Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 18:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 49  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 24 maja 2024, 14:59 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Kondilbn W jakim to serwisie wydali opinię o wtryskach, a potem je testowali? I jak je przetestowali? Ja nie przeczę, że wtryski padają, ale trochę śmieszy mnie opinia jakiegoś serwisu że WSZYSTKIE wtryski do wymiany (i to jeszcze nawet bez jakiegokolwiek dowodu, bo testy były później). Taka opinia z DPY, ewentualne naciąganie klienta. Jak już postawili taką tezę, to przynajmniej powinni to jakoś udowodnić.

Co do wyników testów, to póki co nie mam opinii.

PostNapisane: Pt, 24 maja 2024, 15:18 
Świeżak
Od: 11.01.2024
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: lubelski
Twierdzili że nie są pozapychane tylko nie mają już mocy dawać odpowiednia dawkę, wyeksploatowane podobno

-- Dodano: 24 maja 2024, o 15:18 --

Wtryski po sprawdzeniu na stole okazały się nie sprawne. Wcześniej zakład w którym czyszczą DPF stwierdził że wypala się dobrze, ciśnienie jest w porządku więc on by sprawdził wtryski. Więc później dałem już do innego zakładu żeby wymienili podkładki pod wtryskami a jak wtryski będą na wierzchu to żeby dali na stół do sprawdzenia do zakładu który się tym zajmuje. I dopiero po tym ta diagnoza że wszytskie 4 wadliwe

PostNapisane: Pt, 24 maja 2024, 21:10 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: śląski
I co teraz ?? Będziesz wymieniał wszystkie wtryski ?? W gh 1 wtrysk 300e. Jak to się ma w skyactiv ?

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 24 maja 2024, 23:54 
Nałogowiec
Tu mogę napisać głupotę, ale wg mnie za dawkę paliwa odpowiada ciśnienie na szynie common rail. Wtrysk tylko dostaje impulsy i w danym momencie wypuszcza pewną ilość paliwa do cylindra. I gdy wtryski są zużyte, czyli końcówki, gdzie otwory są zbyt duże, to taki wtrysk przy odpowiednim ciśnieniu na szynie podaje więcej paliwa niż powinien, czyli leje. W odwrotną stronę to ja nie słyszałem. I teraz wszystkie 4 wtryski uszkodzone w ten nietypowy sposób, to taka diagnoza jest w mojej opinii grubymi nićmi szyta. Gdy wtrysk jest przytkany (z różnych względów, zazwyczaj problem z jakością paliwa) to czyszczenie jakimś środkiem czy też dedykowanym urządzeniem powinno to zanieczyszczenie usunąć i przywrócić odpowiednie parametry pracy. Wymieniać za miliony monet nie ma tu sensu.
Rozumiem, że mogłem tu walnąć gdzieś głupotę, ale gdybym ja miał taki problem, to chociaż oddał bym auto do innego warsztatu celem potwierdzenia diagnozy. Oczywiście nic bym im nie wspominał o tym, co powiedzieli wcześniej.

PostNapisane: So, 25 maja 2024, 10:11 
Świeżak
Wtryski sam osobiście woziłem do diesel technika, to nie jakiś zakład u pana Mietka tylko bardzo dużo firma. Wydruki mam do wglądu więc wątpię żeby były jakieś naciągane skoro są ze stołu. Wtryski wyciągał mi całkiem inny warsztat nie związany z nimi. Kupiłem wtryski komplet regenerowany, równiez w wydrukiem i gwarancja 12msc. W pon zamontują pojeżdżę zobaczymy jaki efekt

PostNapisane: So, 25 maja 2024, 10:13 
Amator
Od: 11.12.2023
Rok produkcji: 2013
Region: mazowiecki
Jeśli można wiedzieć, ile zapłaciłeś za taką "regenerację"? Bo warto być świadomym że ta regeneracja to tylko umycie w myjce ultradźwiękowej i sprawdzenie czy jeszcze trzymają parametry, nie wymienia się tam części jak w wtryskiwaczach starszych generacji.

