Teraz jest Pn, 17 gru 2018, 10:49

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 18 mar 2017, 19:38 
Świeżak
Offline
Od: 05.02.2017
Posty: 24
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Mam pytanko :)

Otóż jakiś czas temu zakupiłem m6 i sprzedający powiedział, że miał kiedyś zwykłe standardowe radio (bez dotykowego ekranu i navi) i wymienił na radio z pioneera

Obrazek

Ogólnie radio d**y nie urywa ale mniejsza z tym... pytanie co z zegarkiem ? w mojej mazdzie nigdzie nie ma godziny jak widać na fotce powyżej mam na wyswietlaczu od lewej nawiewy i klimatyzacje, środek pusty a na prawo spalanie/zasieg etc.

Pytanie czy jest jakaś możliwość zrobienia zeby mi wyświetlała się gdziekolwiek godzina ???
Bo podejrzewam, że to wina zmiany radia
Może jakaś kombinacja klawiszy na kierownicy ?

Obrazek

P.S. Sorki za jakość i rozmiar zdjęć... nastepnym razem sie poprawie :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 18 mar 2017, 20:31 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 17.02.2015
Posty: 591
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: kujawsko-pomorski
Poczytaj watek o stacjach multimedialnych, tam powinienes znalezc odpowiedz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 18 mar 2017, 20:45 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 13.08.2015
Posty: 1129
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Przecież godzina wyświetla się po prawej stronie wyświetlacza. Na środku natomiast sygnał (radio, cd, aux).

Nakryklołch żech ze mobilnioka
(Ruch Chorzów - Legenda bez końca)

_________________
Ruch Chorzów - Legenda bez końca


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 19 mar 2017, 01:12 
Świeżak
Offline
Od: 05.02.2017
Posty: 24
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
więc co się dzieje u mnie ? gdzie zniknął zegarek ? szukałem juz na stacjach ale nie było nic konkretnego a jak juz było to właśnie nie zgadzały się pozycje wyswietlanych informacji i kierownica miała inne pozycje troszke (lewa strona). Nawet filmik oglądałem ale koleś miał inne konfiguracje przycisków... klikał lewą "wajhą" w góre iprzechodził do menu komputerka pokładowego (tylko ze on tam miał strzałke do góry a ja mam zwykłe vol+ i u mnie nic sie nie dzieje) dlatego pytam Was bo może ktoś miał podobny problem albo zna sposób jak temu zaradzić :)

P.S.
olek1305 napisał(a):
Poczytaj watek o stacjach multimedialnych, tam powinienes znalezc odpowiedz.
znalazłem identyczny temat i identyczny problem i juz bylem szczesliwy ze poznam rozwiązanie a tu nagle od zmiany radia i utraty zegarka rozmowa przeniosła się na gałke zmiany biegów i zupełnie inne tory, takze odpowiedzi nie poznałem bo juz nikt nie wrócił do owego tematu... jakbym znalazł odpowiedź to nie zakładałbym tematu :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 19 mar 2017, 04:38 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 18.02.2017
Posty: 169
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: śląski
Ja bym to wyciągnął, sprzedał i kupił oryginał szczególnie, że sam twierdzisz , że d... nie urywa i wg mnie kiepsko się komponuje. Mnie znowu trochę drażni fakt ,że za każdym razem trzeba się naklikać aby zmienić np średnie spalanie na godzinę...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 19 mar 2017, 04:42 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 18.02.2017
Posty: 169
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: śląski
Zapomniałem dodać. Weź instrukcje od tego pioneera i zobacz czy nie da się ustawić godziny gdy radio jest nieaktywne.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 19 mar 2017, 20:18 
Świeżak
Offline
Od: 05.02.2017
Posty: 24
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
5en5i napisał(a):
Mnie znowu trochę drażni fakt ,że za każdym razem trzeba się naklikać aby zmienić np średnie spalanie na godzinę...


Co masz na myśli dokładnie ? bo ja np mam tak że jak zostawie ten zegar z prawej (pierwsza fota) na spalaniu chwilowym to moge zgasic auto i normalnie po dluzszym czasie nawet bedzie dalej pokazywane spalanie chwilowe. To samo dotyczy spalania średniego, zasięgu i... i właśnie co to jest ta 4 pozycja ?

