Teraz jest So, 18 maja 2024, 07:24

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 7 lut 2019, 13:51 
Wstydliwy
Offline
Od: 23.01.2019
Posty: 7
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SL
Region: zagranica
Skoro producent nie przewiduje wymiany filtra paliwa myslicie, ze warto zastosowac cos takiego:
https://www.amazon.co.uk/dp/B00BPUYPB4/ ... th=1&psc=1


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 28 mar 2019, 11:58 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 27.03.2019
Posty: 10
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: wielkopolski
Koledzy,
wymieniłem filtr paliwa, lecz zapomniałem go zalań ON. Silnik na chwilę odpalił, a potem zgasł. Próbowałem może z 10 razy go odpalać, ale teraz się boję, że zniszczę pompkę lub wtryski.
Chciałbym jakoś zassać paliwo z baku, ale nie wiem który z wężyków idzie do pompki, a który do zbiornika. Wężyk z prawej strony oznaczony jest żółtym kolorem, a ten z lewej czerwonym. Którym z nich zassać paliwo?
Czy do pompki też można jakoś wtłoczyć ON?

Wyczytałem też, że można uszczelnić wlew paliwa i wtłaczać powietrze do baku aby wepchnąć paliwo do filtra. Co wy na to?

_________________
Zoom-Zoom :wink:


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 28 mar 2019, 13:36 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5661
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Odkręć jeszcze raz filtr i go zalej.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 28 mar 2019, 13:39 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 2536
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Kup strzykawkę i trochę paliwa odczep jeden z wężykiem który idzie do filtra i wstrzykuj do przelania :wink: . Ja tak robię przy wymianie filtra, bo z paliwem w srodku nie umiałem go przykręcić jakoś :wink:

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 207.000 km Egr off.
Dodatki:
Paliwo: diesel kleen, Archoil AR6900-D Max
Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 28 mar 2019, 21:37 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 08.01.2018
Posty: 146
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: łódzki
A jak wymieniacie filtr w r2aa bo jak na niego patrzę to od razu mi się odechciewa :lol:

_________________
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 30 mar 2019, 04:21 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 07.04.2014
Posty: 123
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Nie jest tak strasznie jak się wydaje. No chyba, że masz filtr umieszczony inaczej jak ja.
viewtopic.php?p=197632#p197632


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 1 kwi 2019, 07:22 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 27.03.2019
Posty: 10
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: wielkopolski
Ja też podchodziłem do wymiany jak do jeża :) ale idzie ogarnąć temat.
Jeżeli chodzi o napełnianie filtra to ja zmodyfikowałem sposób
Lucasbadboy
Cytuj:
Kup strzykawkę i trochę paliwa odczep jeden z wężykiem który idzie do filtra i wstrzykuj do przelania :wink:

...ściągnąłem oba wężyki z filtra, na jeden z króćców naciągnąłem wężyk z lejkiem i lałem paliwo aż się zaczęło wylewać z drugiego króćca. Auto odpaliło bez problemów za drugim podejściem.

_________________
Zoom-Zoom :wink:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 1 kwi 2019, 08:29 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 2536
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Tam68 można i tak, napewno będzie szybciej :wink: .

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 207.000 km Egr off.
Dodatki:
Paliwo: diesel kleen, Archoil AR6900-D Max
Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 31 lip 2019, 16:22 
Wstydliwy
Offline
Od: 11.07.2018
Posty: 14
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zachodniopomorski
Witam
Właśnie skończyłem samodzielną wymianę filtra paliwa, w swojej 2.2 d;
sama wymiana nie była zbyt trudna, ale nie miałem paliwa, żeby zalać filtr, a że mam wersję z pompką, to sobie nassałem: jednak tą pompeczką się namachałem, a efekt żaden :(
Postanowiłem więc, że wspomogę się rozrusznikiem. Nacheśtałem sporo, a tu nic: ok - myślę sobie, że przyjdzie mi lecieć na stację po parę litrów, i zaleję filtr.
Odkęciłem więc filtr znowu, obróciłem do góry nogami wraz z korpusem, żeby odkręcić pływak/skraplacz i pomyślałem, że zanim odkręcę, spróbuję użyć pompki w tej pozycji i....:

