Teraz jest So, 12 paź 2024, 17:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1341 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 21 wrz 2024, 21:20 
Świeżak
Od: 11.01.2024
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: lubelski
Dawno mnie tu nie było, ale teraz nadrobiłem wszytskie posty, i tak. U mnie po wymianie wtrysków interwały bardzo sie poprawiły 200km+, ale pidy własnie były prawie równe. Z racji że miałem możliwość wyjąć DPF to zawiozłem go do prania i teraz interwały bardzo podobne, natomiast spadło spalanie o ok 1l/100km. I mimo że ja nie mam ani wyłączonego ani zaślepionego EGR'a to u mnie PM ACC jest ok 2.5-3 przy PM GEN 6 który inicjuje wypalanie. Nie są to tak rewelacyjne wyniki jak u Maciekelga i Darrecki ale całkiem inne niż u Pablos.

PostNapisane: So, 21 wrz 2024, 21:24 
Amator
Od: 18.10.2021
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyMotion
Region: śląski
Wtryski używane z niskim przebiegiem?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: N, 22 wrz 2024, 10:17 
Świeżak
Tak używane, nie wiem z jakim przebiegiem, w każdym razie z wykresem ze stołu probierczego.

PostNapisane: N, 22 wrz 2024, 10:18 
Amator
A gdzie robiłeś wymianę? Sam szukałeś czy mechanik ogarnął nowe?

Pozdrawiam

moderator
PostNapisane: N, 22 wrz 2024, 10:20 
Fanatyk
Od: 05.08.2016
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Michał z Mazparts ma zazwyczaj jakiś dobry zestaw w sprzedaży.

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 22 wrz 2024, 10:32 
Amator
maciekelga napisał(a):
Michał z Mazparts ma zazwyczaj jakiś dobry zestaw w sprzedaży.

Super informacja

PostNapisane: N, 22 wrz 2024, 11:48 
Świeżak
Ja sam szukałem, myślę jeszcze czy by nie zaslepic albo wyprogramowac EGR. Pytanie czy to potrzebne, interwały nie wzrosną bo wypalanie inicjuje PM GEN, jedynie PM ACC będzie jeszcze niższy. Pytanie czy są jakieś benefity tego?

moderator
PostNapisane: N, 22 wrz 2024, 12:05 
Fanatyk
Od: 05.08.2016
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Mniej syfu w dolocie.

PostNapisane: N, 22 wrz 2024, 19:14 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Region: zachodniopomorski
Kondilbn, czyli tak, jak podejrzewam, u mnie wtryski już mogą lekko lać, skoro u Ciebie po ich wymianie i myciu DPF jest lepiej niż u mnie. Sam już nie wiem co o tym wszystkim myśleć :idea:

-- Dodano: 22 września 2024, o 19:14 --

U mnie teraz to tak mniej więcej wygląda, jak na razie nie jest źle ale z tego co widać, mogłoby być lepiej.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2024, 00:40 
Wtajemniczony
Od: 10.09.2018
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
U mnie po praniu dpfa acc i acc_dsd ledwo przekraczały 1g/l jak zaczynało się wypalanie a teraz po ok 2 miesiącach idą prawie równo z gen ale wypalanie jest po około 225km, gdzie wcześniej miałem po 150km i co chwilę błąd p2262. Zastanawiam się czy filtr tak szybko się zapchał czy nie był wyczyszczony dokladnie

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2024, 07:28 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Moim zdaniem po praniu resetujecie ustawienia na filtr nowy. Auto powoli się adaptuje i oblicza. I dopiero po iluś tam wypalaniach jest w stanie stwierdzić w jakim stanie naprawdę filtr jest zapchany. Na początku macie niskie parametry, bo od takich startuje komp po resecie a nie ze filtr jest taki czyściutki :wink:

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2024, 10:25 
Nałogowiec
Też mi się wydaje, że ECU powoli adoptuje nowe warunki i niestety okazuje się, że 10 letni filtr nawet po myciu nie jest już jak nowy. To trochę jak pudrowanie trupa, widać, że jednak ten popiół zostaje w środku i nie da się tego dobrze umyć. Do tego dochodzą zużyte już wtryski i jest jak jest. U mnie jest lepiej po myciu, czuć, że auto teraz jest żwawsze ale znów już nie PM_GEN zaczyna proces wypalania. Teraz było jeżdżone w większości po mieście, więc uważam, że ten interwał nie jest zły. Żeby to poprawić musiałbym się pewnie zająć wtryskami i EGR. Blaszka pewnie w jakimś tam stopniu poprawia sytuację, raczej działa bo co jakieś tysiąc km mam błąd P0401. Dużo też daje wlanie LM do DPF, kiedy jest w baku, interwał od razu się wydłuża. Na razie chyba zostawię wszystko jak jest, spalanie spadło, filtr ładnie się wypala do zera, nie wiem, czy jest sens jeszcze inwestować kasę w stare, niewiele warte auto.

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2024, 10:41 
Fanatyk
Sam sobie zadaje to pytanie, czy jest sens inwestować ;). Nowy filtr porządnej firmy zamiennik ok 1000euro. Ja jak będę miał problemy to go chyba usunę i z głowy ;). Taniej będzie i to jeszcze z mapą ;). No ale zostaną jeszcze wtryski. Komplet nowych ok 1200euro ;). To już jest kasa. No ale tak czasami myślę co by tu kupić po maździe i mam problem. Wszystkie marki mają jakieś problemy ;(. A benzyna od Mazdy nie jedzie ;(.

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2024, 12:38 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Generacja: Nie mam M6
U mnie w dalszym ciągu oba PM_ACC <1 gdy PM_GEN inicjuje wypalanie. Tylko problem mam z odczytami EXHPRESS1, są zdecydowanie za wysokie i obstawiam problem z drożnością rurki do czujnika. Niestety dostęp do niej jest niemożliwy bez odsunięcia turbiny od bloku, a z tym roboty od cholery :( Więc jeżdżę jak jest.

