś sensownego z miarę dobrą historią, trzeba by jechać osobiście do Niemiec i sprowadzić sobie egzemplarz na własną rękę, co po pierwsze wiąże się ze stratą cennego czasu, a i tak nie da pewności, że to będzie ideał;
- zamierzam samochodem pojeździć ok. 8 lat, nie mam bardzo wielkich oczekiwań, ważne, żeby był niezawodny, pojemny i zapewniał jakiś komfort i bezpieczeństwo do ok. 120-130 km/h (szybciej jeżdżę rzadko), zakładam, że GJ spełni moje oczekiwania,
- koszty utrzymania/serwisowania marek premium są dużo wyższe, nawet przy założeniu, że nic się nie psuje, to jednak utrzymanie A6 będzie zapewne sporo droższe niż GJ.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: N, 16 paź 2016, 16:24 
Wstydliwy
Nie wiem czy już to było poruszane, ale w ramach zmian rocznika 2017- zmienili funkcjonowanie czujników parkowania. Teraz już nie trzeba załączać przednich czujników przyciskiem, działają one samoczynnie przy małych prędkościach (testowane przy ok 2-3 kmh). Przycisk wywędrował na lewą stronę i teraz służy jedynie wyłączaniu czujników bądź włączaniu systemu, który działa tak jak opisałem.

PostNapisane: N, 16 paź 2016, 17:52 
Terminator181 bzdura. Sam kupiłem auto poleasingowe z przebiegiem 100000 km. I tyle miało bo przejechałem kolejne 200000 bez jakiegoś mega wkładu. Ale było w Niemczech droższe od takich w Polsce o jakieś 30%. 7 kEUR ver. 9,5kEUR. Jak się ma głowę na karku i szuka w normalnej cenie to można spokojnie kupić coś normalnego. Rok temu mój wspólnik kupił MesiaB z przebiegiem 33 kkm. Poleasingowy, a jakże, ale w benzynie. Poprzedni właściciel Apteka. Także takie jednoznaczne demonizowanie używanych samochód używanych jest deko śmieszne. No i porównajmy Mazdę z 76 kkm np. moją we wnętrzu a taką 10 letnią A6. No nie widziałem mimo 250 kkm przetartej kierownicy, porysowanych gównianych plastików, dodatków druciarskich z pianki w drzwiach przy uszczelkach, hamulce seria 320 mm, latającego fotela itp. Sorry nienma czego porównywać. I teraz decyzja czy kupując 2-3 letnie premium stać mnie na wymianę silnuka czy skrzyni czy nie. Jak tak, to nie wiem jakie jest ryzyko. A śmieszne jest to że wkład doprowadzający M6 do używalności to owy silnik ze skrzynią do premium.. ;) Każdy podejmuje swoje decyzje. Miałem podobne myślenie i mi przeszło po kilkudziesięciu kkm jazdy M6. Wszystko przed wami. ;)

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: N, 16 paź 2016, 17:59 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Region: wielkopolski
Witajcie,

na 5-ego grudnia mam zaplanowany odbiór swojej wymarzonej Mazdy 6, sedan, SkyPassion, 2,5 AT z opcją ogrzewania postojowego ThermoCall TC4 Advanced, w kolorze Deep Crystal Blue (rok modelowy 2017).

Poza checklistą odbioru, którą opisał tombien, czy macie jakieś praktyczne rady, wskazówki, jest coś na co nie zwróciliście uwagi, a teraz tego żałujecie itp.

Jakie akcesoria z katalogu Mazdy jest warto dokupić lub warto mieć niezależnie od ceny (w przypadku małej różnicy wolę dopłacić w Magdzie niż jeździć, kupować i montować samemu).

Nie ukrywam, że nie czytałem tak dokładnie forum zanim się zdecydowałem, a gdy teraz czytam o podejściu MPol do gwarancji czy o problemach z korozją to jestem trochę przerażony. Wasze raporty ze spalania również nie napawają optymizmem, aczkolwiek z tym się liczę i wolę wydawać na paliwo niż naprawy (dlatego nie kupuję Talismana z silnikiem 1,6 200KM). Do tej pory mam Renault Lagunę III 2010, 2.0 dCi 150KM i jedynym powodem jej wymiany jest mój kaprys aby mieć bajerki, które oferuje Mazda. Lektura forum powoduje jednak, że obleciał mnie strach czy mi ten kaprys bokiem nie wyjdzie.

Auto kupuję w Andora w Krakowie. Gdzie w okolicy można zrobić dobre zabezpieczenie antykorozyjne? Auto będzie nocowało w hali garażowej, a zatem ryzyko korozji jest istotnie wyższe.

