Teraz jest Śr, 20 mar 2019, 02:12

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 25 sty 2016, 15:53 
Świeżak
Offline
Od: 27.05.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
To mój pierwszy post tak że poprosze wszystkich o wyrozumiałość jeśli zrobę coś nie tak. Dokonałem podmianę wyświetlacza na ten poliftowy i wszystko by było dobrze poza tym że nie działają funkcje z przycisków kierownicy, Między innymi komputer pokładowy. Wyświetlacz generalnie pokazuje wszystkie funkcje: climatronik, napis "navi system" ze stacji multmedialnej , zegarek (24h) a nie 12h jak w poprzednim i nowość temperaturę. Co ciekawe funkcje stacji multimedialne działają z kierownicy. Kostka podłączenia jest taka sama jak w orginalnym wyświetlaczu. Kable w tych samych kolorach i w tych samych pinach z tym że według odciętych kabli które były dołączone do nowego wyświetlacza są dodatkowe dwa kable różowo-niebieski i żółty. Model nowego wyświetlacza to: GDK4 61 1J0. Czy znalazłby się jakiś magik który mógłby mi pomoc. Byłbym strasznie wdzięczny...

-- Dodano: Pn, 25 sty 2016, 15:53 --

Widzę że ciężka sprawa...A moze to wina tego że W polifcie jest inna kierownica...Nie wiem...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 25 sty 2016, 16:26 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 23.10.2012
Posty: 1913
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Chyba jeszcze nikt z forum nie zmieniał wyświetlacza z po lifta do przed lifta. Cieżko będzie pomoc...

_________________
xX KOVAL Xx
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 02:21 
Świeżak
Offline
Od: 27.05.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
KOVAL napisał(a):
Chyba jeszcze nikt z forum nie zmieniał wyświetlacza z po lifta do przed lifta. Cieżko będzie pomoc...

Proszę uważnie przeczytać....Napisałem ze "Dokonałem podmianę wyświetlacza na ten poliftowy" co oznacza ze wcześniej był zamontowany ten przedliftowy. Nie wiem skąd wziołeś to że chcę wymienić wyświetlacz z polifta do przedlifta. Ale dziękuje za twoją pomoc...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 03:51 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 24.10.2012
Posty: 827
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
To tak prościej rozwinę myśl Kovala, nikt na forum jeszcze takiej zamiany nie dokonał, dlatego ciężko coś podpowiedzieć. Chyba że ktoś się przyzna albo znajdzie się ktoś co już przy tym grzebał, to pewnie coś napisze. Niestety nie wszystkie ścieżki zostały wydeptane, w tym temacie jak na razie jesteś pierwszy.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 09:02 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 25.06.2013
Posty: 1109
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: zagranica
BOBIX70 napisał(a):
KOVAL napisał(a):
Chyba jeszcze nikt z forum nie zmieniał wyświetlacza z po lifta do przed lifta. Cieżko będzie pomoc...

Proszę uważnie przeczytać....Napisałem ze "Dokonałem podmianę wyświetlacza na ten poliftowy" co oznacza ze wcześniej był zamontowany ten przedliftowy. Nie wiem skąd wziołeś to że chcę wymienić wyświetlacz z polifta do przedlifta. Ale dziękuje za twoją pomoc...

No chyba przeciez dobrze napisal....tylko innymi slowami. No chyba ze jestem jeszcze zamulony po nocy :D

_________________
- Mazda 6 '08 2.0 MZR-CD
- FSO Warszawa 223 '64


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 10:19 
Świeżak
Offline
Od: 27.05.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
Dobra panowie...trochę się nie zrozumieliśmy ale myślę że ogólnie wiadomo o como chodzi...być może to ja jestem trocha zamulony i źle zrozumiałem odpowiedź kolegi.Sorki... A więc do rzeczy. Może ułatwiłoby sprawę jeśli dołączyłbym zdjecia obydwu płytek wyświetlacza ( dołączę jak tylko będę miał chwile czasu) może udałoby sie zmodyfikować płytke i zrobić z dwuch jedną. Pomyślałem te że gdyby któryś z kolegów miał
wiedzę który kabel czym steruje mogłoby to rozwiązać zagadkę. . Poza tym zastanawia mnie do czego służą te dwa dodatkowe kable których nie ma w starej płytce. Na mój chłopski rozum problem leży w tym że w kierownicy w polifcie jest więcej przycisków i być może kable są inaczej podpięte. Może koledzy którzy mają polifa mogliby pomóc żeby ruszyć tema. Z góry wszystkim dziękuje za pomóc nawet jeśli si nie uda operacja


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 12:40 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 23.10.2012
Posty: 1913
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Dokładnie tak samo napisałem przecież
A jak byś podmienił samą płytkę? Ciekawe czy wtedy też by tak wszystko wyświetlało.

