Teraz jest N, 1 lut 2026, 08:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 2 cze 2017, 13:07 
Świeżak
Od: 10.04.2015
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Witam dziś spotkała mnie nie przyjemna sytuacja z moją Mazdą, silnik odmówił posłuszeństwa zaczęło się od zaświecenia się kontrolki oleju sprawdziłem poziom oleju i wszystko było tak jak powinno być. Więc ruszyłem w drogę do pracy po przejechaniu 5 km silnik zaczął szarpać i spadła moc i obroty zostałem zmuszony na ucieczkę z szybkiego pasa ruchu na pobocze tam wyłączyłem silnik otwarłem maskę i sprawdziłem czy coś nie cieknie albo czy może się coś nie odłączyło niestety nic z tych rzeczy uruchomiłem ponowne uruchomienie silnika trwało trochę gdyż nie chciał odpalić za pierwszym razem jak normalnie to czynił przed ta awarią. Po uruchomieniu silnika słychać było dziwne odgłosy klekotania czegoś w górnej lewej części silnika tak mi się zdaje jakby od strony strony zaworu EGR, silnik po pracował około 1 min po czym wyłączył się. Następna próba odpalenia zero reakcji ze strony rozrusznika nawet nie zakręcił tylko kontrolki zapaliły się standardowo i na tym się zakończyło wszystko. Samochód został zabrany do warsztatu ale sprawdzą go dopiero nie wcześniej niż jutro. Dlatego pytanie moi drodzy do was czy już ktoś spotkał się z czymś takim w waszych Madziach? Z góry dziękuje za odpowiedzi.

-- Dodano: Pt, 2 cze 2017, 14:07 --

Witam ponownie jest zle a nawet powiedziałbym bardzo zle taka wiadomośc dostałem ze stacji diagnostycznej ,ale jak to wiadomo w UK Anglicy nie bawia sie w naprawy silników i albo auto ląduje na złomowisku albo wstawiaja nowy silnik. Ale to już koszta przekraczające wartośc rynkowa pojazdu cena za goły silnik fabrycznie nowy to 4400 funtów teraz niech dojda do tego wszystkie uszczelki do osprzetu typu turbo pompa,plyny itp koszta wzrstają dodatkowo potrzebuja dwa dni na wymianę. Także nie kalkuluje się. Informacje jakie uzyskałem to takie że coś stuka głośno z dołu silnika że niby niski poziom oleju gdzie jest tak jak napisałem wczesniej tak jak powinno być no i że filter DPF zapchany niby gdzie 4 mc temu filter był wypalany po czym zmieniłem olej ale nie została najprawdopodobniej skasowana inspekcja oleju i migała po dzień awarii kontrolka od DPF-a. Auto nie przechodziło w tryb awaryjny ani nie traciło mocy jezdził jak nowy.Wiec nie wiem co jest przyczyna tej awarii silnika dostałem jeszcze taki kod z komputera diagnostycznego P1336 czy ktos wie za co on odpowiada? Raczej nic mi nie pozostaje jak sprzedać auto komuś na części bo koszta naprawy w szczególności silnika diesla są bardzo wysokie sam zestaw uszczelek oryginalnych do kompletnej naprawy silnika to koszt ponad 300 funtów. Nadmienie że silnik teraz odpala za pierwszym razem ale głośno coś hałasuje więc nie będe go męczył i dobijał bardziej. Jesli ktoś wie co to może być i co to za kod usterki proszę o odpowiedz.

PostNapisane: Pt, 2 cze 2017, 13:30 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
Najprawdopodobniej powodem awarii silnika jest zapchany smok olejowy. Kontrolka sygnalizuje brak ciśnienia oleju. Było samochód zatrzymać jak najszybciej po zaświeceniu i nie uruchamiać - może wtedy by się udało uratować.

Zatarłeś silnik.

PostNapisane: Pt, 2 cze 2017, 13:37 
Świeżak
ale czym miał sie zapchac skoro olej jest nowy i za kazdym razem silnik czyszczony przed wymianą zadnego szlamu zadnego syfu nigdy nie było olej zawsze podczas spuszczania sprawdzam przelewając go przez gazę. Po za tym nie było zadnych oznak po prostu tak o z sekundy na sekunde stracił moc i musiałem ratowac sie ucieczka na pobocze z pasa szybkiego ruchu a na zakorkowanych autostradach w UK to nie łatwy wyczyn .

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 2 cze 2017, 14:20 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2008
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Region: kujawsko-pomorski
Dlugo masz juz ta fure, wszystkie wymiany oleju itd udokumentowane w serwisie czy sam robiles?
Pytam bo jezeli krotko ja masz, wszystko udokumentowane i potwierdzone przez ASO to moglbys wtedy powalczyc, ze sprzedawca. Jezeli posiadac furke od dluzszego czasu, brak dokumentacji potwierdzajacej regularne serwisowanie to ta opcja odpada.

Gdzie mieszkasz w UK ?

PostNapisane: Pt, 2 cze 2017, 14:57 
Świeżak
1.5 roku mam samochód od momentu kupna wymieniam sam bo nie ufam tutejszym warsztatom przykre wspomnienia po poprzednich autach, filtry oleje itp wymieniam sam bo to żadna trudność jak i układ hamulcowy czy zawieszenie,nie tykam sie jedynie elektroniki. Samochód tylko jeżdżony na autostradach 157000 tys mil na obecna chwilę,po przedni właściciel tylko jeden auto było firmowe Hitachi. Regularnie serwisowane w Mazdzie. Mieszkam w okolicach Leeds

-- Dodano: Pt, 2 cze 2017, 15:57 --

Żadnych klopotów z tym silnikiem nigdy nie miałem spalanie wręcz rewelacyjne bo na galonie robię średnią 50,8 mili co daje nam 81.79km a po polsku zuzycie paliwa na 100km 5.56 litra to chyba auto z zapchanym DPF-em i jakąś usterka nie paliło by ledwie 5.5 litra. Coś jest nie tak ale bez rozbiórki silnika nie dowiemy sie do końca prawdy niestety nie mam na to czasu ani zbednej kasy na wydanie więc trzeba sprzedać tak jak jest i rozglądać sie za nową M.

