Teraz jest N, 8 lut 2026, 06:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 3 kwi 2014, 08:55 
Adept
Od: 29.01.2014
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
tombien napisał(a):
W związku z wizytą w salonie, dowiedziałem się kilku rzeczy.

Lifting GJ ma być głównie pod kątem wnętrza, poprawienie wyciszenia oraz lepsze materiały - Mazda dąży bardziej do premium, bo klienci z tego segmentu się interesują. Ma być też wersja 4x4.

Przy wczorajszym odbiorze również się o to pytałem. Ponoć 4x4 ma być do najmocniejszych silników. W opinii sprzedawcy pierwsze zdjęcia powinny się pojawić na przełomie roku, a sprzedaż kilka miesięcy później. Decyzja o FL ma głównie związek z działaniami konkurencji, która planuje wprowadzić wkrótce nowe modele (passat, mondeo, później accord). Nowości zwykle sprzedają się lepiej, więc mazda chce mieć nową 6.
Aha - ceny aktualnej oferty poszły w górę o 1500 zł na każdym poziomie wyposażenia poza skygo, który jest niesprzedawalny :)

PostNapisane: Cz, 3 kwi 2014, 12:08 
Wstydliwy
Od: 16.03.2014
tatahani napisał(a):
No, ale nie miałeś jeszcze umowy podpisanej?

Nie, dopiero negocjacje

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

PostNapisane: Cz, 3 kwi 2014, 20:17 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: wielkopolski
No to nie masz co narzekać :)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 3 kwi 2014, 20:24 
Nowicjusz
Od: 11.01.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
to juz druga podwyżka w niedługim czasie... czyżby za tanio wycenili ;)

PostNapisane: Cz, 3 kwi 2014, 20:58 
Adept
Od: 29.01.2014
harifiarz napisał(a):
to juz druga podwyżka w niedługim czasie... czyżby za tanio wycenili ;)

Jeśli dobrze kojarzę to pierwsza podwyżka. Wcześniej dorzucili nawigację do standardu i podnieśli ceny o jej koszt - 2000 zł.

administrator
PostNapisane: Cz, 3 kwi 2014, 23:44 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Jeżeli podpisuje się umowę to wzrost ceny na samochód nic nie zmienia - cena jest taka jak w umowie, chyba, że są rabaty to jest obniżana.

PostNapisane: Pt, 4 kwi 2014, 09:54 
Wstydliwy
Od: 12.01.2014
Witam,
To mój pierwszy post na forum, które przeczytałem jednak chyba w całości (przynajmniej dział Mazdy 6 GJ).
Chciałem podzielić się z Wami moją historią która doprowadziła do zamówienia nowej Mazdy 6.
Na początek kilka słów o mnie.
Mam 34 lata, żonę dwójkę małych dzieci. Od zawsze kupowałem nowe samochodami od Malucha 1997 poprzez Daewoo Tico 1999, Seata Ibizę 1.4 8V 2002 po ostatnie moje auto Honda Civic 1.8 2007. Przy wyborze aut kieruję się:
1/ wyglądem zewnętrznym
2/ właściwościami jezdnymi (silnik, prowadzenie)
3/ wyglądem wnętrza
4/ wyposażenie/cena

