Teraz jest So, 31 sty 2026, 11:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 694 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 24  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 2 wrz 2014, 20:29 
Wstydliwy
Od: 02.09.2014
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: lubuski
okej jutro przetestuje tą metodę, mam nadzieję że nic nie spierdziele :):)

PostNapisane: So, 1 lis 2014, 13:16 
Świeżak
Od: 18.01.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: Sport
Region: podkarpacki
Pomocy !!!!!witam mam problem mruga dpf jestem po wypaleniu i nadal mruga pruby skasowania bledu nic nie daja <baseball>

PostNapisane: So, 1 lis 2014, 13:38 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Region: zagranica
Może inspekcja olejowa jest nie skasowana. Poczytaj forum, jest tego trochę o mrugającej kontrolce.

Tapnięte z GT-I9300

PostNapisane: N, 2 lis 2014, 11:44 
Świeżak
Od: 18.01.2014
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: podkarpacki
zrobione !!!!! komputer pokazywal blad wypalania dpf zadnej info na temat inspekcji olejowej , ten sam mechanik zmienial olej i kasowal inspekcje wiec sie nie spodziewal ale juz jest ok wypalil filtr i skasowal inspekcje wiec dalej mozna cisnac.
ps. ktorys z kolegow pisal ze olej sygnalizuje kontrolka swiec, wiec prostuje w GH2.2(185bhp) na service mruga dpf .dzieki za info i pozdrawiam.

PostNapisane: So, 22 lis 2014, 00:13 
Partner forum
Od: 21.04.2014
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Region: małopolski
Gorszy problem jest kiedy nie da sie juz dopalic DPF. Wtedy albo wymiana , albo 10 x tansza przeróbka na wersje bez DPF.

PostNapisane: Śr, 17 gru 2014, 10:34 
Nowicjusz
Od: 27.07.2014
Wersja: SL
W miom przypadku DPF nie chciał sie odpalić poprzez sensor ciśnienia atmosferycznego, zlaplal błąd i nie pozwolił DPF owi na rozpoczęcie i dokończenie dopalania. Przez to ze doprowadził do zapchania go do ponad 120% wprowadził silnik w stan awaryjny. Mój dobry kolega mechanik który pracuje w ASO Mazdy podłączył komputer i skasował blad sensora i myśleliśmy ze pozwoli w sposób naturalny w trakcie jazdy go odpalić. Niestety silnik bez turba ktore zostało automatycznie odcięte - poprzez to ze nie miał mocy nie dopalil DPF-a dopiero wymuszenie dopalania przez komputer serwisowy rozwiązało cały problem. Ciekawostka jest to ze komputer na jałowym biegu podniósł obroty tylk do 1700-1800 rpm i trwało to okolo 40 min. Jeżeli takie obroty pozwalają na dopalenie dpf manualnie dlaczego my musimy w trakcie dopalania w biegu trzymać obroty powyżej 2200 jak niektórzy piszą na forum?

PostNapisane: Śr, 17 gru 2014, 12:23 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
Nie musimy, takie są wskazówki Mazdy dla "Kowalskiego". Wypala się również przy niższych obrotach. Zapewne chodzi o osiągnięcie odpowiedniej temperatury filtra DPF, żeby nastąpił samozapłon ropy do niego dostarczanej.

moderator
PostNapisane: Cz, 18 gru 2014, 08:27 
Weteran
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: pomorski
Ale z tego co wiem to do filtra dpf nie jest dostarczane żadne paliwo. Dawka paliwa która wtryskiwana jest do cylindra zostaje zwiększona i dzięki temu wyższa temperatura spalin może wypalić dpf.

