Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 09:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 645 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 22  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 20 sty 2016, 16:18 
Wtajemniczony
Od: 19.08.2013
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
tombien napisał(a):
Radiss napisał(a):
Żałuję, że nie ma otwieranego z kluczyka bagażnika

U mnie jest. :)

A kojarzę kojarzę :) No ale dopóki ten patent z turbosprężyną nie jest dostępny w ASO to liczę to jako minus auta :-P

PostNapisane: Śr, 20 sty 2016, 18:19 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: pomorski
jgorsk napisał(a):
Do tego do bagażnika wchodzą tylko 2 koła. Na wymianę kół trzeba jeździć na raty albo wozić koła na tylnej kanapie.

Mi wchodzą 4 sztuki (na stojąco, po zdjęciu rolet) - 225/45R19.
Ale ja lubię ciasno :D

Co do wkurzania - podpinam się pod problem ze słupkiem A - niejednokrotnie macham głową przed łukami, rondami itp, żeby zobaczyć co za słupkiem...
I jak dla mnie bardzo prosta rzecz, ale w Maździe nielogiczna - odcinanie szyb. Po wciśnięciu guzika odcinane jest zasilanie na wszystkie szyby poza ta kierowcy, a wystarczyło odciąć zasilanie na guziki na poszczególnych drzwiach. Wtedy kierowca zawsze ma możliwość ruszenia szybami, tylko pasażerowie nie mogą.
Wkurza też brak możliwości permanentnego wyłączenia i-stopa.
I klasyk - wyciszenie :)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 20 sty 2016, 18:29 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: śląski
Ja miałem turbo sprężyna w bagażniku

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: Śr, 20 sty 2016, 21:53 
Wstydliwy
Od: 03.01.2016
Mnie wkurza, że muszę czytać co wkurza, bo odbiór mam dopiero za tydzień :-P :D

PostNapisane: Śr, 20 sty 2016, 23:42 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Nie czytaj. Poczekaj. Będziesz mile zaskoczony.

PostNapisane: Cz, 21 sty 2016, 11:36 
Nowicjusz
Od: 11.08.2015
to zależy od podejścia i potrzeby samoświadomości :)

Jak się przeczyta, żeby mieć pełną wiedzę, to potem można albo powiedzieć: "e tam, bzdury, wcale mi to nie przeszkadza", albo "no faktycznie, tu Mazda mogłaby się postarać", ew. "Jezu, co za złom, czemu ja to kupiłem!" ;)

lub można żyć w matrixie i nie zdawać sobie sprawy z tych wszystkich rzeczy (czasem tak jest łatwiej...)

PostNapisane: Pt, 22 sty 2016, 06:14 
Świeżak
Od: 19.11.2015
SlawekGdynia napisał(a):
Mi wchodzą 4 sztuki (na stojąco, po zdjęciu rolet) - 225/45R19

Jakim cudem? Mi sie klapa nie domyka.

moderator
PostNapisane: Pt, 22 sty 2016, 10:45 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
Ron102, mi sie udalo, ale same opony... kol nie probowalem...
Moze kwestia spuszczenia nieco powietrza... ;)

PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 00:53 
Nowicjusz
Od: 13.08.2015
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Mam 2.2D AT Skypassion od tygodnia i zrobiłem 1,500 km. Spróbuję podsumować to wszystko w kolejności od największej irytacji do najmniejszej

1. Brak autoryglowania drzwi po przekroczeniu 15-20 km. To jest dla mnie zdecydowanie nr. 1 tym bardziej że w wersji na US jest. Czyli Europa to "gorszy sort"? Nie pamiętam do jakiego auta muszę się cofnąć które też tego nie miało. Chyba Astra II z 1998 roku. Za to mam jakąś gałkę przy klamce którą muszę przesunąć do przodu blokując tym samym pasażerom możliwość wyjścia z samochodu dopóki nie przesunę jej z powrotem. BRAWO MAZDA <slabo>

2. Brak kontrolki niskiego poziomu płynu spryskiwacza. Praktycznie ex aequo z autoryglowaniem i kolejny skandal bo jak wyczytałem na forum w wersji z przed FL była, czyli usunęli. BRAWO <slabo> Ale za to od zatyczki korka jest taki plastikowy bagnet z nacięciami żeby można było sprawdzić stan płynu po jej wyciągnięciu... <hahaha> Chyba jak się płyn skończy :wink:

3. Brak możliwości złożenia HUDa. W ustawieniach można wyłączyć wyświetlanie informacji na HUD ale samego pleksi złożyć się nie da - ja pitolę jak długo oni nad tym myśleli... <oczy>

4. Brak siłownika teleskopowego maski silnika. WOW w aucie za prawie 150,000 zł... Mają tupet.

5. Brak spryskiwaczy przednich reflektorów. Już dwa razy klosze na prawie całej powierzchni (został tylko górny pasek) zakleiły mi się śniegiem w trakcie jazdy i LEDy rzucały światło na padający śnieg przed maską de facto oślepiając. Zjazd na pobocze (stację benzynową) skrobaczka do ręki i przecieramy... W topowej wersji wyposażenia wypadało by mieć*

5. Napis "passanger airbag" cały czas się świeci na desce że poduszka pasażera aktywna. A może by tak odwrotnie? :idea: Po co mam mieć choinkę w środku?

6. To samo z przyciskami zamkniętego obiegu powietrza. 2 przyciski do tego samego i diody na obu. PO CO :?: Nie da się jednym i dioda jak włączony obieg zamknięty?

7. Po zaklejeniu śniegiem emblematu na przedniej atrapie nie działa tempomat bo tylko aktywny a czujka radaru zasłonięta. A może by tak przełączyć na "klasyczny" tempomat który nie potrzebuje radaru? Albo lepiej, podgrzewany emblemat? Chyba taniej wyjdzie? Miałem już dwa razy w ciągu tygodnia. Aby do wiosny :-P

*W tańszej wersji SkyEnergy z ksenonami chyba spryskiwacze są, bo to obowiązkowe?

No dobra wyżyłem się i mi trochę ulżyło :wink: Ale poza tym jeździ się super, naprawdę

administrator
PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 09:03 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
U mnie nie ma problemu z:
2 - jest kontrolka
3 - nie mam Huda
5 - mam spryskiwacze
6 - nie mam aktywnego tempomatu

Tak jak pisałem wielokrotnie, FL czy nowy model, nie zawsze oznacza wyłącznie krok do przodu - powód? Rezygnują z rozwiązań ułatwiających życie, nie rozumiem tego podejścia. :/

moderator
PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 11:13 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
Klucznik napisał(a):
*W tańszej wersji SkyEnergy z ksenonami chyba spryskiwacze są, bo to obowiązkowe?

No wlasnie tak to jest... Jak masz xenony to masz spryskiwacze kloszy,
a jak masz spryskiwacze kloszy to masz kontrolke niskiego stanu plynu...
Chyba UE wymusza to u producentow... niestety jesli chodzi o LED regulacji takowej nie ma, to i Mazda szybko na spryskiwaczach oszczedzila... ;)
W innych markach tez sie to zdarza... tzn. ze w xenonach sa spryskiwacze a w LEDach nie...

tombien zapomniales wspomniec o podlokietniku... :P

PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 11:13 
Adept
Od: 02.08.2015
Region: mazowiecki
a mnie najbardziej wkurza niska jakość i szybka zużywalność tapicerki skórzanej białej...

praktycznie odkąd kupiłem auto mam z tym problemy, zgłoszenie serwisowe wisi w MMPOL od 2 miesięcy a odpowiedzi brak (nienaturalne wgnioty, przetarcia).

do tego też doszło spore (8cm) przetarcie na kierownicy...

z czego oni to zrobili? czy może tylko ja trafiłem na taki trefny model?

oprócz tego nie mam do auta żadnych zastrzeżeń...

PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 11:20 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
gzesiolek napisał(a):
tombien zapomniales wspomniec o podlokietniku... :P

Nie zapomniał - Klucznik ma AT, więc w tym przypadku podłokietnik FL jest ok, tylko dla MT jest be :)
Co do lamp to ledy zdaje się nie grzeją i nie roztopią śniegu. Energy po FL też ma LEDy, nie ma opcji ksenonów po FL, które same w sobie ciepłem i bez spryskiwaczy by topiły śniegi. Tylko halogeny w Go i Motion wszystko stopią i rozpuszczą :)

PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 14:51 
Klucznik napisał(a):
3. Brak możliwości złożenia HUDa. W ustawieniach można wyłączyć wyświetlanie informacji na HUD ale samego pleksi złożyć się nie da - ja pitolę jak długo oni nad tym myśleli... <oczy>