PostNapisane: N, 29 wrz 2024, 15:57 
Nowicjusz
Od: 11.12.2023
Region: mazowiecki
darrecki czy podpowiedziałbyś gdzie jest śruba którą trzeba odkręcić w kabinie żeby opuścić sanki do wyciągnięcia DPF? Mam parę wolnych dni trzeba w końcu się z tym zmierzyć.

PostNapisane: N, 29 wrz 2024, 19:57 
Nałogowiec
Radioactiev za plastikową osłoną gdzie przekładnia kierownicza przechodzi przez scianę grodziową. Nasadka 10mm z tego co pamiętam.
Tylko ustaw koła prosto i zablokuj kierownicę.

PostNapisane: Wt, 8 paź 2024, 06:32 
Nałogowiec
Coraz bardziej zaczyna mnie już irytować ten samochód. Błąd P0401 o niskim przepływie EGR_A zaczął wyskakiwać co 200 km. Jako, że od półtora roku odkąd wsadziłem, nie zaglądałem do blaszki, to postanowiłem to zrobić w weekend. Jest brudna ale otwory drożne, więc nie wiem, może faktycznie EGR jest zapchany. Wsadziłem nową blaszkę z dwoma otworami, zresetowałem nastawy EGR i przejechałem się, błąd wyskoczył po kilkudziesięciu kilometrach. Skasowałem i dziś wyskoczył ponownie, mniej niż 50 km od ostatniego skasowania. Ale co ciekawe PID'y od DPF wyglądają dużo lepiej niż ostatnio. Akurat na weekend tankowałem i resetowałem spalanie, teraz komputer pokazuje 6,5l/100km, więc bardzo przyzwoicie. Naprawdę nie wiem co się dzieje, zwłaszcza, że czyszczenie silnika miałem jakieś 50 tys. km temu, niemożliwe żeby już się zasyfił. Coraz bardziej skłaniam się ku wyłączeniu tego EGR'a gdybym tylko wiedział komu oddać auto.

-- Dodano: 8 października 2024, o 05:50 --

Znalazłem wątek o podobnym problemie we Fiacie i zaczynam się teraz mocno zastanawiać, czy ta zaślepka nie zawaliła mi EGR. Tam też był problem z tym i nawet Fiat sprzedawał firmową zaślepkę, ale na koniec wątku znalazłem takie wpisy:

"Tylko że takiej nie zastosujesz na wejściu w EGR, jedynie na wyjściu z EGR co będzie powodowało jego szybsze zanieczyszczenie. Konstruktorzy Fiata zdecydowali się na takie rozwiązanie prawdopodobnie z racji uproszczonego montażu."

"Dlatego taka zaślepka jest bez sensu, bo co z tego że kolektor czysciejszy jak egr szybciej złapie syf i po nim."

U mnie błąd wyskakuje tylko przy jednostajnej jeździe 120 km/h w trasie. Jak to jest u nas, zaślepka montowana na górnej flanszy tej rurki blokuje spaliny przed czy za EGR? Bo jeśli za to prawdopodobnie zasyfiła mi EGR i co teraz? :idea:

https://fiatklubpolska.pl/stilo-444/egr-31058/

PostNapisane: Wt, 8 paź 2024, 10:17 
Nałogowiec
U nas zaślepka jest przed EGR, więc w jaki sposób miała by go ubić? Ja od 7 lat mam wyłączony EGR bez zaślepki i nic mu nie jest - trochę syfu zebrał, ale jego konstrukcja wygląda na niezniszczalną. Co ważniejsze, chłodnica EGR też wydaje się w porządku.

PostNapisane: Wt, 8 paź 2024, 11:19 
Nałogowiec
darrecki, no właśnie chciałem się upewnić, mam wsadzoną, tam gdzie wszyscy, do górnej flanszy tej rury przy EGR. Bardzo mnie zdziwiło to, że po założeniu zaślepki błąd wyskakiwał naprawdę sporadycznie, a teraz bardzo często. Także pomyślałem, że coś może być na rzeczy i układ jednak się zasyfił. Pojeżdżę jeszcze z tą zaślepką z dwoma otworami, może zmiana pomoże. W międzyczasie popytam u siebie w okolicy kto już robił nasze auta. Jak mam coś wyłączyć to wolałbym auto oddać w dobre ręce.

PostNapisane: Wt, 8 paź 2024, 11:30 
Fanatyk
Pablos no ale chyba to normalne że błąd wyskakuje częściej. Z 9 dziurek zmieniłeś na 2. Z biegiem czasu będzie wyskakiwał coraz rzadziej jak u mnie.

PostNapisane: Wt, 8 paź 2024, 12:15 
Nałogowiec
Lucasbadboy, chodzi mi o to, że jak założyłem 1,5 roku temu tą blaszkę z 9 dziurkami to błąd wyskakiwał bardzo rzadko, a teraz coraz częściej. Dlatego zajrzałem tam i postanowiłem wsadzić blaszkę z dwoma większymi otworami. Licząc pole powierzchni wychodzi prawie na to samo, ale może mniejsze dziurki skuteczniej blokują przepływ. Dlatego teraz pojeżdżę na dwóch otworach, jak będzie git to zostawię jak jest. Jak nie, to może będzie okazja wysupłać te kilka stówek i wyłączyć EGR. Nie wiem tylko co tam jest mierzone, przepływ, czy ciśnienie spalin. Mógłby ktoś mi podać jakie PID'y sobie poobserwować podczas jazdy?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1341 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45

Strefa czasowa: UTC + 1