Teraz jest Cz, 22 sie 2019, 06:31

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 173 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 2 wrz 2018, 19:36 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 08.04.2014
Posty: 500
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
A jakie felgi zakladasz?

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 4 wrz 2018, 17:09 
Świeżak
Offline
Od: 12.04.2018
Posty: 24
Rok produkcji: inny
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Oryginalne Mazdy - 19 cali


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: So, 24 lis 2018, 13:42 
Świeżak
Offline
Od: 23.09.2018
Posty: 15
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
Witajcie.
Dziś dzwoniłem do serwisu aby wyjaśnić problem czujnikow. W moim przypadku (nowa Mazda 6) czujniki są z felgami - moja Mazda nie odczytuje danych z czujnika ABS więc do nowych felg muszę kupić czujniki.

Wobec tego chyba zrezygnuje z zakupu felg 17bcali na zimę bo same czujniki to wydatek 170 zł za sztukę...


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: So, 24 lis 2018, 16:41 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 7922
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Kupujesz raz drugi komplet i zapominasz. Przerabiałem temat w GH, pierwszą zimę jakoś zniosłem tą świecącą cały czas kontrolkę, później wydałem tą kasę i miałem spokój. :)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 4 gru 2018, 21:41 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 16.02.2015
Posty: 833
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: opolski
Odlecieli z ceną czujników. Do mustanga w aso 120zl /szt.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Śr, 5 gru 2018, 10:07 
Świeżak
Offline
Od: 10.07.2018
Posty: 15
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
Cena 4 sztuk do M6 to 635 zł. W ASO jest nawet taniej niż na allegro.
Po drugie jeżeli do mustanga 120 za sztukę to trzeba kupić w ASO Forda. Większość czujników jest kompatybilna.

Przy okazji mam pytanie. Czy kody z oryginalnych czujników(z letnich opon) trzeba przenosić na nowe? U mnie próbowali to zrobić w serwisie lokalnym i nie dawało rady. Już kilka tygodni jeżdżę na tym i nie mam żadnych komunikatów. (I tak mam TPMS - nowa mazda 6). Wydawało mi się że każdy czujnik ma swój unikalny identyfikator i samochód je wykrywa jako "swoje koła" po przejechaniu kilku kilometrów.


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Śr, 5 gru 2018, 11:53 
Adept
Offline
Od: 19.09.2017
Posty: 125
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: małopolski
Tak z ciekawości jakie masz wentyle na felgach z czujnikiem?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Cz, 6 gru 2018, 13:18 
Świeżak
Offline
Od: 10.07.2018
Posty: 15
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
Jak to jakie? Normalne dla alufelg.

Coś takiego:
https://smhttp-ssl-56487.nexcesscdn.net ... tpms_2.jpg


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pt, 7 gru 2018, 17:18 
Adept
Offline
Od: 19.09.2017
Posty: 125
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: małopolski
Serio montowali czujniki w wentylach w nowej 6? Wiem, że w gh tak, ale nie było problemów z drugim kompletem. Nie trzeba nic programować.
Wiem, że w fordach czasami dwa systemy występowały zamiennie. Ale w nowej 6 pierwsze słyszę.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pt, 7 gru 2018, 18:55 
Avatar użytkownika
Weteran
Online
Od: 05.12.2013
Posty: 5186
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
No tak, w GJ GL nie było czujników. W nowej 2018 czujniki są jak w GH, nie wiem czy te same ale są. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pt, 7 gru 2018, 20:47 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 7922
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Millerek jest jak piszesz, czy są takie same nie wiem (z zewnątrz nie widać), ale pewnie wybrali sprawdzone, czyli te co w GH.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 11 gru 2018, 09:29 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 03.06.2015
Posty: 366
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Też dzisiaj dzwoniłem do ASO jak to jest z tymi czujnikami. Oczywiście czujniki są w mazdach 6 od Marca 2018. Wystarczy kupić czujniki mazdy i po kilku km same się adaptują. Nie trzeba nic robić, kopiować ID i wgrywać na nowo. Koszt w każdym ASO 635 na 4 koła.

