Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 23:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

moderator
PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 11:21 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
adriel napisał(a):
Kompletnie jest mi bez znaczenia turbo lag przyśpieszenie od 0-100 itp, nie jestem typem kierowcy by mi to było potrzebne,
ale nie wiem jak jest z tym odpowiednikiem Twoim bo Superb 2.0 TSI 220KM DSG jest szybszy od 0-100 od
mazdy o sekundę.

Akurat lag dotyczy depnięcia podczas jazdy a nie sprintu 0-100...
Bo w sprincie 0-100 skrzynia DSG jest rewelacyjna, chyba nawet lepsza niż manual w rękach większości kierowców...
Bo biegi sobie przygotuje jak trzeba, zmiana błyskawiczna, nie trzeba redukcji...

DSG ma słabość dopiero jak jedziesz sobie spokojniutko 60-80km/h z 1000-1500rpm i potrzebujesz nagle depnąć tak by zredukował błyskawicznie o 2 biegi...
Wtedy w stosunku do automatu Mazdy różnica była diametralna...
No i jak w 2.0 TSI w takiej sytuacji chociaż masz megakopa doładowania po tym lagu, to w 1.8 TSI jest tak sobie... rzekłbym jak w Maździe 2.5, ale laga nie ma szans nadrobić...

Co do diesel gate, to jedynie VW udowodniono specjalne oprogramowanie do tego celu, by kierowcom jeździło się przyjemnie, a ekologom w labie pokazywały się mega czyste spaliny,,,
Inni albo na to nie wpadli, albo nie dali się złapać... bo tych co złapali to była kwestia stosowania zabiegów niedozwolonych w stylu odchudzanie auta, stosowanie specjalnych opon i ciśnień (przykład Mitsu z kei carami), czy po prostu nie trzymanie norm w jeździe innej niż laboratoryjna (a to już większość aut)... Jedynie VW wpadł na to, że może to być pilnowane przez program silnika i w przypadku cyklu laboratoryjnego (przecież znanego producentom) silnik wchodził w tryb "zachwyt ekologa", a gdy wyjechał na drogę i ktoś go depnął do rozgrzania turbiny to silnik wchodził w tryb "smok wawelski w Kuwejcie"...
Jako, że i tak jestem anty-klekot to i tak mnie to interesuje jak zeszłoroczny śnieg i już bardziej miałbym za złe ludziskom co to kupują klekota do miasta i wycinają DPF niż samemu VW...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 12:00 
Ostatnio wiozłem teścia na wesele. Siedział na tylnej kanapie. Chłop jeździ astrą 2, strym polo classic i mercedesem actrossem w pracy. Prędkości byly nie duże tak do 100. Pare razy ostrzej wszedłem na obroty. Teść skwitował to tak, że jak na nowy samochód tej klasy jest strasznie głośno akurat nie przeszkadzał mu szum bo prędkość była za niska ale hałas silnika, zawieszenia, tłumika. Żona też mówi ,że głośno eh. Jestem w kropce albo inwestować kilka tysięcy w wyciszenie albo to olać i do żyda dać wóz godząc się z utratą wartości po roku użytkowania w sumie na jedno wyjdzie. Gdyby chodziło tylko o wyciszenie ale są jeszcze inne mankamenty. Mam zagwozdkę :sad:
Można powiedzieć ,że mazda podoba się każdemu do momentu aż się nią nie przejedzie :)

Superbem jeździłem na jazdach testowych i podobał mi się , żonie też. Tylko czasy oczekiwania były odległe a ja byłem w gorącej wodzie kąpany, plus dodatkowo felgi z oponami i inne bonusy sprawiły ,że kupiłem to co kupiłem.

Zobacz moją 6tkę  

moderator
PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 12:33 
Fanatyk
MateZ to przyznaj się jak ten silnik przy teściu rozkręciłeś, że było głośno przy 90-100km/h
Przecież przy zwykłej jeździe z tą prędkością na 6 tce silnik jest niesłyszalny...