Za wszelkie wskazówki i uwagi serdecznie dziękuję. Z racji tego, że zawodowo jestem architektem aplikacji na platformach iOS postaram się odwdzięczyć opisem moich przyszłych eksperymentów z Mazda Infotainment. ;-)

P.s. Nawiązując do aktualnego wątku dyskusji, który odbiegł od tematu. ;-) Ja auto kupuję albo nowe albo tanie. Inne opcje nie wchodzą w grę i nawet gdybym dysponował budżetem 40000 to wolałbym kupić nową, skromną Kia z 7-letnią gwarancją niż używane auto wyższej klasy i większego rozmiaru.

PostNapisane: N, 16 paź 2016, 18:46 
Adept
Od: 10.05.2016
Region: wielkopolski
Ja mam takie samo podejscie jak JordanJ ... nigdy nie kupilbym 2-3 latka za 50.000 a tym bardziej za 150.000 . Ale to kwestia podejscia podejscia do sprawy, gdyz mam znajomych ktorzy wola kupic za 100.000 taki samochod gdyz na nowy musieliby polozyc na stol drugie tyle. Pewnie i racja ale ja mam inne podejscie - kupuje nowe co okolo 7-8 lat i wole miec total nowke, bez przebiegu, w takim kolorze jaki chce, z takim wyposazeniem jakie jest mi potrzebne itd. Wiem, ze strace moze i wiecej ale kupujac uzywke musialbym ja co 3 lata max zmienic i to szukanie, stracony czas i NERWY nie sa tego warte. Naprawde trudno jest kupic 2-3 latka w perfekcyjnym stanie ... a do tego z malym przebiegiem. 95 % ogloszen to sciemy ... i tyle w temacie. Ale oczywiscie kazdy moze miec swoje zdanie ... zaleznie tez od tego na jaki czas kupuje samochod i jakie ma podejscie do ewentualnych napraw. Oczywiscie kupujac nowy nie ma sie gwarancji, ze nic sie nie stanie tuz po jej zakonczeniu ... ale to juz inna sprawa

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: N, 16 paź 2016, 19:01 
Stały bywalec
Od: 25.06.2015
Rkacz - ja nie mówię, że nie można kupić dobrego auta, ale jest tego rodzaju okazji dużo mniej oraz trzeba trochę też w temacie siedzieć, mieć czas, a nawet samemu kupować. Większość ludzi zdaje się na handlarzy. A dobre tzn. drogie auta w Niemczech nie kalkulacją się z nowym kupowanym w salonie. A teraz to i w Niemczech nie jet pewne też auto bo wszyscy sprzedający wycwanili się. Robią teraz nawet tak, auto dzwon jest robione w Polsce następnie wyłożone do Niemczech z zostawionym lekkim uszkodzeniem i potem Polak kupuje zadowolony bo okazję trafił. Niestety (stety) zbyt dużo mam styczności z handlarzami aut i wiem jakie zagrożenia czyhają. Fakt, jeśli ktoś ma zaufanego sprowadzajacego auta to może jakaś perełkę załatwi, ale to trzeba naprawdę uzbroić się w cierpliwość. Pomijam życiowych farciarzy, którzy wogole nie byli świadomi zagrożeń jakie niesie kupienie sprowadzonego auta, a takich też znam, którzy kupili w Polsce auto w ciemno od handlarza i okazało się ok. Ale to auta w granicach 20tys. zł. Ale znam przypadek znajomej, która kupiła kradzione auto i straciła też około 20 000 zł. Także w życiu różnie bywa, i chyba wiele zależy doświadczeń życiowych każdego z osobna. Czyli albo ktoś jest optymistą, albo doświadczonym optymistą czyli pesymistą [WHITE SMILING FACE].

Wysłane z mojego Lenovo K910

administrator
PostNapisane: N, 16 paź 2016, 19:04 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Agivex napisał(a):
eraz już nie trzeba załączać przednich czujników przyciskiem, działają one samoczynnie przy małych prędkościach

