Teraz jest N, 25 cze 2017, 23:26

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 12 lut 2016, 08:50 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 17.02.2015
Posty: 506
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: kujawsko-pomorski
Nie sadze zeby cos poprawiali. Problem prawdopodobnie sie ujawnil juz po wypuszczeniu polifta. Zreszta twoj przedmowca ma chyba polifta i ten sam problem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 22 lut 2016, 20:34 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 19.11.2013
Posty: 68
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: śląski
Tak , rozmawialem z aso , ktore to wymieniaja, jest on poprawiony.Nie ma co sieobawiac problem tkwi w potencjometrze , ktory padal w wersjach polift ale nie w wszystkich


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 4 mar 2016, 22:22 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 24.06.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: mazowiecki
U mnie padło przed chwilą prędkość mała gdyż akurat skręcałem w swoją uliczkę , podczas skrętu po prostu przestało działać wspomaganie ( miałem wrażenie , że koło mi odpadło ) , wcześniej żadnych objawów nie miałem - co obstawiacie?

I o to ciekawostka poszedłem do garażu odpaliłem autko i wspomaganie powróciło , nie mniej jednak w poniedziałek trzeba odwiedzić warsztat


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 9 mar 2016, 20:24 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 19.11.2013
Posty: 68
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: śląski
Co znaczy padlo? Wogole nie masz wsp?
To inny przypadek niz moj, ja mialem tylko buczalo jak w ,ewo skrecalem
Obstawiam na jakis styk lub podjedz do aso podlacza do kompa i beda wiedzieli,


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 10 mar 2016, 15:59 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 24.06.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: mazowiecki
Tak jak pisałem wspomaganie jak nagle się zakończyło to tak nagle powróciło. Dzisiaj odebrałem samochód z AutoJaksa gdyż akurat miałem do wymiany oleje filtry itp , to od razu mi to zdiagnozowali był błąd C200B - szwankuje mi czujnik momentu obrotowego wałka kolumny kierownicy na maglownicy. Część w ASO kosztuje ok 1900 zł. Wymieniam to ustrojstwo gdyż nie zamierzam sprawdzać jak silne są moje ręce przy większych prędkościach :-P


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 17 maja 2016, 22:44 
Wstydliwy
Offline
Od: 22.01.2016
Posty: 6
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS
Region: zagranica
KOVAL napisał(a):
Muszę sie w końcu zabrać za ten czujnik. U mnie ostatnio niezłe jaja są. Wcześniej ściągało na lewo. Teraz samochod jedzie prosto przez chwile, pozniej lekko ściąga go na prawo, a pózniej na lewo ... I tak raz na prawo, raz na lewo...



mam to samo...ciezko to wyczuc, ale czasem widze jakby mi delikatnie ciezko byl utrzymAC STALY TOR JAZDY, MYSLALEM ZE TO WIATR bo najbardziej czuc przy 120-140 km/h, atu taki zonk............


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 22 gru 2016, 13:16 
Bywalec
Offline
Od: 30.10.2014
Posty: 286
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: wielkopolski
Czy ktoś w wersji przedliftowej jechał do ASO i wymieniał ten czujnik tak na wszelki wypadek tfu ? Czy do przedliftów też są te czujniki już poprawione ?


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 22 gru 2016, 18:39 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5039
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Zamiast określenia poprawione użyłbym niezjebane jeszcze :)

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 11:52 
Bywalec
Offline
Od: 30.10.2014
Posty: 286
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: wielkopolski
Hehe Michał może i tak :lol: Zastanawia mnie fakt czy temu można jakoś zaradzić i czy to się dzieje przy jakimś określonym przebiegu ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 31 gru 2016, 08:40 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 19.11.2013
Posty: 68
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: śląski
Nie ma na to zadnej reguly


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 8 kwi 2017, 16:51 
Wstydliwy
Offline
Od: 02.11.2016
Posty: 9
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Witam. Przestudiowałem cały ten temat i jeszcze kilka podobnych i postanowiłem, że tutaj opisze mój problem. Wczoraj, gdy parkowałem nagle padło mi wspomaganie. Tak po prostu samo z siebie. Zero zgrzytów czy hałasów jak opisywali poprzednicy. Nie zapaliła się też kontrolka błędu wspomagania. W miejscu ciężko było skręcać, ale jak już ruszyłem szybciej to wszystko chodziło tak jak powinno. Wróciłem do domu i jak parkowałem to w miejscu kierownica chodziła jak powinna. Dziś podczas parkowania znów mi na chwilę znikło wspomaganie ale tylko na około sekundę. Cały czas zero hałasów, oporów na kierownicy, zgrzytów czy zapalającej się kontrolki. Po przeczytaniu tego wątku obawiam się czy u mnie też kierownica nie zacznie sama skręcać. Może to tylko jakaś wtyczka do dociśnięcia czy wyczyszczenia? Macie jakieś sugestie? Auto mam pół roku, trzeci właściciel 130k przejechane. Mieszkam w UK i nie mam tu jakiegoś zaufanego mechanika. Czy próbować jechać z tym do tutejszego ASO Mazdy aby mi to zdiagnozowali? Nie mam pojęcia jakie są tu w Anglii koszty diagnozy i ewentualnej wymiany któregoś z czujników z tym związanych. Można zrobić diagnozę, tj. zczytać ewentualne błędy samemu? Jaki kabel i jaki program do tego służy? Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 9 kwi 2017, 00:35 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 10.04.2016
Posty: 59
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: śląski
Mozliwe ze to wina bezpiecznika od pompy wspomagania, spróbuj go wymienic (to tylko strzał) ;)
Zawsze mozna zaczac od najłatwiejszych rozwiazan