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 12:38 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Region: opolski
Ja mam podobnie z tą różnicą że kogo nie pytam czy nie glosno , kazdy kwituje ze ok. Mówiąc stosunkowo cicho do pasazera z tylu , nikt nie miał problemu ze zrozumieniem. Jedyny wicherek jaki znalazlem i do dopiero po roku w tylnej lewej szybie, jak wracalem z Poznania na miejscu pasazera za kierowca, a i to odkrylem go dopiero po 100km jazdy , kilkudziesięciu stronach wątku o wyciszeniu i po intensywnych poszukiwaniach. Ale mnie nie sluchajcie bo ja motorem jezdze na codzien ,a tam powyzej 140km/h wiatr urywa łeb. Po przesiadce do Mazdy mam cisze i komfort i nie zamienie tego auta na zadne inne, w tym kuretsi.

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 12:40 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Rok produkcji: 2016
Region: mazowiecki
2.5 w normalnym ustawieniu i normalnym przyspieszaniu - nie słychać w ogóle silnika, niezależnie od prędkości. W sporcie jak się depnie to rzeczywiście ryk jest ;) i w sumie dobrze :D Także też bym obstawiał mocniejsze depnięcie lub piłowanie na wysokich obrotach.

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 13:27 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: zagranica
chmooreck napisał(a):
Rysiek napisał(a):
VW odwalił numer stulecia z emocja spalin mnie to tak zraziło do ich, że auta ich produkcji bym nie rozważył. Mega chamstwo i tyle

Nie tylko on.

Numerem stulecia są "ekolodzy" i wprowadzane "normy". Tak jakby miały coś zmienić. Jak to mawiał mój wykładowca fizyki: przyroda sobie poradzi, z nami czy bez nas.

Jeden się przyznał bądź ktoś posypał, ale jak zaczęto sprawdzać, ile jest naprawdę w jeździe tych tlenków azotu, to wszystko co diesel ma ponad normę, ale właśnie VAG, bmw, i właśnie mazda najmniej wg testów z ruchu.
Tu fajne coś: :hophop: :hophop:
http://www.transportenvironment.org/pre ... volkswagen
czy
https://www.theguardian.com/technology/ ... port-finds
czy
http://www.transportenvironment.org/new ... re-te-says

Zapewne Vw czuł problem nosem i się przygotował zawczasu. Diesle bmw zużywają mniej paliwa, więc może też się na takie coś przygotował, stare konstrukcje podtykając toyocie. A mazda chciała jak vw wejść na rynek USA, ale ciągle walczy z czystością, właśnie jak na normę USA i ma poślizg. W tej kolejności, co wyżej wymieniłem wymieniani są najmniej trujący, potem to już leci w normach w ilorazie że hej. Co ciekawe mazda bez sików spełnia normy lepiej niż inni z adblue. Dziennikarze i prawnicy oraz pijarowcy muszą czymś i z czegoś żyć. W Europie walka z dieslami już trwa, nie wszędzie niedługo się wjedzie.
j.w.
http://www.transportenvironment.org/new ... an-diesels

W skrajności w skrajność skaczemy :wink:

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 13:38 
gzesiolek napisał(a):
MateZ to przyznaj się jak ten silnik przy teściu rozkręciłeś, że było głośno przy 90-100km/h
Przecież przy zwykłej jeździe z tą prędkością na 6 tce silnik jest niesłyszalny...

Do 4000-5000 nic specjalnego. Oczywiście przy przyśpieszaniu. Teść najwidoczniej ma już swoje lata i w samochodzie tej klasy spodziewał się ciszy niezależnie od deptania.

Zobacz moją 6tkę  

moderator
PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 13:46 
Fanatyk
MateZ, w sumie nieco mnie to dziwi, bo jak dla mnie każda przesiadka z kompaktów czy klasy B do Mazdy to taaaaaaki relaks i spokój i cisza...
A tu Twój teściu jakieś inne ma odczucie i to mnie dziwi...Ok nie ciągnę OT

A wracając do Skody ma jeszcze jeden duuuuży plus w stosunku do Mazdy... jest wersja 4x4 z silnikiem benzynowym...