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 18 gru 2014, 08:49 
Weteran
Od: 05.12.2013
Rok produkcji: 2017
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Paliwo nie jest dostarczane "bezposrednio" do wnętrza DPFu jakąś "dyszą" tylko dostarczane poprzez wtryski razem ze spalinami.
Dawka paliwa/dotrysk jest w momencie pracy wydechu (i nie tylko) , paliwo ze spalinami frunie i próbując przedostać się przez DPF jakby je "nasącza" i w pewnym momencie od samego cisnienia i nagromadzonego paliwa, zapala się samoczynnie poprzez samozaplon.
Pomaga w tym katalizator który jest w gruncie rzeczy podgrzewaczem i jest pierwszym elementem zaczynający zwiększenie wydajności cieplnej.
Gdy już się zacznie "palić" za katalizatorem, to taki stan jest utrzymywany kilku/kilkunastu krotnie by w temperaturze 600-690stC wypalić nagromadzone sadze i inne śmieci.
Ja to tak rozumuję ;)

moderator
PostNapisane: Cz, 18 gru 2014, 11:22 
Weteran
Ma to sens.

PostNapisane: Pt, 19 gru 2014, 23:18 
Adept
Od: 07.12.2014
Wersja: Active
Panowie, wczoraj wymieniono w mojej malutkiej olej silnikowy (brakuje ok 1000 km do 20000 od ostatniej zmiany odnotowanej w ASO).
Czy auto samo "wyczuwa", że nastąpiła wymiana oleju?
Dziś zapaliła się (mrugała) kontrola DPF - zrobiłem kasowanie inspekcji olejowej i kontrolka już nie mruga.

Wczoraj również był przeglądany smok olejowy - czysty :)

PostNapisane: Pn, 22 gru 2014, 15:35 
Świeżak
Od: 17.11.2014
Wersja: Exclusive Plus
Region: zachodniopomorski
Witam!U mnie przy mrugającej kontrolce DPF najpierw próbowałem auto przegonić na 3 tys obrotów około 40 km w tą i z powrotem (2 razy).nic nie pomogło, dowiedziałem się że jeżeli kontrolka zapala się na stałe to jest jeszcze szansa przepalić,jeżeli mruga to <pucu> pozostaje tylko wymuszone dopalanie w aso. rzeczywiście wprowadzono specjalną pianę do czyszczenia sadzy i po godzinie i męczarniach auta na wysokich obrotach było po sprawie- kontrolka zniknęła.Niestety olej skoczył ponad maximum, nadawał się tylko do wymiany, a uwierzcie że był bardhttps://mazda6forum.pl/posting.php?m ... t=190#ziej rzadki niż woda w kranie. <pucu>

PostNapisane: Pn, 22 gru 2014, 20:54 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Skrzynia: AT
Region: śląski
O ile mnie pamięć nie myli, to po każdym wypalaniu serwisowym należy zmienić olej....

PostNapisane: Pn, 22 gru 2014, 21:28 
Świeżak
Od: 17.11.2014
Region: zachodniopomorski
Zgadza sie,ale widok tego oleju naprawde byl bezcenny...

PostNapisane: Pn, 29 gru 2014, 11:41 
Bywalec
Od: 04.04.2014
Rok produkcji: 2011
Witam. Miałem do pokonania trasę 400km na autostradzie. Na 300km zapalił się DPF i po jednym km'trze zapalił się check engine i zaczął mrugać DPF. Ale że spieszyłem się na samolot to przejechałem te 100 km na lotnisko. Połączyłem się z Forscan'em i spisałem błędy, ale nie dało się ich usunąć. Sprawdziłem też "ilość prób regeneracji DPF" i aż było i 1005 prób. Inspekcja olejowa kasowana 5tys km.
Panowie co mam robić?? Laweta i serwis??? Mogło się coś stać przez te 100 km w trybie awaryjnym?? Zapomniałem sprawdzić jaki jest stan oleju na bagnecie.

Kody:
PCM:
P2458:00-2F
P2463:00-AF
P242F:00:AF
OBII:
P242F:C

PostNapisane: Pn, 29 gru 2014, 12:18 
Bywalec
Od: 11.07.2013
Wersja: Top
Skoro kontrolka DPF mruga i samochód przeszedł w tryb awaryjny to znaczy że masz zapchany filtr w 120 %.W takiej sytuacji pomoże tylko wypalanie w serwisie .o ile jeszcze pomorze.Co do dalszej jazdy to nie wiem co Ci powiedzieć ,kolega przejechał w takim stanie 500 km i nic się nie stało ,ale to była jego decyzja.Skontaktuj się z serwisem i dopytaj.