PostNapisane: Pt, 2 cze 2017, 15:35 
Bywalec
Od: 30.10.2014
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Region: wielkopolski
Problem w dieslach jest taki, że winne są podkładki pod wtryskami, które przepuszczają bodajże spaliny do oleju (było na forum wielokrotnie wałkowane). Olej wtedy się koksuje i ten osad gromadzi się na smoku olejowym powodując powoli agonię silnika, gdyż ciśnienie smarowania powoli słabnie aż do momentu takiego jak go opisałeś. Wielu sądzi że ta kontrolka to brak oleju, a niestety tak nie jest. Nie opłaca Ci się dorwać silnika w dobrym stanie np z Polski ?

PostNapisane: Pt, 2 cze 2017, 18:36 
Świeżak
powiem ci tak silniki z polski czyli silniki targane z UK Niemiec itp to nie sa silniki o podanym przebiegu każdy z nich ma minimum 250-300 tys km przejechane i w bajki typu mały przebieg nie ma co wierzyć znam tutejszych handlarzy i wiem co robia więc to jest gra warta świeczki przekładają części z silnika do silnika stosuja tanie zamienniki. Do dzis dnia na ebay.uk znajdziesz moja poprzednia Mazde 6 Hatchback czarna z 2009 roku zapytaj sprzedawce czy ma silnik od niej i ile ma mil przejechanych. Az włos na tyłku się jeży jak to słyszysz. Miałem wypadek 1.5 roku temu auto ubezpieczalnia sprzedała na części mi oddali kasę równowrtośs rynkową. Jeszcze nie spisano ze mną zbycia auta i nie wyrejestrowano go w DVLA a juz wylądował na eBay. Gdy zobaczyłem mój samochód wysłałem zapytanie do sprzedawcy czy ma silnik od tej Mazdy odpowiedz że tak że ma tylko 30 tys mil przejechane gdzie ja do momentu wypadku mialem ponad 170 tyś mil. Więc na handlarzy tego typu trzeba uwarzać.

-- Dodano: Pt, 2 cze 2017, 19:36 --

sam zobacz http://www.ebay.co.uk/itm/131672883496? ... EBIDX%3AIT

PostNapisane: Pt, 2 cze 2017, 19:36 
Nowicjusz
Od: 02.05.2017
Rok produkcji: 2010
Hej !
Mialem podobnie starcila moc, zapalila sie kontrolka cisnienia oleju - zgasilem auto hol do mechanika i smok byl zapchany, nowy olej , filtry, czyszczenie smoka. Bylo potem ok.Uratowalem silnik. Teraz wymienilem podkladki pod wtryskami raz na 150 tys. to raczej trzeba. Wymienilem rorzad tez w typie trzeba. jest coaz lepiej , jednak mam ten sam blad P1336 i mryga mi non stop DPF. Szuakm caly czas co to moze byc. (DPF wypalany tydzien temu).
Na ebay- u masz siniki ja juz tez w aktach desperacji szukalem i po regenarcji z chyba 2 letnia gwarancja cos 1400-15000 £.

-- Dodano: Pt, 2 cze 2017, 19:36 --

ffo1977 napisał(a):
Hej !
Mialem podobnie starcila moc, zapalila sie kontrolka cisnienia oleju - zgasilem auto hol do mechanika i smok byl zapchany, nowy olej , filtry, czyszczenie smoka. Bylo potem ok.Uratowalem silnik. Teraz wymienilem podkladki pod wtryskami raz na 150 tys. to raczej trzeba. Wymienilem rorzad tez w typie trzeba. jest coaz lepiej , jednak mam ten sam blad P1336 i mryga mi non stop DPF. Szuakm caly czas co to moze byc. (DPF wypalany tydzien temu).
Na ebay- u masz siniki ja juz tez w aktach desperacji szukalem i po regenarcji z chyba 2 letnia gwarancja cos 1400-1500 £.

PostNapisane: Pt, 2 cze 2017, 20:10 
Świeżak
nikt nie daje gwrancji 2 lata na silnik po regeneracji z tego co juz zdążyłem sprawdzic to maksymalnie widziałem 9mc po za tym wiem ze skurczybyki uzywaja bardzo tanich zamienników więc jest ryzyko. zreszta pierw zapytaj mechanika jaki koszt przekładki to ci włosy deba staną. silnik silnikiem ale zapominasz o osprzęcie ruszysz jedno posypie sie drugie.

PostNapisane: N, 4 cze 2017, 09:28 
Bywalec
Od: 30.10.2014
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Region: wielkopolski
Pogadaj z kolegą rikkim na forum z mazparts. Oni handlują silnikami też.

PostNapisane: Pn, 5 cze 2017, 18:02 
Amator
Od: 18.08.2016
Rok produkcji: 2010
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wyglada to fatalnie ale jestem pewien, ze jak juz koledzy wczesniej wspomnieli, na bank masz zaklejony syfem smog olejowy i zatarty silnik. Poszukaj na forum, ktos juz przed toba tutaj niedawno dokonal takiej samej sztuki...
Jezeli sie nie myle tamten samochod jezdzi w Irlandii i koszty przywrocenia go do zycia nie byly az tak astronomiczne.

Edit, znalazlem link do tematu:
viewtopic.php?f=39&t=7216

Strefa czasowa: UTC + 1