Do rzeczy. Mojej Hondzie stuknęło 7lat i licznik przebiegu niebezpiecznie zbliżał się do wartości 6cyfrowej więc mimo innych wydatków zapadła decyzja o zakupie. „W końcu kochanie mamy dwójkę dzieci. Jak my się zapakujemy na wakacje?”
PS. nie pamiętam kiedy ostatnio jechaliśmy na wakacje samochodem, ale na lotnisko też trzeba dojechać 
Budżet 150.000, ma być mocny silnik bez znaczenia diesel czy benzyna, kombi żeby zapakować sprzęt sportowy, skrzynia automat, no i nowy salonu. Ewentualnie argumentem za może być napęd 4x4 bo muszę dojechać ok 500m polną drogą od asfaltu do domu, a zimą droga ta nie jest odśnieżana w pierwszej kolejności.
Zaczynamy, kierunek auta luksusowe Audi, BMW w końcu jestem gość i mam całe 150tyś. Szybko wracam do domu z podkulonym ogonem. Nie ta liga, bez min.200tyś a lepiej dużo więcej nie podchodź. Przez chwilę świta myśl o używce, ale szybo wracam na ziemię. Wiem ile kosztuje serwis mamy takie auta w firmie. A więc półka niżej co mamy to wyboru (kolejność przypadkowa):
1. Skoda Octavia RS bo RS 
2. Skoda Superb bo może mieć 4x4 i jest duża
3. RAV4 bo 4x4 i Japończyk
4. CRV bo Honda
5. Citroen C5
6. Mazda 6
Reszta znanego mi towarzystwa już trochę wiekowa (Passat, Mondeo) lub brzydka Avensis.
Nie będę ukrywał, od początku faworyt był tylko jeden i ja o tym wiedziałem ale dla spokoju sumienia odbyłem jazdy próbne pozostałymi autami i znalazłem wystarczającą ilość wad aby je wszystkie skreślić z listy. Pozostała tylko ona.
Nie zrozumcie mnie źle jeśli tylko jazda próbna nie spełniała by moich wymagań byłem gotowy całkowicie zrezygnować z zakupu i czekać aż pojawi się propozycja równie efektowna wizualnie co dająca radość z jazdy. Na szczęście Mazda zdała egzamin celująco. Na początek jeździłem sedanem 2.0 w manualu. Samochód szybko zdobył moje zaufanie swoim zachowaniem, ale silnik nie oferował mi nic więcej ponad dotychczasowy silnik w Civic’u. A więc dylemat 2.5, czy 2,2 diesel.
I tu z pomocą przychodzi szacowne forum. Lektura do późnych godzin nocnych oraz użyczenie mi samochodu 2.5AT na 24h przez lokalnego dilera zaważyło o zamówieniu Mazdy 6 2.5AT Soul Red/Off White w wersji kombi w dniu 02.04.2014.

Przepraszam za przydługi wstęp, ale oczekując na odbiór auta (ok.3 tygodni) nie ma co ze sobą zrobić. Żona twierdzi, że nie ma już innego tematu, w pracy mnie unikają bo ile można słuchać o tym samym.

Pozdrawiam
Paweł

PostNapisane: Pt, 4 kwi 2014, 10:39 
Paweł, bardzo sympatyczna historia, znakomity wybór, życzę Ci wyłącznie zadowolenia z ostatnich zakupów ;).
Witaj na pokładzie :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 4 kwi 2014, 10:43 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Będziecie zadowoleni :) dobra decyzja

PostNapisane: Pt, 4 kwi 2014, 10:47 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
karwapa witaj.
Ja nie mam Mazdy - mam nadzieję, że na razie nie - ale drogę taką jak ty przeszedłem w wyborze auta. Ja zacząłem jednak od tego , że zakochałem się najpierw w wyglądzie mazdy Takeri o potem nie zawiodłem się jej wyglądem seryjnym. Potem dla spokoju ducha jeszcze raz przeleciałem wszystkie znane marki chcąc - zerkając na nie jeszcze raz - ugruntować swoje zdanie .
Teraz czekam na lepsze czasy dla mnie finansowo i potem zakup...

PostNapisane: Pt, 4 kwi 2014, 10:50 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
Super karwapa!

Powiem Ci szczerze że gdybym trochę poczekał to na pewno wziął bym 2.5.
Niestety mój budżet zamykał się na 120tyś, a ponad silnik ważne dla mnie było wyposażenie i nie mogłem już dłużej czekać (tak jak mówisz wszyscy mieli mnie już dość :).

Nie mogę narzekać, naprawdę jestem zadowolony z silnika 2.0, a Tobie życzę abyś czekał tylko 2 tygodnie :)

Zostań z nami, na pewno znajdziesz kilka cennych uwag i wskazówek.

PostNapisane: Pt, 4 kwi 2014, 11:50 
Wtajemniczony
Od: 26.03.2014
Generacja: II
Przechodziłem ostatnio taką samą "drogę przez mękę" i miałem identyczne rozterki.
Co prawda jako wieloletni miłośnik mazdy od początku zakładałem, że to będzie "to" auto i faktycznie po wielu jazdach, wycenach, próbach skończyło się zgodnie z przewidywaniem mojej żony :)
Niestety ja muszę jeszcze dłuuuuuuugo czekać :(
Dobry wybór !!! Będziecie zadowoleni !

