Teraz jest Śr, 17 paź 2018, 08:36

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Cz, 27 kwi 2017, 16:09 
Stały bywalec
Offline
Od: 10.07.2016
Posty: 819
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Noo ludzie... sam siebie zacytuję "Inna sprawa co rozumiesz przez czujnik". I tak, chodziło mi o nowe. I tak, wiem że w M6 nie ma fizycznie czujnika w oponie/feldze.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pn, 9 lip 2018, 07:13 
Wstydliwy
Offline
Od: 23.02.2018
Posty: 5
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
Witam
Wczoraj odbyliśmy pierwszą dłuższą trasę naszą 6ką. Niestety po przejechaniu około 50km wyskoczyła pomarańczowa kontrolka od ciśnienia w oponach. Zjechalismy, sprawdziłem wizualnie wszystkie koła i wyglądały ok. Po kilku km zjechalismy na stację i podłączyłem kompresor. Ciśnienie we wszystkich oponach było mniej więcej ok. Obejrzałem je jeszcze raz i tym razem też nie dostrzegłem żadnej usterki, a kontrolka jak się świeciła, tak jest do tej pory. Jakieś pomysły?


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pn, 9 lip 2018, 07:30 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 10.01.2016
Posty: 1171
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
A czytał instrukcję? To niech poczyta.

Zdarzają się fałszywe alarmy. Np. dziury w drodze albo ślisko było albo jeszcze coś innego.
Przytrzymaj przycisk (po lewej stronie, z takim samym piktogramem jak kontrolka), stojąc, na odpalonym aucie. W ten sposób poinformujesz auto, że wszystko sprawdziłeś i jest ok. Kontrolka zniknie. Koniec.

Czytanie instrukcji nie ujma. I nie boli. :geek:

_________________
Konrad Maksymilian Bąk <pucu> >> Moja Szóstka <<
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pn, 16 lip 2018, 11:03 
Wstydliwy
Offline
Od: 05.07.2018
Posty: 4
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: warmińsko-mazurski
Witam
Wczoraj po przejechaniu kilkunastu kilometrów wyskoczyło żeby sprawdzić ciśnienie. Zatrzymałem się sprawdziłem wszystko ok, więc reset i ostrzeżenie zniknęło. Po dojechaniu do celu 3 godziny postoju i powrót do domu. Po kilku kilometrach znów to samo, więc reset i dalej w trasę. Po około 200 km zjazd na obiad (przerwa może 30 minut) i dalej w trasę i po kilku kilometrach znów to samo. Wzrokowo ciśnienie ok, może jakieś sugestie a może coś źle robię. Nadmieniam że jestem posiadaczem GJ od 2 tygodni i dopiero ją poznaję.
Z góry dziękuję za informację


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pn, 16 lip 2018, 12:27 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 21.10.2015
Posty: 598
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
Wzrokowo coś robisz źle :wink:

_________________
Nieważne kim chciałbyś być, ważne kim jesteś teraz

była GG kombi, GH hb a teraz jest GJ sedan :)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pn, 16 lip 2018, 12:34 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 10.01.2016
Posty: 1171
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Dokładnie sprawdź ciśnienie na stacji albo nawet kompresorem z zestawu naprawczego. Musi być różnica w ciśnieniach w kołach.

_________________
Konrad Maksymilian Bąk <pucu> >> Moja Szóstka <<
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pn, 16 lip 2018, 13:54 
Stały bywalec
Offline
Od: 10.07.2016
Posty: 819
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Wzrokowo to wiesz... zmieniłem na letnie, wyglądało OK, wyskoczył komunikat po... tygodniu, sprawdzam a tam 3.3 na każdej oponie ;)

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pn, 16 lip 2018, 13:58 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 10.01.2016
Posty: 1171
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Jak na każdej to nie miało prawa wywalić komunikat. :-)

_________________
Konrad Maksymilian Bąk <pucu> >> Moja Szóstka <<
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pn, 16 lip 2018, 14:34 
Stały bywalec
Offline
Od: 10.07.2016
Posty: 819
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Tak tylko komunikat mówi o zbyt niskim ciśnieniu a było o 50% za dużo.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pn, 16 lip 2018, 14:43 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 10.01.2016
Posty: 1171
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Nie. Komunikat nie mówi nic o ciśnieniu. Komputer za pośrednictwem ABS stara się wyhaczyć czy jakieś koło kręci się szybciej, a jeśli tak jest to znaczy, że ma flaka. Więc jest to mocno pośrednia informacja.