PostNapisane: So, 25 maja 2024, 11:22 
Świeżak
Podobno się wymienia z używek, komplet 2k, natomiast nowe 1890 netto sztuka

-- Dodano: 25 maja 2024, o 11:22 --

A używki koło 400zl za sztukę stan nie znany, plus trzeba by sprawdzić na stole 50zl za sztukę więc wybór był oczywisty

moderator
PostNapisane: Wt, 28 maja 2024, 06:54 
Fanatyk
Od: 05.08.2016
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Do wszystkich osób które zmagają się z szybkim wzrostem PM_ACC_DSD, sprawdźcie najpierw wszystkie opaski zaciskowe w dolocie, nawet mały luz powoduje, że zaburza się stosunek paliwo/powietrze powodując "dymienie" czyli szybki wzrost PM_ACC_DSD.

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Wt, 28 maja 2024, 10:41 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
Dzięki za sugestię. Skoro to potwierdzone to warto sprawdzić. Chyba czas na przegląd węży w weekend, pogoda ma być deszczowa, więc można posiedzieć w garażu :wink: Jak widać po wpisach wcześniej czyszczenie rurki od czujnika spalin nie poprawia sytuacji, więc to nie ten trop.

PostNapisane: N, 2 cze 2024, 09:57 
Świeżak
Mały updated, po wymianie narazie przejechane ponad 100km i zapełnione troszkę ponad połowę 3.5 PM ACC i DSD, także interwał bardzo się poprawił, wcześniej około 80km już było ponad 6 PM i zaczynało się wypalanie, natomiast co zauważyłem przy ostrym butowaniu PM ACC i DSD idzie szybko w górę natomiast po osiągnięciu wymaganej prędkości ładnie szybko te wartości spadają. Myślę czy by tak czy siak nie wyprać dpfa z racji tego że trochę jeździłem z tymi problemami więc tak czy siak może być zawalony. Myślę też czy by nie zaslepic egr'a, podobno któryś z kolegów posiada takie blaszki? Dużo z tym roboty? Jaki dostęp?

-- Dodano: 2 czerwca 2024, o 09:57 --

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Cz, 13 cze 2024, 15:40 
Świeżak
Od: 04.02.2024
Region: dolnośląski
Szybkie pytanie odnośnie odczytów z senora różnicowego dpf przy włączonym zaplonie pokazuje error, po odpaleniu wartość waha się pomiedzy 0.01 1.00 i tez error wskakuje od czasu do czasu. Podczas jazdy ze stałą prędkością na równej nawierzchni wartość tez dosyć mocno sie waha a podczas hamowania silnikiem czesto pokazuje bardzo niska wartość i error

-- Dodano: 13 czerwca 2024, o 15:40 --

13 czerwca 2024, o 13:53 Gruber86 napisał(a):
Szybkie pytanie odnośnie odczytów z senora różnicowego dpf przy włączonym zaplonie pokazuje error, po odpaleniu wartość waha się pomiedzy 0.01 1.00 i tez error wskakuje od czasu do czasu. Podczas jazdy ze stałą prędkością na równej nawierzchni wartość tez dosyć mocno sie waha a podczas hamowania silnikiem czesto pokazuje bardzo niska wartość i error

