Teraz jest So, 12 paź 2024, 16:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 6 sie 2024, 19:59 
Wstydliwy
Od: 04.06.2024
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: Active+
Region: małopolski
Witam

Tak jak w temacie.
Zatrzasnalem kluczyki w bagażniku brak 2 i keylessa
Jakiś pomysł jak otworzyć auto bez większych szkód.
Jak ktoś da rozwiązanie stawiam dobra flache

PostNapisane: Śr, 7 sie 2024, 21:43 
Świeżak
Od: 20.04.2022
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
Używana szyba z tylnych drzwi kosztuje ok. 70 złotych, to najtańsze rozwiązanie. Najmniej inwazyjne i najdroższe to poszukać klucznika w okolicy. 25 lat temu już korzystałem z usług w Kaliszu, żeby otworzyć Lanosa, trwało to dwie minuty.

PostNapisane: So, 10 sie 2024, 19:23 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Rok produkcji: 2016
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
A jak się da zatrzasnąć kluczyk w bagażniku? Wydawało mi się, że bagażnik rygluje się dopiero po przyciśnięciu guzika na pilocie.

PostNapisane: Pn, 12 sie 2024, 12:51 
Nowicjusz
Od: 15.06.2020
Rok produkcji: 2018
@Artmangon możesz spróbować tego patentu https://www.facebook.com/share/v/aEbnwe91ujHpvuN5/ :wink:

PostNapisane: Pn, 12 sie 2024, 15:57 
Nałogowiec
Od: 05.05.2019
LPG: Tak
Albo serwis kluczy z dojazdem który Ci otworzy za 200-300zł.

Albo to samo samemu czyli: drut + śrubokręt do odgięcia drzwi (lub bardziej profesjonalnie dmuchana poduszeczka do odgięcia) i jedziesz. Ja kiedyś taki problem miałem i śrubokręt + drut zrobiony z wieszaka :D i około 40 minut celowania i poszło :D

Jest też opcja kombinowania z taśmą na szybe i ciągnięciem w dół żeby zjechała choć 1cm ale wg mnie tu można uszkodzić mechanizm opuszczania szyb albo szybę :P

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 13 sie 2024, 10:00 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Otworzysz drzwi o co zrobisz dalej mając kluczyk w bagażniku? Jeśli to jest sedan to rozłożenie foteli wymaga dostępu do bagażnika. Po otwarciu drzwi będziesz miał otwarte drzwi i wyjący alarm, ale zamek bagażnika nadal będzie zablokowany. Ja bym się skontaktował z ASO (abstrahując, że mam zapasowy kluczyk i keyless, więc nie spodziewam się takiej sytuacji).

PostNapisane: Wt, 13 sie 2024, 12:48 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Region: śląski
Tak myśle, jak to jest możliwe zatrzasnąć kluczyk ??? Chyba ze w bagażniku go nie czyta. No ale tez otwiera się bagażnik przez keyless. Mi auta nie zamknie jak jest kluczyk w srodku. Teraz doczytałem ze nie ma keylessa :lol: . Myślałem ze w gj to standard :wink:

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

PostNapisane: Wt, 13 sie 2024, 14:18 
Nałogowiec
13 sierpnia 2024, o 10:00 jordanj napisał(a):
Otworzysz drzwi o co zrobisz dalej mając kluczyk w bagażniku?

Złoży fotel i wyciągnie kluczyk z bagaznika :)

Dalej dla mnie pozostaje zagadką, jak ten kluczyk (nawet bez keyless) zatrzasnął się w bagażniku.

PostNapisane: Wt, 13 sie 2024, 19:18 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Region: zachodniopomorski
Jeśli to sedan to nie da się złożyć tylnej kanapy od środka, trzeba pociągnąć cięgna, które są w bagażniku. Także w takiej sytuacji chyba bym wezwał fachowca jeśli sprawa pilna, a jak nie to uderzałbym do ASO, gdzie pewnie można kupić duplikat kluczyka. Wtedy będzie drugi na zapas.

Mazda zamyka się sama, ustawia się nawet czas w opcjach. Jeśli nie ma keylessa i zostawisz klucz w zamkniętym bagażniku to po czasie zamkną się tez drzwi. Jedynie z systemem keyless nie dojdzie do takiej sytuacji, gdyż system wie, że kluczyk jest w środku. Dlatego osobiście uważam, że keyless to dobra rzecz no i podstawa to mieć dwa kluczyki. Ja jak gdzieś jadę dalej na dłużej to zabieram oba, różne rzeczy się zdarzają, można zgubić, zniszczyć, po co sobie psuć wyjazd.

