Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 00:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 3 paź 2024, 21:31 
Wstydliwy
Od: 14.04.2019
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Sport
Region: warmińsko-mazurski
Witam

Prawdopodobnie mam uszkodzony termostat w aucie. Silnik 2.0 benzyna 147km (LF17). Usterkę zdiagnozowałem przypadkowo. Otóż po przejechaniu ok 20km znikało ogrzewanie, po postoju aż silnik ostygnie ogrzewanie wracało. Górna rura chłodnicy gorąca, ale dolna rura zimna, cała chłodnica ledwo letnia, a wentylator chłodzenia włączony. I wszystko to przy temperaturze silnika ok 100stC (odczyt przez ODB), wskaźnik na desce licznika pokazuje dokładnie połowę skali. Problem w tym że wyszło to jak zrobiły się chłodne dni (latem nikt nie dogrzewa auta). Podejrzewam że tak jeździłem całe lato - "szit" :(
Co zdiagnozowałem.
O ile dobrze zlokalizowałem miejsce zainstalowania termostatu (jest obok pompy wody na powrocie - zdaje się). Ściskając górną gorącą rurę słychać jakby "brzęczenie" z okolic termostatu, nawet palcem można wyczuć jak coś "lata" w środku. Prawdopodobnie sam termostat się rozleciał i zablokował przepływ chłodziwa.
Z uwagi na to że mogę to zrobić sam, to muszę podpytać czy odpowietrzenie układu chłodzenia jest skomplikowane. Będę starał się spuścić tylko tyle płynu aby móc wymienić termostat. Ale tak czy inaczej wszystko się zapowietrzy.
Jakiś patent na spuszczenie płynu jest? Czy dolna rura i do "wiadra"? Co do odpowietrzenia to nie wiem jaka jest procedura i prosiłbym o podpowiedź ci i jak.
Będę wdzięczny za pomoc i sugestie.
I jeszcze pytanko - jaki termostat kupić? Bo w sprzedaży są jakby dwa rodzaje, dwie różne temperatury otwarcia: 82stC i 76stC. Co do producenta termostatu też chciałbym wiedzieć który jest najlepszy.

moderator
PostNapisane: Cz, 3 paź 2024, 22:29 
Stały bywalec
Od: 25.09.2017
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Bajecznie proste.

Aby spuścić płyn odkręć najniżej położony wąż. Termostat dobrany do vinu. Oryginal to L33615170. Z zamiennikami bywa roznie.

PostNapisane: Pt, 4 paź 2024, 10:34 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Wojtek27 nic się nie martw odpowietrzaniem, spuść płyn z układu, wymień termostat, zalej układ do pełna, pojeździj trochę a potem sprawdź poziom płynu, dolej ile trzeba i po robocie

PostNapisane: Pt, 4 paź 2024, 22:14 
Wstydliwy
Płyn zalewamy bezpośrednio do chłodnicy czy do zbiorniczka? Termostat wraz z obudową już w drodze, zdecydowałem się na średnią półkę - FEBI

PostNapisane: So, 5 paź 2024, 08:49 
Bywalec
jeśli masz w chłodnicy korek to zalewasz chłodnicę do pełna a do zbiorniczka wyrównawczego do poziomu max, przejedziesz się trochę i dolejesz do zbiorniczka do odpowiedniego poziomu.

PostNapisane: So, 5 paź 2024, 09:13 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: śląski
Ja bym wolał na postoju z otwartym korkiem zbiorniczka wyrównawczego. Tak się fajnie odpowietrzy. Potem ewentualne dolewki. Pamiętaj nie odkręć korka na ciepłym od chłodnicy ;). Tylko zbiorniczek wyrównawczy ;)..

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 25 paź 2024, 22:53 
Wstydliwy
Witam

Dzięki za porady. Udało się wymienić termostat i teraz wszystko działa bardzo dobrze. Było trochę gimnastyki z odpowietrzeniem, szczególnie nagrzewnica w kabinie. Na biegu jałowym silnika nawet jak jak termostat się otworzy to nagrzewnica nie grzeje. Dopiero po podniesieniu obrotów silnika w kilkanaście sekund wszystko się odpowietrza. Wiadomo wtedy musi byś temperatura nawiewu w kabinie na MAX.
Mam tylko nadzieję, że zablokowany termostat nie przegrzał mi silnika. Bo tak naprawdę nie wiem jak długo ta sytuacja występowała. Jak na razie jest ok

PostNapisane: So, 26 paź 2024, 09:52 
Bywalec
Odkręć korek wlewu oleju i powąchaj wnętrze komory zaworowej, jeśli nie czuć spalenizny to nie przegrzałeś silnika.

Strefa czasowa: UTC + 1