PostNapisane: Pn, 29 gru 2014, 17:20 
Bywalec
jak się święci check engine to samochód przełącza się w tryb awaryjny? Bo nie wiem czy dobrze myślę? A te błędy tyczą się tylko dpf'a? A jak bym wymusił wypalanie metoda na kabelek to by coś pomogło? Czy sam już nic nie zrobie? Warto próbować?

PostNapisane: Pn, 29 gru 2014, 18:43 
Weteran
Ojć nie wiem czy aby jechać dalej....
Obrazek
Jaki jest parametr sadzy PM_GEN w ForScan?
Raczej usunąć usterkę i dopiero jechać, bo te błędy z DPFem bez powodu się nie znalazły.

PostNapisane: Pn, 29 gru 2014, 22:28 
Bywalec
Dzięki za wskazówki, widocznie jest tragicznie z dpf'em. Niestety nie mam jak sprawdzić parametr sadzy bo jestem 2tys km od samochodu. Sprawdze dopiero za dwa tygodnie. Dziwne jest że podczas jazdy się zapalił na autostradzie.

PostNapisane: Pn, 29 gru 2014, 22:37 
Weteran
W sumie to dobrze ze się zapaliła kontrolka, nie wszyscy mają to szczęście :)
DPFa nie wiń, taka jego rola że oznajmia problemy które nie są spowodowane nim samym ;)

PostNapisane: Wt, 30 gru 2014, 10:17 
Stały bywalec
Mnie zastanawia jedna rzecz, jak dpf daje znać przy 80% że jest zapchany i zostanie wypalony przy wyższych obrotach, to w jakim stopniu zostanie wyczyszczony, no bo przecież nie jest czysty do zera? Parę tyg temu zapaliła mi się kontrolka, pierwszy raz , wystarczyło około 10 min na wyższych obrotach i zgasła, dlatego pytam

Tapnięte z S³

PostNapisane: Wt, 30 gru 2014, 11:09 
Weteran
Właśnie DPF posiada czujniki ciśnienia, są dwa wkręcone, przed i za DPF.
Ciśnienie jest mierzone i na tej podstawie komputer przelicza stopień zapchania DPFu sadzą.
Stopień zapchania można podejrzeć w ForScanie, jest to PID PM_GEN.
Jeśli PM_GEN osiągnie wartość 5 czyli nagromadzenie sadzy wynosi do 80%, to uruchomi się automatyczne wypalenie DPF. i kierowca nie jest informowany w żaden sposób niżeli organoleptyczne doznania wzrokowe na wyświetlaczu spalania chwilowego które jest większe niż normalnie.
Ten pid PM_GEN, zaraz po wypaleniu sadzy wewnątrz DPFu musi pokazać wartość 0 (bo nasz DPF jest regenerowalny w 100 procentach <spoko> )i to jest wypalony, czysty, nowy, świeży, gotowy do dalszej pracy fitr DPF (chociaż szybko pojawi się 1 lub pojawi się po kilkudziesięciu kilometrach) i tak znów rośnie powoli do 5 bo DPF gromadzi sadze, osiągnie 5 to wypalanie, podczas wypalania spada do 0 i wypalanie wyłącza się... i tak w koło macieja.

Natomiast, jeśli PM_GEN jest między 5 a (chyba) 8 to objawia się to świecącą na stałe kontrolką DPF, wtedy zapchanie sadzą wynosi ponad 80% a 100%, wtedy jest procedura dla kierowcy że ma jechać na wyższych obrotach ponad 2kRPM, z większą prędkością niż 40km/h, i nie krócej niż 10-15 minut lub do wyłączenia się palącej kontrolki DPF na desce. I taki przypadek miałeś kolego rajek.

Jeśli ktoś otrzyma od razu tylko mrugającą kontrolkę DPF na zegarach to wiadomo (wg tabelki) że jego DPF jest zapchany od 100-140% wtedy otrzyma błąd P2458.
Błąd P242F wyskakuje niemalże/przeważnie w tym samym momencie niestety co P2458.