-- Dodano: 11 grudnia 2018, o 09:29 --

Byłem dzisiaj w serwisie mazdy i chciałem wziąć czujniki TPMS ale dowiedziałem się, że nie koniecznie te czujniki będą pasować do innych felg. Chciałem kupić felgi anzio turn 17" i teraz jestem w kropce. Ktoś może mi pomóc w tym temacie ?

_________________
Pierwsza Madzia sprzedana, druga to: Madzia 6 GL kombi Snowflake White.
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 11 gru 2018, 09:38 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 7922
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Jak czujniki są takie jak w GH to będą pasować do niefabrycznych felg.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 11 gru 2018, 12:34 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 03.06.2015
Posty: 366
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Więc tombien zadzwoniłem jeszcze raz do serwisu i powiedziano mi, że GH i GL (te od marca 2018) mają inne czujniki, gdyż mają inne oznaczenia. Dowiedziałem się również, iż do GH jest pięć rodzajów czujników w zależności od wyposażenia oraz wersji auta.

_________________
Pierwsza Madzia sprzedana, druga to: Madzia 6 GL kombi Snowflake White.
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 11 gru 2018, 13:56 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 7922
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Pytanie czy kształt i wymiary są inne? Bo oczywiście elektroniką mogą się różnić.
Co co GH to ciekawa sprawa, bo jak kupowałem swoje w ASO to nikt mnie o wersję czy o wyposażenie nie pytał. :)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 11 gru 2018, 14:20 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 03.06.2015
Posty: 366
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Te które oglądałem wyglądają gabarytowo dokładnie jak zamienniki. Różnica jaką zauważyłem to sprężyna płaska która najprawdopodobniej ma za zadanie dociskać czujnik do felgi.
Sprężyna jest na przegubie i podczas dokręcania nakrętki dociska czujnik do kształtu felgi.

_________________
Pierwsza Madzia sprzedana, druga to: Madzia 6 GL kombi Snowflake White.
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 11 gru 2018, 18:07 
Świeżak
Offline
Od: 10.07.2018
Posty: 15
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
Nie jestem ekspertem ale strzelam, że wszystkie czujniki mające 433 MHz będą Ci działały. Średnio mi się chce wierzyć żeby akurat dla Mazdy robili specjalną magię... Widocznie Mazda wykrywa bez problemu nowy zestaw czujników a w niektórych autach trzeba używać kody ze starych (bo po coś te programatory są). Ja mam felgi Alutec na zimę i zero problemów z założeniem czujników.


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 11 gru 2018, 18:20 
Avatar użytkownika
Weteran
Online
Od: 05.12.2013
Posty: 5186
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Również uważam, że chytra i oszczędna a zarazem wspaniała Mazda , nie wprowadziła nowych czujników do nowej M6.
Podejrzewam również, że różne numery katalogowe jednej części są tylko ich wymyslem...

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 11 gru 2018, 19:48 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 03.06.2015
Posty: 366
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
animal
Cytuj:
Ja mam felgi Alutec na zimę i zero problemów z założeniem czujników.

Założyłeś oryginalne czujniki ? i wszystko jest ok. Jeśli tak to dobra wiadomość.
Pozdrawiam

_________________
Pierwsza Madzia sprzedana, druga to: Madzia 6 GL kombi Snowflake White.
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 11 gru 2018, 21:05 
Świeżak
Offline
Od: 10.07.2018
Posty: 15
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
Tak, założyłem czujniki OEM Mazdy kupione w ASO. Cenowo nie ma tragedii, a miałem jeszcze rabat obiecany wcześniej...
Potwierdzam że nie było ani problemów z montażem ani z systemem TPMS w aucie (nawet nie mignął).

I kolega wyżej ciągle sugeruje, że w nowej M6 nie ma TPMS. Dla rozwiania wątpliwości polecam zapoznać się z instrukcją obsługi auta. Continental dostarcza czujniki ciśnienia do mazdy.

https://www.mazda.pl/handlers/TwedlePdf ... web_OM.pdf

(Rozdział 8-17)

W skrócie. Czujniki w nowej M6 są, działają bez problemu, pasują do innych felg.

Przy okazji: Czy to normalne, że ASO mazdy w nowym aucie nabija opony 19 do 3,1 w 4 kołach, a w instrukcji podają 2,3 / 2,3 lub tył więcej przy obciążeniu??


