Teraz jest Cz, 18 lip 2024, 08:42

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 17 lut 2013, 13:30 
Wstydliwy
Offline
Od: 03.02.2013
Posty: 13
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Witam mam zamiar zrobic cos takiego :) czy ktos z was juz posiada, czy to trudne, moze mala relacja. Chce kupic to z tad http://www.partsmazda.co.uk/product-info/welcome, czy to warte ? prosze o podpowiedzi :)


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 17 lut 2013, 14:14 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 31.01.2013
Posty: 96
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
ja mam to u Siebie założone . Koszt w ASO z założeniem 400pln na fakturę.
Efekt bardzo fajny ale pod wyjątkiem że założysz "po swojemu" czyli dioda musi być zainstalowana nad pedałami i od strony pasażera pod schowkiem. Jak zamontujesz według zaleceń mazdy czyli z boku od razu przy podpórce stopy to słabiutko to widać. Sprawdzałem u Siebie i u znajomego. U mnie założone w Aso z prośbą o zamontowanie po swojemu i u niego założone oryginalnie.
Bez porównania
a jak montować itp to nie pytaj bo mi Aso Mazda zakładała.


W piątek montowałem listwy progowe + podświetlenie efekt = bomba :):)
Jak coś to pytaj pozdrawiam

_________________
Mazda 6 GH 2009r 2.0D mzr-cd 103kw.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 17 lut 2013, 16:41 
Wstydliwy
Offline
Od: 03.02.2013
Posty: 13
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
aha, czyli aso lepiej zlecic ta robote, :-) co z tylem ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 17 lut 2013, 16:55 
Wstydliwy
Offline
Od: 03.02.2013
Posty: 13
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
tzn co z tylem samochodu to tylko na przednia podloge :D


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: N, 17 lut 2013, 17:41 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5661
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Tak tylko na przod.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 17 lut 2013, 18:01 
Wstydliwy
Offline
Od: 03.02.2013
Posty: 13
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
a czy tam da rade z tlu samemu zrobic, takie samo, ma ktos z was


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 18 lut 2013, 00:29 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 31.01.2013
Posty: 96
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
nie bardzo wiem gdzie to diodę zamontujesz?
Oryginalnie jest przód podświetlony i przednie listwy

jak zrobisz na tył podświetlenie to i by wypadało listwy z tyłu mieć podświetlane :D

_________________
Mazda 6 GH 2009r 2.0D mzr-cd 103kw.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pn, 18 lut 2013, 08:40 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 2785
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Da sie z tylu zrobic podswietlenie, kup paski ledowe o takiej samej barwie. Mona je zainstalowac pod przednimi siedzeniami tak aby swiecily na tyl - juz u kogos tak widzialem w innym aucie.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 19 lut 2013, 01:26 
Wstydliwy
Offline
Od: 03.02.2013
Posty: 13
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
aha a co do tych przednich, ciezko jest to zrobic samemu tzn montaz to tam pesteczka gozej z kabelkami czy to gdzies ma swoja kostke lub cos


 Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 19 lut 2013, 13:22 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 3438
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Trzeba by się było wpiąć w te same kable w puszce z bezpiecznikami, w które wpina się przy montażu podświetlanych listew.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 19 lut 2013, 16:08 
Wstydliwy
Offline
Od: 03.02.2013
Posty: 13
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
czyli nie tak zle a czy bylaby mozliwosc zeby ktorys z was cyknal fote tej diody jak to jest zamontowane


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 1 maja 2013, 09:51 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5661
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Podpinam się pod pytanie kolegi.
Czy mógłby ktoś cyknąć fotkę w którym miejscu trzeba się podpiąć z tym oświetleniem powitalnym?

Chyba spróbuje takie coś, najwyżej zdemontuje jak nie będzie pasowało:
http://allegro.pl/hit-listwa-48-led-dio ... 98156.html

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 19 cze 2013, 20:05 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 69
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Czy ktoś się orientuje, czy z nowej Mazdy (2012 +) oświetlenie będzie pasowało (chodzi mi o kolor, bo w nowej jest czerwony, który mi się bardziej podoba).


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 3 lip 2013, 14:31 
Wtajemniczony
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 174
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: pomorski
Michał napisał(a):
Czy mógłby ktoś cyknąć fotkę w którym miejscu trzeba się podpiąć z tym oświetleniem powitalnym?