https://www.youtube.com/watch?v=4WAmBxV ... ure=shared

PostNapisane: Pt, 14 cze 2024, 04:56 
Nałogowiec
Gruber86, po pierwsze nie cytuj sam siebie, zaraz będzie ochrzan od moderatora :wink: Ja też u siebie czasami mam "error" przy odczycie, właśnie przy hamowaniu silnikiem, ale tylko wtedy jak jest zimny, gdy wyjeżdżam rano z domu. Podejrzewam, że czujnik ma ograniczony zakres pomiaru, może wtedy wytwarza się jakieś podciśnienie i czujnik tego nie mierzy. Albo coś szwankuje, zastanawiałem się nad podmianą. Oryginał Mazdy można kupić za około 400 zł razem w wysylką na eBay, zamienniki na Allegro są po około 200 zł. Tylko nie wiem czym one się różnią poza nazwa producenta, są Febi Bilstein, Bosch, Hella. Za około 100 zł są też używki i chińskie zamienniki ale tego nie biorę pod uwagę. Ludzie też ściągają wężyki, które idą do czujnika i je czyszczą. Generalnie pomiar tego czujnika DP_DPF ma istotny wpływ na PM_ACC_DSD. U mnie jak ciśnienie różnicowe rośnie to PM razem z nim, a jak spada to PM też. Do około 100 km przyrost jest powolny, potem szybszy, wypalanie następuje zazwyczaj przy około 180 km. ostatnio z LM w baku udało mi się przekroczyć 200 km.

PostNapisane: Pt, 14 cze 2024, 08:29 
Świeżak
W zeszłym tygodniu robiłem szkocje 600mil wypalanie z LM po 100km. Pm_acc_dsd na prostej drodze stała prędkośc spadało ale tylko mała gorka czy wyprzedzanie to masakra. Zastanawia mnie jeszcze pozycja egr podczas wyprzedzania grubo ponad 100% kiedyś tak nie miałem.

PostNapisane: Pt, 14 cze 2024, 11:56 
Nałogowiec
U mnie to samo, górka, czy wyprzedanie i PM_ACC_DSD szybo rośnie. Na bank pewnie mi się EGR otwiera na maksa bo mam blaszkę wsadzoną. Jakim PID'em to sprawdzasz? Ja nie wiem, czy jakiś czas temu nie było zmiany softu żeby to auto lepiej spełniało normę Euro 6.

moderator
PostNapisane: Pt, 14 cze 2024, 12:17 
Fanatyk
Pablos
niestety i mnie to dopadło. Podczas spokojnej jazdy, nie wygląda to tak źle, natomiast podczas dynamicznej jazdy, PM_ACC_DSD rośnie dość szybko. Pełna blaszna na EGR powoduje, że gdy odpuszczam opada. Dystanse między wypaleniami są ciągle całkiem ok czyli 140-160, nawet 300km przy bardzo spokojnej jeździe. Co zauważyłem to wyższe ciśnienie różnicowe niż wcześniej, ostatnio przy prawie pełnym filtrze było ponad 50kPa, dodatkowo przy wypalaniu PM_ACC_DSD opada do ok 0.6, potem potrafi spać na chwile do 0.3. Ostatnio podczas wypalania przy dynamicznej jeździe nie chiało spać poniżej 1.2, dopiero gdy odpuściłem opadło do 0.6. Wygląda, że filtr zaczyna się przytykać, dlatego po rozmowach z dareckim i popielastym zdecydowałem się umówić na wizytę prania filtra na przyszły tydzień, przy 150kkm jest tam na pewno sporo popiołu. Wydaje mi sie, że filtr stawia opór, ciśnienie różnicowe jest spore, co powoduje szybki wzrost PM_ACC_DSD.

PostNapisane: Pt, 14 cze 2024, 12:21 
Świeżak
14 czerwca 2024, o 11:56 Pablos napisał(a):
U mnie to samo, górka, czy wyprzedanie i PM_ACC_DSD szybo rośnie. Na bank pewnie mi się EGR otwiera na maksa bo mam blaszkę wsadzoną. Jakim PID'em to sprawdzasz? Ja nie wiem, czy jakiś czas temu nie było zmiany softu żeby to auto lepiej spełniało normę Euro 6.

EGRP tutaj wartość dużo niższa
EGRP_ACT i to tutaj wartość skacze ponad 100%

PostNapisane: Pt, 14 cze 2024, 12:28 
Amator
14 czerwca 2024, o 12:17 maciekelga napisał(a):
Wygląda, że filtr zaczyna się przytykać, dlatego po rozmowach z dareckim i popielastym zdecydowałem się umówić na wizytę prania filtra na przyszły tydzień, przy 150kkm jest tam na pewno sporo popiołu. Wydaje mi sie, że filtr stawia opór, ciśnienie różnicowe jest spore, co powoduje szybki wzrost PM_ACC_DSD.