A jednak wrócili do sprawdzonego rozwiązania. Super. :D

PostNapisane: N, 16 paź 2016, 19:32 
Terminator181 dlatego właśnie kupuje się auta poleasingowe, dla których założyłeś, że są zjechane. Bo firmy sprzedają z różnymi przebiegami i nie ma znaczenia dla sprzedającego stan pojazdu. Zmieniają flotę po 3-5 latach i przebieg nie ma kompletnie żadnego znaczenia poza wpływem na cenę w danym komisie. Są komisy sprzedające z certyfikatami Dekra, wydrukami z ASO. To co jest konieczne jest wypisane w raporcie. Pojechaliśmy z kumplem po tego MesiaB i testując go miernikiem mówię mu, że jest pomalowany cały bok prawy - bez szpachli, ale malowany. On w raport - malowane drzwi i błotniki prawe. Także są miejsca gdzie ktoś kto chce kupić samochód i nie skąpi grosza to kupi bardzo dobry używany samochód na wiele lat. M6 nawet nowa ma w h...j wad, których producent nie rozwiązuje na gwarancji. A nawet jak coś łaskawie wymienia, to wiadomo, że kwestią czasu jest znowu rozsypka danego elementu. Lusterka, rama fotela, wgniatające się podłokietniki w drzwiach. Co zrobisz po gwarancji? Kupisz ramę, lusterko itp. Normalka. Dlatego nie pisz o ideałach, bo na pewno nie jest nim M6. Ja osiągnę 100 kkm po 26 miesiącach od zakupu. I wiem już że masy elementów dodatkowa gwarancja nie obejmuje. I co? Jestem w punkcie wyjścia.. A nadal jeżdżę tylko Mazdą, w której z każdym tysiącem coś dolega. Teraz lata fotel pasażera o zgrozo.. :) Czekam z niecierpliwością na lusterko prawe.. :)

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: N, 16 paź 2016, 20:21 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Proggy napisał(a):
Ja mam takie samo podejscie jak JordanJ ... nigdy nie kupilbym 2-3 latka za 50.000 a tym bardziej za 150.000 . Ale to kwestia podejscia podejscia do sprawy, gdyz mam znajomych ktorzy wola kupic za 100.000 taki samochod gdyz na nowy musieliby polozyc na stol drugie tyle. Pewnie i racja ale ja mam inne podejscie - kupuje nowe co okolo 7-8 lat i wole miec total nowke, bez przebiegu, w takim kolorze jaki chce, z takim wyposazeniem jakie jest mi potrzebne itd. Wiem, ze strace moze i wiecej ale kupujac uzywke musialbym ja co 3 lata max zmienic i to szukanie, stracony czas i NERWY nie sa tego warte. Naprawde trudno jest kupic 2-3 latka w perfekcyjnym stanie ... a do tego z malym przebiegiem. 95 % ogloszen to sciemy ... i tyle w temacie. Ale oczywiscie kazdy moze miec swoje zdanie ... zaleznie tez od tego na jaki czas kupuje samochod i jakie ma podejscie do ewentualnych napraw. Oczywiscie kupujac nowy nie ma sie gwarancji, ze nic sie nie stanie tuz po jej zakonczeniu ... ale to juz inna sprawa

Sent from my iPhone using Tapatalk

Też tak uważam, z tym , że rozgraniczyłbym
- auto dla rodziny - nowe - ma odpalać, wozić bez zajmowania się nim, bez zaglądania przez żonę (prawdopodobnie głowny użytkownik razem z dziećmi w sensie codziennym) do oleju itp, bez i przejmowania pierdółlkami typu lusterko czy skrzypiący podłokietnik, bez wyszukiwania miesiącami godnego uwagi egzemplarza i podróży za nim po Polsce i Europie, idziemy do sklepu-salonu i za pieniążki jakie mamy na ten cel kupujemy wybierając co nam potrzebne a nie zdjąc się na tzw gust poprzednika . A model dobieramy do funduszy posiadanych, może być i Duster, czy Tipo, nawet bardziej, bo mniej szkoda w takim użytku. Oczywiście może być i Quattroporte - wszystko w zal. od funduszy. Ale generalnie ma nie zajmować i być skonfigurowane od początku możliwie docelowo do swoich celów- moc, wyposażenie itd. Ot narzędzie, nie wkładamy w niego już poza zakupem i eksploatacją żadnych wkładów finansowych.
Oczywiście świetnie jeśli by przy tym sympatycznie wyglądało czy choćby nie odrzucało.
- auto dla frajdy ze zwykłego codziennego obcowania z nim codziennie i radości jazdy jak tam kto ją rozumie (cisza i izolacja od otoczenia czy wręcz przeciwnie) , czy inne wręcz do zabaw, modyfikacji itp , czy też wyciszeń matami i rozprowadzania kabli czy głośników po swojemu - jak najbardziej używane. Choćby z tego powodu, że z fajnymi silnikami wielu już nie ma w produkcji, czy też znane są ścieżki postępowania z nimi, a przede wszystkim za stosunek ceny do frajdy. A jak klęknie to nic się wielkiego nie stanie, można naprawiać, silniki itd przeważenie jako że to leciwy model dostępne, know how u mechaników też.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1