Teraz jest Wt, 27 cze 2017, 06:27

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 21 kwi 2016, 14:55 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1314
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
darioc napisał(a):
Witajcie, przybyłem pomarudzić bo ten tutorial jest o kant d rozbić jeśli chodzi o GY, przynajmniej moją

darioc, cieszymy się, że udało ci się założyć te czujniki.
Jak rozumiem zrobiłeś pełną fotorelację i lada chwila wrzucisz ją do działu GG/GY, aby inni nie mieli problemów w przyszłości i nie musieli narzekać w dziale GH.

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 21 kwi 2016, 15:12 
Amator
Offline
Od: 04.03.2016
Posty: 63
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Niestety, tylko marudziłem :)
Fotorelacji nie ma, nie mam warunków do takich rzeczy. Ale skoro posiadacz dwóch lewych rąk (przynajmniej do aut) założył czujniki to każdy założy :)

Oczywiście nie chciałem nikogo obrazić tym "kantem", miałem dość walki z autem i tak mi się napisało niefortunnie :) Wiadomo, że sam tutorial to profeska i kawał roboty :)

ok, edit dokonany ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 22 kwi 2016, 11:16 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 29.08.2015
Posty: 38
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: TS
Region: zagranica
Hejka a ma ktos z was zdjecie gdzie znajduje sie kabel od swiatla wstecznego? Nie posiadam czujnikow ale w najblizszych dniach bede walczyl z zakladaniem kamery cofania I by mi ta fotka bardzo pomogla z gory dziekuje :)

_________________
Przyjemność z jazdy zaczyna sie tam gdzie kończy sie ekonomia
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 22 kwi 2016, 11:25 
Amator
Offline
Od: 04.03.2016
Posty: 63
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Jeśli będę miał czas to mogę cyknąć parę fotek. Będą po fakcie ale z opisem co i jak powinno być wiadomo co i jak :) Nigdy nie robiłem tutoriala, pewnie i tak nie umiem :P ale jakbym się brał mam tu wrzucić czy nowy temat założyć ?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 22 kwi 2016, 13:14 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1314
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
darioc, załóż nowy wątek w dziale GG/GY.

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 23 kwi 2016, 07:03 
Amator
Offline
Od: 04.03.2016
Posty: 63
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Tak zrobię, ale to może trochę potrwać :)
Wczoraj czujniki miały test bojowy w wąskiej uliczce i potem przy parkowaniu równoległym. Ponieważ była to moja robota miałem wątpliwości, że coś nie zadziała i zahaczę o auto ;) ale wsio pięknie działa, pika jak należy i ogólnie jestem dumny z siebie :D


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 16 wrz 2016, 19:19 
Wstydliwy
Offline
Od: 18.07.2016
Posty: 8
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Cześć, mam głupie pytanie, nie znam się za bardzo na elektryce, takze proszę się nie śmiać.
Jak najlepiej wpiąć się w elektrykę?

Od kostki czujników idą dwa przewody (+ i masa, tak?) Masę podpiąć pod karoserię, a + pod przewód zasilający światło cofania. Tylko jak najlepiej to połączyć, nie mam dostępu do lutownicy. Bo myślę że takie podejście: przecięcie przewodu od światła, skręcenie go i na goły przewód zakręcenie przewodu od czujek, następnie zaizolowanie wszystkiego - nie będzie to chyba najlepszy sposób?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 16 wrz 2016, 19:35 
Amator
Offline
Od: 04.03.2016
Posty: 63
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Rób na skrętkę + taśma izolacyjna :) toporny sposób ale skuteczny :)
mam tak u siebie, ale nie ruszałem kabla bo nie mogłem go zlokalizować w słupku. Pociągnąłem za to kabel (jakiś grubszy kupiony w castoramie) bezpośrednio pod żarówkę od bagażnika przez poddasze i klapę.
Tylko nie tnij kabla, bezpieczniej jest ostrożnie ściągnąć izolację z kabla nie przecinając go.

Jest z tym trochę zabawy ale potem kupa satysfakcji i zasłużone piwo ;) poza tym czujnik nie raz uratował 6ce tyłek :)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 16 wrz 2016, 20:30 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 03.04.2015
Posty: 1413
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: dolnośląski
Ktoś mi podpowie, bo słyszałem opinie, że kamera cofania + czujniki = zakłócenia na kamerze. Tak się zastanawiałem czy nie warto by dołożyć..