EUREKA!
Okazało się, że po odwróceniu filtra, przewody paliwowe znalazły się na dole pompka od razu zaczęła pracować i po chwili miałem już pełny filtr!
Dodam, że nie wyciągałem przewodów z korpusa.
Także polecam wypróbować ten sposób, jak nie macie przy sobie paliwa do zalania filtra.
Cześć


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 31 lip 2019, 18:08 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 2536
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Nie No przy wymianie filtra zawsze zaopatrzanie się w paliwo, to podstawa!!! Poza tym nie, mam wersji z pompką. Masz Anglika ??bo chyba tylko tam była pompka.

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 207.000 km Egr off.
Dodatki:
Paliwo: diesel kleen, Archoil AR6900-D Max
Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 31 lip 2019, 18:41 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 6793
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Pompka jak i podgrzewacz w korpusie, były zależne od wyposażenia i regionu przeznaczenia.

Ja miałem wersję na Włochy, i podgrzewacza oraz pompki nie miałem. Ale to nie przeszkodziło aby zainstalować, więc zainstalowałem i byłem happy


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 31 lip 2019, 21:24 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 2536
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
No jak ja mam wersje sport 2.2 185km skóra+alkantarę, szyberdach itd wersja na Niemcy bo z tamtąd pochodzi i ni ma pompki czyli ze co ?? :lol: . Czyli Millerek, kupiłeś ten korpus z pompką gdzieś na Allegro i pasował?? :wink:

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 207.000 km Egr off.
Dodatki:
Paliwo: diesel kleen, Archoil AR6900-D Max
Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 31 lip 2019, 22:40 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 6793
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Już nie pamiętam jakie rynki w co dokładnie były wyposażone, jeśli chodzi o pompke i grzałke.

Jeśli chodzi o modyfikacje to sprawa rozgrywa się tylko o sam korpus filtra. Instalacja elektryczna do grzałki jest w pobliżu filtra, raczej sama kostka ale z korpusu z grzałka jest kabelek z wtyczką (lub na odwrót).

Zaraz zaraz, ja wsadziłem chyba korpus z samą grzałką..., zaraz sprawdzę.
ObrazekObrazek

.., tak, sama grzałka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 1 sie 2019, 06:54 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 2536
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Dzięki Millerek <spoko> dałeś mi dobry pomysł ze zmianą tego korpusu;),

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 207.000 km Egr off.
Dodatki:
Paliwo: diesel kleen, Archoil AR6900-D Max
Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 1 sie 2019, 08:21 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 6793
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Spoko, a pompke to ja zakładałem sobie chyba w klekocie GF albo w GY


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 1 sie 2019, 09:29 
Wstydliwy
Offline
Od: 11.07.2018
Posty: 14
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zachodniopomorski
Czy po wymianie filtra, powinno się skalibrować wtryski (kostka+masa)?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 1 sie 2019, 09:33 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 6793
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Możesz, ale to nie jest wymagane.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 1 sie 2019, 20:08 
Wstydliwy
Offline
Od: 11.07.2018
Posty: 14
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zachodniopomorski
1 sierpnia 2019, o 10:33 Millerek napisał(a):
Możesz, ale to nie jest wymagane.

