Teraz jest N, 1 lut 2026, 08:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 22 cze 2017, 19:05 
Wstydliwy
Od: 06.06.2017
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zachodniopomorski
Witam wszystkich.

Jestem właścicielem Mazdy 6gh kombi z silnikiem diesla 2,2 163km z 2009r. Aktualny przebieg (potwierdzony w ASO) to 213 tys. km. Około miesiąc temu stwierdziłem, że coś metalicznie stuka pod maską a auto delikatnie poszarpuje podczas przyspieszania ( przy 1500-2000obr/min). Odwiedziłem dwóch mechaników, którzy postawili na dwumasę, choć jeden z nich (ten bystrzejszy) stwierdził, że silnik nierówno pracuje. W celu potwierdzenia diagnozy odwiedziłem ASO. I tu diagnoza zupełnie inna tj. 2 i 4 wtrysk kuleje co panowie zademonstrowali mi odłączając poszczególne wtryski. Oddałem auto do warsztatu zajmującego się dieslami. Fachowcy stwierdzili że wyczyszczą miskę oleju wymienią podkładki pod wtryskami i zdiagnozują same wtryski. Do tego oczywiście nowy olej i filtry paliwa/oleju. Panowie uporali się z robotą, ale nie zlikwidowali "stukania" spod maski, twierdząc że to może być dwumasa. Aby potwierdzić diagnozę zamontowali inny zestaw wtryskiwaczy i rzekomo stukało tak samo. Dostałem oczywiście "raport" o wartościach dawek dla każdego wtrysku wg. którego wszystko jest w normie... Wtryski zostały tylko wyczyszczone. Odebrałem auto lżejszy o 1148zł przejechałem ok 50km do domu w wokół komina po czym na ostatnich światłach silnik wpadł w wibracje i stracił zupełnie moc, nie wspomnę o szarpaniu przy dodawaniu gazu. Jakoś dojechałem pod chatę, zagasiłem auto. Po odpaleniu 2 minuty póżniej auto chodziło "normalnie" czyli stukało jak wcześniej ale chodziło w miarę równo. Pozostawiłem go na wolnych obr. i po 3 minutach znowu to samo... jakby nie chodził na któryś cylinder... zapaliła się kontrolka check engine. Zgasiłem grata i jutro jadę na poprawkę.

Dodam jeszcze że jeśli chodzi o dwumasę to faktycznie czuć lekko pod pedałem sprzęgła, ale podczas gaszenia/ odpalania nie rzuca autem. Również przyspieszanie z niskich obr. nie powoduje specjalnych wibracji (gorzej miałem w Astrze 1,7 cdti z przebiegiem 30 tyś. km).

Czy ktoś z bardziej doświadczonych niż ja forumowiczów jest w stanie podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny tego zachowania silnika? Nie chcę aby mechanik naprawiał moje auto metodą prób i błędów. :zawrotglowy: <bach> :mur:

PostNapisane: Cz, 22 cze 2017, 22:23 
Amator
Od: 18.08.2016
Rok produkcji: 2010
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: zagranica
Byloby super gdybys zamiescil jakis filmik pogladowy. Teraz to co najwyzej wrozenie z fusow i totalna zgadywanka.

Ostatnio edytowano Pt, 23 cze 2017, 14:23 przez MaxP, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt, 23 cze 2017, 09:24 
Nowicjusz
Od: 02.05.2017
Region: zagranica
Podlacz pod Obd ( elm , forscan) jakie bledy wyskakuja ?

PostNapisane: Pt, 23 cze 2017, 16:58 
Wstydliwy
Dziś z samego rana oddałem auto do mechanika, który się nim zajmował. Jak będę wiedział więcej na pewno napiszę.

-- Dodano: Pt, 23 cze 2017, 16:58 --

Po południu odwiedziłem mechanika aby zabrać jakieś graty z auta i przy okazji podejrzeć postępy w pracy nad moją Mazdą. Błąd jaki wykazał komp to problem z pracą 3 wtrysku. Panowie zatem zamienili wtryski kolejnością na kilka sposobów i jak twierdzą niezależnie jaki wtryskiwacz wsadzą to na trzecim cylindrze wywala błąd w pracy wtrysku. Następnym krokiem było sprawdzenie luzów zaworowych, które jak twierdzą są w normie. W poniedziałek zamontują inny zestaw wtrysków który mają na stanie, choć mechanik podejrzewa że nic to nowego nie wniesie. Chcą dodatkowo sprawdzić kompresję w poszczególnych cylindrach. Jeśli to nic nie wykaże, to czy możliwe jest że problem leży po stronie wiązki przewodów bądź innego elementu z tym związanego? Zaznaczam, że wtyczki też już przeczyścili a same gniazda w których siedzą wtryski są czyste....wręcz błyszczą.

PostNapisane: Pt, 23 cze 2017, 21:31 
Stały bywalec
Od: 17.12.2014
Region: śląski
Oby nie wytopiony tłok był przyczyną. Poza tym awaria obwodu wtryskiwacza generuje dtc,a z tego co czytałem,to błędy są tylko nie wiemy jakie.

PostNapisane: Śr, 2 sie 2017, 20:35 
Wstydliwy
Witam.

Trochę czasu upłynęło. Problem, o którym pisałem powyżej jest spowodowany brakiem kompresji w 3 cylindrze. Zawiesił się zawór ssący. Głowica zdjęta i jutro jedzie do regeneracji.

Strefa czasowa: UTC + 1