5. Brak spryskiwaczy przednich reflektorów. Już dwa razy klosze na prawie całej powierzchni (został tylko górny pasek) zakleiły mi się śniegiem w trakcie jazdy i LEDy rzucały światło na padający śnieg przed maską de facto oślepiając. Zjazd na pobocze (stację benzynową) skrobaczka do ręki i przecieramy... W topowej wersji wyposażenia wypadało by mieć*

7. Po zaklejeniu śniegiem emblematu na przedniej atrapie nie działa tempomat bo tylko aktywny a czujka radaru zasłonięta. A może by tak przełączyć na "klasyczny" tempomat który nie potrzebuje radaru? Albo lepiej, podgrzewany emblemat? Chyba taniej wyjdzie? Miałem już dwa razy w ciągu tygodnia. Aby do wiosny :-P

Ad. 3 Miałem podobnie przez pierwsze pół roku, aż odkryłem, że naprawdę nie muszę patrzeć na zegary i umieszczone tam 2 wartości - prędkość aktualna, prędkość ustawiona dla tempomatu. Jak to odkryłem to obecnie zauważam pusty bak jak zapali się lampka, bo nie patrzę w ogóle na zegary. Także wszystko przed tobą.. :)

Ad. 5. I tak i nie. Spryskiwacze reflektorów mają jedną wadę - zużywają płyn w ilościach ponadstandardowych. Miałem 6 tygodni wersję z ksenonami i nie dzięki, postoję. Czy lampy brudne, czy czyste to sru hektolitry, a co tam, właściciel stawia.. Trochę śniegu zaliczyłem, błota też i jeszcze nie zakleiłem lamp. A nawet jak były mega brudne to i tak genialnie świeciły. Ja przecieram je z przyzwyczajenia, bo się zawsze przecierało.

Ad. 7. Obstawiam, że jednak nie każdy poradzi sobie z wykonaniem czułego elementu jakim jest radar z drutem oporowym o zmiennej temperaturze w świetle działania elementu pomiarowego. Emblemat, nie wiem, czy zauważyłeś, nie jest matowy, tylko celowo bardzo śliski. Jak już coś się przyklei to odchodzi bez konieczności kucia. A przejście w tryb tempomatu bez radaru jest dość ryzykowne. Jak masz jeden to wiesz jaki masz. Jak masz dwa to aktywując zwykły możesz myśleć, że jednak ten aktywny i bum gotowe. Samochód musi być zrobiony dla całego przekroju potencjalnych klientów.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 15:49 
Wtajemniczony
Od: 19.08.2013
Klucznik napisał(a):
Ale za to od zatyczki korka jest taki plastikowy bagnet z nacięciami żeby można było sprawdzić stan płynu po jej wyciągnięciu... <hahaha> Chyba jak się płyn skończy :wink:

A tu niezłe zaskoczenie. Ja w wersji FL miałem zatyczkę na płyn bez bagnetu! No i skończyło się tak, że się zsunęła i wpadła mi pod maskę, skąd jej nigdy nie wyjąłem już...
W serwisie zamontowali mi wersję z bagnetem, ale do dziś prześladuje mnie odgłos tamtej, bo pewnie gdzieś tam się wala pod maską...

administrator
PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 15:54 
Weteran
rkarcz napisał(a):
Spryskiwacze reflektorów mają jedną wadę - zużywają płyn w ilościach ponadstandardowych

To bardzo ciekawa teoria, jakoś przez ostatnie 50 tys km tego nie zauważyłem. A dlaczego?
1. Spryskiwacze reflektorów działają tylko przy włączonych ksenonach.
2. Spryskiwanie reflektorów odbywa się co któryś tam raz przy spryskiwaniu szyby.

Fakt, że ich nie ma w FL i do tego mniejszy zbiornik o prawie połowę bez sygnalizacji braku płynu są krokiem wstecz a nie do przodu. To tak jak w tłumiku się okazało, oszczędzamy na czym się da jak tylko nie ma przymusu.

PS. A Łady czy Volvo, miały zwykłe żarówki a do tego wycieraczki na reflektorach, dla bajeru? Nie, dla funkcjonalności.

PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 16:10 
Amator
Od: 12.12.2015
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Region: zachodniopomorski
ZBANOWANY!
tombien,tu się z tobą nie zgodze ,uwierz mi w Volvo wycieraczki nie wycieraja tylko marzą,później trzeba je myć ręcznie ,dzięki za wycieraczki na światłach

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 16:59 
tombien a co ile psika? Z tego co pamiętam to co 3, może 4 razy.
I idzie tego sporo, bo za pierwszym razem autentycznie się przestraszyłem że mi coś spod maski pociekło.. :)
Ale nawet czego bym nie napisał to jak co 3-4 psika, dość sporo, to o ile więcej idzie tego płynu?
No sam policz proporcję i napisz, bo może ja się nie znam na matematyce ze szkoły podstawowej.
33%? 25%? :) Niewiele w sumie. Jakiś baniak dodatkowego płynu na 3,4 używane tylko na szyby.
Tylko, że to nie jest fanaberia Mazdy a wymóg dla ksenonów, a dla LEDów nie i tego nie m, prawda?
Bo pewnie jakby nie było obowiązku to i dla ksenonów by nie było, bo waży i kosztuje. :)
A znając Mazdę oba parametry budowy aut jej się nie podobają i obniżają oba na każdym kroku.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 17:28 
Nowicjusz
bespartyjny wyluzuj, ten wątek jest o tym co wkurza w GJ więc napisałem co mi się nie podoba. A skoro wszystko już dawno było wałkowane to niech mod zamknie wątek :wink:
O kilku rzeczach wiedziałem przed zakupem (pleksi HUDa się nie opuszcza, brak kontrolki płynu) ale wybacz o autoryglowaniu i siłowniku nie, bo... no cóż w najwyższej wersji wyposażenia po prostu nie przyszło mi to do głowy że tego nie ma.

Co do siłownika maski to jeszcze parę słów komentarza nt.
Cytuj:
A klapa , to codziennie jest unoszona , żeby auto odpalić i faktycznie brak tego siłownika , to porażka nie ?

Tu nie chodzi o to czy podnoszę maskę 1x tydzień czy 1x na ruski rok, tylko o prestiż marki (jeżeli w ogóle możemy rozpatrywać Mazdę 6 w tych kategoriach). Po prostu w oczy kole rozwiązanie "za 5 zeta" w aucie za prawie 150 tysi z wieloma elektronicznymi bajerami najnowszej generacji. Do tego też zaliczam brak kontrolki spryskiwacza i autoryglowania drzwi. To są rzeczy które obniżają prestiż marki i powodują niesmak. Tym bardziej że nie są to rozwiązania warte wielkich nakładów finansowych a niektóre są wręcz stosowane przez Mazdę na innych rynkach/poprzednich modelach.

administrator
PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 17:43 
Weteran
PISowiec napisał(a):
uwierz mi w Volvo wycieraczki nie wycieraja tylko marzą

Nie pisałem o skuteczności, tylko o wprowadzeniu funkcjonalności - jako pewnej zasady.
rkarcz napisał(a):
I idzie tego sporo, bo za pierwszym razem autentycznie się przestraszyłem że mi coś spod maski pociekło..

Ja na rok zużywam 15 l / 25 tys km, czyli tyle co nic.
Klucznik napisał(a):
Po prostu w oczy kole rozwiązanie "za 5 zeta" w aucie za prawie 150 tysi

Brak tego siłownika nie dotyczy kosztu jego samego - choć myślę, że też ma to znaczenie. Niech koszt jednostkowy wyniesie 20$ pomnożony przez ilość wyprodukowanych samochodów idzie w setki tysięcy jak nie w miliony. :). Poza tym, że przy seryjnym zastosowaniu siłownika, zamiast pręta, maska musiałaby zostać zmieniona konstrukcyjnie. Przy obecnej konstrukcji maski, osobiście, bałbym się zakładać siłowniki. :)

PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 17:45 
Nowicjusz
rkarcz napisał(a):
Fakt, że ich nie ma w FL i do tego mniejszy zbiornik o prawie połowę bez sygnalizacji braku płynu są krokiem wstecz a nie do przodu.

Hmmm co to znaczy "o połowę mniejszy zbiornik"? Diler mi powiedział że ma pojemność 5 litrów... Jakoś nie mogę znaleźć w książce obsługi. Ktoś się wypowie jak to wygląda w wersji FL? Albo się da wlać cały baniak albo nie.

administrator
PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 17:46 
Weteran
5 litrów jest przed FL, po FL jest bodajże 3l.

PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 17:50 
Amator
Od: 12.12.2015
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Region: zachodniopomorski
ZBANOWANY!
Jak to funkcjonalność jak marzą? Co wy z tym ryglowanie,dzieciakowi blokujesz dzrzwi,tylko ty możesz je otworzyć z zewnątrz, a dorośli to nie otwierają dzrzwi w czasie jazdy ? Chyba

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 18:00 
Nowicjusz
tombien niech podniosą cenę o $20, chyba im się sprzedaż nie zawali :wink:
Co do kwestii technicznych to nawet o tym nie pomyślałem, ale nie wierzę że trzeba by przeprojektować maskę... Ale spierać się nie zamierzam :)
Nie mniej cieszę się niezmiernie bo uderzyłeś w sedno sprawy :D Dodajmy do tego czujkę płynu do spryskiwacza i mechanizm autoryglowania + guzik w drzwiach kierowcy i w $100 powinniśmy się zmieścić :> Dobra niech będzie $200, zapłacę.

PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 19:16 
Bywalec
Od: 08.12.2014
Rok produkcji: 2016
tombien napisał(a):
Ja na rok zużywam 15 l / 25 tys km, czyli tyle co nic.
. A ja na taki sam odcinek wylałem jakieś 25-30 litrów :). No i to faktycznie wkurza, psika co piąty raz na światła. Najgorsze, że po odpaleniu silnika zawsze przy pierwszym myciu szyby gdy ksenony są włączone to też dostają dawkę. O tyle to irytujące, że jak się ma czyste auto i chce się tylko szybę psiknąć to nie - przód uwalony też musi być.

PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 19:26 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
No tylko po co takie pierdoły dokładać ? po prostu po co ? można by w nieskończoność różne czujniki dokładać, automatykę wszystkiego itp.
Tylko po co ? zbytek? punkt na liście wyposażenia? łechcący próżność dodatek ? czyż nie ?
Gdzieś musi być granica.

Co do płynu zużywanego przez ksenony - na pewno gdzieś jest bezpiecznik. Polecam. A jak się komuś chce dłubać - są układy opóźniające - czyli na światła tylko jak długo przytrzymamy. Albo po prostu gasimy przed psiknięciem. Milion możliwości jest zamiast narzekać że się zużywa.

administrator
PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 19:51 
Weteran
Klucznik napisał(a):
Dobra niech będzie $200, zapłacę.

Też bym dopłacił za to i owo, gdyby można było. Ale oni mają inną politykę cenową, chodzi o to, żeby finalna cena była jak najniższa a zarobek jak największy - to cała tajemnica.

zyrafal napisał(a):
A ja na taki sam odcinek wylałem jakieś 25-30 litrów

Kwestia tego ile się używa, w jakich warunkach jeździ itd. W GH zużywałem więcej, gdyż tam ksenony świeciły cały czas. Tu ledy w dzień, nie generują dużego zużycia płynu za to po ciemku i gdy jest mokro spryskiwacz jest niezbędny, po sprykaniu zupełnie inaczej świeci. Pamiętam czasy z Civica, kiedy musiałem się zatrzymywać i czyścić klosze, bo nic nie było widać.

PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 20:21 
Amator
Od: 27.01.2016
Nie wiem jak by bylo w M6 gdyby posiadala spryskiwacz na lampy przednie ale ja majac kiedys Alfe Romeo 159 z ksenonami po prostu wyciagnalem bezpiecznik od spryskiwaczy reflektorów bo zakup płynu 5l odbywal sie regularnie co tydzien... I umówmy sie ze przepis o "psikaniu" na ksenony jest pomyslem poronionym bo efektywnosc tego rozwiazania jest żadna. Wątpliwe jest ze takie "psikanie" na lampy usuwa tez brud spod kół w okresie jesienno/zimowym... nie ma szans, trzeba brac szmate/szczotke w swoje łapy i czyscic.

administrator
PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 20:29 
Weteran
evo666 - każdy ma własne zdanie na ten temat jak widać. Ja się z Twoim nie zgadzam - wiem co było kiedyś (bez spryskiwaczy) a jest teraz (gdy działają). Nigdy nie wyciągałem bezpieczników i nie zamierzam. :)

PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 20:36 
Bywalec
Od: 08.12.2014
Andrzejsr, pomysł z gaszeniem świateł przed użyciem spryskiwacza, wybacz, ale jest po prostu idiotyczny. Prawicie wszędzie na forum o bezpieczeństwie jazdy, a w nocy mam wyłączyć ksenony przed umyciem szyby? <spoko>. Mogli to po prostu zrobić tak jak sam napisałeś, sprysk na lampy idzie przy dłuższym przytrzymaniu albo tak jak jest obecnie, dwukrotne naciśnięcie manetki, ale mogli sobie darować obligatoryjne lanie przy pierwszym i potem co piątym psiknięciu :).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 645 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 22  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1