Więc jak masz 3 koła 3.5 atm i jedno 2.5 to może się zapalić. Jak wszystkie 4 koła miały 3.5 to nic nie powinno się wyświetlić... Chyba, że dziury były albo ślisko... Wtedy fałszywe alarmy się pojawiają. Nie wykluczone, że przy tak wysokim ciśnieniu fałszywki są częstsze. Formalnie ciśnienie powinno się sprawdzać co najmniej raz w miesiącu. Wtedy na tym systemie można jako-tako polegać. Ja miałem w 3 kołach 2.5 a w jednym 2.2 i też miałem komunikat.

_________________
Konrad Maksymilian Bąk <pucu> >> Moja Szóstka <<
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pn, 16 lip 2018, 15:00 
Stały bywalec
Offline
Od: 10.07.2016
Posty: 819
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
OK, co tam było dokładnie to nie wiem więc może był neutralny o sprawdzeniu ciśnienia. Bardziej mi chodziło o te wizualne sprawdzanie, jak nie będzie drastycznej różnicy to się wzrokowo nie wyłapie.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pn, 16 lip 2018, 18:47 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Online
Od: 01.12.2016
Posty: 1264
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Przy profilu opony 45 i niżej, wzrokowo nie widać spadku nawet 1 bara...
Ja tak miałem u siebie, po ruszeniu zapaliła się kontrolka, wyszedłem, patrzę wszystkie opony są ok, ale oczywiście i tak pojechałem na stację, w jednym kole było 1,5 bara, a pozostałe miały 2,4...
Także wzrokowo to można sobie sprawdzać wycieki, a nie ciśnienie w oponach.

_________________

Obrazek

Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 17 lip 2018, 08:59 
Wstydliwy
Offline
Od: 05.07.2018
Posty: 4
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: warmińsko-mazurski
Witam ponownie.
Faktycznie sprawdziłem ciśnienie i okazało się że dwa koła po 2.3 jedno 2.0 a drugie 2.5. Teraz pytanie czy przy tak małej różnicy komputer to wylapuje.?


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 17 lip 2018, 09:16 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 10.01.2016
Posty: 1171
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Może. Jak najbardziej... Ale nie musi. KODO. ;-)

_________________
Konrad Maksymilian Bąk <pucu> >> Moja Szóstka <<
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 17 lip 2018, 09:52 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4285
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Hehe...

Nie wnikaj jak, dlaczego i czy wogóle... Zlicza na bieżąco prędkość każdego koła w km/h, przelicza sobie obroty koła, mierzy różnicę i jak mu nie pasuje to wyświetli komunikat i już :)

A to przepraszam mała jest różnica? Trzy opony z innym ciśnieniem?

Wyrównać ciśnienie wg tabelki, wcisnąć klawisz na kilka sekund.....

Ostatnio podejrzałem sobie wskazania prędkości wszystkich kół. Różnica w prędkości była tylko o 1 do 2km/h i to na jednej stronie, aby w drodze powrotnej różnica była już po przeciwnej stronie czyli odwrotnie.
Jedynie co mi przyszło do głowy to promienie słoneczne które ogrzewaly opony lub cokolwiek innego... ;)

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 2 wrz 2018, 17:45 
Świeżak
Offline
Od: 12.04.2018
Posty: 20
Rok produkcji: inny
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Witam. Nie będę zakładać nowego tematu więc podbije ten :)
Kupiłem Felgi na zimę i teraz szukam czujnika TPMS. Znalazłem na ebay.de takie czujniki ale chcę się upewnić czy są OK zanim je kupię.
Tutaj link ----> https://www.ebay.de/itm/4x-VDO-A2C1132410080-RDKS-MAZDA-2-3-5-6-CX3-CX-5-CX7-MX5-S180052054-BBP337140B-/252842621830

Proszę o potwierdzenie


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 2 wrz 2018, 17:50 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3198
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Nie potrzebne Ci są czujniki TPMS. Przeczytaj chociaż początek wątku, a dowiesz się dlaczego :-)

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 2 wrz 2018, 17:56 
Świeżak
Offline
Od: 12.04.2018
Posty: 20
Rok produkcji: inny
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Czytałem. Chcesz napisać że i tak nie poprawnie działają?


