Teraz jest Śr, 18 wrz 2024, 01:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 635 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 3 cze 2024, 09:49 
Adept
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
No i pięknie! <spoko> <brawo> Mam nadzieję, że Ci jakoś pomogłem wraz z kolegami na Forum. Życzę szerokości i przyjemności z jeżdżenia Madzią.

-- Dodano: 3 czerwca 2024, o 09:49 --

...Aha... jeśli Ci się chce to możesz teraz pogadać z "fachowcami od magla" i powiedzieć im w czym rzecz... może kasę niepotrzebnie wydaną oddadzą...

PostNapisane: Pn, 3 cze 2024, 14:52 
Świeżak
Od: 26.03.2024
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: dolnośląski
I to jak :D dzięki wielkie za pomoc, gdybym odrazu napisał na forum zaoszczędził bym na wymianie magla, aaale przynajmniej jest zrobiony.

Nie chce mi się w sumie tracić czasu na ,, fachowców,,

PostNapisane: Śr, 4 wrz 2024, 19:32 
Wstydliwy
Od: 03.04.2021
Rok produkcji: 2010
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: -
Region: mazowiecki
Mam bardzo podobny problem jak większość kolegów w wątku. Mianowicie wspomaganie w jedną stronę działa, a w drugą chodzi bardzo ciężko. Do tego znosi auto lekko w prawo ( kierownica jest lekko skręcona), przy dohamowywaniu na światłach czasami lekko skręci kierownicę w prawo jeszcze.
Z autem pojechałem do elektromechanika, podłączył komputer i stwierdził, że w ustawieniach czujnika kąta skrętu obie wartości nie są równe 0, tylko jest delikatne odchylenie na minus dla jednej z wartości, ale nie jest mi wstanie tego skalibrować bo potrzebny jest do tego dedykowany komputer mazdy, którego nie ma.
Zadzwoniłem do innego mechanika, który przez telefon już zdiagnozował, że to częsty problem i prawdopodobnie czujnik kąta skrętu. Jednak po wstawieniu do niego auta powiedział, że czujnik jest ok ale walnięty jest czujnik momentu obrotowego, który wymienił. Jednak twierdzi, że nie może go zaadaptować i pewnie będzie można to zrobić w serwisie Mazdy. Dzwoniłem do serwisu i powiedzieli, że nie ma możliwości wstawić auta na samo zaadaptowanie czujnika bo oni nie będą ufać diagnozie innego mechanika i po prostu zaczną rozwiązywać problem od 0 i tu jest problem, bo boje się że może to w serwisie kosztować majątek.
Tu mam do was pytanie. Czy rzeczywiście jak mówi mechanik może chodzić o czujnik momentu obrotowego, a nie jak w 99% czujnik kąta skrętu ? Może doradzicie mi jakie kolejne kroki powinienem zrobić żeby nie wydać majątku na naprawę ? czy ewentualnie doradzicie mi jakiegoś mechanika, do którego można wstawić auto i zna ten temat od podszewki ? jestem z okolic Płocka.

Pozdrawiam

PostNapisane: Cz, 5 wrz 2024, 09:31 
Adept
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
pawel1994 wystarczy zastosować zestaw naprawczy, o którym mowa w tym temacie i problem masz z głowy, daleko nie trzeba szukać wystarczy spojrzeć na przypadek MRGRAF, tylko, że on za sprawą "fachowców" niepotrzebnie wpakował się w zbędne koszty związane z wymianą magla

PostNapisane: Cz, 5 wrz 2024, 09:39 
Świeżak
Od: 26.03.2024
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: dolnośląski
Potwierdzam, szkoda czasu i kasy na szukanie przyczyny.
Zestaw naprawczy i ogarnięty mechanik załatwi sprawę

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 635 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22

Strefa czasowa: UTC + 1