To tak jak zmienisz panel od klimy z przed lifta i włożysz od po lifta to nie można regulować temperatury z poziomu kierownicy. A jak przełożysz samą płytkę, to już można...

A działają Ci te przyciski co są z boku przy wyswietlaczu?

_________________
xX KOVAL Xx
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 13:02 
Świeżak
Offline
Od: 27.05.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
Tak działają....Ogólnie wszystko działa tylko nie ma połączenia z kierownicą . Jak naciskam przycisk kierownicy"set" słychać w navigacji "bip" a na wyświetlacza dalej jest godzina. Nic sie nie zmienia. Co ciekawe na wyłączonej stacyjce próbowałem zmienić godzine z kierownicy ale wyświetlacz nie reagował. Godzine mona ustawić przyciskami na wyświetlaczu.

-- Dodano: Wt, 26 sty 2016, 13:02 --

Zależy mI przedewszystkim na funkcjach komputera. Klimatronik z kierownicy to drugorzędna sprawa.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 13:20 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 17.02.2015
Posty: 593
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: kujawsko-pomorski
Kolego jest jeszcze jedna nieporuszona kwestia, jaki byl powod zmiany wyswietlacza? Czy oryginal nie dzialal, czy byl inny powod? Mozilwe ze tasma w kierownicy jest uszkodzona i stad brak reakcji wyswietlacza.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 13:23 
Świeżak
Offline
Od: 27.05.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
KOVAL napisał(a):
Dokładnie tak samo napisałem przecież
A jak byś podmienił samą płytkę? Ciekawe czy wtedy też by tak wszystko wyświetlało.

To tak jak zmienisz panel od klimy z przed lifta i włożysz od po lifta to nie można regulować temperatury z poziomu kierownicy. A jak przełożysz samą płytkę, to już można...

A działają Ci te przyciski co są z boku przy wyswietlaczu?


Jak zmienię na orginalną płytke to nic nie zyskam. Będzie to samo Co wcześniej. A ten nowy wyświetlacz pokazuje godzine w formación 24H i pokazuje temperaturę. Ogólnie jest ładniejszy.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 13:28 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 17.02.2015
Posty: 593
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: kujawsko-pomorski
Stare wyswietlacze tez pokazuja w formacie 24h a temp masz na wyswietlaczu przebiegu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 13:30 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 23.10.2012
Posty: 1913
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
BOBIX70 napisał(a):
Ogólnie jest ładniejszy.

Też tak uważam i miałem taki plan zmiany tego wyświetlacza. Jak kiedyś znajdę w dobrej cenie to też go zmienię i będę kombinował :)

_________________
xX KOVAL Xx
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 15:14 
Świeżak
Offline
Od: 27.05.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
olek1305 napisał(a):
Stare wyswietlacze tez pokazuja w formacie 24h a temp masz na wyswietlaczu przebiegu.


Tak, z tym że ja mam zamontowany chiński panel multimedialny i ten ma pewne ograniczenia take jak: na wyświetlaczu widnieje cas 12-sto godzinny , brak wyświetlania stacji radiowych, ( napis NAVI SYSTEM) , brak możliwości odbierania rozmów z kierownicy. Zakładając nowy panel miałem nadzieję że być może pojawią się stacjie radiowe I czas 24-o godzinny. Czas jest owszem, ale co z tego skoro teraz nie działa komputer pokładowy...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 15:42 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 03.04.2015
Posty: 1469
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: dolnośląski
to chyba nie kwestia panelu tylko adaptera ktory montujesz przed radiem i ktory interpretuje przyciski z kierownicy i wrzuca odpowiednie info na wyswietlacz (polaczenie przez radio). U mnie jest aftermarketowe radio ktore nie mialo sterowania z kierownicy i nie bylo tez dostepu do kompa wiec trzeba bylo zamontowac taki adapter. Na ten moment mam wiekszosc opcji dostepnych przy oryginalnym radiu, niektore dzialaja inaczej, montujac aftermarketowe sprzety trzeba sie z tym liczyc.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 1 lut 2016, 23:27 
Świeżak
Offline
Od: 27.05.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
olek1305 napisał(a):
Kolego jest jeszcze jedna nieporuszona kwestia, jaki byl powod zmiany wyswietlacza? Czy oryginal nie dzialal, czy byl inny powod? Mozilwe ze tasma w kierownicy jest uszkodzona i stad brak reakcji wyswietlacza.


