Teraz jest Cz, 19 kwi 2018, 16:16

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 9 paź 2016, 12:41 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 438
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Panowie wlasnie wymieniam filtr, z odkręcaniem ok, ale nie mam pojęcia jak wy go przykrej liście :mad: przecież to niemożliwe zeby trzymać ten filtr i trafić w otwory i przykrecic śruby :/ jedną ręka masakra, nie wiem co dalej robic :| przyszło mi do głowy może najpierw przykręcę korpus, potem do niego filtr :idea: chyba jedyne rozwiązanie.

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 165.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6800


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: N, 9 paź 2016, 16:32 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5373
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Śmiało odkręcaj, ten filtr Ci tak nie opadnie bo zatrzyma się na kablach. Zresztą zawsze możesz coś pod niego podłożyć. A nakrętki są przyspawane, więc Ci nie wypadną.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 9 paź 2016, 19:04 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 438
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Michał ja nie mogłem go przykręcić, było niemożliwe przykrecic filtr z korpusem bo musiał bym jedna ręka go trzymać, a druga przykrecic śruby a to niemożliwe bo nie ma miejsca na drugą rękę :/ . Więc odkręciłem filtr od korpusu, przekręciłem korpus potem filtr, tak było łatwiej. Nie odbyło się bez zgrzytów, wypadł mi filtr z ręki :D masakra panowie nikomu nie życzę go wymieniać. Po zamontowaniu, auto uruchomiło się odrazu zgasło, przy ponownym uruchomieniu pokręcił troszkę i odpalił :oops: , zrobiłem już małą przejażdżkę dla świetego spokoju, wszystko ok. Następna wymiana myśle ze będzie u mechanika :wink:

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 165.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6800


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 23 paź 2016, 10:44 
Nowicjusz
Offline
Od: 02.10.2015
Posty: 46
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: dolnośląski
Panowie gdzie mogę kupić filtr paliwa do mojej Madzi GY 2.0 benzyna 147?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 13 lis 2016, 23:48 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 09.09.2016
Posty: 7
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Witam. Mam podobny problem co do wymiany filtra paliwa w benzynie. Dzwoniłem do serwisu Mazdy we Wrocławiu mówią że się nie wymienia, również dzwoniłem do Henpol Wrocław części do aut japońskich także usłyszałem że się nie wymienia jak i pisałem do mazparts.pl także odpisali że się nie wymienia. Instrukcja obsługi przestudiowana i znalazłem taką ciekawostkę że filtr paliwa ulega wymianie po 60 tyś km w silniku benzynowym a co 40tyś km w silniku diesla. Serwis we Wrocławiu nie odniósł się do tego w żaden sposób tylko sugerowali sie tym co wyświetlał im system, czyli że się nie wymienia. I kto teraz ma rację???????? Pozdrawiam


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 13 lis 2016, 23:56 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3122
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
viewtopic.php?p=118785#p118785

_________________
Obrazek

Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 16 lis 2016, 14:14 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 09.09.2016
Posty: 7
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Tak już widziałem wcześniej na tym forum te zdjęcia i dlatego zacząłem drążyć temat co Serwis ASO i Sklepy z częściami do Mazdy mi powiedzą co najlepsze to nawet nie maja w sprzedaży, nie wiem jak na iparts musze zadzwonić i zapytać. Ufam Producentowi i to co napisał w instrukcji obsługi niemieckiej nie wiem jak w innych instrukcjach czy też sa wzmianki o tej wymianie.

-- Dodano: Śr, 16 lis 2016, 14:14 --

Witam Koledzy. Dzwoniłem do iparts.pl w sprawie filtra paliwa do silnika benzynowego na stronie są wyświetlone a fizycznie ich nie mają nawet u dostawcy i znowu usłyszałem że się nie wymienia tych filtrów.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 16 lis 2016, 17:27 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 03.09.2013
Posty: 174
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: warmińsko-mazurski
Beauce, ale o co biega :)
TOMASZ wysłał Ci odnośnik gdzie umiejscowiony jest filtr paliwa.
Wymienić czy nie wymienić? Zrobisz jak zechcesz, wymienisz.... nie zaszkodzi :wink:
Oficjalnie "stanowisko" MMP jest takie:
..."Filtra paliwa w silniku benzynowym M6 GH nie wymienia się..."

_________________
"Cza­sem trze­ba długo iść, aby dojść do siebie..."


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 16 lis 2016, 21:15 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1350
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
maselek, myślę, że problem jest w tym, że nawet jeśli chce wymienić, to nie ma gdzie kupić :)

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 17 lis 2016, 09:37 
Świeżak
Offline
Od: 07.11.2016
Posty: 19
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: mazowiecki
Panowie czy filtr paliwa do Mazdy 2.2 GH ON
Może być filtr Mazdy R2L1-13-ZA5B-9­A
Czy polecacie jakiś inny?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 19 lis 2016, 19:10 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 03.09.2013
Posty: 174
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: warmińsko-mazurski
Nie, to jest filtr do GG.

Do GH 2.2 to:
> R2N-13-ZA5
> R2N5-13-ZA5
> R2N5-13-ZA5 9A
> R2N5-13-ZA5A 9A

arecki napisał(a):
maselek, myślę, że problem jest w tym, że nawet jeśli chce wymienić, to nie ma gdzie kupić :)


Jak nie ma, jak ma :wink: Obrazek

_________________
"Cza­sem trze­ba długo iść, aby dojść do siebie..."


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 24 maja 2017, 12:36 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 609
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Czy ktokolwiek czyścił sitko w pompie paliwa w wersji PB?

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 24 maja 2017, 14:13 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5373
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Chyba Tomasz. Poszukaj na forum, cytując jego :wink:

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 24 maja 2017, 15:37 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3122
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Chyba jednak nie

_________________
Obrazek

Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 7 sty 2018, 20:41 
Wstydliwy
Offline
Od: 07.11.2017
Posty: 5
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: pomorski
Panowie właśnie wymieniłem filtr paliwa w dieselu 2.2. Mam problem bo samochód nie chce odpalić... Dodam, że nie zalewałem go ropą bo nie miałem przy sobie. Czy mam kręcić dalej silnikiem? Boję się, że zapowietrzyłem cały układ. Pomocy!


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 7 sty 2018, 21:05 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 3287
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: łódzki
Kręcić dalej.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 7 sty 2018, 21:30 
Wstydliwy
Offline
Od: 07.11.2017
Posty: 5
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: pomorski
Millerek czy to nie jest zabójstwo dla pompy CR? Robiłeś tak u siebie?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 7 sty 2018, 21:33 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 3287
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: łódzki
Ciągle tak robie .... :-)
...A sorry, ty masz 2.2 :-(


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 7 sty 2018, 22:16 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 07.04.2014
Posty: 107
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Zawsze lepiej zalać. Kręć dalej.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 8 sty 2018, 00:11 
Wstydliwy
Offline
Od: 07.11.2017
Posty: 5
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: pomorski
Millerek dzięki za radę. Kręciłem sporo w 15s interwałach. Łacznie ok. 1.5 min. kręcenia żeby załało cały filtr. Madzia odpaliła i ma się dobrze. Dzięki jeszcze raz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 8 sty 2018, 04:52 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 3287
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: łódzki
Spoko, coś kiedyś było pisane, że pompa nie puści powietrza na wtryski nie mając sama paliwa...czy jakoś tak. W sumie to w 2.0 podobnie tak.samo krótko się kręci. Jak złapie paliwo to silnik w moment łapie, nie tak jak przy klasycznym "zapowietrzonym silniku, układzie pompie czy wtryskach itd..."...


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.