PostNapisane: Wt, 30 gru 2014, 11:39 
Stały bywalec
Super dzięki Millerek za dokładne i rzeczowe jak zwykle wyjaśnienie . Teraz wiem jak to mniej więcej wygląda, Forscana jeszcze nie podłączyłem bo coś przez BT nie chce elema złapać i chyba na kablu muszę kupić. Z tym moim dpfem to wyszło tak że żonka używała dłużej auto, głównie po mieście i przymuliła go na niskich obrotach, nie pozwalając mu się wypalić Aż czuć było że auto nie chce iść, po wypaleniu wszystko wróciło do normy.

Tapnięte z S³

PostNapisane: Wt, 30 gru 2014, 11:44 
Weteran
Spoko, ja też miałem świecący DPF.
Udało mi się tak przejechać jeszcze około 150km aż wkońcu wymieniłem walniety czujnik BOOST SENSOR który zpaskudzil mi kilka długich dni ;)

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 30 gru 2014, 13:56 
Fanatyk
Region: kujawsko-pomorski
Jest dokladnie tak jak Millerek pisze :D
Kiedys podlaczylem sobie Forscana w czasie jazdy i obserwowalem dokladnie to co opisal.
Gdy wartosc PM_GEN doszla do 5 to wtedy od razu wlaczylo sie wypalanie/zaobserwowane zwiekszonym spalaniem. W czasie wypalania wartosc spadala az do 0.

PostNapisane: Pt, 2 sty 2015, 10:58 
Nowicjusz
Od: 01.01.2014
Rok produkcji: 2012
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
LPG: Tak
Region: lubelski
Cześć koledzy na wstępie Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Mam do Was pytanie dotyczące poziomu oleju w silniku w moim 2.0 MZR-Cd..
otóż wymianę oleju miałem w sierpniu ubiegłego roku, (do tej pory przejechałem prawie 7 tyś.km) tydzień temu sprawdzałem stan oleju i okazuje się że jego poziom wynosi ok 1cm ponad literkę F - tj. połowa odległości miary do połowy odległości do literki X.
Dodam, że jeżdżę powyżej 2.5 tys. obrotów (pewnie z przyzwyczajenia po poprzednim accordzie w benzynie) w większości po mieście (co nie oznacza że nie wypadam na trasę..).Z DPF żadnych problemów przez ten okres.Spalanie w mieście w okresie zimowym 9l a w trasie 6.5-6.6l.
Poziom wzrasta tylko wtedy gdy DPF wypala a ja mu w tym przeszkodzę - gasząc silnik?(pewnie w trakcie tego okresu nie zauważyłem bądź zlekceważyłem).
1.Czy, już powinienem myśleć o zmianie oleju?Czy się jeszcze nie przejmować?
2.Czy jeśli sobie sam zmienię olej teraz, to aby nie mieć choinki na desce, będę musiał od razu kasować inspekcję olejową? (oczywiście i tak dostosuję się do pierwotnego okresu wymiany oleju w serwisie mazdy, tj.i tak go zmienię wg daty zalecenia - wtedy standardowo serwis wykasuje inspekcję, a to wszystko by potrzymać historię DSR..)
Jak te powyższe pytania mają się do Waszej autopsji?
Pozdr!

moderator
PostNapisane: Pt, 2 sty 2015, 11:13 
Weteran
1. Ja czekam aż się zbliży do poziomu X, wówczas i tak prawie mija rok i jakieś 14 tys km.
2. Ja zawsze po wymianie kasuje inspekcje.

PostNapisane: Wt, 6 sty 2015, 12:19 
Nowicjusz
Od: 01.01.2014
Rok produkcji: 2012
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
LPG: Tak
Region: lubelski
[quote="Michał"]
Dzięki serdeczne - uspokoiłeś mnie, czy dodatkowo jeszcze ktoś własny pkt widzenia tu opisze?