PostNapisane: Wt, 13 sie 2024, 21:10 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
U mnie nic po czasie się nie zamyka, ten system jest totalnie do bani. Miałem kilka razy sytuację, że przychodzę następnego dnia a tu auto otwarte. Minęło kilka - kilkanaście godzin.
Dodatkowo jak najbardziej może "zgubić" sygnał. Np. w centrum Warszawy, przy 3 różnych autach miałem sytuację że auto otwierałem (a raczej wyłączałem alarm) przez kilkanaście minut - po prostu sygnał z pilota "nie docierał" i były kombinacje ze zbliżaniem do odbiornika. Bateria OK, przez kolejne np. pół roku zero problemów. Obstawiam nagromadzenie różnego rodzaju zakłóceń. Szczególnie jedno miejsce w okolicach rotundy - tam to w ogóle parkując zastanawiałem się czy znowu będą problemy.

PostNapisane: Śr, 14 sie 2024, 04:51 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Region: zachodniopomorski
Masz polifta, może coś się zmieniło. Ale znalazłem na necie zdjęcie z tych ustawień w nowym panelu. Tam się ustawia małe czasy, minuta, pół. Ja wielokrotnie tak miałem, że wysiadałem na chwilę z kluczykiem żeby zatankować i zapłacić, ktoś był w środku i auto się samo zamykało. Potem nieraz uzbrajał się alarm i jak ktoś się poruszył to zaczynał wyć. Jest ten przycisk do wyłączenia alarmu ale nigdy nie doszedłem jak ta sekwencja działa. Czy to wyłącza jak się uzbroi, czy działa to przed, ale czy wtedy trzeba zamknąć auto, czy nie :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Śr, 14 sie 2024, 08:31 
Nałogowiec
Ale to wszystko jest z keyless, a autor nie ma tego systemu. A "Relock time" to jest dla sytuacji, jak odblokujesz alarm, ale niczego nie otworzysz, to wtedy po np. 30 sek się zamknie ponownie. Jak wysiadasz z kluczykiem z keylessa i masz włączone "Walk Away Lock" to się zamknie jak się nawet lekko oddalisz, więc nie dziwne że jak ktoś siedzi w środku na stacji to się zamknie. Ja zawsze zostawiam kluczyk tej drugiej osobie, albo jak mi się nie chce wyciągać z kieszeni to po prostu nie domykam drzwi.

PostNapisane: Śr, 14 sie 2024, 10:42 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Problem jest jak zamkniesz jako ostatnie przednie drzwi będąc na maxa z tyłu, tyle ile ręka sięgnie :) przy tylnych drzwiach. Wtedy
- nie zadziała "walk away" - po prostu tak jakbyś zamknął drzwi a kluczyka nie było w okolicy
- nie zamkną się po czasie

Czyli auto może tydzień stać otwarte.
Bo generalnie tak, zamkniesz drzwi wysiadając i odejdziesz to się samo zamknie. I w sumie jak stoisz obok to też po jakimś czasie zazwyczaj się samo zamknie. Ale nie w opisanej wyżej sytuacji.

PostNapisane: Śr, 14 sie 2024, 10:53 
Nałogowiec
Wedrowiec, oczywiście, nie zamknie się również jak za szybko wysiądziesz i trzaśniesz drzwiami odchodząc. Dlatego ja zawsze słucham czy piknęło pierwszy raz (czyli czy system zarejestrował że ma się zamknąć) oraz czy piknęło drugi - jak się zamyka. Ten drugi raz może być już niesłyszalny, bo jesteś już daleko od auta - dlatego ważne jest automatyczne składanie lusterek - od razu widzisz czy samochód się zamknął.
Ja keylassa używam od początku i dla mnie system jest dobry. Na początku wyłączyłem samozamykanie po odejściu, ale zaraz włączyłem. Jest to bardzo wygodne.

PostNapisane: Śr, 14 sie 2024, 11:24 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Rok produkcji: 2017
Zdarzyło mi się parę razy zamknąć kluczyki w samochodzie przy wypakowywaniu bagażu ale zawsze otwierał mi się z przycisku w klapie. Po wyjściu zza kierownicy i zamknięciu drzwi, za czym podejdę do bagażnika lusterka się złożą. Otwieram bagażnik, pozostawiam kluczyki obok w środku, wypakowuję, zamykam klapę, ale zawsze z przycisku ją otwieram i kluczyki wyjmuję.