PostNapisane: Pt, 4 kwi 2014, 11:55 
Nowicjusz
Od: 11.01.2014
Mam to samo. Idetyczne auto odbieram za 2 tygodnie. YUPI

Sent from my RM-821_eu_poland_360 using Tapatalk

administrator
PostNapisane: Pt, 4 kwi 2014, 12:06 
Weteran
karwapa napisał(a):
Przepraszam za przydługi wstęp, ale oczekując na odbiór auta (ok.3 tygodni) nie ma co ze sobą zrobić. Żona twierdzi, że nie ma już innego tematu, w pracy mnie unikają bo ile można słuchać o tym samym.

Gratuluję wyboru, ciesz się, że to tylko 3 tygodnie ja nawijałem o M6 przez 3 miesiące. <hahaha>

PostNapisane: Pt, 4 kwi 2014, 12:25 
Amator
Od: 04.04.2014
Rok produkcji: 2015
Witam wszystkich szanownych forumowiczów,

Czytam forum od jakiegoś czasu więc w końcu postanowiłem się przywitać.
Zacząłem szukać nowego auta i trochę przez przypadek trafiłem do Bemo Motors gdzie od ręki zaproponowano mi jazdę 2.0 i 2.2. 150 km diesel. Potem test 2.2. 175 km i 2.5. I jak wszyscy mam teraz dylemat. Budżet to ok 120 tys. ale niestety benzyna 2.0 kompletnie mi nie pasowała. Aktualnie użytkuję Mondeo diesel z wirusem i w Mazdzie brakowało mi mocy. W 2.5 benzynie już było lepiej ale najbliżej mi do diesla 175 km w manualu (lubię i już). Niestety cena (i jeszcze teraz podwyżka) jest dla mnie na tę chwilę za wysoka a nie chcę kupować benzyny 2.0 do której nie mam przekonania.
Jednak Mazda ma to coś i jest piękna, pomimo, że mniej komfortowa od Mondeo i np. Passata B6, którego byłem również posiadaczem (ciągłe problemy).
U brokera udało mi się dostać cenę 136 tys zł. za 2.2 175 km w czerwonym kolorze ale to ciągle ponad założony budżet. Ponieważ jeżdżę Mondeo z którego jestem zadowolony, postanowiłem, że poczekam sobie do końca roku na FL Mazdy i nowe Mondeo, wtedy zadecyduję. Może do tego czasu budżet się zwiększy :)
Dodam, że testowałem praktycznie wszystkie auta w tym segmencie i poza Mazdą oraz BMW3 nie ma kompletnie nic ciekawego. BMW to jednak zupełnie inna półka cenowa.
Będę dalej śledził forum, mam kilka pytań w głowie ale może zadam je w innych wątkach aby tego nie zaśmiecać.
Pozdrawiam wszystkich

administrator
PostNapisane: Pt, 4 kwi 2014, 13:06 
Weteran
Kruger - witaj na Forum :)

W 2.0 brakowało Ci raczej momentu, bo moc to ona ma. Ja po przesiadce z 2.0 diesel GH nie odczuwam braku mocy a raczej momentu. Moment obrotowy nie przekłada sie bezpośrednio na osiągi (prędkość) a głównie na elastyczność. W 2.0 jazda zaczyna się od 4 tys i niczym dieslowi nie ustępuje, pod warunkiem jak ktoś lubi kręcić silnik na wyższych obrotach.

Tak przy okazji, dzisiaj testowałem podjazd pod dużą górkę do szczytu na maxa, GH diesel na szczycie osiągał 130 km/h, benzyna doszła do 140 km/h, przy czym GJ mi o 5 km/h zaniża prędkość a GH zaniżała o 9 km/h. To jest dowód na to jak ten samochód jedzie.

