Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 21:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 23 lip 2025, 12:06 
Wstydliwy
Od: 23.07.2025
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: warmińsko-mazurski
Witam!

Drodzy forumowicze potrzebuję porady. Od wczoraj jestem właścicielem Mazdy 6 Kombi (GH) 2.2 MZR-CD (GH10) Diesel 2009r.
Poprzedni właściciel zdaje się nic nie robił z samochodem. Ostatnia udokumentowana wymiana to łańcuch rozrządu w 2015 r. oraz filtry w 2016 r.
Właściwie z autem nie dzieje się nic. Pracuje równo, odpala za pierwszym razem, nie kopci, olej ok.
Pytanie jest może śmieszne dla obytych z motoryzacją ale ja w zasadzie widzę jak coś się dzieje kiedy dokumentnie się coś spieprzy. Mianowicie co porobić profilaktycznie? jakie marki części polecacie? Jaki olej?

Pozdrawiam!

PostNapisane: Cz, 24 lip 2025, 18:50 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Ted99 jeśli chodzi o wszelkie płyny i oleje ja zawsze używam zalecane przez producenta auta w instrukcji pojazdu. Jeżeli takowej nie masz to sobie kup, na Alledrogo jest tego pełno, na pewno Ci się przyda. Poza tym części... ja zwykle kupuję też na Alledrogo, wybieram sobie coś po przystępnej cenie a potem w necie szukam opinii na temat producenta i jakości, jeżeli jest ok no to zamawiam. Ale Tobie, jako niewtajemniczonemu i mało doświadczonemu polecam zdać się na wiedzę mechaników, którzy będą Ci coś robić przy aucie. Oczywiście wybieraj warsztaty cieszące się dobrą opinią.

Strefa czasowa: UTC + 1