Teraz jest So, 7 lut 2026, 17:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1639 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 55  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 18 paź 2015, 19:55 
Bywalec
Od: 11.07.2013
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: małopolski
Tomek ,a olej Loqul Moly Diesel Synthoil 5w40 ma dobrą pompowalność?. Co ty na to ,można go śmiało lać do diesla ,czy nie za bardzo ? .

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 18 paź 2015, 20:07 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Region: śląski
To dobry olej, ale do pompowalności nie chcą się przyznać ile wynosi https://pim.liqui-moly.de/pidoc/P000340 ... 9.0-en.pdf Podają ją jako zakres <6600cP.

PostNapisane: N, 8 lis 2015, 08:28 
Świeżak
Od: 17.08.2015
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
olek1305 napisał(a):
Przez allegro trzeba zachowac ostroznosc bo roznie bywa z oryginalnoscia.

To potwierdzam. Otrzymalem kiedys elfa 5w40, ktory wydal mi sie podejrzanie gesty i malo przeroczysty. Kupilem wiec w sklepie nowy i porownalem. Moje podejrzenia sprawdzily sie. Dobrze, ze nie zalalem tego z allego.

Tomek napisał(a):
antol007 napisał(a):
castrola polecam tylko w salonach toyoty ma kolor taki jak olej w Niemczech

Co ma? Kolor? Matko... Bardzo proszę nie szerz głupot na forum. Na podstawie koloru to można odróżnić dwa takie same modele zaparkowane obok siebie a nie olej silnikowy i jego oryginalność.

hubert0001 napisał(a):
Z tego co tak czytam to widzę że olej syntetyczny 5w40 lepiej chroni silnik niż 5w30. Mazda zaleca do silników diesla olej 5w30 o zmiejszonej zawartości popiołów ,ale jak już mam wyciętego dpf to nie lepiej stosować 5w40 dla lepszej ochrony silnika. No chyba że silnik mazdy jest tak skonstruowany że lepiej nie kombinować i zostać przy 5w30 ?.

Po wycięciu DPF możesz stosować 5w30 o pełnej zawartości popiołów lub porządne 5w30 / 5w40 dedykowane do silników diesla. Jest na rynku kilka tego typu olejów wyższej klasy, które lepiej radzą sobie z efektami ubocznymi spalania oleju napędowego.

krzysiek1980 napisał(a):
nie wiem jak z pompowalnością oleju o wyższej lepkości?

Właśnie, świetne pytanie. Pośród olejów 5w40 są te o lepszej i gorszej pompowalności. Decydując się na przejście z 5w30 na 5w40 warto zwrócić uwagę na pompowalność tego drugiego. Im niższa tym lepsza. Dla olejów 5w40 pompowalność mierzy się w -30'C. Myślę, że poniżej 6000cP będzie już przyzwoicie.

To jest świetne 5w40 dedykowane do diesli - Amsoil Premium Diesel Oil http://www.czarnepaliwo.pl/sklep/5w40/4 ... -378l.html

Oraz kapitalne 5w30 tego samego producenta - Amsoil Series 3000 Heavy Duty Diesel Oil http://www.czarnepaliwo.pl/sklep/5w30/2 ... -378l.html

Z tańszych olejów w sensownym stosunku ceny do jakości można polecić np. Shella Helix Ultra Diesel 5w40 http://www.czarnepaliwo.pl/sklep/5w40/7 ... 40-5l.html Ale UWAGA! Shell jest często podrabiany. W moim sklepie mam 100% oryginalny towar i ręczę za niego, ale na allegro jest sporo asortymentu z kosmicznie niską ceną - jest na dzień dobry podejrzany. Jeśli ktoś chciałby kupić ten olej niekoniecznie u mnie to proszę korzystajcie z wyszukiwarki autoryzowanych punktów sprzedaży Shell lub kupujcie olej na ich stacjach. Unikniecie podróbek.