PostNapisane: Śr, 14 sie 2024, 12:24 
Nałogowiec
To wszystko dotyczy keyless, tam się nie da zamknąć kluczyków w środku.
Ja jestem ciekaw jak to zrobił autor, bez keyless.

PostNapisane: Cz, 26 wrz 2024, 00:04 
Wstydliwy
Od: 04.06.2024
Wersja: Active+
Region: małopolski
Sorry panowie że nie odpisałem. Sąsiad poratował poduszka pompowana z aktiona za 9zl plus drucik bo jest podwójne ryglowanie. Zamknąłem tylko i wyłącznie przez diagnostę który twierdził na przeglądzie bo też zostawił kluczyk w środku że te auta napewno się zamyka samo a nawet jak się zamknie to bez problemu otworze z klapy bo kluczyk jest w środku. No i się przekonałem że nie warto wierzyć w bajki. Temat do zamknięcia.

W razie gdyby się komus coś takiego przytrafiło, to te poduszki Ala od ciśnieniomierza są naprawdę przydatne

PostNapisane: Cz, 26 wrz 2024, 20:05 
Nałogowiec
Od: 05.05.2019
LPG: Tak
A przy okazji pokazują jak łatwo można się wpieprzyć praktycznie do każdego samochodu :wink:

Sam miałem sytuacje gdzie w drodze na wesele w wynajętym samochodzie zatrzasnąłem kluczyki. Co ciekawe odpalonym :D 2h do wesela a ja świadek i w środku obrączki :lol: już mieliśmy wybijać szybę ale nagle jeden sprytny wujek wziął śrubokręt, odgięliśmy lekko drzwi i drutem zrobionym z wieszaka do ubrań otworzył samochód w 30-40 minut celowania... Sprawny złodziej zrobi to pewnie w minutę ;/ Z jednej strony dobrze wyszło w tamtej sytuacji, a z drugiej nigdy wcześnej nie pomyślałbym ze to takie proste ;/

Ostatnio edytowano Cz, 26 wrz 2024, 20:28 przez szymonpoznan1, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz, 26 wrz 2024, 20:09 
Świeżak
Od: 20.08.2024
Wersja: SkyDream
13 sierpnia 2024, o 10:00 jordanj napisał(a):
Otworzysz drzwi o co zrobisz dalej mając kluczyk w bagażniku? Jeśli to jest sedan to rozłożenie foteli wymaga dostępu do bagażnika. Po otwarciu drzwi będziesz miał otwarte drzwi i wyjący alarm, ale zamek bagażnika nadal będzie zablokowany. Ja bym się skontaktował z ASO (abstrahując, że mam zapasowy kluczyk i keyless, więc nie spodziewam się takiej sytuacji).

13 sierpnia 2024, o 19:18 Pablos napisał(a):
Jeśli to sedan to nie da się złożyć tylnej kanapy od środka, trzeba pociągnąć cięgna, które są w bagażniku. Także w takiej sytuacji chyba bym wezwał fachowca jeśli sprawa pilna, a jak nie to uderzałbym do ASO, gdzie pewnie można kupić duplikat kluczyka. Wtedy będzie drugi na zapas.

Dopiero trafiłem na ten wątek i przeczytałem cały bo też ciekawi mnie jak udało się koledze zamknąć kluczyk bez keyless, ale tu mała informacja dla posiadaczy sedana (kolega co zamknął klucze ma w profilu podane kombi), od kierowcy masz otwieranie bagażniki z guzika powyżej otwierania baku i maski więc można atakować najtańszą szybę.

PostNapisane: Cz, 26 wrz 2024, 20:23 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
Region: dolnośląski
O której generacji piszesz? Ja nie mam przycisku do otwierania klapy w sedanie w GJ.

PostNapisane: Pt, 27 wrz 2024, 06:00 
Świeżak
Od: 20.08.2024
Wersja: SkyDream
mirpo Faktycznie, sprawdziłem i masz rację, prawdopodobnie w autach ze stanów były tylko montowane. Ja posiadam już polifta i nie wiem czy sedany na europe po 2018 posiada taki przycisk, ale to może niech się wypowie ktoś kto posiada takową bo znów palnę jakąś głupotę :-P

Strefa czasowa: UTC + 1