Co do radia to jest juz stare trzoszke, instrukcji bede musiał poszukać na necie chyba, ale jednak podoba mi sie bo ma navi i to nawet fajne :) a jendak zebym kupił teraz fajna stacje multi to ponad tysiac musialbym dać a tej nawet nie sprzedam bo raczej nikt nie kupi :( co do wizualnej strony tez mi sie nie podoba do konca jednak wole monitorek niz klasyczne przyciski :)

Czyli wracając do wątku... nie ma sposobu żeby ustawić manualnie na kierownicy jakos godzinę ? (w radiu nawet nie ma takich opcji)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 20 mar 2017, 07:29 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 18.02.2017
Posty: 169
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: śląski
Jak dobrze pamiętam to mam tak : zegarek, spalanie chwilowe, spalanie średnie, zasięg i coś jeszcze ale to Ci napisze jak będę w aucie.

Cytuj:
Co masz na myśli dokładnie ?

Aby zmienić zegarek na spalanie chwilowe to muszę strzałką w prawo nacisnąć kilka razy aż do ustawień komputera a następnie joystick góra-dół do pożądanej funkcji . Za chwilę chcę zerknąć na godzinę i znów powyższy schemat . Powinno się to zmieniać naciskając jeden przycisk .


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 20 mar 2017, 09:51 
Bywalec
Offline
Od: 30.10.2014
Posty: 303
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: wielkopolski
Jeżeli ustawicie daną funkcję komputera np spalanie śrendie itp jako aktywnie wyświetlaną za pomocą klawiszy na kierownucy to pożniej aby wyświetlić godzinę trzeba nacisnąć przycisk 'CLOCK' w lewym dolnym rogu konsoli środkowej radia. Potem aby znowu wyświetlić ponownie ostatnio ustawioną funkcję wystarczy ponownie użyć przycisku 'CLOCK' i nie trzeba przechodzić przez całe menu z kierownicy


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 20 mar 2017, 22:23 
Świeżak
Offline
Od: 05.02.2017
Posty: 24
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
5en5i napisał(a):
Aby zmienić zegarek na spalanie chwilowe to muszę strzałką w prawo nacisnąć kilka razy aż do ustawień komputera a następnie joystick góra-dół do pożądanej funkcji . Za chwilę chcę zerknąć na godzinę i znów powyższy schemat . Powinno się to zmieniać naciskając jeden przycisk .


A widzisz tu się znowu odzywa fakt że ja mam inna konfiguracje klawiszy na kierownicy (czy tylko w mojej wersji jest inna konfiguracja ? od czego to zależne ?)
Ja mam po lewej stronie strzałka dół/joystick vol+ i vol-/strzałka góra niżej mam MODE (zmieniam sobie z radia fm na am potem na SD karte czyli takie pospolite source/ nastepne INFO to zmieniam wtedy wyswietlanie prawego rogu ekranu komputerka i tam mam spalanie chwilowe, średnie, zasięg i AV?/ nastepnie jest przycisk MUTE to lewa strona... na prawej mam CANCEL/Joystick set+ i set-/RESUME a ponizej przyciski OFF i ON do tempomatu i potem sobie joystickiem ustawiam predkosc... a szczerze powiedziawszy nie wiem do czego są te CANCEL i RESUME (klikałem, przytrzymywałem ale nic sie nie działo :( ) Czy ktoś mnie oświeci ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 20 mar 2017, 23:12 
Bywalec
Offline
Od: 30.10.2014
Posty: 303
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: wielkopolski
Z tego co wnioskuję z twojego opisu to masz taką kierownicę
Obrazek

a w profilu masz że auto z 2008 to ciekawe bo to kierownica poliftowa więc może poprzedni właściciel wymienił bo mu się np. srebrne plastiki przetarły.