Kolor. Otoz okazuje sie, ze im bardziej zaawansowany technologicznie proces obrobki oleju tym olej bardziej przejrzysty. Poprostu wiecej trzeba wlozyc wysilku, aby olej byl jasniejszy. Dlatego tez jest to bardzo latwy sposob na sprawdzenie oleju, zwlaszcza na zasadzie porównania.

Wysłane z mojego SM-T525 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowano N, 8 lis 2015, 16:20 przez Tomek, łącznie edytowano 1 raz
Proszę używać opcji edytuj w celu uzupełnienia wypowiedzi (regulamin, pkt 5.4).

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 8 lis 2015, 16:22 
Fanatyk
Bez urazy, ale ocena oleju po kolorze to metoda w stylu Witka sprytka ;) Istotne są parametry a olejów z niepewnych źródeł zwyczajnie się nie kupuje.

PostNapisane: Wt, 10 lis 2015, 12:32 
Świeżak
Od: 17.08.2015
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Tomek napisał(a):
Bez urazy, ale ocena oleju po kolorze to metoda w stylu Witka sprytka ;) Istotne są parametry a olejów z niepewnych źródeł zwyczajnie się nie kupuje.

Masz rację, że parametrów oleju nie ocenia się po kolorze, bo to nie jest metoda pomiaru. Można jedynie ocenić jak zaawansowana jest obróbka. Niestety ciemniejsze oleje zostaly mniej przetworzone.

Wysłane z mojego SM-T525 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pn, 16 lis 2015, 14:19 
Wstydliwy
Od: 10.11.2015
Rok produkcji: 2012
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Jako żem nowy na forum to na początek - DZIEŃ DOBRY WSZYSTKIM :)

Pytanko mam jak w temacie.

ps. Pierwszy raz wymiana poza ASO więc wolałbym mieć to pod kontrolą u " Pana Mietka " ;)

pozdrawiam

Pavel

PostNapisane: Pn, 16 lis 2015, 15:09 
Stały bywalec
Od: 17.09.2015
Rok produkcji: 2010
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Region: mazowiecki
4,5 litra wchodzi wiec kup 5 litr

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 16 lis 2015, 16:03 
Wstydliwy
Od: 10.11.2015
Rok produkcji: 2012
dzięki

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 22 lis 2015, 21:47 
Fanatyk
antol007 napisał(a):
4,5 litra wchodzi wiec kup 5 litr

NIE.

MZR 2.0 (także 2.0 DiSi) mieści z wymianą filtra oleju 4,3l i nie należy tego stanu przelewać ponad.

pavelmk2, doradzić Ci również jakiś olej żeby mechanik nie narobił bałaganu wlewając nieodpowiedni olej?

PostNapisane: N, 6 gru 2015, 23:12 
Świeżak
Od: 16.03.2014
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Wersja: Sport
Co ile wymieniacie olej w swoich Madziach?? Chodzi mi konkretnie o motor 2.5
W starszym modelu miałem diesla to dość często wymieniałem.
Teraz mam zrobione koło 10tys km i nie wiem czy już wymieniać czy nie.

PostNapisane: Pn, 7 gru 2015, 06:23 
Nałogowiec
Od: 14.03.2015
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Region: łódzki
10-12 tys uważam za rozsądny przebieg. Nie ma co na oleju oszczędzać bo później więcej problemów niż korzyści.

PostNapisane: Pn, 14 gru 2015, 22:49 
Wtajemniczony
Od: 14.12.2015
Region: warmińsko-mazurski
Witam wszystkich :-P
Tak sobie czytam Wasze posty i postanowiłem dołączyć do Was <spoko>
Mam Madzie z 2008r. 1,8 Pb która łyka olej ....... :wink:
Jestem świeżo po serwisie olejowym i tu porażka ......dalej to samo. Mój "zaufany" mechanik od kilkunastu lat zalał mi Castrola EDGE FST 5W30 C3 i już wiem że to zły olej.
I tu prośba do Tomka - proszę o pomoc w doborze oleju. Chętnie zakupie dobry olej celem testów czy nadal będą ubytki. Co proponujesz ?
Proszę o pomoc i wsparcie.
Raz jesz pozdrawiam - ogólnie zajefajne forum <spoko>

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 15 gru 2015, 13:48 
Fanatyk
Gizmo napisał(a):
Mój "zaufany" mechanik od kilkunastu lat zalał mi Castrola EDGE FST 5W30 C3 i już wiem że to zły olej.