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 2 wrz 2018, 18:01 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 07.11.2013
Posty: 1110
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Tam po prostu nie ma czujników. Zrobiłbyś zły interes na tym ebay'u


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 2 wrz 2018, 18:10 
Świeżak
Offline
Od: 12.04.2018
Posty: 20
Rok produkcji: inny
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
To gdzie mam kupić ten TPMS tak aby to sprawnie działało?


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 2 wrz 2018, 18:11 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 08.04.2014
Posty: 391
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
Tam jest tylko czujnik ABS nic wiecej. Poczytaj watek.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 2 wrz 2018, 18:28 
Świeżak
Offline
Od: 12.04.2018
Posty: 20
Rok produkcji: inny
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Czyli ciśnienie w oponach mierzy ABS..
"Jest mierzona prędkość obrotowa koła , wiec jeśli kolo ma 2 atmosfery i tak tmps był zaprogramowany , jesli spadnie ciśnienie z opony prędkość obrotowa sie zmieni i system wyłapie to"

No dobrze w takim razie jak nie te wentyle z ebay które i tak nie będą pokazywać które koło ma mniej lub więcej ciśnienia to co mam kupić i do kogo się zgłosić aby mi to zaprogramował? Bo rozumiem że trzeba to raz zaprogramować aby potem ABS wiedział.. Aha! jedno koło kręci się szybciej - jest kapeć ;)


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 2 wrz 2018, 18:30 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 10.01.2016
Posty: 1171
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Jezu... Weź do instrukcji zajrzyj. Sam programujesz przyciskiem na desce.

Instrukcja do pobrania na stronie mazda.pl.

_________________
Konrad Maksymilian Bąk <pucu> >> Moja Szóstka <<
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 2 wrz 2018, 18:51 
Świeżak
Offline
Od: 12.04.2018
Posty: 20
Rok produkcji: inny
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Może nie jestem na tyle inteligentny aby sobie poradzić z tym tematem. Nigdy nie kupowałem felg a tym bardziej jakiś czujników... Wchodząc na forum zwyczajnie szukam pomocy. Nie piszę tutaj bo mi się nudzi w niedzielne popołudnie tylko dlatego że liczę że ktoś mi pomoże i odpowie na moje pytania. Instrukcję mam i nic w niej nie ma.

Zapytałem co mam kupić jak nie te wentyle TPMS..
Jezu... to wszystko


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 2 wrz 2018, 19:01 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 7244
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
MichaLITO nic nie musisz kupować, nie wiem jak mam to inaczej wytłumaczyć. System korzysta z czujników ABS. Chyba, że w najnowszej wersji na rok 2018 wrócili do tych czujników w kołach, ale nie podałeś roku produkcji swojej Mazdy...


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 2 wrz 2018, 19:15 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 10.01.2016
Posty: 1171
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
2 września 2018, o 19:51 MichaLITO napisał(a):
Zapytałem co mam kupić jak nie te wentyle TPMS.


Ale nawet sobie nie zadałeś minimum trudu by przejrzeć 4 strony tego wątku. Wszystko tu jest napisane. :)

_________________
Konrad Maksymilian Bąk <pucu> >> Moja Szóstka <<
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 2 wrz 2018, 19:21 
Świeżak
Offline
Od: 12.04.2018
Posty: 20
Rok produkcji: inny
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Luty 2018. Już zrozumiałem że nie muszę kupować czujników i że ABS na podstawie obrotów koła sam ocenia jego ciśnienie. Czyli mam kupić obojętnie jaki wentyl samochodowy i potem zaprogramować jak w instrukcji jest napisane tak?

Wentyl z allegro za 1 zł:

Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 2 wrz 2018, 19:22 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 7244
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Wentyle powinny być razem z obręczami, ale jak ich nie masz to równie dobrze może Ci je wulkanizator założyć, przecież sam sobie nie wyważysz. :)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 2 wrz 2018, 19:26 
Świeżak
Offline
Od: 12.04.2018
Posty: 20
Rok produkcji: inny
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Dziękuję. O to mi chodziło. Felga, opona i zwykły wentyl bez czujników.
Zaoszczędziłem dzięki Wam dużo pieniędzy :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 2 wrz 2018, 19:34 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 10.01.2016
Posty: 1171
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
<spoko>

_________________
Konrad Maksymilian Bąk <pucu> >> Moja Szóstka <<
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.