Kierownica w przedlifcie powinna być taka:
Obrazek

Ok to opiszę Ci stronę prawą jak powinna działać według kierownicy z przedlifta. Tempomat włączamy guzikiem ON a wyłączamy OFF. Jeżeli włączymy ON to na desce rozdzielczej pojawi się napis CRUISE na pomarańczowo i teraz dokonując ustawienia zadanej prędkości jaką ma utrzymywać ustawiamy joystickiem najczęściej do góry aby ustawić prędkość conajmniej taką jak jedziemy i wtedy napis CRUISE zmieni kolor na zielony i tempomat zacznie działać(można zdjąć nogę z gazu :P). Tempomat nie działa dla bardzo małych prędkości chyba powyżej 30km/h dopiero. Teraz prędkość jaką ma on utrzymywać ustawiamy joystickiem +- i samochód albo zwalnia albo przyspiesza. Tempomat przejdzie w stan zawieszenia w momencie gdy naciśniesz teraz pedał sprzęgła lub hamulca. Poznać to można po kolorze napisu CRUISE, który znowu jest pomarańczowy. Gdy jest pomarańczowy możemy wrócić do ostatnio zadanej prędkości naciskając przycisk RESUME, wtedy napis CRUISE stanie się zielony a samochód będzie chciał wyrównać prędkość do uprzednio zadanej. Przycisk CANCEL spowoduje odłączenie tempomatu i kolor napisu CRUISE będzie znowu pomarańczowy a samochód zacznie zwalniać. Tempomat wyłączamy przyciskiem OFF i wtedy napis CRUISE znika :) Jeszcze jedna ważna rzecz to to, że jeżeli mamy włączony tempomat i napis CRUISE jest zielony i samochód jedzie ze bez naciskania gazu ze stałą prędkością, to w momencie potrzeby przyspieszenia możemy nacisnąć gaz (nie odłączymy tym samym tempomatu i napis CRUISE jest ciągle zielony) i w momencie jak go odpuścimy to prędkość powróci do ostatnio zadanej przez tempomat.
Miejmy nadzieje to Ci pomoże ogarnąć choć trochę tempomat


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 21 mar 2017, 21:25 
Świeżak
Offline
Od: 05.02.2017
Posty: 24
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
{keramik} foto mojej kierownicy jest na samym początku tego posta :) nie jest to ani pierwsza ale bardzo podobna do drugiej :) Produkcja jest napewno 2008r a wersja exclusive a w moim opisie na każdej stronie mam tylko po jednym joysticku (przeczytaj uważnie a moze i ja masło maślane napisałem także przepraszam jeśli w błąd wprowadziłem)

Co do tempomatu bardzo przejrzyście to wszystko wytłumaczyłeś i myśle, że kazdy kto nie potrafi albo słabo sie orientuje to po przeczytaniu Twojej wypowiedzi da sobie rade :) Ja tempomat akurat ogarniam i ogarniałem a predkosc musi byc nieco ponad 20km/h i nie ukrywam ze bardzo fajny ten patent z wyprzedzaniem że auto potem sobie wraca do zadanej predkości. Mi jednak chodziło o przyciski CANCEL i RESUME co one robią ? i ciągle mnie męczy brak godziny gdziekolwiek :( (czyli rozumiem ze w moim przypadku z kierownicy nie moge sie dostać do komputerka i ustawić sobie gdzieś godziny ? )

Dołączam jeszcze raz fote mojej kierownicy w moim aucie :)

Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 22 mar 2017, 07:37 
Offline
Cancel - przerywa prace tempomatu ale nie wyłącza go, natomiast Resume po wciśnięciu rozpędza auto do ostatniej "zapamiętanej" prędkości.


 Zobacz moją 6tkę  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 22 mar 2017, 11:17 
Bywalec
Offline
Od: 30.10.2014
Posty: 303
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: wielkopolski
No tak kierownica w pierwszym poście, nie zauważyłem sorry. Myślę że zegarek jest powiązany z konsolą środkową w takim razie skoro go nie masz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 22 mar 2017, 13:29 
Nowicjusz
Offline
Od: 29.01.2014
Posty: 53
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Mazda6Man aa co się dzieje na wyświetlaczu jak naciskasz na przyciski góra,dół :idea:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 22 mar 2017, 23:21 
Świeżak
Offline
Od: 05.02.2017
Posty: 24
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
tramwaj napisał(a):
Mazda6Man aa co się dzieje na wyświetlaczu jak naciskasz na przyciski góra,dół :idea:


Na wyświetlaczu nie dzieje się kompletnie nic. Przyciskami góra/dół (czyli mam rozumiec że z lewej strony kierownicy prawy i lewy od joysticka) zmieniam piosenki w radiu i chyba stacje też (typowe sterowanie radiem, cała lewa strona: góra/dół=nastepna/poprzednia piosenka, joystick=głośność, mode=source (SD, FM, AM a jak przytrzymam to wyłącza radio albo raczej usypia, INFO jako jedyne steruje wyswietlaczem komputerka pokładowego i tylko prawym rogiem [pierwsza fotka] ale tylko przełącza miedzy wyświetlanymi wartościami a jak przytrzymam to zeruje spalanie srednie itp) no i przycisk mute=wiadomo wycisza :)

na prawej stronie tylko i wyłacznie obsługuje tempomat i tylko przyciskami on,off i joystick.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 23 mar 2017, 20:25 
Nowicjusz
Offline
Od: 29.01.2014
Posty: 53
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
napisałeś "INFO jako jedyne steruje wyswietlaczem komputerka pokładowego".to właśnie przy zmienianiu powinien się wyświetlić zegar,
chyba że jak napisał keramik jak nie ma oryginalnego radia to zegar jest niedostępny.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 23 mar 2017, 21:39 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1352
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Zegarek pojawia się w zaznaczonym na zdjęciu poniżej miejscu. Wiesz jak przy pomocy przycisków na Twojej kierownicy zmienić ten ekran? Tam powinna być możliwość podejrzenia średniego spalania, spalania chwilowego, średniej prędkości, zegarka i coś jeszcze.
Pomógłbym ale mam inne przyciski na kierownicy (wersja z oryginalna navi u mnie).
Obrazek

_________________

Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 23 mar 2017, 22:14 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 03.04.2015
Posty: 1469
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: dolnośląski
No więc masz aftermarketowe radio, kompem się steruje z kierownicy, w oryginalnym radio się to odbywało przez to właśnie radio, w tym co masz musisz dokupić i zamontować adapter, który "przetłumaczy" sygnał z kierownicy do tego wyświetlacza. To samo robiliśmy z kolegą Airbob u mnie w mojej stacji Sony. Powinieneś się zamknąć w 5-6 stówkach :)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 25 mar 2017, 01:16 
Świeżak
Offline
Od: 05.02.2017
Posty: 24
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Hmm... to chyba najlepiej mnie wyjdzie kupić navi z mazdy :)

Ok wiec dzieki za info :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 25 mar 2017, 09:33 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 03.04.2015
Posty: 1469
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: dolnośląski
Nie, bo właśnie w akcesoriach Mazdy znajdziesz Pioneera, a oryginalnych navi nikt nie brał, bo Polska tam była czarną plamą na mapie ;)

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 7 kwi 2017, 22:58 
Wstydliwy
Offline
Od: 06.01.2017
Posty: 3
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: S
Region: dolnośląski
Też mam ten sam problem i to samo radio. Ja wyświetlacz mam całkowicie pusty ponieważ klime mam manualną a kierownice bez klawiszy. Radio ma bluetooth i USB więc tylko to mnie zatrzymuje przed wymianą na oryginał. Jeden minus to stare mapy. a zegarek mam w radiu. Ale przydał by się tam gdzie być powinien.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 6 gru 2018, 15:25 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.10.2016
Posty: 2
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Witam ,odpowie ktoś konkretnie czy można ustawić zegarek z poziomu kierownicy czy też tylko przez oryginalną stacje navi. Kiedyś ustawiałem przez navi lecz teraz coś ją blokuje i nie mogę wgrac softu wiec i brak obsługi z tego poziomu. Zatem pytam jak na początku postu.
Pozdrawiam


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 6 gru 2018, 16:16 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1352
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
czarny92, jeżeli masz oryginalne NAVI Mazda to nie możliwości ustawienia godziny inaczej niż przy pomocy menu dotykowo na ekranie.
Musisz uruchomić stację niestety.

Ewentualnie możesz o północy odpiąć kleme z akumulatora to zegarek się wyzeruje ;)

Wysłane z XIAOMI MI 6 przy użyciu Tapatalka

_________________

Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 8 gru 2018, 14:39 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1367
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
6 grudnia 2018, o 16:16 dejwid napisał(a):
Ewentualnie możesz o północy odpiąć kleme z akumulatora to zegarek się wyzeruje

U mnie po podpięciu akumulatora była godz. 13:00, więc nie trzeba czekać do północy :)

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Samochody używane

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.