Może nie tyle zły, jeśli jest oryginalny co nieprawidłowo dobrany. Nie potrzeba do silnika benzynowego oleju z normą C3, która w praktyce oznacza obniżoną zawartość popiołów ;)

Gizmo napisał(a):
I tu prośba do Tomka - proszę o pomoc w doborze oleju. Chętnie zakupie dobry olej celem testów czy nadal będą ubytki. Co proponujesz ?

Jesteś w stanie określić ile mniej więcej wynosi teraz pobór oleju, powiedzmy na 1 tys. km?

PostNapisane: Wt, 15 gru 2015, 16:28 
Wtajemniczony
Dzięki za odpowiedź :wink:
Z tego ca zauważyłem po dolewkach to ok 0,7l na 1tys. km. Więc całkiem dużo.
Chociaż teraz kiedy jest chłodniej to bierze trochę mniej.
Auto mam od września tego roku. Zakupiłem z przebiegiem 142tys. a obecnie ma 150tys.
Nie wyjeżdżając z miasta robię 1tys. km reszta to trasa - miesięcznie.
Myślałem o tym oleju
http://liquimoly.pl/index.php?option=co ... &Itemid=80
Może być nawet i droższy bo zawsze dbam o swoje auta.
Miałem Focusa Pb i nigdy ale to nigdy nie dolewałem a służył mi 7 lat :) i teraz uszczęśliwia kolejnego właściciela.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 15 gru 2015, 19:56 
Fanatyk
Gizmo napisał(a):
Z tego ca zauważyłem po dolewkach to ok 0,7l na 1tys. km. Więc całkiem dużo.

Trochę dużo. Na 10 tys. km robi się z tego 7 litrów.

Na dzień dobry zastosowałbym płukankę. Pisałem wiele razy, że dobra płukanka nie zawiera w składzie rozpuszczalników, nie ma więc ryzyka uszkodzenia struktury gumy, z której wykonane są uszczelki ;)

Do wyboru np.:
- http://www.czarnepaliwo.pl/sklep/dodatk ... 375ml.html (starcza na 7,5l oleju)
- http://www.czarnepaliwo.pl/sklep/dodatk ... 250ml.html (starcza na od 4 do 8l)

Po płukaniu są w zasadzie dwa rozwiązania. Oba dot. oleju z możliwie niskim Noackiem (odparowalnością) żeby potem ew. ubytek móc uznać za w miarę realny, spowodowany kondycją silnika a nie tym, że mamy wlany "lichy" olej. Można zastosować 5w30 lub 5w40, które będzie bardziej lepkim olejem, ale jednocześnie zapewni dobrą pompowalność przy rozruchu, bo to nadal 5w.

Dobra opcja z 5w30 to np. Amsoil Signature Series 5w30:
http://www.czarnepaliwo.pl/sklep/5w30/2 ... -378l.html + http://www.czarnepaliwo.pl/sklep/5w30/9 ... 0-1qt.html
Noack niski, bo 7,5%, wysoki TBN 12,6 także właściwości neutralizacji kwaśnych produktów spalania będę dłuuugo na wysokim poziomie.

Aha, bo nie odniosłem się do Liqui Moly. Tutaj masz jego kartę https://pim.liqui-moly.de/pidoc/P000329 ... db=web.nsf Ma niższy TBN niż Siganture Series, ale ogólnie wygląda dobrze. Szkoda tylko, że nie podają ile dokładnie wynosi tam Noack.