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 9 kwi 2017, 02:07 
Wstydliwy
Offline
Od: 02.11.2016
Posty: 9
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Ale tu jest elektryczne wspomaganie, nie ma pompy


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 13 kwi 2017, 10:49 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 362
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
LPG: Tak
Region: śląski
ale jest bezpiecznik

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 15 kwi 2017, 19:37 
Wstydliwy
Offline
Od: 02.11.2016
Posty: 9
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Bezpiecznik sprawdzony i jest ok.

Kupiłem interface ELM327 i na Torque nie pokazuje żadnych błędów w ECU.

Jeżdżę tydzień i nic się nie dzieje więcej a mieszkam w dużym mieście i wielokrotnie dziennie dużo manewruję żeby zaparkować auto.

Może to był jakiś chwilowy spadek napięcia, mam nadzieję że wszystko będzie ok.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 21 kwi 2017, 14:41 
Wstydliwy
Offline
Od: 13.10.2015
Posty: 6
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: kujawsko-pomorski
Franto napisał(a):
Czytalem ale tu nie ma zadnych konkretow , same jakies wywody

-- Dodano: Pn, 1 lut 2016, 22:15 --

Kalibracja w ASO pomogla !


jakie koszty???? i czy nadal jest dobrze ????
na czym polegała ta kalibracja ?????

Kolego FRANTO prosże o odpowiedź ,ponieważ tez mam ten sam problem: w prawo bez problemów, a jak krecę na postoju w lewo to zgrzyt jakbym oponę tarł na siłe po asfalcie i krótkie drganie. od niedawna - wczesniej było OK, a podczas jazdy jak puszczę kierownicę to lekko skręca na prawo.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 21 kwi 2017, 20:12 
Wstydliwy
Offline
Od: 21.04.2017
Posty: 1
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
glowasiek napisał(a):
Probowalem wcisnac sie pomiedzy dwa samochody,bylo dosc ciasno wiec jezdzilem przod tyl, przod tyl, duzo krecenia.... a w pewnym momencie jakby wspomaganie przestalo dzialac, chodzilo tak ciezko, ze szok. Zadna kontrolka sie nie zapalila, zero oznak jakiejkolwiek awari.


piotrmazda napisał(a):
Ja zauważyłem w swojej GH krótkotrwałe braki wspomagania przy intensywnym manewrowaniu kierownicą przy naprzemiennym maksymalnym skręcaniu w lewo i następnie w prawo (np. na ciasnym parkingu).


Maxis1982 napisał(a):
Wczoraj, gdy parkowałem nagle padło mi wspomaganie. Tak po prostu samo z siebie. Zero zgrzytów czy hałasów jak opisywali poprzednicy. Nie zapaliła się też kontrolka błędu wspomagania. W miejscu ciężko było skręcać, ale jak już ruszyłem szybciej to wszystko chodziło tak jak powinno. Wróciłem do domu i jak parkowałem to w miejscu kierownica chodziła jak powinna. Dziś podczas parkowania znów mi na chwilę znikło wspomaganie ale tylko na około sekundę. Cały czas zero hałasów, oporów na kierownicy, zgrzytów czy zapalającej się kontrolki. Po przeczytaniu tego wątku obawiam się czy u mnie też kierownica nie zacznie sama skręcać.


U mnie podobny problem przy parkowaniu

Żona próbowala dziś zaparkować po wielu dość krótkich jazdach miejskich (dwudziestominutowe odcinki) i stało się to samo. Kompletny brak wspomagania po dwóch próbach parkowania.

Tuż po wyjechaniu z parkingu oraz w czasie 400 m rundy wokół domu powrót funkcji wspomagania.

Przy ponownym podejściu do parkowania - powrót usterki.

Przypomniało mi się, że Ojciec, który miał Mazdę 626 GD z 1991 roku, przestrzegał mnie przed maksymalnym kręceniem kierownicą. Podejrzewam, że już wtedy (przy hydraulicznym wspomaganiu) mogły Mazdy mieć podobny problem.

-----
Mój pierwszy post na tym forum.
Pozdrawiam, Robert


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 22 maja 2017, 22:15 
Wstydliwy
Offline
Od: 22.05.2017
Posty: 1
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Region: lubuski
Witam, ktoś kiedyś pisał że zabrakło wspomagania i podczas jazdy skręciło mu koła. U mnie po odłączeniu akumulatora wspomaganie wróciło a po jakimś czasie też samoczynnie skręciło koła i znowu brak wspomagania


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.