1. Wymieniam wszystkie plastiki na te chromowane z polifta (na kratkach nawiewu panelu są chromy)
2. Jako że mam zamontowany chińską stację multimedialną na wyświetlaczu widnieje napis "NAVI SYSTEM" zamiast información stacji radiowych, cd, itd...I miałem nadzieję ze po zabiegu podmiany rozwiąże ten problem. Na nowym wyświetlaczu napis NAVI SYSTEM jest mniejszy.
3. Ogólnie ten nowy wyświetlacz jest ładniejszy.

1. Jeśli chodzi o chromy to nie ma problemu bo kratki można podmienić.
2. Wychodzę z założenia że napis NAVI SYSTEM to wina nieodpowiedniego decodea can-bus dołączonego do mojego sprzętu.
Pozostaje tylko temat estetyczny. Skoro już kupiłem ten wyświetlacz próbuję coś wykombinować. A biorąc pod uwagę naprawdę niski koszt zakupu jeśli wspólnie rozwiążemy tą zagadkę mogło by to się przydać wszystkim którzy mają te stacje multimedialne I tym którym ten nowy wyświetlacz się bardziej podoba.
Jeśli się nie una. .....mała strata...

-- Dodano: Wt, 26 sty 2016, 15:56 --

khad napisał(a):
to chyba nie kwestia panelu tylko adaptera ktory montujesz przed radiem i ktory interpretuje przyciski z kierownicy i wrzuca odpowiednie info na wyswietlacz (polaczenie przez radio). U mnie jest aftermarketowe radio ktore nie mialo sterowania z kierownicy i nie bylo tez dostepu do kompa wiec trzeba bylo zamontowac taki adapter. Na ten moment mam wiekszosc opcji dostepnych przy oryginalnym radiu, niektore dzialaja inaczej, montujac aftermarketowe sprzety trzeba sie z tym liczyc.


W mojej stacji multimedialnej jest podłączony taki decoder can- bus, ale widocznie nie ma funkcjI wyświetlania stacji radiowych ( co mnie troche denerwuje). A wyświetlacz to inna sprawa....

-- Dodano: Wt, 26 sty 2016, 16:02 --

KOVAL napisał(a):
Dokładnie tak samo napisałem przecież
A jak byś podmienił samą płytkę? Ciekawe czy wtedy też by tak wszystko wyświetlało.

To tak jak zmienisz panel od klimy z przed lifta i włożysz od po lifta to nie można regulować temperatury z poziomu kierownicy. A jak przełożysz samą płytkę, to już można...

A działają Ci te przyciski co są z boku przy wyswietlaczu?


Płytki nie są identyczne ...Co do twojego pomysłu może nie ch sie wypowiedzą specjalisci... może masz rację...

-- Dodano: Wt, 26 sty 2016, 17:06 --

http://www.fotosik.pl/zdjecie/35cc5db02ca95460" target="_blank"><img

-- Dodano: Pn, 1 lut 2016, 23:27 --

Widzę że nic się nie ruszyło w temacie. Tak z ciekawości zamontowałem nowy wyświetlacz z polifta i nowy panel klimatyzacji też z polifta ( nie podmieniając płytki )Niestety dalej nie działa sterowanie z kierownicy. Dochodze do wniosku że jedna logiczna żecz jaka mogłaby coś dać to modyfikacja płytek wyświetlacza (jeśli jest to wykonalne)Jeśli jest jakiś magik znający się na elektrlnice I mógłby na to zerknąć byłbym wdzięczny za pomoc. ..