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 11 gru 2018, 21:07 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 7922
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
11 grudnia 2018, o 21:04 animal napisał(a):
Przy okazji: Czy to normalne, że ASO mazdy w nowym aucie nabija opony 19 do 3,1 w 4 kołach

To nie ASO Mazdy tyle pompuje w opony a producent. Dzieje się tak, ze względu na transport morski samochodów. Są one dość mocno przyciśnięte do podłoża i przy normalnym ciśnieniu opony mogłyby się odkształcić przy 3 tygodniowym rejsie.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 11 gru 2018, 21:29 
Avatar użytkownika
Weteran
Online
Od: 05.12.2013
Posty: 5186
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Obsługa transportowa, więc i ciśnienie zwiększone, to normalne. Ale, nienormalne jest wydać klientowi z takim ciśnieniem, pracownik nawalił.

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pn, 17 gru 2018, 19:08 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 03.06.2015
Posty: 366
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Dzisiaj kupiłem czujniki TPMS. Oczywiście są do wersji GL od marca 2018.
Dostałem 10% upust więc cena 570zł nie jest aż tak szokująca.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Pierwsza Madzia sprzedana, druga to: Madzia 6 GL kombi Snowflake White.
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pn, 17 gru 2018, 22:40 
Avatar użytkownika
Weteran
Online
Od: 05.12.2013
Posty: 5186
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Nie mogę znaleźć zdjęć czujników z GH, ale wyglądają "podobnie"?

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 18 gru 2018, 06:43 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1700
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
W GH są identyczne, wrzucałem zdjęcia do tematu o czujnikach w dziale GH ;)

@edit
Znalazłem ten temat. Co prawda ja kupowałem marki VDO, ale one różnią się tylko pudełkiem, bo VDO dostarcza te czujniki dla Mazdy, Mazda daje tylko swój kartonik.
viewtopic.php?p=294363#p294363

Ja płaciłem w hurtowni 590,70 zł za komplet. W ASO proponowali mi 720 zł za komplet. Także Zbyku Twoja cena jest świetna!

Wysłane z XIAOMI MI 6 przy użyciu Tapatalka

_________________


KOSZULKI >mazda6forum.pl< - zapisy

Ramki pod tablice rejestracyjne >mazda6forum.pl< - zapisy



 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 18 gru 2018, 10:29 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 03.06.2015
Posty: 366
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Trzeba pamiętać, że moment jaki znoszą te nakrętki jest nie duży, są one aluminiowe. Przykręcamy z siłą 8Nm.
Felgi będę miał we środę więc pyknę wam fotkę jak czujniki przylegają do felgi.

_________________
Pierwsza Madzia sprzedana, druga to: Madzia 6 GL kombi Snowflake White.
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 18 gru 2018, 12:50 
Avatar użytkownika
Weteran
Online
Od: 05.12.2013
Posty: 5186
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
...oraz, żeby nie nakręcac nie używać, metalowych kapturków/nakrętek. Utlenianie obu metali, tak się lubią że może być problem z ich odkreceniem a w najgorszym przypadku uziemienie samochodu z powodu pęknięcia maszynki i niemozliwosci napompowania koła. Wtedy tylko montaż nowego wentla...

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 18 gru 2018, 14:05 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 03.06.2015
Posty: 366
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Do aluminium z którego wykonana jest końcówka możemy zastosować jakieś nakrętki z kwasówki, wtedy nie będzie się nić dziać kwasówka jest obojętna dla aluminium.
Chrom nie jest obojętny i również przeczulam o nakrętkach chromowanych.
Pozdrawiam

_________________
Pierwsza Madzia sprzedana, druga to: Madzia 6 GL kombi Snowflake White.
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 18 gru 2018, 15:04 
Avatar użytkownika
Weteran
Online
Od: 05.12.2013
Posty: 5186
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Zgadza się, w GH odczułem ułamanie końcówki na czujniku...

Powracając do samych czujników, jak to są takie same czujniki, jak w GH a widać że tak, to bardzo dobrze.

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 18 gru 2018, 18:26 
Adept
Offline
Od: 19.09.2017
Posty: 125
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: małopolski
VDO robi też takie dla forda. Ciekawe, czemu wrócili do starych rozwiązań?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 173 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Samochody używane

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.