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 16 wrz 2016, 20:32 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 24.02.2014
Posty: 887
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Ja miałem kamerę oraz czujniki i żadnych zakłóceń nie miałem

_________________
Zoom Zoom


Nie lubimy robić Lubimy się wozić!!!!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 16 wrz 2016, 20:35 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 03.04.2015
Posty: 1413
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: dolnośląski
O proszę, to zaczynam się zastanawiać nad tą listwą elektromagnetyczną, bo w sumie ona łapie od pół metra, a do tej odległości bezpiecznie mogę operować na kamerze :geek:


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 17 wrz 2016, 01:55 
Wstydliwy
Offline
Od: 07.09.2016
Posty: 12
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
LPG: Tak
Miałem w poprzednim samochodzie tę listwę. Powiem Ci, na dwoje babka wróżyła. Pooglądaj filmiki na necie. Raz działa fajnie, raz nie do końca. U mnie czasami tak się zdarzało, że nie bipało w ogóle, dopiero jak byłem jakieś 10-15cm, to nagle stały bip.

PS. Listwa działa wykrywając zaburzenia pola elektromagnetycznego. Także uważaj gdy się gdzieś parkniesz i później wrzucisz wsteczny. :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 17 wrz 2016, 09:07 
Wtajemniczony
Offline
Od: 19.08.2016
Posty: 152
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Przydalby sie manual do M6 z 2003 w sedanie:(


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 23 wrz 2016, 19:03 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 25.08.2016
Posty: 9
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: TS
Czujniki u mnie założone. To już trzecie auto, które tak "udoskonaliłem". Więcej czasu zajęło demontowanie/montowanie obić bagażnika niż sama zabawa z kablami :)
PS. Nie obyło się bez malowania czujników. Za cholerne żaden odcień granatu nie pasował

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 17:14 
Wstydliwy
Offline
Od: 09.11.2016
Posty: 2
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Witam, kupiłem moja Mazdę bez czujników parkowania ale po tym jak jeden Pan zdewastował mi zderzak (nie wiedział że jak pada jest ślisko) postanowiłem przy okazji wymiany zderzaka zakupić taki z otworami na czujniki parkowania. Miałem odłożone pieniądze na fabryczne czujniki Mazdy(cały zestaw). Niestety jednak pies mi się strasznie pochorował i nie było innego wyjścia jak przeznaczyć te pieniądze na ratowanie czworonoga. I tu zaczyna sie moje pytanie, czy znacie może jakieś zamienniki których mógłbym użyć za jakieś rozsądne pieniądze?. Dodam tylko że w salonie cały zestaw kosztuje 1000 zł. Sam znalazłem kilku producentów ale ceny wydają mi się podejrzanie niskie, nie chce kupować byle czego a niestety całość pieniędzy (i brakło jeszcze) poszła na cel już wspomniany. Tak że byłbym bardzo wdzięczny za jakieś podpowiedzi co warto kupić.
Pozdrawiam.


Ostatnio edytowano Śr, 9 lis 2016, 17:14 przez glowasiek, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 10 lis 2016, 12:04 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 03.04.2015
Posty: 1413
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: dolnośląski
Heh czujniki jak czujniki, kupisz i tanią chińszczyznę i będzie spełniać swoje zadanie, może szybciej padnie, ale i z oryginałami bywają problemy więc po co przepłacać? Warto żeby czujnik mial regulację kąta (bo są różne nachylenia zderzaków więc miło jakby np nie waliły po krawężnikach) oraz fajniw jakby była możliwość dokupienia pojedyńczego czujnika i montażu bez lutowania. Myślę, że Valeo są dobrą opcją, choć swoje kosztują patrząc na rozpiętość cenową.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 10 lis 2016, 12:14 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.11.2014
Posty: 569
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Osobiscie uwazam ze Valeo jest firmą troszkę przereklamowaną, widzę po swoich że dużo rzeczy nie widzą....

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 10 lis 2016, 12:15 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 27.10.2014
Posty: 102
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: TS
Region: zagranica
Ja kupiłem za 12 funi firma krzak rok temu i do tej pory działają. Ja mam Magdę TS była bez czujników. Jak odkreciłem zderzak, od wewnątrz były punkty.
Tak jak Kolega khad napisał kup tanie a i tak będą działać.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 10 lis 2016, 12:23 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 03.04.2015
Posty: 1413
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: dolnośląski
Kamratek napisał(a):
Osobiscie uwazam ze Valeo jest firmą troszkę przereklamowaną, widzę po swoich że dużo rzeczy nie widzą....

