Teraz jest N, 9 maja 2021, 12:31

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 30 sty 2020, 12:30 
Świeżak
Offline
Od: 21.01.2017
Posty: 29
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Witam
ciagle swieci mi sie kontrolka od ciśnienia w oponach na blacie. Wykasowanie błędu nic nie daje bo po kilku/kilkunastu kilometrach pojawia się znowu. Ciśnienie jest ok w kołach. Opony nowe. Mechanicy mówią, że u mnie nie ma czujników więc nie ma jak tego dostroić. Problem pojawił się po tym jak miałem zapieczony, zablokowany tłoczek w PP kole i ono mi chamowało strasznie wrećz skakało i przy pod jednym ruszaniu pod órkę troche za dużo dałem gazu i zaświeciła się na achwilę ta kontrolka d przychamowaniu kół przy ruszaniu, żeby nie zrywało i zaraz się pojawiła ta kontrolka od ciśnienia. Mechanik wymienił obydwie tarcze i klocki z przodu bo ta prawa była aż fioletowa od temperatury (musiałem jakoś do domu dojechać:)) a zacisk zregenerował. Wszystko z chamulcami ok, ABS działa, ten system przy ruszaniu także, nic nie piszczy ani stuka tylko ta głupia kontrolka, jakieś pomysły?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 30 sty 2020, 14:35 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 2083
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: śląski
A czujniki masz, czy nie? może ten jeden uszkodziłeś ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 30 sty 2020, 15:21 
Świeżak
Offline
Od: 21.01.2017
Posty: 29
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Cytuj:
Mechanicy mówią, że u mnie nie ma czujników


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 30 sty 2020, 16:08 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 19.07.2015
Posty: 519
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: śląski
K3NJI a mechanik zaufany ? Może się nie zna albo wykręcił czujniki ? Niestety znam takie sytuacje...


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 30 sty 2020, 16:38 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 09.12.2016
Posty: 117
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: pomorski
A jak wygladają zaworki w felgach (kolach)? Gumowe czy aluminiowe?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 30 sty 2020, 17:00 
Świeżak
Offline
Od: 21.01.2017
Posty: 29
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Cytuj:
K3NJI a mechanik zaufany ? Może się nie zna albo wykręcił czujniki ? Niestety znam takie sytuacje...

Wykręcił to nie bobyłem przy tym :D
wydaje mi sie, ze tak, ponieważ konkretne fury tam stały łącznie z jakimś Porsche, długo ze mną rozmawiał i nic nie wział bo właśnie, powiedział że:
i tu od razu odpowiadam na pytanie kolegi niżej

Cytuj:
A jak wygladają zaworki w felgach (kolach)? Gumowe czy aluminiowe?

sa gietkie wiec nie ma czujnikow oraz przycisku do resetu wiec zczytuje sobie liczbe obrotow z kola


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 30 sty 2020, 19:39 
Amator
Offline
Od: 29.01.2014
Posty: 93
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
W GH nie zczytuje są czujniki , nie zmieniałeś ostatnio kół?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 30 sty 2020, 20:18 
Świeżak
Offline
Od: 21.01.2017
Posty: 29
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
nie nie
eweidentnie to bylo po tym ruszaniu pod gorke


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pt, 31 sty 2020, 05:26 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 2132
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
30 stycznia 2020, o 12:30 K3NJI napisał(a):
ciagle swieci mi sie kontrolka od ciśnienia w oponach na blacie. Wykasowanie błędu nic nie daje


Będziesz tak łaskawy i podasz ten kod błędu? Czy będziemy tak sobie strzelać w nieskończoność?

Po drugie,
skoro nie ma czujników to kontrolka świeci i to nic dziwnego. Więc gdzie jest problem, bo już się pogubiłem... Coś pomieszałeś. Chyba.

Podaj ten kod błędu.

_________________


RAMKI 3D >mazda6forum.pl< - zapisy
KOSZULKI >mazda6forum.pl< - zapisy



 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 31 sty 2020, 16:05 
Świeżak
Offline
Od: 21.01.2017
Posty: 29
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
nie będę tak łaskawy bo nie mam żadnego kodu błędu
czytaj ze zrozumieniem
świeci się kontrolksa oznaczająca nieprawidłowe ciśnienie

kola i opony mam te same od 3ch lat, opony wielosezony
problem pojawil sie z innego powodu i wystepuje od kilku mesiecy dopiero


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pt, 31 sty 2020, 20:38 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 19.07.2015
Posty: 519
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: śląski
A komputer podpisałeś w ogóle ? Bo mówisz, że kasowanie błędu nie pomaga a tutaj, że nie ma błędu.. Skoro wcześniej nie było problemu a teraz jest to znaczy, że po drodze coś się stało. Pytanie też jakim komputerem sprawdzane błędy ? Może ktoś zamontował jakieś emulatory ciśnienia by nie świeciło i się zdupiły ?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 31 sty 2020, 22:30 
Świeżak
Offline
Od: 21.01.2017
Posty: 29
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Bylem u mechanika na zmiane oleju to poprosilem, zeby zerknal wiec wykasowal, pomoglo ale wrocilo po kilkunastu kilometrach
Nie wiem jaki kod i jaki komp bo nie bylo mnie przy tym

Cytuj:
Może ktoś zamontował jakieś emulatory ciśnienia by nie świeciło i się zdupiły ?

reki uciac nie dam, auto kupilem od znajomego z pracy wiec on na pewno by mnie nie oszukal, ew poprzedni wlasciciel, nie wiadomo ona byla sprowadzona z Wloch z uszkodzona klapa z tylu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 1 lut 2020, 00:59 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 6556
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
A Twój bolid ma w ogóle TMPS?
Gumowe wentyle, to brak czujników.
Jak do tej chwili nie świeciła się kontrolka od TMPS, mimo gumowych wentylkow, to wszystko gra, czyli nie masz TMPS.
Żadnego guzika/klawisza nie ma w GH od TMPS.

Skąd/dlaczego zaświeciła się kontrolka od niskiego ciśnienia kół?
Przypadek?, albo jest coś co zgłupiało, albo faktycznie coś na łączach komunikacyjnych zawodzi

Albo, jeśli organoleptyczne z zewnątrz nie ma czujników, patrząc na gumowe wentyle, to może czujniki są przyklejone do obręczy wewnątrz na stałe...

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...
In God we trust, all others must bring data.
P-D-C-A, Kejzen, 8D? The future is yesterday.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: N, 2 lut 2020, 18:30 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 19.07.2015
Posty: 519
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: śląski
K3NJI To pierw jedz niech Ci sprawdzą i powiedzą jaki kod błędu... Tak to wszyscy Ci możemy wróżyć podczas gdy nie jest zrobiona nawet podstawowa diagnostyka.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.