PostNapisane: Wt, 15 gru 2015, 22:56 
Wtajemniczony
No i o to mi chodziło :-P
Wydam kilka złotówek i sprawdzę jaki jest stan "zdrowia" mojego autka.
Proszę tylko powiedz - napisz którą płukankę Penrite Engine Flush 375ml czy Archoil AR2820 250ml.
Mam jeszcze pytanie - czy telefon na Twojej Stronie jest do Ciebie ?
Szczerze to już się zdecydowałem na nakup ale chciałbym jeszcze podpytac telefonicznie.
Wezmę Amsoil Signature Series 5w30 1gal (3,78l) x 1 + Amsoil Signature Series 5w30 1qt x 2 i jeszcze płukanka - ale tu liczę na Twoją sugestię.
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź :-P

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 16 gru 2015, 11:10 
Fanatyk
Gizmo napisał(a):
Mam jeszcze pytanie - czy telefon na Twojej Stronie jest do Ciebie ?

Tak ;)

Gizmo napisał(a):
Proszę tylko powiedz - napisz którą płukankę Penrite Engine Flush 375ml czy Archoil AR2820 250ml.

W gruncie rzeczy bez znaczenia. Możesz wybrać AR2820 i zaaplikować całą 250ml zawartość dla zwiększenia stężenia płukanki (zgodne z instrukcją, bo Archoil daje pewną dowolność).

PostNapisane: Śr, 16 gru 2015, 23:13 
Wtajemniczony
Dzięki Tomku za rozmowę :wink:
Zamówienie złożone i opłacone <spoko>
Pożyjemy i zobaczymy jakie będą rezultaty :roll:

współzałożyciel forum
PostNapisane: Cz, 17 gru 2015, 00:23 
Fanatyk
Nie ma sprawy :wink: Obserwuj jakie będą ubytki po płukaniu i na zalanym Amsoilu.

Warto dla potomnych napisać, ze ustaliliśmy, że poprzedni właściciel Twojego samochodu zmieniał olej w interwałach co 20 tys. km i to, że Twoja Mazda lubi sobie łyknąć oleju jest kolejnym przypadkiem, który potwierdza moją teorię - 20 tys. km interwału wymiany oleju to za długo!

Gizmo napisał(a):
Miałem Focusa Pb i nigdy ale to nigdy nie dolewałem a służył mi 7 lat i teraz uszczęśliwia kolejnego właściciela.

Focusa Gizmo, kupił z niewielkim przebiegiem, zmieniał olej w krótkich interwałach (dbał o to) i silnik się odwdzięczył - nie brał oleju, a teraz cieszy kolejnego właściciela :)

PostNapisane: Cz, 17 gru 2015, 06:40 
Nałogowiec
Niestety, sporo osób ma podobny problem bo durny Niemiec nie pomysli żeby wczesniej zmienić olej na dobrej jakości, tylko wymienia jak jest w książce napisane. Druga sprawa że większość GG kupowanych od handlarzy to loteria, bo rozmawiając juz z kilkoma sami mówili że na takich sprowadzonych pewniakach oddawanych gdzieś do salonów przez Niemca by nie zarobili. Ceny dobrych aut sa takie same jak w PL a nawet wyższe, więc kupuja od Turasów do drobnych poprawek blacharskich albo z nawalonymi przebiegami i później sprzedają w PL z zyskiem. Na dzień dzisiejszy bym wolał coś z Polskiego salonu, chyba że znajomy by sprowadził coś pewnego. Ja po zmianie oleju na drugi dzień mialem taki czarny jak bym zrobił z 12 tys km, więc można sobie wyobrazić jaki syf był w silniku. Później się dziwimy czemu auto przepala olej.

PostNapisane: Cz, 17 gru 2015, 19:49 
Świeżak
Od: 01.11.2015
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: TS2
Panowie jeśli chodzi o filtr oleju to do 2.2 diesel jest ten metalowy przykrecany czy sam wkład?

Wysłane dzięki Sony Z1

PostNapisane: Cz, 17 gru 2015, 19:55 
Stały bywalec
Od: 24.02.2014
Region: zagranica
Metalowy

Nie lubimy robić Lubimy się wozić!!!!

PostNapisane: Cz, 17 gru 2015, 20:05 
Świeżak
Od: 01.11.2015
Czyli gość w halfords mi dał zły, mają one jakiś ogólny symbol żebym jutro przy wymianie mógł powiedzieć konkretnie jaki potrzebuję?