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 13:56 
Prawie fanatyk
proponuję kupić superba i przerobić go na mazdę jak tutaj albo na odwrót i będzie pokój

klasyka :lol:

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 14:14 
MateZ tu muszę no co jak co ale obronić Mazdę, bo to co jest na zewnątrz cieszy oko przechodnia i za to Mazdę chwalimy, ale ryk silnika? Serio teściowi się nie podoba? A tobie? Jak tobie się podoba to co cię obchodzi zdanie teścia i jego oceny? W tym samochodzie mi akurat za wiele rzeczy się nie podoba, ale nie ryk silnika i w ogóle napęd jako taki. Bez jaj.. :wstyd2:

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 15:12 
Superb 1.8 tsi w manualu zbiera się lepiej niż 2.0 w maździe a nie wyje tak chamsko. Wy macie 2.5, ja mam 2.0 i wnerwia mnie wycie silnika bo wyje a nie jedzie.

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 15:25 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: dolnośląski
MateZ napisał(a):
Wy macie 2.5, ja mam 2.0 i wnerwia mnie wycie silnika bo wyje a nie jedzie.

Ja nie wiem ja mam 2.0 śpiewa miodzio muzykę powyżej 4000 rpm i jedzie :)

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 17:24 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
MateZ napisał(a):
ja mam 2.0 i wnerwia mnie wycie silnika bo wyje a nie jedzie.

Może nie wrzucasz 5 i 6-go biegu :wink:

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 21:02 
<hahaha> :hahahaha: <hahaha>

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 23:23 
Nie widze w tym nic śmiesznego. :hahahaha: Co prawda jednemu podoba się Szpak, innemu Mozart.
2.0 to co najwyżej popierduje jak marna popierdułka a nie brzmi rasowo.
Brzmi jak wysilone 1.2 a nie v8, w dodatku brak wyciszenia ,które by tłumiło wycie potęguje efekt. Dokładnie tak jak zagryziak napisałeś, aby ten silnik jechał to trzeba pomijać biegi 5 i 6 bo innaczej to oślepnąć można od mrugania długimi na lewym pasie. Elastyczność nie istnieje. Zupełnie jak w małolitrażu. 2.0 litrówka od bmw z 318i zawstydza ten mazdowski wynalazek, mimo, że brak turbo i raptem 143 km. 2.0 skyactive ustępuje osiągami 1.4 tsi od volkswagena , które jest w superbie. Można jeszcze długo pisać na temat tego silnika, że mało pali, że się nie psuję ale co mi po tym, że zrobi 200 tyś km bez remontu, jak do tego czasu buda spróchnieje bo brak zabezpieczenia antykorozyjnego, wnętrze się zjedzie a lakier wytrze, a może po prostu wk...i mnie ten samochód i go sprzedam w p...u z krzyżem na drogę dla nowego nabywcy. Mazda Premium ? jakie premium, co najwyżej auto dla plebsu bo dla ludu jest co innego. Niech się uczy mazda od Lexusa, Infinity, hondy i toyoty a nawet skody. Może kiedyś damy rade wyprzedzić renault.

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 23:33 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Region: opolski
MateZ napisał(a):
... a może po prostu wk...i mnie ten samochód i go sprzedam w p...u z krzyżem na drogę dla nowego nabywcy.

TheBesTia napisał(a):
Mazda nic nie poprawi/ nie da. Kilka osob juz zmienilo samochod, a im dalej w las... będzie za chwile z czego wybierac <nuta>

Nie mówiłem ?!? papa

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 23:49 
Wtajemniczony
Od: 10.01.2016
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Region: kujawsko-pomorski
Kolego chciałbyś aby 2.0 brzmiało jak V8 no cóż ciężko to widzę. Przejechałem tym silnikiem 90kkm i powiem że dla mnie był ok. Co prawda to nie V8 niestety ale 1.2 tym bardziej.
Sprzedaj czym prędzej autko z tym krzyżem na drogę puki ruda jej jeszcze nie zjadła :lol:
Kup superba 1.4 z beczką oleju na dolewki i zadowolenie wróci :wink:

PostNapisane: So, 1 paź 2016, 21:10 
Amator
Od: 26.02.2016
MateZ napisał(a):
2.0 litrówka od bmw z 318i zawstydza

Jak mowa o nowym silniku to jest to 1.5 w dodatku 3 cylindrowy a nie 2.0

PostNapisane: So, 1 paź 2016, 21:13 
Prawie fanatyk
Niestety, wszędzie schodzą na psy <slabo>

PostNapisane: So, 1 paź 2016, 21:17 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Skoro wątek luźny... za 4 lata m6 kombi 2,5 turbo (cała reszta już na 0,8l turbo 275 KM) jakieś... 250 KM, nie ma co żyłować ;) bez wicherków itp....