Dzięki :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 6 gru 2019, 13:06 
Świeżak
Offline
Od: 20.03.2019
Posty: 20
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: mazowiecki
Panowie,

czy silnik 1.8 też ma taki filtr paliwa? W sklepach widać tylko plastikowe części filtra.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pt, 6 gru 2019, 14:12 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 2306
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
LPG: Tak
Region: śląski
wildrunner w silniku benzynowym nie ma fizycznie filtra paliwa. Jest tylko "sitko" na pompie w baku.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

_________________
Honda Civic VI MA8 1.4 90KM -> Mazda 6 GH 2.5 170KM TOP -> Citroen C5 -> Honda Accord VII CL9 2.4 i-VTEC 190KM 5AT Executive


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 30 gru 2020, 14:12 
Wstydliwy
Offline
Od: 16.05.2020
Posty: 1
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: wielkopolski
Cześć Panowie,
może ktoś podpowiedzieć jak dostać się do filtra paliwa w Mazdzie 6 kombi 2.0 diesel z 2008 r.? Wydaje mi się, że znalazłem go po lewej stronie za silikiem zaraz obok/poniżej webasto, tylko nie mam jeszcze pomysłu jak się do niego dostać żeby go wymontować i wymienić, ma ktoś jakieś doświadczenie z samodzielną wymianą?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 10 lis 2021, 19:32 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 2536
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Witam panowie
Paczka doszła i tarcze hamulcowe troszkę potłukły mi filtr paliwa. Jak myślicie można montować bez problemów ???

Obrazek

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 207.000 km Egr off.
Dodatki:
Paliwo: diesel kleen, Archoil AR6900-D Max
Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pt, 10 gru 2021, 10:42 
Stały bywalec
Offline
Od: 25.09.2017
Posty: 816
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Nie powinno byc kłopotu, pokaz od wewnatrz go.

_________________
POMOC W TUNING / DPF / EGR / SCR
HISTORIA VIN ASO


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 maja 2023, 21:29 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.04.2023
Posty: 2
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Active+
Region: dolnośląski
Wymiana filtra paliwa za mną. Trochę się obawiałem jak czytałem ten wątek. Jednak nie jest, aż tak skomplikowany temat jak się zdaje, gdy widzimy lokalizacje filtra. Najwięcej kłopotów był z odpięciem przewodów od blach, nie uszkadzając zapinek bo mało miejsca.
Zamontowany nowy filtr Mahle/Knecht KC 83D do tego standardowo zalewa środkiem do czyszczenia wtrysków - Liqui Moly Płyn do napełniania filtra paliwa diesel 20458
Bardzo pomocny okazał się w całym procesie ten film: https://www.youtube.com/watch?v=SkTW6XWTzsk


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 22 sie 2023, 11:46 
Wstydliwy
Offline
Od: 23.01.2023
Posty: 6
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: lubelski
Co do odpowietrzania układu to ostatnio wyciągałem cały zbiornik przy okazji konserwacji podwozia. Myślałem że będę musiał odkręcać filtr i ręczną pompką zasysać paliwo.

Ale zastosowałem inny myk.
Zalałem zbiornik do pełna i podniosłem tył samochodu tak z 0.5m w górę. Okazało się że w zbiorniku nie ma żadnego zaworu i paliwo inercyjnie wypływa. Można w ten sposób opróżnić prawie cały zbiornik podczepiając wężyk pod wyjście na filtr.

Nie musiałem nic odpowietrzać i mazda odpaliła od strzała.

Podejrzewam że gdybym nawet zakręcił suchy filtr.
To przy pełnym, podniesionym zbiorniku filtr zalałby się sam co najwyżej można poluzować przewód wyjściowy.

Jak będę teraz wymieniał filtr to wjadę tyłem na najazdy i sprawdzę czy odpali bez zalewania filtra.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 22 sie 2023, 12:35 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 2536
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
kkwitek No niezły myk z tym podniesieniem tylu hehe <spoko>
Ja nie odkręcam podstawy filtra, za dużo zachodu żeby ja przykręcić. Odkręcam sam filtr, zalewam nowy ropa ile tam się da i przykręcanie do podstawy. Podpinam wężyki i gotowe ;).

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 207.000 km Egr off.
Dodatki:
Paliwo: diesel kleen, Archoil AR6900-D Max
Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.