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 3 lut 2016, 21:53 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1376
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Z tego co rozumiem to zamontowałeś wyświetlacz z polifta do przedlifta, racja?
Działa ci sam wyświetlacz (np. komputer pokładowy i sterowanie nim) poprawnie?

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 3 lut 2016, 23:16 
Świeżak
Offline
Od: 27.05.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
No właśnie wszystko działa oprucz sterowania z kierownicy... Nie działa komputer pokładowy no i sterowanie klimą (z kierownicy) Tak pozatym wszystko się wyświetla prawidłowo...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 5 lut 2016, 17:07 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1376
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
To pewnie dlatego, że w polifcie sterowania klimą nie ma w kierownicy, a komputer obsługuje się inaczej.

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 5 lut 2016, 17:19 
Świeżak
Offline
Od: 27.05.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
Pewnie masz rację... przynajmiej próbowaliśmy powalczyć...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 5 lut 2016, 19:53 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 23.10.2012
Posty: 1913
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Jak przełożysz płytkę ze starej klimy to będzie działać.
Ja podejrzewam że u Ciebie problem jest w stacji multimedialnej lub tym adapterze...

_________________
xX KOVAL Xx
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 5 lut 2016, 20:02 
Świeżak
Offline
Od: 27.05.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
Płytkę z klimy już przełożyłem. Wcześniej panel z klimy z polifa z orginalną płytką zainstalowałem eksperymentalnie żeby sprawdzić reakcję wyświetlacza z polifa. Niestety lipa. ..Zastanawiają mnie tylko te dwa dodatkowe kable w nowym wyświetlaczu....


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 10 lip 2017, 23:01 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 15.04.2014
Posty: 618
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
A co teraz możesz zrobić z kierownicy i czy działa sterowanie stacją multimedialną ? Może masz źle ustawiony canbus w stacji !


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 28 wrz 2017, 15:34 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 29.12.2014
Posty: 71
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
A jeśli byś kierownicę z polifta wrzucił?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 28 wrz 2017, 16:13 
Świeżak
Offline
Od: 27.05.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
Arkadi73 napisał(a):
A co teraz możesz zrobić z kierownicy i czy działa sterowanie stacją multimedialną ? Może masz źle ustawiony canbus w stacji !

No właśnie w tym problem że nie działa sterowanie z kierownicy( tylko z kierownicy) z panelu klimy działa....

-- Dodano: Cz, 28 wrz 2017, 17:13 --

Zresztą po długich bojach wywiesiłem białą flagę... Doszedłem do wniosku że temat jest nie do obejścia... Dzięki wszystkim za pomoc...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 24 lut 2019, 21:40 
Wstydliwy
Offline
Od: 24.02.2019
Posty: 1
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zachodniopomorski
Witam postaram się odświeżyć temat wyświetlacza jestem posiadaczem mazdy 6 z 2008 postanowiłem zmienić zwykłe zegary. Na te z niebieskim podświetleniem te z polifta z racji tej że nie pokazuje temperatury zewnętrznej bo inny zegar zmieniłem też wyswietlacz środkowy niestety sterowanie skierownicy nie reaguje słychać pikanie ale do komputera pokładowego nie dojdzie pytanie czy żeby wszystko grało muszę zmienić jeszcze kierownicę i radio z pollifta??


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 14 mar 2019, 11:37 
Adept
Online
Od: 19.09.2017
Posty: 117
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: małopolski
Kierownica komunikuje się z wyświetlaczem, za pomocą radia. W kierownicy jest "drabinka" rezystorowa. Naciśnięcie guzika daję daną rezystancje. Oryginalne radio przetwarza sygnały z guzików na komendy CAN do wyświetlacza. Możliwe, że radio dekoduje komendy i wysyła po CAN (słychać bip), ale wyświetlacz już ich nie czyta. Najprościej zmienić radio + kierownica. Dodatkowo można dokupić modół bluetooth z polifta i cieszyć się muzyką po BT

-- Dodano: 14 marca 2019, o 11:37 --

Jeszcze dodam schematy instalacji do wyświetlacza przed i po lifcie. Widać, że jest możliwość sterowania zegarem z kierownicy dodatkowymi guzikami.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Samochody używane

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.