PostNapisane: Pt, 14 paź 2016, 18:53 
Nowicjusz
Od: 22.08.2016
Dlatego m. in. wybrałem Superba a jest w tej samej cenie

PostNapisane: Pt, 14 paź 2016, 19:26 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Region: śląski
Bardzo zaskakująca decyzja. Szerokości.

PostNapisane: Pt, 14 paź 2016, 19:29 
adriel Możesz napisać jaka wersja Superba ? Jaka cena - jeśli to nie tajemnica...

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Pt, 14 paź 2016, 19:45 
Nowicjusz
Od: 22.08.2016
http://cc-cloud.skoda-auto.com/CarCard/90079161
142 K PLN

PostNapisane: Pt, 14 paź 2016, 19:52 
Wtajemniczony
Od: 03.10.2016
Ja bawiłem się konfiguratorem to 1,8 190km benzyna w wersji wyposażenia podobnej do skypassion wyszło ok. 140-150k więc cena podobna jak M6 2,5 192km.
Ale wybór padł na mazdę - wybieram oczami heh :)

edit: adriel ale 5k za ubezpieczenie to sporo krzyknęli sobie :)

PostNapisane: Pt, 14 paź 2016, 19:55 
Nowicjusz
Od: 14.05.2016
Ja już prawie kupiłem mazde tylko nie pasowała mi gama silnikowa i przez przypadek trafiło mi się w cenie 2 letnie Mazdy A6 c7 3.0 313km z noktowizorami i innymi bajerami wrócę do Mazdy jak zrobią coś z silnikami

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

moderator
PostNapisane: Pt, 14 paź 2016, 23:39 
Fanatyk
adriel, mam pytanie, Skoda nawet w L&K nie daje systemów bezpieczeństwa bez których teraz nie wyobrażam sobie kolejnego auta (czyli wszelkie monitoringi martwych stref, cudowne zwłaszcza przy cofaniu z zastawionego po obu stronach miejsca), czy po prostu się tym nie chwali w specyfikacji? Bo asystenci pasa, czy czytacze znaków to dla mnie ot zbędne bajery... ale systemy ostrzegające tam gdzie możesz nie wypatrzyć niebezpieczeństwa to jest to co tygrysom może autko przed szkodą uratować...

A co do pary silnik+skrzynia już Ci pisałem... Superb TAK, ale 1.8 + DSG i słabsze NIE... jak benzyniak z automatem to tylko 2.0 TSI... IMHO

PostNapisane: So, 15 paź 2016, 07:00 
Niby tak ale są i ludzie co na forum skody piszą że maja 1.4 tsi 150 ps i fajnie to jedzie. :)
Ja wcześniej też myślałem o superbie bo ilośc miejaca i ten świetny kufer 620 l.

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: So, 15 paź 2016, 08:58 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
tulis a co nie tak z silnikami Mazdy?

moderator
PostNapisane: So, 15 paź 2016, 10:05 
Fanatyk
Pewnie brak doładowania... Jak ktoś się przesiada z turboklekota to nie ma wybacz dla niego silniki wysokoobrotowe są mułowate dopóki nie nauczy się nimi jeździć... Przy doładowanej benzynie aż takiej przepaści w stylu jazdy nie ma... A w drugą stronę mi przy słabszych Tsi+Dsg strasznie przeszkadza lag na kickdownie... Tak niby żwawy silnik i jeszcze żwawsza skrzynia, ale jak potrzebujesz nagle wycisnąć z nich co najlepsze, to masz prawie sekundę zanim zredukuje o 2-3 przełożenia i sprężarka zacznie odpowiednio dmuchać... 2.0 TSI ma wystarczającego kopa by to nadrobić na kilkudziesięciu kolejnych metrach... Słabsze nie... Ale to tylko moje zdanie... Aha przy MT 1.8TSI jest więcej niż wystarczające. Sam redukujesz i nie masz ściętego momentu jak przy zestawie z DSG...
Windows Phone via Tapatalk

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1