Wysłane dzięki Sony Z1

PostNapisane: Cz, 17 gru 2015, 20:29 
Stały bywalec
Od: 24.02.2014
Region: zagranica
Najlepiej oryginał albo zamiennik najlepiej mahle

Nie lubimy robić Lubimy się wozić!!!!

PostNapisane: Śr, 23 gru 2015, 08:23 
Wstydliwy
Od: 29.11.2015
Rok produkcji: 2011
Region: małopolski
Koledzy
Jestem świeży na forum. Właśnie skończyła mi się gwarancja na autko (pierwsza rejestracja 2013). Jak mi powiedzieli w ASO ile kosztuje przegląd z wymianą oleju (1200zł) to ryknąłem ze śmiechu. Autko świeże od pierwszego właściciela (pewne). Z tego co wiem zbliża mi się wymiana oleju (20 tys.). Do mojego poprzedniego seata 19.tdi lałem sprawdzonego motula i wszystko było super. Tutaj mam dpf więc wiadomo olej inny. Coś czytałem ten wątek. Niektórzy leją dexelię ale myślę, że jest jakiś sprawdzony dobry olej do mojego silnika. Podajcie mi proszę (niekoniecznie tani) ale przede wszystkim dobry rodzaj oleju. Czy mam kupić 5 litrowy baniak?
Z góry dzięki i wesołych świąt
Marek

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 23 gru 2015, 10:20 
Fanatyk
Cytuj:
MZR-CD 2.2 4,7L z wymianą filtra oleju

Cytuj:
Silniki diesla: ACEA C1 lub JASO DL-1, 5w30

markus1, polecam np. Enviro+ DL1 5w30 http://www.czarnepaliwo.pl/sklep/5w30/1 ... 30-5l.html

PostNapisane: Śr, 23 gru 2015, 11:13 
Nałogowiec
A ja dodam że zmieniaj olej co 10-12 tys a nie jak podaje instrukcja co 20 tys, bo później są własnie problemy z zapieczonymi pierścieniami i braniem oleju. To nie kosztuje tak dużo żeby przeciągać interwały, a większość mechaników mówi że te wymiany co 20-30 tys to wielka bzdura i szkodzi silnikowi.

PostNapisane: So, 26 gru 2015, 19:11 
Wstydliwy
Od: 26.12.2015
Wersja: TS
Witam panow.zeby nie bladzic po forum napisze odrazu.czeka mnie wymiana oleju i filtrow.chce je kupic we wlasnym zakresie.co polecacie ? mazda 2.0 147km 2008r
nie wiem co lane bylo wczesniej.

PostNapisane: So, 26 gru 2015, 19:24 
Nałogowiec
Jeśli szukasz fachowego doradztwa to skontaktuj się z kolegą Tomkiem (również pod nickiem Czarne Paliwo). Ma własną stronę w sieci więc bez trudu znajdziesz kontakt. Na rynku olejowym jest sporo produktów, ale na początek trzeba trochę poczytać i zrozumieć że olej olejowi nie równy. Jeżeli chcesz coś marki premium to zobacz na produkty Penrite, AMSoil, Redline, Royal Purple, tylko często cena też do niskich nie należy. Są też oleje np. Millers, Motul, Valvoline, Liqui Moly które uważam również za dobre produkty ale już te parametry mają gorsze od w/w i często są to oleje HC a nie Full syntetyki. Na pewno na dzień dzisiejszy bym nie kupował żadnych Castroli, Mobili, Orlenów itp. Auto Ci bierze olej?

PostNapisane: So, 26 gru 2015, 19:37 
Wstydliwy
Od: 26.12.2015
Wersja: TS
jest ok nie bierze oleju.autko mam od miesiaca.widac ze juz swoje przerobil olej.

-- Dodano: So, 26 gru 2015, 19:37 --

interesuje mnie cos troche wiecej niz ze sredniej polki.sprawdzony i dobry.a dzieki za info odezwe sie do Tomka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1639 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 55  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1