Teraz jest So, 31 sty 2026, 04:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 18 lip 2021, 08:41 
Wstydliwy
Od: 18.07.2021
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: opolski
Witam. Mam problem z nowo kupiona Mazdą 6. Silnik 2.0 147KM, LPG. Samochód do 3 tysięcy obrotów się dławi i szarpie, poniżej jedzie normalnie. Spalanie w większości na trasie wyniosło 18 litrów LPG. Podczas postoju gdy gwałtownie dodam gazu samochód zanim wejdzie na obroty przydusza się około 1 sekundy. Przepływomierz wyczyszczony tak samo jak i przepustnica. Świece wymienione. Wykonane skany ECU. Samochód nie pokazuje żadnych błędów a wg diagnosty komputerowego sonda lambda wskazania ma jak najbardziej poprawne. Mechanik kazał mi wymienić przepływomierz, bo choć przepływy wskazuje w porządku, pokazuje cały czas temperaturę zasysanego powietrza ok 60 stopni. Wszelkie objawy szarpania, dławienia, braku mocy występują zarówno na gazie jak i na benzynie. Ratujcie bo zakochałem się w tym samochodzie od pierwszego wejrzenia, a nie chce żeby się okazało że to miłość toksyczna...

moderator
PostNapisane: Pn, 19 lip 2021, 08:01 
Stały bywalec
Od: 25.09.2017
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Region: pomorski
Pokaz dane z przepływki rzeczywista i zadana, do tego pokaż próbkowanie lambdy przed katem i za katem. Najlepiej jakbyś wykonał logi pod obciązeniem.

PostNapisane: Pn, 19 lip 2021, 08:53 
Stały bywalec
Od: 14.11.2016
LPG: Tak
Region: śląski
18 lipca 2021, o 09:41 tezcatlipoca napisał(a):
Samochód do 3 tysięcy obrotów się dławi i szarpie, poniżej jedzie normalnie.

To do tych 3k jedzie normalnie czy się dławi?

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 26 lip 2021, 12:20 
Wstydliwy
Do 3k się dławi. Wyjechałem właśnie z serwisu Mazdy. Przepływomierz w porządku. Wszystko w porządku. Powiedzieli że auto coś dławi na wolnych obrotach i obstawiają głowice. Kazali przyjechać na zimnym silniku na pomiar ciśnienia....

-- Dodano: 25 lipca 2021, o 12:09 --

Dalsze obserwacje. Na gazie jest dużo lepiej. Na benzynie dławi ja praktycznie w całym zakresie obrotów. Na postoju przy wciśnięciu gazu w podłogę dusi ja do 2.5 tysięcy później się wkręca. Dodatkowo zauważyłem że przy jeździe ze stałymi obrotami 2.5-3 tysięcy i dodaniu gwałtownie gazu czasami słychać metalowe "rzężenie" z okolic nóg pasażera. Czasami przy ruszaniu tak przydlawi silnik że nie ma siły ruszyć, trzeba wcisnąć sprzęgło i dać gazu od nowa.

-- Dodano: 26 lipca 2021, o 12:20 --

Co zrobiłem. Poprzedni właściciel ściemniał z czyszczeniem EGR i przepistnicy. Wymieniłem filtr powietrza, wyczyściłem przepustnice (była cała z czarnego i tłustego nalotu, wlot do kolektora również, może przez to że jest zaraz za nią wpięty wężyk z lubryfikatora LPG), EGR nie ruszałem bo nie mam możliwości zrobić tego pod blokiem. Spalanie wróciło do normy. W trasie 10.5 LPG przy 140 km/h. Zauważyłem, że silnik sobie delikatnie dzwoni. Metaliczne dzwonienie które nie jest słyszalne dopuki nie podniesie się maski. Nic poza tym, nie stuka, nie puka, trzyma pięknie obroty ok. 500 / min. Nadal przy wciśnięciu gazu w podłogę następuje zdławienie do 2-2.5 tys obrotów a następnie normalnie się wkręca. Szarpie nadal lecz już dużo mniej. Zauważyłem również że wydech jest ciut za główny jakby gdzieś był przedmuch.