Jeżeli chodzi o zakup GJ - najbardziej optymalna jest wersja 2.0 z MT w SkyPassion - ten model pali najmniej, jest dobrze wyposażony i daje radę - ostatnio sam sprzedawca to potwierdził jak mu powiedziałem jaką mam średnią po 7 tys km. Jak ktoś chce dołożyć 20 tys i spalanie większe o 1l/2l mu nie przeszkadza to 2.5 jest wskazany. Diesel jakoś już się przejadł i mało kto go kupuje, chociaż nie twierdzę, że jest zły. Zależy kto co lubi.

Jakbym miał teraz kupować to wstrzymałbym się do końca roku i wziął już FL. Silników nie zmienią a na pewno poprawią to i owo.

PostNapisane: Pt, 4 kwi 2014, 13:12 
Paweł - witamy <witam> miałem to samo jak wybierałem swoje autko, potem czekanie - na szczęście niedługo - teraz tylo radość z jazdy... :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 4 kwi 2014, 15:43 
Amator
Od: 04.04.2014
Rok produkcji: 2015
tombien napisał(a):
Kruger - witaj na Forum :)

W 2.0 brakowało Ci raczej momentu, bo moc to ona ma. Ja po przesiadce z 2.0 diesel GH nie odczuwam braku mocy a raczej momentu. Moment obrotowy nie przekłada sie bezpośrednio na osiągi (prędkość) a głównie na elastyczność. W 2.0 jazda zaczyna się od 4 tys i niczym dieslowi nie ustępuje, pod warunkiem jak ktoś lubi kręcić silnik na wyższych obrotach.

Tak przy okazji, dzisiaj testowałem podjazd pod dużą górkę do szczytu na maxa, GH diesel na szczycie osiągał 130 km/h, benzyna doszła do 140 km/h, przy czym GJ mi o 5 km/h zaniża prędkość a GH zaniżała o 9 km/h. To jest dowód na to jak ten samochód jedzie.

Jeżeli chodzi o zakup GJ - najbardziej optymalna jest wersja 2.0 z MT w SkyPassion - ten model pali najmniej, jest dobrze wyposażony i daje radę - ostatnio sam sprzedawca to potwierdził jak mu powiedziałem jaką mam średnią po 7 tys km. Jak ktoś chce dołożyć 20 tys i spalanie większe o 1l/2l mu nie przeszkadza to 2.5 jest wskazany. Diesel jakoś już się przejadł i mało kto go kupuje, chociaż nie twierdzę, że jest zły. Zależy kto co lubi.

Jakbym miał teraz kupować to wstrzymałbym się do końca roku i wziął już FL. Silników nie zmienią a na pewno poprawią to i owo.

Masz rację, chodzi o brak momentu a nie mocy i niestety trudno mi się z tego wyleczyć po 10 latach jazdy turbo dieslami. 2.0 wydaje się optymalna dlatego postaram się pożyczyć od dealera auto na 24h, może się jeszcze przekonam.

PostNapisane: Pt, 4 kwi 2014, 17:15 
Adept
Od: 21.03.2014
Rok produkcji: inny
Region: kujawsko-pomorski
Witam wszystkich szanownych miłośników i właścicieli.
Ja jestem już po procesie decyzyjnym i Soul Red SkyPassion zamówione (podobno zbliża się do Amsterdamu :) ).
Dziękuję Panowie ponieważ byliście w tym wyborze bardzo pomocni.
Silnik 2.0 faktycznie optymalny, jeździłem przez weekend manualem SkyPassion próbnie i u mnie zrodziła się refleksja czy 2.5 będzie lepszy.

PostNapisane: Pt, 4 kwi 2014, 20:20 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
2.5 napewno lepszy, ale u mnie byl problem z AT i skorzanne siedzenie :-(

PostNapisane: So, 5 kwi 2014, 09:20 
Adept
Dla mnie Mirecsku to akurat były priorytety. Silnik 2.0 jest świetny pod względem elastyczności, chwilami zapominałem że jadę z manualną skrzynią biegów. :)
Skóra dodaje wnętrzu elegancji choć w dupcię grzeje nieco :)
Pytanie czy automat w 2.5 faktycznie ma bardziej "dynamiczny" soft niż w 2.0 .???