Oświetlenie powitalne podpina się do tej samej kostki, do której podpina się listwy progowe. Ta kostka ma tylko jedno wejście. Aby mieć jednocześnie podpięte oświetlenie powitalne, jak i listwy progowe potrzebny jest rozgałęźnik. Element ten nazwany w akcesoriach jako "Zestaw rozszerzający" posiada symbol C830-V7-700 i jest dostepny w ASO. Z tego co pamiętam jest dość tani.
http://shop.crayford-mazda.co.uk/product/Extension_Kit_for_Welcome_illumination_C830-V7-700


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 16 lip 2013, 06:10 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 69
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Czy jest na forum śmiałek który samodzielnie zamontował oświetlenie powitalne? am zamiar zmierzyć się z tym problemem, ale nie jestem pewien czy podołam. Jak robili mi to kiedyś w serwisie trwało kilka ładnych godzin, zdemontowali cały kokpit nie wiem dlaczego <nie>, byłem zdziwiony że taki bzdet wymaga tak dużo pracy <suicide> . Pytanie czy nie ma prostszego sposobu, tzn. takiego, który nie wymaga rozbierania połowy samochodu, wszak to dwie zwykłe lampki ;< ;( :( :< .


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 16 lip 2013, 09:14 
Amator
Offline
Od: 20.10.2012
Posty: 93
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: podlaski
Nie montowałem, ale może po wakacjach się zabiorę za to :) Ale z tego co już wiem, jak masz lampki, albo paski LED, to podłączasz je pod BCM, który znajduje się pod nogami kierowcy (normalna wersja, z poprawnie założoną kierownicą :D ) z lewej strony. Wpinasz się w te same kable w które wpinane są listwy progowe :)


 Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 16 lip 2013, 13:32 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1926
Rok produkcji: 2016
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
Tomas7 robil sobie to samemu jakis czas temu.
Filozofi wieliej nie ma :)
Wpinasz sie tak jak Waldek pisal w PCB lub w kable

Jedyna roznica to taka, ze w autach z kiera po prawej masz wiecej miejsca, bo Ci kierownica nie przeszkadza :D (tak to do Ciebie Waldek :P)

_________________
Obrazek
Nie wiem, nie znam sie, nie orientuję się, zarobiony jestem!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 16 lip 2013, 17:43 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 69
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
OK, ale nie chodzi mi o listwy na progi, tylko oświetlenie powitalne (lampki pod deską rozdzielczą). Waldek podał schemat do listew <mysli> .


 Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 16 lip 2013, 18:49 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1926
Rok produkcji: 2016
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
tak wiem o co chodzilo.
Podlacza sie pod ta sama wiazke.
Swieci sie jak progi i lampki w drzwiach.
Jest to ten sam obwod ;)

_________________
Obrazek
Nie wiem, nie znam sie, nie orientuję się, zarobiony jestem!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 16 lip 2013, 19:41 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 69
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Czyli rozumiem że też wychodzi od lampki jakiś kabelek (jak od listew) który trzeba tylko podłączyć. Męczy mnie jednak to co widziałem - chłopaki w serwisie naprawdę rozebrali cały kokpit, sam byłem w szoku że to im potrzebne żeby zamontować w sumie bzdecik (dwie zwykłe lampki)...


 Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 16 lip 2013, 21:01 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1926
Rok produkcji: 2016
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
bardzo mozliwe, bo mazdowskie podswietlenie to takie dwie "tandetne" (jak dla mnie) jajowate lappki.
Zapewne chlopaki rozbnierali bo kabli nie mogli przeciagnac ;)

_________________
Obrazek
Nie wiem, nie znam sie, nie orientuję się, zarobiony jestem!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 17 lip 2013, 13:51 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 69
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Dzięki, właśnie chodzi o to że nie widziałem tego zestawu przed montażem, a lampkę jak zobaczyłem to rzeczywiście - fest tandeta <hahaha> . Jak tylko kabel za krótki to coś pomyślę...


 Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 17 lip 2013, 13:53 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1926
Rok produkcji: 2016
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
jak masz juz kable polozone, to wystaczy odciac te lampki co masz i dosztukowac kabel i zalozyc jakies LED-y.
Skoro instalacja jest polozona - to ja bym sie nie bawil w ponowne kladzenie kabli ;)

_________________
Obrazek
Nie wiem, nie znam sie, nie orientuję się, zarobiony jestem!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 19 lip 2013, 15:43 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 69
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Chodzi o to, że w poprzednim aucie miałem to robione. Do obecnego mam kupione i zamierzam pobawić się w Adama Słodowego, tylko z tą różnicą, że u mnie umiejętności (wiedzy) brak... <spoko>


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pt, 27 wrz 2013, 14:01 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5661
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Korzystając z okazji, że posiadam już podświetlane listwy, chciałem zobaczyć jak będzie się prezentować podświetlenie powitalne. Oryginalne mazdowskie kosztuje prawie 400zł, ale można je zastąpić paskami ledowymi, które ja kupiłem na allegro. Kupiłem też kabelek za nieco ponad 3 funty. Całość kosztowała mnie jakieś 25 zł, a efekt jest identyczny jak przy ori. Jeżeli dojdę do wniosku, że zalatuje to wiejskim tuningiem to w każdym momencie można odłączyć w ciągu 5 minut. Podświetlenie zapala się i gaśnie razem z pozostałym oświetleniem. Pomysł zaczerpnąłem od Wojtka z Mazdy 2 z pewnego forum :-)


