Teraz jest So, 31 sty 2026, 16:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 14 kwi 2017, 14:59 
Świeżak
Od: 10.04.2015
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Witam od jakis 3 tyg borykam sie z problemem który najpierw był łagodny podczas hamowania auto nie hamowało równo wyglądało to tak jakby hamulec puszczał i łapał i było to lekko odczuwalne przez pare dni potem doszły odczuwalne wsztrzasy kierownicy.Tarcze zmieniane były jakies pół roku temu marka tarcz i klocków Borg&Beck sprawdzałem ostatnio czy nie maja czasem bicia i wszystko wyglada ok. Najgorzej jest kiedy musze hamować przy dużej szybkości wtedy juz nie odczuwam tego pulsacyjnego hamowania ale za to trzepie solidnie kierownica i równie czuć to w podłodze, potem jak już spada prędkość powiedzmy tak do 40 i schodzi coraz niżej powraca to pulsacyjne hamowanie. Powiedzcie czy efektem tego moze byc naprzykład wysłużony dolny wahacz a dokładniej jego tuleje i sworzeń. Nie ukrywam ale bardzo dużo jeżdżę w ciagu roku zrobiłem nim około 32 tys mil ponad 50 tys kilometrów.Sprawdzając papiery serwisowe i z innych warsztatów nie dostrzegłem wzmianki o jakichkolwiek naprawch przedniego zawieszenia,a moja Madzia juz przekroczyła 250 tys km. Co moge jeszcze dodać to to że nie ma żadnych stukań w zawieszeniu ale za to sa odczuwalne drgania podczas gwałtowniejszego przyspieszania zwłaszcza na autostradzie. Jak myślicie co to może być?

PostNapisane: Pt, 14 kwi 2017, 15:56 
Amator
Od: 18.08.2016
Rok produkcji: 2010
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: Sport
Temat przerabiany co najmniej w kilku innych podobnych watkach. W skrocie, jezeli jestes pewien ze masz proste tarcze, upewnij size ze nie masz krzywych felg. To ze felga nie ma zgiec nie oznacza ze jest idealnie prosta i wycentrowana. Moze byc "podbita"- jak to okreslil fachowiec prostujacy moje felgi. Ostatnio jeszcze dowiedzialem sie ze w innej GH po wyeliminowaniu tarcz i felg jako zrodla wibracji, podejrzenie padlo na skrzywione piasty!
Drgania przy gwaltownym przyspieszaniu to raczej zuzyte poduszki pod silnikiem albo skrzynia biegow.

PostNapisane: Pt, 14 kwi 2017, 17:19 
Świeżak
Od: 10.04.2015
Rok produkcji: 2011
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: TS2
Felgi sa w porzadku nawet z ciekawosci przekładałem. Poduszki gdyby były walniete efekt wystepował by non stop a nie tylko podczas homowania. Silnik pracuje gładko na biegu jałowym na postoju jak i w ruchu nic nie stuka nic nie puka ,drozek zmiany biegów nawet nie drgnie. I jak wspomnielemm wczesniej efekt wstrzasów przy większej predkości jak hamuje a pózniej przy mniejszej ponizej 40 km/h zaczyna sie to dziwne hamowanie. Podczas łagodnej jazdy nie ma zadnych objawów po za tym hamowaniem.

PostNapisane: Pn, 10 lip 2017, 21:03 
Wstydliwy
Od: 02.06.2014
Rok produkcji: 2008
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Region: zachodniopomorski
Witam wszystkich podłącze się do wiadomości mam podobne objawy drgania kierownicy z większej prędkości do około 50 km/h jak hamuję, łożyska wymienione 2 tyś km przejechały, tarcze były nowe zakładane już 2 kpl, dlatego myślę że została piasta do sprawdzenia, pytanie czy jak to będzie piasta da radę uratować łożysko, szkoda nowe kupione od naszego partera na forum mechanik powiedział że się raczej rozleci? jakieś rady, ktoś wyciskał łożysko całe, może sugestia inna nie piasta ( w końcu ładny kawał żelastwa)

Strefa czasowa: UTC + 1