-- Dodano: Wt, 6 sty 2015, 11:59 --

...tak wracając do tego poziomu X, kontemplowałem sobie tak niecałkiem na serio i nie chcę zostań źle odebrany, po prostu jestem ciekaw czy podobnie któryś z Was kolegów chociaż raz kiedyś pomyślał.
Na zdrowy chłopski rozum im bliżej X, tym olej smarujący silnik jest rozrzedzany przez ropę..,chyba że stosowane oleje przeznaczone do tego silnika (z oznaczeniem DPF), są właśnie przystosowane do mieszania się z olejem napędowym, który de facto sam w sobie jest również w jakiś sposób elementem smarnym.
Obserwując wiele tematów, wynika że po spuszczeniu oleju wraz z ropą, tego oleju schodzi z silnika ok 6 l gdzie ok 4.5 l wchodzi - tak więc, czy tak czy inaczej, więcej w tym silniku jest i tak właściwego oleju smarnego silnikowego i proporcjonalnie schodzi swoimi właściwościami do jeszcze bardziej syntetycznego, dobrze myślę ? Reasumując mój wywód stwierdzam, że mazda chyba w obliczeniach swoich związanych ze smarowaniem swoich silników diesla i oznaczeniem na bagnecie X, przypuściła ich pogranicze złego smarowania??
Jestem ciekaw Waszego zdania..
Pozdro

moderator
PostNapisane: Wt, 6 sty 2015, 13:01 
Weteran
Dobrze myślisz i dlatego ja zmieniam olej wcześniej lub jak osiągnie poziom około 3/4 drogi między F, a X. Mazda rekomenduje używanie oleju Dexelia DPF Ultra, który ma niską zawartość popiołów co znacząco wpływa na wydłużenie żywotności DPF. Nestety nic nie wiem na temat wpływu na rozcieńczony Diesel w oleju.

Z tymi 6 litrami to bym nie przesadzał, aż tak dużo tego nie ma.

PostNapisane: Wt, 6 sty 2015, 17:14 
Świeżak
Od: 06.01.2015
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Wersja: Top
Cześć Wam :mrgreen:
Problem podobny, skutek na chwilę obecną rozwiązany, szukam przyczyny.
Wracałem do niemiec w zeszłą niedziele i 130km przed końcem po dodaniu gazu przy 170km/h nagle brak mocy a na tablicy mruga dpf, trakcja i check engine. 1,2,3 bieg jakby bez turba a dalej to minimalnie przyspieszał km po km tak do 150. Pod górkę zwalniał. Dojechałem bez gaszenia do domu. Rano odłaczyłem aku i miga tylko dpf, brak mocy nadal.
Generalnie samochód zamulałem w mieście ale tego miasta to z 20%, reszta to jednostajne drogi.

Turbo pogwizduje. Od zakupu (136tkm) do teraz (172tkm) tj 15m-cy nie zauważyłem żeby zakopcił, czyściutko. Mam też nachodzący dźwięk co 30- 120 sekund spod maskownicy bloku silnika.
Na parkingu wypaliłem 1raz filtr, wszystko przebiegło ok, 1h bez kopcenia, kontrolka dpf sama po wypaleniu zgasła. Auto ma moc, fajnie ale to mnie nie satysfakcjonuje.

co może być przyczyną zatkanego filtra? czy ma to coś wspólnego z pogwizdującym turbo? czy nagrany dźwięk dochodzi z wtrysków czy rozrządu? i ostatnie- czy moje ogromne zaniedbanie czyli niezmieniony olej przez 30 tkm czarny jak smoła ale o normalnym poziomie w misce ma wpływ na włączony tryb awaryjny?
Przypomnę że błędów nie sczytałem i nic nie kasowałem, nawet inspekcji która powinna się zaświecić 10tkm wcześniej a zaświeciła się dopiero podczas powrotu do niemiec.
Wiem że nikt z was czarodziejem nie jest i każdy poradzi czytać błędy itd
Ale może ten dźwięk komuś coś mówi- w tym momencie tego jestem najbardziej ciekaw.

Z góry dzięki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 694 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1