1. Dwa kabelki, które są pomocne w podłączeniu zwłaszcza dla osób posiadających już podświetlane listwy.

http://www.partsmazda.co.uk/product-info/maz6whar

Obrazek

2. Tak wyglądają paski led po 15cm. koloru niebieskiego, które kupiłem chyba za 3 zł na allegro.
Mocujemy je nad nogami kierowcy oraz pasażera, po uprzednim odtłuszczeniu tego miejsca. Posiadają one silną taśmę klejącą, która sprawia, że montaż jest banalny.

Obrazek

Obrazek


3. Rozłączamy kostki od listew po stronie kierowcy jak i pasażera i wpinamy te kabelki. Mają one dwa wyjścia, do jednego podłączamy listwy, a do drugiego ledy.


Obrazek

4. Podczas podłączania trzeba uważać aby nie zrobić zwarcia. Ja byłem mało uważny i przepaliłem bezpiecznik (3A), który znajduje się w białym zamknięciu przy puszcze z bezpiecznikami.

Obrazek

Obrazek

5. Tak się prezentuje podświetlenie robione telefonem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 27 wrz 2013, 14:04 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1926
Rok produkcji: 2016
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
no i pierwsza klasa :)

_________________
Obrazek
Nie wiem, nie znam sie, nie orientuję się, zarobiony jestem!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 27 wrz 2013, 15:11 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 13.02.2013
Posty: 95
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: mazowiecki
Naprawdę fajnie to wygląda <spoko>


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 27 wrz 2013, 15:56 
Weteran
Offline
Od: 22.10.2012
Posty: 6352
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: mazowiecki
Te mariusz, a Ty nie masz takiego samego? :P

Tak mi przyszło do głowy, że można się szarpnąć na dwa kawałki, ale z diodami RGB, wstawić sterownik na pilota, ustawić tryb losowy i za każdym razem mamy inny kolor podświetlenia <spoko>


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 27 wrz 2013, 21:28 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3306
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: mazowiecki
Michał napisał(a):
1. Dwa kabelki, które są pomocne w podłączeniu zwłaszcza dla osób posiadających już podświetlane listwy.

A w które kabelki się wpiąć, jeśli nie posiadam podświetlanych listew ?

kkaczor napisał(a):
wstawić sterownik na pilota, ustawić tryb losowy i za każdym razem mamy inny kolor podświetlenia <spoko>

Święta tuż tuż ... ;)

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 28 wrz 2013, 20:56 
Weteran
Offline
Od: 22.10.2012
Posty: 6352
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: mazowiecki
TOMASZ napisał(a):
A w które kabelki się wpiąć, jeśli nie posiadam podświetlanych listew ?


Ze schematów wynika... że oświetlenie wnętrza zasilane jest zarówno +12 jak i GND z komputera, przy czym po otwarciu drzwi pojawia się GND na jednym z kabli. Innymi słowy, otwarcie i zamknięcie drzwi steruje masami do żarówek z komputera.

I tak:
1. Tu masz +12, które zasila oświetlenie wewnętrzne w samochodzie (bez względu na otwarcie/zamknięcie drzwi oraz stan przełączników):
Obrazek

2. Tu masz GND po otwarciu drzwi (bez względu na stan przełączników):
Obrazek

3. Wymienione wtyczki są tu:
Obrazek Obrazek

4. A tak to wygląda od strony żaróweczek (numery kabli 215 i 216 się zgadzają):
Obrazek

Tak bym to podłączył, przy czym warto najpierw poszaleć z multimetrem, żeby nie było niespodzianek :D Schematy z serwisówki z 2008r, kolory kabli powinny się zgadzać (mi się zgadzały wszystkie od BOSE jak robiłem audio).

Można by się jeszcze wpinać w okolice wtyczek C-36 oraz C-37, ale one są z TYŁU auta :)
Obrazek

PS. trzeba by jeszcze zwrócić uwagę, czy paski LED wytrzymają 14.4V (zamiast 12), bo takie tam raczej napięcie jest... albo więc dorabiamy jakiś mały stabilizator 12V, albo liczymy na to, że się LEDy nie przepalą (a jeśli nawet, to przy obecnym koszcie pasków..... można je zawsze wymienić :)). Widzę, że Michał ma wpięte tak po prostu i daje radę. Dopiero zauważyłem, że nawet ktoś grzebał w okolicach, które wynikają ze schematów... mogę mieć racje :P


Ostatnio edytowano So, 28 wrz 2013, 21:13 przez Kaczor, łącznie edytowano 4 razy

 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.