Daj znać jak efekty, sam obserwuje podobną sytuację u siebie i też myślę o wypraniu DPFa. Dodatkowo u mnie jest coś takiego, że samochód idzie do 180 km/h, a na dodatek powyżej 3k rpm przestaje przyspieszać, wrzucam kolejny bieg i idzie znowu i zastanawiam się czy to nie przez te ciśnienia obcina mi moc.

PostNapisane: Pt, 14 cze 2024, 13:29 
Nałogowiec
maciekelga, no to u mnie podobnie choć ponad 200 km ciężko ugrać nawet przy spokojnej jeździe. Nawet się zastanawiałem nad zmianą czujnika ciśnienia różnicowego ale też myślę, że to już filtr zapchany jest. Zwłaszcza, że mam przebieg już ponad 176 tys. km. Muszę się zorientować w swojej okolicy kto takie usługi z demontażem wykonuje i zacząć oszczędzać na tę okoliczność :wink:

moderator
PostNapisane: Pt, 14 cze 2024, 13:40 
Fanatyk
Pablos
ja do testów podmieniłem sobie czujnik na używany, kupiony za grosze, na obu takie same odczyty.

PostNapisane: Pt, 14 cze 2024, 16:43 
Nałogowiec
maciekelga, no to sprawa jasna, żadne sztuczki nie pomogą, trzeba zbierać na pranie filtra. Dzięki za tę informację!

-- Dodano: 14 czerwca 2024, o 16:43 --

Tak przy okazji jeszcze, musiałem dokręcić jeszcze trzy z czterech opasek na tej rurze od filtra powietrza do turbo. Były dość mocno luźne :D

PostNapisane: Śr, 19 cze 2024, 21:41 
Świeżak
Witam wszystkich, mały updated odemnie. Po wymianie wtrysków pierwsze wypalanie po 170km, następne już 200 a teraz 240. Aż mam teorie że może przez niesprawne wtryski ten DPF się nie wypalał poprawnie.pytanie natomiast jaki interwał jest ok? Ile powinienem robić km między wypaleniami? Bo nie wiem czy zostawić tak jak jest czy coś jeszcze grzebać?

PostNapisane: Cz, 20 cze 2024, 06:56 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: śląski
Jak jest coraz lepiej to bym poczekał aż się ustabilizuje i zobaczysz ile km jesteś w stanie zrobić. Zależy jakie warunki, jak same miasto to 240km jest wynikiem super.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

moderator
PostNapisane: Cz, 20 cze 2024, 09:21 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Ja przypomnę jeszcze raz - nie idźcie w żadne półśrodki przy czyszczeniu DPF, odpuśćcie sobie te "chemiczne" czyszczenia jakimiś LM czy innymi specyfikami. Filtr będzie zawalony na grubo syfem, który usunie tylko woda pod ciśnieniem. Ja miałem czyszczenie przy 170k km i przy ok 270k km, filtr był zawalony na grubo w obydwu przypadkach.

darrecki, bardzo ciekawa operacja z tym czyszczeniem rurki - muszę u siebie zastosować, bo po 330k km na pewno jest tam zmniejszone światło.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

moderator
PostNapisane: Cz, 20 cze 2024, 10:25 
Fanatyk
Ja idąc za radą popielasty i darrecki oddałem filtr do prania. Pacjent w trakcie operacji, zdam relację po odbiorze i testach. Z krótkiej rozmowy telefonicznej wiem tyle, że filtr był dość mocno przytkany popiołem gromadzącym się za każdym razem po wypaleniu (sadza się spala, popiół odkłada) - przebieg 150kkm, 710 wypaleń i mały filtr robi swoje.

https://youtube.com/shorts/hJFoLdFEMu0

moderator
PostNapisane: So, 22 cze 2024, 18:11 
Fanatyk
Mały update. Auto odebrane, co prawda zrobiłem dopiero 30km ale jest różnica. Przede wszystkim PM_ACC_DSD nie rośnie jak poprzednio, wcześniej przy przyspieszaniu z 60 na 90 potrafiło wzrosnąć o 0.2-0.4, generalnie każde mocne wciśnięcie powodowało bardzo szybki wzrost, po odpuszczeniu trochę opadało. Teraz takie przyspieszenie to czasami wzrost o 0.01. Znacząco spadło ciśnienie różnicowe, auto jest dynamiczniejsze.
Pozostało mi jeszcze wyczyszczenie słynnej rurki od czujnika, chcę się za to zabrać w tygodniu.

