|
| Offline |
Od: 20.12.2025 Posty: 1
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: dolnośląski
|
|
Dzień dobry.
Szukam pomocy w zdiagnozowaniu wycia w moim samochodzie. Od kilku miesięcy próbuję znaleźć przyczynę głuchych niskich dźwięków dochodzących gdzieś w okolicach układu napędowego / jezdnego samochodu.
Dźwięk jest metaliczny i jest podobny do dźwięku "wiatru dmącego w rurę". Jest słyszalny tylko przy pewnych prędkościach około 25-30 km 55-60 km ale po otwarciu okna nic nie słychać. Nie zależy od obrotów silnika i nie ważne na którym biegu jadę, nie ma znaczenia czy wcisnę sprzęgło czy w ogóle zrzucę z biegu i tak dźwięk się pojawia. Nie wzrasta przy przyśpieszaniu ani nie pojawia się przy hamowaniu. Myślałem że to łożyska w kołach przednich ale one były wymieniane jakieś 5000 km temu. Nie ma żadnych objawów ze wzmacnianiem dźwięku podczas skręcania ani w prawo ani w lewo. Na podnośniku wyeliminowane zostały też łożyska kół tylnych. Po rozpędzeniu auta na podnośniku do 55-60 km nic nie słychać. Dźwięki było słychać na oponach letnich po wymianie na zimowe także to samo. Wymienione łożysko podpory półosi.
Obawiam się że może łożyska w skrzyni biegów ale czy wtedy wycie nie nasilało by się podczas przyśpieszania ? Olej w skrzyni sprawdzony i jest czysty żadnych opiłków. Nie czuję też żadnych drgań a biegi wskakują dobrze. Dolany został dodatek do oleju ale to nic nie zmieniło. Już nie mam już pomysłów a nie chce iść w koszty bo może się okazać że to nie skrzynia. Wole najpierw wyeliminować wszystkie inne rzeczy. Dodam tylko że auto ma już sporo przejechane ponad 280 000.
Po nowym roku umówiłem się do innego mechanika może on coś zdiagnozuje.
Z góry dziękuje za sugestie.
|
|