PostNapisane: So, 5 kwi 2014, 10:02 
Wtajemniczony
Ostatnio miałem okazję jeździć automatami 2.5 i 2.0 .
Były to jazdy następujące po sobie żeby lepiej wyczuć różnicę bądź stwierdzić że ich nie ma ..... Nie jestem mechanikiem i trudno mi ocenić czy wynika to z innego softu czy po prostu z większej ilości niutków w wersji topowej ale dynamika jazdy i elastyczność jest nieporównywalnie lepsza w większym silniku.
Momenty zmulenia i opóźnienia reakcji skrzyni nękające mnie na co dzień w CX5 i odczuwalne często w "6" 2.0 w 2.5 występują dużo rzadziej i jest to mniej irytujące.

PostNapisane: So, 5 kwi 2014, 12:23 
Adept
Dziękuję Piter za informację, trudno w salonach w ten sposób jazdy umówić a dla komfortu psychicznego potrzebowałem potwierdzenia. :) Masz rację że to z pewnością nie tylko kwestia oprogramowania skrzyni.

PostNapisane: So, 5 kwi 2014, 14:07 
Bywalec
Od: 14.08.2013
Tutaj porównanie na papierze

Obrazek

30km więcej,46Nm więcej,no i moc osiągalna jest już od 3200obr/min,to bardzo zmienia elastyczność silnika 2,5 na jego korzyść. :)

PostNapisane: So, 5 kwi 2014, 14:10 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Region: opolski
Mazda6, Sport Kombi, 2.0l SKYACTIV-G 165KM i-ELOOP, 6MT (SKYACTIV-MT) cena wyjściowa 118 200 PLN, a było 116 700 PLN.

http://www.mazda.pl/modele/mazda6-sport ... cyfikacja/

Konfigurator nie działa więc chyba wprowadzają zmiany.

PostNapisane: So, 5 kwi 2014, 18:13 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Saszka Jak się ustosunkowujesz do VAT-u ? Straszyli wszędzie , że 100 % odliczenia prawie niemożliwe. Jak w US postąpiłaś ? Jak zgłosiłaś ?

Ostatnio edytowano So, 5 kwi 2014, 18:21 przez glowasiek, łącznie edytowano 1 raz
zdublowany post

PostNapisane: So, 5 kwi 2014, 19:06 
Wtajemniczony
Odliczenie 100%vat jest możliwe i osiągalne ale pod warunkiem spełnienia określonych wymagań. Auto osobowe co do którego zachodzi podejrzenie możliwości wykorzystania zarówno do celów firmowych jak i prywatnych musi zostać zgłoszone do us na druku VAT-26 oraz musi zostać zarejestrowana umowa leasingowa/zakupowa. Do takiego auta musi być regulamin zasad korzystania określający godziny jego eksploatacji i przeznaczenia potwierdzony przez prowadzona na bieżąco ewidencje. Zabawy przy tym co niemiara :(

PostNapisane: So, 5 kwi 2014, 19:16 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Region: opolski
I kontrola z US pewna. Moja księgowa, która ma swoje wtyczki radzi, żeby nawet się w to nie pchać, bo to jak kopanie się z koniem, a kary są drakońskie.

administrator
PostNapisane: So, 5 kwi 2014, 20:59 
Weteran
Też tak myślę, zysk przy tym co można stracić jest niewielki, kontrole będą jak w banku.

PostNapisane: So, 5 kwi 2014, 22:04 
Nowicjusz
Od: 19.03.2014
Region: zachodniopomorski
Witamy w Polsce. Też się nie zdecydowałem na 100% VAT pomimo tego, że 6tka ma być wyłącznie do dojazdów służbowych. Może czasami skoczę na myjkę dla relaksu i monitoring mnie wyhaczy. I co powiem??!! :-)

A tak na serio to w sumie nowe przepisy są bardziej korzystne.

Wysłane z kradzionego iPhone przez Tapatalk

Ostatnio edytowano So, 5 kwi 2014, 22:26 przez Kaczor, łącznie edytowano 1 raz
Proszę używać opcji edytuj w celu uzupełnienia wypowiedzi (regulamin, pkt 5.4).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1