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

A jesteś pewny że są dobrze ustawione? To powinno działać raczej zero-jedynkowo..

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 10 lis 2016, 12:25 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.11.2014
Posty: 569
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Wedlug wskaznikow na czujnikach sa dobrze ustawione, zamiast budzic sie od 1,7 metra to wskazują od 0,9 - 0,7 metra. Mam plan kupic chinczyka za pare zlotych i porownac centralki

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 10 lis 2016, 13:52 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 17.02.2015
Posty: 506
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: kujawsko-pomorski
Jakis czas temu jak sie rozgladalem sie za czujnikami natrafilem na dobre opinie na roznych forach tych czujnikow http://allegro.pl/markowe-czujniki-cofa ... 90429.html
Masz tez wersje z wyswietlaczem. Valeo mialo wlasnie rozne opinie szczegolnie w deszczu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 10 lis 2016, 16:33 
Wstydliwy
Offline
Od: 09.11.2016
Posty: 2
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Jako że mam już wywiercone fabrycznie otwory, nie będzie to kolidować z innymi niż fabryczne czujnikami?. To znaczy czy producent innych czujników nie zaleca wiercenie otworów w większych lub mniejszych odległościach od siebie?.A co z otworami na czujniki, czy one są znormalizowane czy może być tak że te otwory które mam będą za duże?. I w końcu ostatnie pytanie, czy do zestawu musi być dołączony osobny głośnik? z czego to pikanie będzie się wydobywać?. Znalazłem takie czujniki ale było też kilka z dołączonym już głośnikiem i to mnie zastanawia. Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

http://www.ebay.co.uk/itm/Mazda-6-Rever ... SwLnBX2TZI


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 11 lis 2016, 08:27 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.11.2014
Posty: 569
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
olek1305 napisał(a):
Masz tez wersje z wyswietlaczem.


Tak i wyswietlacz tez zaczyna sie sypać przestają działać kreski co utwierdza mnie że nie warto wydawać pieniedzy na Valeo.

Otwory niestety nie sa ujednolicone, musisz zmierzyć i dopasować

Do zestawu jest dołączony buzzer czyli głośniczek który pika lub wyświetlacz odległości, którą wersję wybierzesz zależy tylko od Ciebie. Myślę ze jak masz oryginalne miejsca po fabrycznych czujnikach to będą dobre pod inne, chodzi mi o rozmieszczenie otworów

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 11 lis 2016, 20:37 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 17.02.2015
Posty: 506
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: kujawsko-pomorski
Ja ogolnie jakbym mial wybierac to bralbym z buzzerem. Te wydwietlacze jakies takie odpustowe.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 11 lis 2016, 21:47 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 25.06.2013
Posty: 1100
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: zagranica
Ja mialem tylko z glosniczkiem i bylo super. Chinczyk za £9 plus malowanie pod kolor. Wyszlo mnie jakies £18 jak dobrze pamietam. 3 lata bez najmniejszych problemow.

Teraz takiego samego zwyklego chinola zamontowalem sasiadce i super zadowolona

_________________
- Mazda 6 '08 2.0 MZR-CD
- FSO Warszawa 223 '64


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 12 lis 2016, 09:29 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 03.04.2015
Posty: 1413
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: dolnośląski
U żony w aucie 4 rok się trzymają chińskie, wydałem na nie poniżej 100 zł plus lakier do pomalowania z elakiery.pl, wygląda to bardzo dobrze i działa bez zarzutów.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 17 lis 2016, 13:40 
Nowicjusz
Offline
Od: 09.06.2015
Posty: 39
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
niestety, moje czujniki piszcza cały czas jak tylko zrobiło się bardziej wilgotno, także przyszedł czas na ich wymianę. stąd moje pytanie, gdzie kupić czujniki odrazu polakierowane w kolorze zderzaka?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 17 lis 2016, 16:19 
Offline
Ja kupiłem na ebay-u za £8 i prawie trzy lata bez awarii i w kolorze były. No może nie dokładnie Sparkling black ale nie widać różnicy na czarnym.


 Zobacz moją 6tkę  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 17 lis 2016, 19:10 
Nowicjusz
Offline
Od: 09.06.2015
Posty: 39
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
czarny to podpasuje jeszcze, a ja mam kolor wiśniowy i niestety nic w podobnym odcieniu nie umiem dopasować


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 17 lis 2016, 19:42 
Offline
https://www.ebay.co.uk/itm/401131657874


 Zobacz moją 6tkę  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.