Mój wniosek to, że jeśli dolot jest szczelny, ciśnienia są ok, przy przyspieszaniu bardzo szybko rośnie PM_ACC_DSD które potem opada - generalnie trzeba obserwować zależność między tym parametrem a ciśnieniem różnicowym, auto ma przejechane 150kkm plus lub liczba wypaleń jest powyżej 600 to filtr kwalifikuje się do prania. Trzeba traktować DPF jak każdy inny filtr który co jakiś czas trzeba wyczyścić/wymienić.
Dodam że u mnie przez ostatnie 45kkm większość wypalań była zawszę kończona poprawnie.
Pierwszy zrzut ekranu przed oddaniem auta do warsztatu, jak widać PM_ACC_DSD przeganiało PM_GEN nawet przy zaślepionym EGR.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Po 44km dość dynamicznej jazdy jest 0.2.

Obrazek

PostNapisane: So, 22 cze 2024, 18:40 
Nałogowiec
Ja mam obecne bardzo podobnie, 141km po wypalaniu i PM_ACC i DSD mają ledwo 0.06.
Przed czyszczeniem do tyłu nie schodziło zaraz po zakończeniu wypalania. I teraz gdyby nie PM_GEN to przy takich warunkach wypalanie miało by miejsce po jakichś 1000-1400km...

moderator
PostNapisane: So, 22 cze 2024, 20:25 
Fanatyk
Masz 0.06? U mnie po 80km dynamicznej jazdy, bardzo dynamicznej jest 0.5. W tygodniu zabieram się za czyszczenie rurki.Obrazek

PostNapisane: So, 22 cze 2024, 21:05 
Amator
22 czerwca 2024, o 18:40 darrecki napisał(a):
I teraz gdyby nie PM_GEN to przy takich warunkach wypalanie miało by miejsce po jakichś 1000-1400km...

Swego czasu miałem na to pewien pomysł jak trochę oszukać temat PM_GENu na podstawie tego, co napisał tu dawno temu pewien użytkownik. Mianowicie, podobno nawet jeżeli nie jest aktywna procedura wypalania, a uda nam się skutecznie rozgrzać wydech tak, że osiągnie temperatury odpowiednie do wypalania, to PM_GEN zacznie spadać. Prawdopodobnie czujnik ten jest zwykłym czujnikiem rezystancyjnym, więc dobierając odpowiedni rezystor możnaby troszeczkę nagiąć temepratury tak, aby PM_GEN przy warunkach dobrego rozgrzania silnika uzyskał warunki do samoczynnego zmniejszania wartości. Jednakże myślę, że może to nieść za sobą parę skutków ubocznych, typu odcięcie mocy żeby nie przegrzać silnika, albo skuteczne zapchanie dpfu gdyby nie wypalał się bardzo długo.

PostNapisane: So, 22 cze 2024, 21:41 
Nałogowiec
Radioactiev to już było testowane na forum forscana. Wynik był taki, że PCM zgłupiał przez nadmiar sprzecznych informacji, i zdaje się potem nie chciał aktywować wypalania.

moderator
PostNapisane: So, 22 cze 2024, 22:33 
Fanatyk
Tak testowaliśmy to z kolegą ze Słowacji, opisywałem to wcześniej, można ale istnieje ryzyko że sterownik nie ogarnie tematu.
Wystarczy temp EXHTEMP2 powyżej 400 przez 2 min i PM_GEN spada.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 49  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1