Pytania.
1. Czy dzwonienie to luzy zaworowe i czy mają wpływ na objawy przeze mnie opisane?
2. Czy nieszczelność wydechu ma coś do wkręcania na obroty?
3. Czy EGR może być w takim stopniu winowajcą ?
4. Czego szukać dalej?

moderator
PostNapisane: Pn, 26 lip 2021, 12:22 
Stały bywalec
Luzy zaworowe to podstawa, może oczywiście dzwonić, a zimny lub ciepły tracić moc.

PostNapisane: Pn, 26 lip 2021, 12:29 
Wstydliwy
Tutaj sprawa wygląda tak, że nie ma różnicy czy zimny czy ciepły. Szarpie jednakowo i jednakowo brakuje mu mocy do 3 tysięcy obrotów. Szarpanie i dławienie też może mieć związek z luzami zaworowymi ?

PostNapisane: Pn, 26 lip 2021, 17:59 
Wtajemniczony
Od: 01.08.2015
Rok produkcji: 2011
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: małopolski
Dzisiaj właśnie zrobiłem przegląd LPG po pierwszym 1000 km i jak na razie wszystko Ok . Właśnie pytałem instalatora co z tymi luzami zaworowymi i jakie dają pierwsze objawy , jak coś by było nie Ok. Pierwsze co mi powiedział , to , ze mogą być problemy z odpalaniem i może się silnik dławić .
Nie wiem czy to akurat u Ciebie coś z zaworami jest , ale może być coś na rzeczy

PostNapisane: Wt, 27 lip 2021, 11:11 
Wstydliwy
Zauważyłem, że na zimnym silniku po nocy zaczyna mi ciężko odpalać. Umówiłem się na tę luzy zaworowe u mechanika. Mam nadzieję, że pomoże bo mnie kobieta pogoni z domu <modlisie> :D

moderator
PostNapisane: Wt, 27 lip 2021, 13:59 
Stały bywalec
26 lipca 2021, o 13:20 tezcatlipoca napisał(a):
Wyjechałem właśnie z serwisu Mazdy. Przepływomierz w porządku. Wszystko w porządku.

Śmiecham mocno, gdy widzę takie zapewnienia. Domyślam się, że jakiś mądry pan podłączył kompa, zobaczył że błędów nie ma i stwierdził, że wszystko gra.

PostNapisane: Wt, 27 lip 2021, 18:47 
Wstydliwy
Mówili, że parametry są w porządku. Podpieli drugi przepływomierz z takiej samej i nie było żadnej poprawy.

moderator
PostNapisane: Wt, 27 lip 2021, 21:18 
Stały bywalec
Nie ma takiej opcji, że dobrze zdiagnozowane jak lambdy nie sprawdzone. Jakie masz korekty STFT i LTFT?

PostNapisane: Pn, 9 sie 2021, 11:35 
Wstydliwy
Od: 22.05.2019
Region: dolnośląski
W moim przypadku przy dodaniu gazu, auto reagowało z dużym opóźnieniem - dusiło się. Spalanie też było wyższe. Winna okazała się sonda lambda, a żadnego błędu komputer nie wykazał. Po drodze wymieniłem świece, czyściłem przepustnicę i podpinałem się pod kompa u kilku mechaników- bez rezultatów. Sprawdź czy to właśnie któraś z sond nie padła.

PostNapisane: Śr, 11 sie 2021, 17:07 
Wstydliwy
Ok. W końcu kompetentny mechanik. Luzy zaworowe idealnie ustawione były, kompresja 12 z hakiem więc super, walnięta sonda lambda przed katem. Kazał przed kupnem u elektryka sprawdzić czy nie trzasniety gdzieś kabel przed kupnem. Ktoś wie jaki zamiennik kupić? Kod części oryginalnej LF4J188G1B

-- Dodano: 11 sierpnia 2021, o 17:07 --

Przekopałem Internet i nie mogę tego ogarnąć. Podesłał by mi ktoś link co mam zamówić ? Z tego co widzę to podobno w 1.8 taka sama sonda jest.

moderator
PostNapisane: Pn, 16 sie 2021, 09:43 
Fanatyk
Od: 05.08.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
tezcatlipoca
Napisz do Mazparts lub Carspeed Lublin, oni dobiorą Ci odpowiednią sondę po nr VIN.

Strefa czasowa: UTC + 1